Sjukdomar Och Skadedjur Av Granar (30 Bilder): Beskrivning Och Behandling, Spindelmider Och Kampen Mot Dem. Hur Hanteras Vit Blomma, Gröna Larver Och Bladlöss?

Innehållsförteckning:

Sjukdomar Och Skadedjur Av Granar (30 Bilder): Beskrivning Och Behandling, Spindelmider Och Kampen Mot Dem. Hur Hanteras Vit Blomma, Gröna Larver Och Bladlöss?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Granar (30 Bilder): Beskrivning Och Behandling, Spindelmider Och Kampen Mot Dem. Hur Hanteras Vit Blomma, Gröna Larver Och Bladlöss?
Anonim

Barrträd används ofta i landskapsdesign eftersom de behåller sitt vackra dekorativa utseende året om. Men olika sjukdomar och skadedjur, som påverkar gran, skadar deras dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symptom och orsaker

Orsakerna till olika sjukdomar hos granar är olika infektioner. I grund och botten påverkas gran av svamp- och andra typer av bakterieinfektioner, liksom patogena mikroorganismer som finns i marken.

Svampinfektioner uppstår oftast med en mycket tät plantering av granar, med otillräcklig belysning och överskott av fukt.

Bild
Bild

Och även icke-infektionssjukdomar kan förekomma i gran, vars främsta orsaker är faktorer som:

  • brott mot planteringsreglerna (stark fördjupning av plantan i jorden);
  • en ogynnsam landningsplats för gran på platsen;
  • felaktig vård;
  • olämpliga klimatförhållanden.
Bild
Bild

Alla dessa skäl leder till att det finns konsekvenser som negativt påverkar trädets hälsa, nämligen:

  • stagnation av vatten i marken;
  • hög syrakomposition av jorden;
  • dålig luftning av träd på grund av överdriven densitet av granplantering;
  • brist på belysning;
  • överskott eller brist på gödselmedel;
  • vattentätning av mark och luft;
  • torka på sommaren och mycket låga temperaturer på vintern.
Bild
Bild

Frisk gran har en vacker frodig krona med rik färg. Varje förändring i trädets utseende indikerar förekomsten av någon sjukdom eller angrepp av skadedjur.

Varje specifik sjukdom har sina egna specifika symptom. Det är dock möjligt att fastställa att granen är sjuk av sådana allmänna symptom som:

  • nålarna torkar upp, smulas, blir gula, blir röda eller bruna och faller sedan ut;
  • gula prickar visas på nålarna;
  • nålarna faller av och de nakna grenarna täcks av mörka fläckar;
  • sprickor visas på stammen, där harts och apelsinbubblor bildas;
  • kottarna är täckta med mörka fläckar, som innehåller sporer av rostsvampar, vilket resulterar i att kottarna öppnas vida;
  • granskott börjar växa snett.
Bild
Bild

Även om många granarter inte tål kallt väder, lider vanlig gran minst av frost.

Låga vintertemperaturer, liksom frost på våren, kan orsaka sådan skada på växten: nålarna torkar ut, granen tappar sina nålar . Med en sjukdom i rötterna och stammen av granen torkar toppen och svamptillväxt kan dyka upp på stammen. Utseendet på en vit blomma på nålarna indikerar att trädet skadas av skadedjur.

Bild
Bild

Beskrivning av parasiter

Skadliga insekter är också mycket farliga för granen och kan göra stor skada på den. Alla parasiter som infekterar det är indelade i följande typer:

  • sugande;
  • granbarr;
  • skadedjur.

De har alla sina egna egenskaper, var och en på sitt sätt skadar trädet.

Sugande

Spindelmider och bladlöss suger skadedjur. De kännetecknas av bosättning på granar i separata kolonier, vilket gör det lättare för dem att överleva och förenklar reproduktionen. Först och främst infekterar de nålarna, suger ur saften och sprider sig sedan genom trädet. Låt oss överväga varje parasit mer detaljerat.

Spindelkvalster . Ett tecken på nederlag är utseendet på en tunn väv, som först täcker nålarna på platser och plockar ut unga nya grenar. På den kan du se krypkvalster som livnär sig på juice, suger den ur nålarna och olika delar av granen. Som ett resultat bildas gula fläckar på nålarna, nålarna blir bruna, dör av och smulas. Spindelmiten är en extremt liten insekt som når storlekar från 0,3 till 0,5 mm. Kvalten har en oval kropp täckt med små taggar i form av nålar. På hans tunna lemmar (det finns bara 8 stycken) finns det små klor, med hjälp av vilka han håller fast vid nålarna. Insekten har speciella körtlar som utsöndrar en spindelväv, med vilken den trasslar barr, grenar och en stam. Spindelnät som blåses av vinden tjänar också till att lösa dem. De tillbringar vintern på att bosätta sig i baserna av barrträd eller i barken under vågen.

Bild
Bild

Bladlus . Det är också mycket farligt för växten. När bladet sugs av granen försvagar bladlösset inte bara trädet, utan infekterar det också med dess gifter, som produceras under dess liv. Och detta leder till förekomsten av svampsjukdomar. En egenskap hos bladlöss är deras förmåga att bilda tusentals kolonier. Det är så litet att det är nästan omöjligt att se det med blotta ögat. Dess storlek överstiger inte 2 mm. Insekten har en ljusgrön elliptisk kropp med ett mjukt lock. Det är täckt med finnar, tillväxt och fluff av olika längder. Bladlöss har speciell snabel, med vilken de biter genom nålar, ytan på grenar och skott. Reproduktion utförs av ägg, som honorna lägger på hösten, de övervintrar bra. Ett tecken på bladlöss är utseendet på gula fläckar på gamla nålar som så småningom faller av. Dessutom visas en viskös blomning på nålarna och lockar till sig röda myror, vilket ytterligare bidrar till spridningen av bladlöss.

Bild
Bild

Nål-gnagande

Bland de nålgnagande parasiterna är det värt att lyfta fram dem som är de farligaste.

Gransåg . En vuxen insekt liknar mycket en fluga. Men den största skadan på granen orsakas av dess larver, som liknar gröna larver. De bosätter sig i grupper och matar bara på gamla nålar, äter alla nålar och lämnar bara små fragment. Samtidigt får granens krona ett öppet utseende. Könsmogna honor på sågflugan lägger sina ägg i epidermis av grannålar. Deras antal i en äggläggning når 1, 5–2 tusen bitar. Totalt lägger honan ägg två gånger under sommaren och 2 generationer av insekter kläcks.

Bild
Bild

Granmal Är en liten fjäril målad i gråtoner med vita streck. Hon klämmer fast sina ägg nära knopparna och på nålar. Senare bryter de utvecklade larverna grannålar och gör sedan ett drag i det yttre lagret av barken på unga grenar och täcker det med vita spindelnät. Berörda grenar saktar ner sin tillväxt, får fula former och torkar ut med allvarliga skador. Huvudsymptomen på malangrepp är nakna grenar och grannålar som trasslar sig i spindelnät.

Bild
Bild

Stam

Stamskadegörare inkluderar typografens barkbagge, en stor granbarkbagge, som förstör barken och veden av granen, eftersom larverna som läggs av dem växer och utvecklas under barken och gradvis tränger djupt in i stammen. Medan de ligger i barken utsöndrar insekter starkt luktande ämnen (feromoner) som lockar andra skalbaggar.

Ett träd som drabbats av barkbaggar dör oftast.

Låt oss överväga de mest populära skadedjuren mer i detalj

Typograf av barkbagge . Det är en liten insekt med en blank brun kropp och en längd av 4, 2 till 5,5 mm. Oftast påverkar det försvagat gran. Nålarna blir tråkiga, sedan blir de gula och faller så småningom av. Skalbaggen gör många små hål på barken. Stammens omkrets är täckt med rikligt med brunaktig borrmjöl. I skogen under barken gör skalbaggen många passager och kammare där honor lägger sina ägg. Senare, larverna, utfodring, gnager trä, rör sig djupare in i stammen. Således försvagar de trädet, vilket som ett resultat dör. Vid massiva nederlag kan de förstöra stora granstråk.

Bild
Bild

Stor granbarkbagge . Denna skalbagge är den största av barkbaggarna. Den kan vara upp till 9 mm lång. Den har en svart, slät och blank yta, lemmar och antenner av en rödrostig nyans. Kroppen och benen är täckta med långa, borstiga gula borst. Detta är också ett mycket farligt och aktivt skadedjur som främst drabbar gamla granar, men det kommer inte heller att vägra unga tillväxter. Dess larver skadar trädet som larverna hos en typografbagge. Tecken på skador är rodnad av nålarna och närvaron av hartskanaler i ingångshålen i stammen.

Bild
Bild

Borrmåltid kan också visas på brunnhålet. Den vitala aktiviteten hos detta skadedjur kan leda till att trädet dör. Knoppar är också en favoritmat för parasiter . Vanligtvis attackeras de av larver som bladmask, mal, mal och andra. Sjuka knölar markeras i en ändrad färg, de blir krokiga, damm visas i dem. Larver livnär sig på frön. Utanför kottarna bildas högar av brunt insektsuttryck och ibland harts droppar.

Bild
Bild

Genom att förstöra frön skadar dessa skadedjur reproduktionen av granar.

Vanliga sjukdomar

Åt, liksom andra träd, kan drabbas av olika sjukdomar. De vanligaste sjukdomarna bör övervägas.

Schütte

Denna sjukdom uppstår som ett resultat av infektion med pungdjurssvampar (ascomycetes) och är en svampinfektion. Det kan manifestera sig och fortsätta i olika former.

  • Nutiden . Tidiga tecken på sjukdomen uppträder i slutet av våren och uttrycks i en förändring av nålarnas tillstånd - det blir brunt och dör. Gula fläckar visas på hösten. Och bara nästa vår, på nålarnas undersida, bildas små glänsande bruna utbuktningar som innehåller svampsporer som senare blir svarta. De kan spridas till små grankvistar. Tillväxten av granar saktar ner, nålarna torkar, dör av och smulas. Oftast är unga eller försvagade träd sjuka.
  • Snöig . Denna svampsjukdom är utbredd i norra Ryssland. Men ibland finns det i den centrala delen. Sjukdomen uppträder under snötäcket vid noll lufttemperatur och manifesterar sig i nålarnas rodnad. På sommaren utvecklas sjukdomen intensivt, nålarna blir gråa, torkar ut och smulas. De sjuka grenarna är täckta med stora svarta prickar som innehåller svampsporer.
  • Brun . Ett kännetecken för denna typ av sjukdom är att de bruna och döda nålarna inte smulas sönder. Därför främjar det den efterföljande spridningen av infektion genom trädet. Sjukdomen uppstår efter att snö smälter vid temperaturer från 0 till +1 grader.
Bild
Bild

Fusarium

Detta är en virusinfektion som påverkar rotsystemet, vilket resulterar i att trädet saknar näringsämnen, och som ett resultat torkar granen. Först blir nålarna rödaktiga, torra och faller av. Sedan börjar grenarna dö av, kronan blir sällsynt. Granen dör gradvis.

Bild
Bild

Rost

Denna sjukdom kan drabba olika delar av granen. Orsaken till sjukdomen är också en svampinfektion. Plantens nålar blir gula, sjuka grenar ändrar form och torkar ut. Den presenteras i olika typer.

  • Nålrost . Sjukdomen börjar tidigt på våren. Typiska cylindriska gula blåsor visas på nålarna, som innehåller svampens sporer. När de mognar sprängs bubblorna och sporerna bärs av vinden och infekterar andra granar. Med tiden blir alla nålar gula och smulas.
  • Kolonnrost . Från och med nålarna sprids infektionen gradvis till barken. Den blir först tjockare och spricker sedan. Gula bubblor dyker upp i de bildade sprickorna. Ömma fläckar torkar ut och dör.
  • Kottar rostar . Infektionen fokuserar på vågens inre yta, där mörka pustler bildas. När sjukdomen fortskrider öppnas knopparna i förväg, vilket leder till att fröna dör.
Bild
Bild

Lavar

Denna växt symbiotrof organism har ett stort antal arter och är utbredd. Ett träd kan samtidigt bli infekterat med dussintals olika typer av lavar. De är särskilt märkbara efter regn vid hög luftfuktighet. Lavar har inga rötter, så de absorberar fukt och näringsämnen från damm och regn över hela ytan. Medellivslängden är mycket lång - upp till hundratals år. Lavar gillar att bosätta sig på mogna eller försvagade granar. Den största skada de medför är följande:

  • skadliga insekter och infektioner kan bosätta sig under dem;
  • hela andningen av trädet störs, vilket leder till en avmattning i processen med förnyelse och tillväxt av granbarken, vilket kan orsaka olika andra sjukdomar.
Bild
Bild

Rotsvamp

Detta är en annan vanlig gransjukdom. Dess orsakande medel tillhör klassen basidiomyceter. Risken för denna infektion är att den angriper rotsystemet och får den att ruttna. Granar infekteras främst genom sår, sprickor och andra rotskador. Utåt yttrar sig sjukdomen inte under lång tid, men åt de saktar ner tillväxten, nålarna blir korta och hartssvullnader bildas.

Då visas svampens fruktkroppar, som är fleråriga växtorganismer och har olika former och olika storlekar. De ligger i hålrummen mellan rötterna, i deras nedre sektioner eller vid rothalsen. Svampens yttre yta har en brun eller brun nyans och koncentriska rynkor. Det inre vita eller ljusgula tyget liknar en mjuk kork. Den nedre delen av svampen består av tubuli, där dess sporer bildas.

Bild
Bild

Från rötterna passerar råttan gradvis till stammen, stiger högre och högre, träet blir lila och sedan rödbrunt . Senare bildas vita fläckar med svarta linjer, vilket ger träet ett brokigt utseende. I det sista sönderfallet uppträder tomma celler istället för fläckar, träet blir skört, mjukt och trådliknande, doften av svamp dyker upp.

Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Om symptom på sjukdom eller skadedjur upptäcks bör du omedelbart börja bekämpa dem. Det finns olika metoder för behandling av sjukdomar.

Fighting shute består av systematisk sprutning av gran med svampdödande preparat varannan vecka. Den bästa effekten tillhandahålls med hjälp av "Falcon" och "Quadris", liksom preparat som innehåller koppar och svavel: Bordeaux-vätska (1%), "Abiga-Peak", "Fitosporin".

Bild
Bild

Fusarium är mycket svårt att behandla . Vid behandlingen används också fungicider eller biologiska produkter, injektioner görs i stammen och jorden under trädet desinficeras. Självbehandling ger dock ofta ingen effekt, trädet dör. Det rekommenderas att konsultera en professionell specialist för att klargöra behandlingsmetoder.

Bild
Bild
  • För rostande gran används sådana kontrollmetoder som:

    1. mekanisk - drabbade nålar och grenar tas bort;
    2. kemisk - sprutning med medel som "Topaz", "Skor", "Strobi", Bordeaux -vätska; behandlingen utförs upp till 3 gånger med ett intervall på 10 dagar, och för att förbättra effekten rekommenderas att man tillsätter biocidmedlet "Kartotsid".
Bild
Bild

Bekämpa lavar mest effektivt mekaniskt, skrapa bort dem från stammen och grenarna med träskrapor. Därefter måste dessa områden behandlas med en lösning av järnsulfat (5%) eller fungicider.

Bild
Bild

För att förhindra spridning av den bruna svampen , är det nödvändigt att regelbundet inspektera granar för att identifiera sjukdomens första fokus. Svampen som dyker upp avlägsnas mekaniskt och behandlas sedan med eventuella fungicider.

Bild
Bild

Skadedjur måste också hanteras i tid

Med en liten skada av bladlöss bör sjuka nålar och grenar tas bort. Ett bra resultat uppnås genom att helt enkelt skölja bladluskolonierna från de angripna områdena med en stark vattenstråle, eller genom att spruta dem med tvålvatten. Insekticider "Match", "Aktara" används också. Vid en stor infektion är det först nödvändigt att spraya med Aktara och sedan var 14: e dag med Match -preparatet, varv med Dursban

Bild
Bild

Spindelmider kan bekämpas genom att spruta med kolloidalt svavel, vitlök eller maskrosinfusion. Vid omfattande skador är det nödvändigt att använda läkemedel -akaricider - "Apollo", "Oberon", "Sunmight"

Bild
Bild

Vid små skador av en gransåare används mekaniska metoder som förstör boet tillsammans med larverna, följt av sprutning med infusioner av växter med insekticida egenskaper (vitlök, maskrosor). Vid massförstöring krävs användning av kemiska insekticidmedel ("Atellik", "BI-58", "Decis"). På samma sätt kan du bli av med granmalen

Bild
Bild

Viktig! I kampen mot barkbaggar är användningen av sådana läkemedel som "Bifentrin", "Sunmight", "Oberon", "Krona-Antip" effektiv.

Förebyggande

Det är alltid svårare att behandla än att förebygga sjukdom eller angrepp av skadedjur, så det är viktigt att regelbundet genomföra förebyggande åtgärder.

Huvudvillkoret för att förebygga alla sjukdomar är efterlevnad av agrotekniska regler: korrekt plantering och efterföljande vård av granar, använd endast friska plantor för avel.

När du lämnar är det viktigt att följa sådana allmänna regler som:

  • årligen tidigt på våren, behandla grankronan med kopparinnehållande medel och insekticida preparat;
  • marken runt trädet bör vattnas med fungicider och insekticider från skadedjur som vilar i marken;
  • utföra sanitär beskärning av misstänkta och torra grenar, följt av behandling av sektionerna med desinfektionsmedel och trädgårdslack;
  • regelbundet ta bort och förstöra fallna nålar och torra grenar;
  • mata granen i tid med komplexa mineralgödselmedel och preparat som ökar trädets immunitet;
  • måttligt men i tid att vattna;
  • regelbundet inspektera granar för tidig upptäckt av sjukdomar och skadedjur;
  • utföra en snabb kamp mot röda myror - bärare av bladlöss;
  • tillåt inte granar att ligga intill sådana växter som poppel, fågelkörsbär, asp, svart vinbär, som har en anlag för vanliga sjukdomar och skadedjur.

Rekommenderad: