Sorter Och Typer Av Primula (44 Foton): Viale Och Japanska, Polyanthus Och Malakoider, Auricula Och Andra Blommesorter, Särskilt Sorter "Colossea", "Blue Jeans"

Innehållsförteckning:

Video: Sorter Och Typer Av Primula (44 Foton): Viale Och Japanska, Polyanthus Och Malakoider, Auricula Och Andra Blommesorter, Särskilt Sorter "Colossea", "Blue Jeans"

Video: Sorter Och Typer Av Primula (44 Foton): Viale Och Japanska, Polyanthus Och Malakoider, Auricula Och Andra Blommesorter, Särskilt Sorter
Video: Sortering av vallgröda i blad och strå 2024, Maj
Sorter Och Typer Av Primula (44 Foton): Viale Och Japanska, Polyanthus Och Malakoider, Auricula Och Andra Blommesorter, Särskilt Sorter "Colossea", "Blue Jeans"
Sorter Och Typer Av Primula (44 Foton): Viale Och Japanska, Polyanthus Och Malakoider, Auricula Och Andra Blommesorter, Särskilt Sorter "Colossea", "Blue Jeans"
Anonim

Primrose fick sin popularitet bland trädgårdsmästare för sin vitalitet, lätthet att sköta, ljusstyrkan i nyanser och det faktum att den är en av de första som blommar i trädgården.

Primros växer på många territorier i vårt och inte bara fastlandet, i olika klimatzoner och olika förhållanden. Desto mer överraskande är det faktum att många av dessa arter finns i samma rabatter. Olika levnadsförhållanden har modifierade primula, vilket gav världen en mängd av dessa växter.

På grund av sitt ljusa utseende blir primula ofta en höjdpunkt när man skapar landskapsarkitektur. Och även trädgårdsmästare älskar henne för att hon öppnade en blomsterparad sedan mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

generella egenskaper

Primrose är en flerårig växt . Medellivslängden är starkt beroende av den specifika arten. Det finns arter som lever bara ett år, men i genomsnitt producerar en primrosebuske blommor i 3-4 år.

Vissa arter eller växtsorter blommar först under det andra levnadsåret. Sådana nyanser måste klargöras innan en växt planteras. Denna information anges på fröförpackningen.

Primrose har en avundsvärd frostbeständighet. Vissa arter tål temperaturer så låga som -40 ° C. Därav kärleken att använda primula som prydnadsväxt i trädgården.

Alla typer av primula kan enkelt odlas från frön, så att de senare kan planteras i en rabatt eller i en kruka . Trots allt är växter av denna art också bra eftersom de är lämpliga att hålla hemma. För sin blomning i början av hösten, liksom sitt kompakta och ljusa utseende, gillade hemmafruar denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Primrose har minst 390 arter. Alla har kardinalskillnader sinsemellan: i form och storlek på bladen, på höjden på buskarna, typen av blomställningar, storleken på blommorna och utbudet av nyanser där de kan målas. De mer intressanta är kombinationerna av olika typer av primula i landskapsdesign.

Alla typer av primula kan delas in i de som blommar på våren och de som blommar på sommaren.

Bild
Bild

Stamlös primula, hon är vanlig primrose

En av de vanligaste typerna av primula. Denna dvärgljus växer över ett stort område: i Västeuropa, Östasien och Mellanöstern, i den europeiska delen av Ryssland, på Krim.

En vanlig primros blommar från april till juli . Blomställningarna av denna art är frodiga, med ett stort antal blommor. De kan färgas ljusgula, vita, röda, rosa eller magenta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primula cortex eller Altai

Artens namn antyder att denna primula växer i Altai. Förutom Altai kan den också hittas i Mongoliet och i bergen i Centralasien.

Den korkformade primrose har korta, ljusgröna blad och långa stjälkar som blommor blommar på. Dessa stjälkar växer upp till 40 cm i höjd.

Altai primrose blommar från maj till juni . Blommans färg är rödlila och rosa. Blommor växer från stammen, som en corolla, 7-12 blommor per stam.

Bild
Bild

Primula Julia

Ursprungligen från Kaukasus, där den växer i bergen nära vatten - vattendrag och vattenfall. Den blommar på våren från april till maj.

Arten kännetecknas av små ljusgröna blad, som är nästan runda i form med uttalade ådror.

Blommorna i Julias primula växer en efter en. Deras färg kan beskrivas som mauve-mauve. Det finns gula fläckar i mitten av blomman.

Bild
Bild

Stora koppar primrose

En kort art av primula, som inte växer mer än 35 cm i höjd. Han kommer från västra och östra Sibirien. Den växer också i Kaukasus.

Denna art kännetecknas av långa avlånga löv och små långsträckta gula blommor som visuellt liknar klockor med en annan blomma, som är mörkare i tonen, inuti. I en blomställning växer och blommar upp till 20 blommor samtidigt.

Bild
Bild

Primula -örat, hon är ett björns öra

Och möter också namnet auricula. Öronblomman växer i Alperna, Karpaterna och andra berg i Centraleuropa. Växten är inte lång - högst 20 cm hög. Primrosens blad är korta och tjocka, grågröna till färgen.

Under blomningen avger växten en mild, behaglig doft. 6-7 små blommor växer på en stjälk. Färgen är gul eller rosa, lila, lila, med ett vitt hjärta av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyanthus primrose

Växter av denna art lever i genomsnitt 2 år. Arten fick sitt namn för sin tidiga blomning: polyanthus primrose blommar från maj till juni.

Växter av denna art kännetecknas av en mängd olika ljusa färger. De är röda, lila, gula och orange.

En särskiljande egenskap hos alla blommor kommer att vara en kontrasterande kärna.

Bild
Bild

Primula Viale

Atypisk representant för släktet från västra Kina, Tibet och Himalaya. Vialblommans blomställning framträder mot den allmänna bakgrunden - den har formen som en kandelabra. Växten skiljer sig inte åt särskilt vitalitet, blommar vanligtvis och lever inte mer än två år.

Denna art blommar ganska sent för primula - i juni -juli . Blommor i blomställningen blommar gradvis och ändrar färg under blomningsprocessen. I oöppnad form är blommorna röda. Och när de blommar blir de lila-lila.

Denna kontrast ser särskilt imponerande ut när en del av blomställningen redan har blommat, och den andra delen inte ännu.

Bild
Bild

Primula Malakoides eller malvliknande

Växten av denna art är känd för sin korta storlek (upp till 50 cm) med långsträckta löv.

Trädgårdsmästare älskar denna sort för olika blomsterfärger. De finns i vitt, rött och rosa. Kärnan i blomman kännetecknas nödvändigtvis av en gul fläck. Blommor på stammen växer i nivåer, upp till 8 blommor vardera.

Bild
Bild

Florinda primula

Denna art är en primula infödd till Tibet. Den växer i sydöstra delen av den nära vattenkällor. Det beror på att Florinda primrose älskar fukt och känns bekväm när dess rötter ständigt hydreras.

Växten är ganska hög: den kan bli upp till 120 cm hög. Florinda primrose blomställning samlas i genomsnitt från 30 små blommor som ser ut som gula klockor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primula Siebold

Siebold -primula är vanlig i de fuktiga skogarna i Kina, Korea, Ryssland och Japan.

Denna art har intressanta avlånga löv som har en vågig kant.

Primelos av Siebold blommar i maj . Hennes blommor är lila-lila med en vit kärna. Mindre vanligt är sorter med vita blommor.

Bild
Bild

Kungljus

Denna art är infödd på ön Java, där den kallas jordbävningens blomma. Kungljuset blommar innan vulkanutbrottet startar, på vars sluttningar det växer, även om det inte är blomningsperioden. Detta beror på de fysiska processer som sker i jorden före utbrottet.

Kungljusets blommor är lila eller lila med ett gult hjärta.

Bild
Bild

Japansk primula

Det har fått sitt namn från det faktum att det är vanligt på ön Kunashir i Japan. Japansk primrose har stora, avlånga blad. De når en längd på 25 cm.

En växt av denna art blommar på sommaren i genomsnitt 40 dagar. Blommor på stammen är ordnade i flera nivåer. Blommornas färg är rödbrun.

Bild
Bild

Storblommig primula

En populär hybrid bland trädgårdsmästare. Ett särdrag hos sorterna av denna hybrid är större blommor än andra arter. Den mest populära sorten av denna typ är Francesca.

Blommorna på hybrider kommer i helt olika nyanser: grönt, lila och gult.

I grund och botten kombinerar blommor 2 eller 3 toner som kontrasterar med varandra, vilket skapar ett intressant mönster på kronbladen.

Bild
Bild

Beskrivning av sorter

Det är svårt att hitta allmänt tillgänglig information om det exakta antalet primrose sorter. Med tanke på att denna växt har blivit populär bland blomsterodlare kan man föreställa sig hur många olika sorter det nu finns i världen. Men det finns sorter som är vanligare bland prydnadsväxter.

Oftast säljs frön av olika sorter som en blandning av olika färger. I ett paket med frön blandas vanligtvis flera sorter av samma sort. Skillnader mellan dem när det gäller färg kan bara hittas när alla buskar blommar.

Det finns 4 sorter av primula, som har liknande blomställningar och deras nyanser, men det finns andra skillnader.

Bild
Bild

Matryoshka

Denna sort blommar under den tidigaste våren - i mars. Matryoshka -buskarna anses vara dvärgbuskar. De växer inte högre än 20 cm. Trots buskens lilla storlek växer blomställningarna stora och frodiga. Blommorna kan vara blå, lila, vinröda, gula eller vita med en ljusgul kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colossea

Blommar i april-maj. Men den första blomningen sker under det andra året av växtens liv. Blommor av denna sort liknar Matryoshka -blommor i sina färger: rosa, lila och gula blommor med en gul fläck i mitten av blomman.

"Colossea" växer sig högre än "Matryoshka". Dess stjälkar kan bli upp till 30 cm långa. Bladen är desamma, nästan runda i formen.

Bild
Bild

Danova

Den växer inte mer än 14 cm i höjd, medan bladen kan nå en längd på upp till 10 cm. Danova blommar tidigt på våren. Blommor kan vara orange, gul, röd, vinröd, blå, vit och rosa. Denna sort har också en gul kärna av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crescendo

Denna sort anses vara ganska hög - den växer upp till 30 cm. "Crescendo" kännetecknas av ett överflöd av löv och en frodig blomställning. Vid första ögonkastet på busken verkar det som att ett moln av blommor ligger på en grön kudde.

Till färgschemat, samma som för blommor av andra liknande sorter, läggs apelsin-persika till här. Den blommar tidigt på våren - i mars -april.

Bild
Bild

Välj jätte

Trots sitt namn växer denna sort mycket liten - högst 20 cm. Växten har små ovala blad och en frodig blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de sorter som anges ovan finns det flera fler ganska populära. De ser helt annorlunda ut, och några av dem står ganska isär.

Hector

På vissa sätt kan det påminna samma "Matryoshka", men "Hector" kännetecknas av en mycket större dubblitet av blommor. Och färgintervallet för denna sort kommer att bli rikare: bland blommorna med den vanliga gula kärnan kan man också särskilja solida rosa och gula.

Bild
Bild

Blå jeans

Sorten är av medelhöjd - upp till 25 cm. Ett särdrag hos Blue Jeans är de stora blommorna i blomställningen. En av dessa når upp till 6 cm i diameter. Den största fördelen är färg . De vita blommorna av denna sort har många blå ådror och en gul kontrasterande kärna. Blombladen liknar verkligen jeans i färg.

"Blue Jeans" blommar i mars-april.

Bild
Bild

Francesca

Denna sort blommar i maj och juni och når en höjd av upp till 30 cm. Men den största fördelen med "Francesca" kan kallas ljusgröna blommor med en gul fläck i mitten, som står i kontrast med de mörkgröna bladen . Växten blommar praktfullt, på avstånd som liknar hortensiablomställningar.

Bild
Bild

Noverna djupt blå

Atypisk representant för släktet. Primrose av denna sort kallas också capitate. Saken är den blomställningar i växter av sorten "Noverna deep blue" ligger högst upp i en tjock stjälk och liknar sfäriska huvuden . Blommornas färg är lila-violett.

Växter av denna sort blommar ganska sent för primula - i juni -augusti.

Bild
Bild

Landskapsanvändning

Primros är bara mångsidiga för användning i landskapsarkitektur. Växter av detta släkte blommar oftast tidigare än andra, vilket öppnar hela trädgården i början av våren. Och om du använder flera typer av primula på en rabatt kan du uppnå effekten av en oändligt blommande rabatt från mars till nästan höst.

Primroses gör bra i blomkrukor eller krukor utanför. Detta gör att du kan använda dem punktvis i privata hus: att placera dem på de platser på webbplatsen där de kommer att bli ljusa accenter.

Bild
Bild

Primros används ofta för att skapa alpina objektglas på platsen i kombination med andra växter och stenskompositioner. Dvärgblommor tillför kompositionen ljusa nyanser och sticker inte ut från det övergripande låga konceptet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primrose planteras ofta längs väggar, staket, trottoarkanter eller stigar - i öppen mark eller i separata lådor. Sådana ränder av blommande buskar hjälper till att skapa visuellt framhävda kontrasterande geometriska linjer i landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I rabatterna finns primula tillsammans med andra blommande och icke-blommande växter. Kombinationen av olika representanter för floran hjälper trädgårdsmästare att uppnå kontrasten av nyanser i rabatten, samt att slå olika växthöjder. Oftast kan du i rabatter se en kombination av primula med påskliljor, tulpaner och andra växter med blomställningar i form av en boll, paraply eller corolla.

Rekommenderad: