Att Odla En Catharanthus Från Frön Hemma: Hur Och När Ska Man Såga Ampelös Catharanthus För Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla En Catharanthus Från Frön Hemma: Hur Och När Ska Man Såga Ampelös Catharanthus För Plantor?

Video: Att Odla En Catharanthus Från Frön Hemma: Hur Och När Ska Man Såga Ampelös Catharanthus För Plantor?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Att Odla En Catharanthus Från Frön Hemma: Hur Och När Ska Man Såga Ampelös Catharanthus För Plantor?
Att Odla En Catharanthus Från Frön Hemma: Hur Och När Ska Man Såga Ampelös Catharanthus För Plantor?
Anonim

Catharanthus är en vacker flerårig växt. Under blomningen lockar den entusiastiska ögon och pryder allt runt omkring. Denna blomma känns bra under förhållanden med hög luftfuktighet och tillräcklig värme, eftersom Madagaskar anses vara sitt hemland. Idag kommer vi att titta närmare på catharanthus och lära oss att odla den ordentligt.

Bild
Bild

Hur väljer man frö?

Katarantus är en växt älskad av många blomsterodlare. Det odlas väldigt ofta hemma. Det finns inget överväldigande svårt här - även en nybörjare som inte har stor erfarenhet av sådana förfaranden kan klara denna uppgift.

För att blommorna ska bli vackra och friska är det mycket viktigt att noga överväga valet av fröet innan du planterar.

Det bör komma ihåg att valet av frön för denna gröda är mycket varierande . I utseende är de vanligtvis stora i storlek och har också en karakteristisk mörkbrun färg. Som regel gror frön på bara en vecka. Avstigning bör ske under våren.

Bild
Bild

Catharanthus kan dock planteras inte bara med frömetoden. Du kan vända dig till ett annat alternativ - sticklingar . För att följa denna metod behöver du en frisk catharanthus själv. Från dess övre del måste du noggrant skära stjälken och sedan sänka den i vattnet. Denna procedur måste utföras under våren. Om vädret är gynnsamt på gården kommer skotten mycket snart att ge rötter . Därefter kan de säkert planteras i jorden som redan är förberedd för detta, läggas i en lämplig behållare.

Bild
Bild

För att få utsäde av hög kvalitet är det tillåtet att vända sig till en annan metod - dela busken . Detta alternativ blev möjligt, eftersom den vuxna catharanthus lämpar sig väl för division. De separerade buskarna växer mycket snabbt och utan problem och anpassar sig till nya förutsättningar för dem. Det är vanligt att ha trasorna antingen hemma eller på gatan.

Bild
Bild

Om du ändå valde ett så populärt frö som frön, bör du stanna vid en viss mängd av denna gröda. Låt oss överväga de mest populära och utbredda alternativen.

Titan

Detta är en årlig rik växt. Längden på sina skott är vanligtvis från 50 till 75 cm. Busken i sig kan bli upp till 15 cm. Bladen har en oval struktur och en karakteristisk mörkgrön färg. Blommor kännetecknas av en rik röd färg.

Bild
Bild

Blackberry Jam

Denna catharanthus ser väldigt färgglad och original ut. Det brukar planteras i små trädgårdskrukor. Denna anläggning har uthållighet och motståndskraft mot torra förhållanden. Dess blomningstid börjar i juni. Den kan placeras i halvskugga eller i solen.

Bild
Bild

Pacific Regiment

En annan mycket populär variant av denna kultur. Den kännetecknas av sin tidiga och rika blomning. I sig är denna sort opretentiös och kräver inte komplex dyr vård . Under förhållandena i de södra regionerna är denna gröda idealisk för odling utomhus.

Om det gäller de norra regionerna, så hålls hon här vanligtvis i rumsförhållanden.

Bild
Bild

Sicilien

Detta är en mycket vacker och känslig rosa katarant. Det kännetecknas av attraktiva, som om lackerade bladblad med karakteristiska kristallvener. Blommorna växer rika och färgglada, mycket lik flox. Busken växer snygg och liten i storlek.

Som regel är "Sicilien" placerad i soliga områden.

Bild
Bild

Mod

Denna sort är inte en mycket hög buske med många skott. Har ett glänsande mörkgrönt bladverk. Blommorna växer blekrosa, mörkrosa eller snövit. Deras diameter når vanligtvis flera centimeter.

Bild
Bild

Träning

Innan du fortsätter att plantera frön är det nödvändigt att utföra ett antal förberedande förfaranden som syftar till att skapa optimala förutsättningar för växtens framtida tillväxt. Du kan inte försumma dem om du planerar att odla friska och vackra blommor.

För att stimulera tillväxten av frön, rekommenderas det att först utsätta dem för ett speciellt försåddspreparat - det förbättrar alltid deras grobarhet.

För detta används vanligtvis ett av de effektiva läkemedlen

  • Epin . Denna produkt späds ut med 3 droppar per 100 ml vatten. Den resulterande kompositionen fuktas med frön i 3 timmar före direkt plantering.
  • " Zirkon ". Denna lösning framställs med en hastighet av 0,025 ml per 100 ml vatten. I den resulterande produkten blötläggs materialet för framtida plantering i 4 timmar strax före sådd.
  • Bärnstenssyra . Det tar 12-24 timmar att blötlägga fröna i denna komposition. Lösningen framställs i ett förhållande av 1 g till 1 l vatten.
Bild
Bild

Och även catharanthusfrön behöver andra förberedande procedurer. Innan plantering rekommenderas att desinficera dem från insekter och olika farliga parasiter. För att göra detta, gör en svag lösning av kaliumpermanganat. Fröna hålls i den i högst 30 minuter. Därefter överförs de till en pappersservett eller gasväv så att de kan torka helt.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att korrekt välja och förbereda behållare för plantering, liksom högkvalitativ mark. För att plantera en catharanthus rekommenderas att jorden är:

  • lös och luftig;
  • bördig;
  • fuktgenomsläpplig;
  • med en surhetsgrad inom 5, 5-5, 9 pH;
  • med måttlig saltkoncentration.

Erfarna odlare rekommenderar att du köper lämpliga substrat avsedda för underhåll av inomhusväxter.

Bild
Bild

Om du förbereder jorden på egen hand måste du kombinera löv- och torvjord i lika stora proportioner . Och du måste också lägga till grov flodsand och en liten del torv till dem. Alla komponenter desinficeras i förväg genom uppvärmning i ugnen, eller genom bearbetning med specialblandningar som kaliumpermanganat. Detta kommer att förhindra utvecklingen av olika sjukdomar och uppkomsten av farliga parasiter. För att göra jorden lösare är det lämpligt att använda Perlite eller Vermiculite.

Bild
Bild

Istället för ett substrat är det tillåtet att använda torvtabletter. Det finns ingen anledning att välja kultur i dem. Men innan du fortsätter med den direkta plantering av frön måste dessa tabletter fuktas noggrant.

Det är mycket viktigt att hitta en lämplig behållare för kataranthus . Den bör vara ganska stor, eftersom denna kultur utvecklas i ett mycket snabbt tempo och kännetecknas av ett kraftfullt rotsystem.

Det ska under inga omständigheter vara tillåtet att överlappa dräneringshålen i kärlet med rotprocesser.

Bild
Bild

Landning

Katarantus, liksom alla andra grödor, måste sås korrekt. Om du följer alla befintliga regler och agerar noggrant kan du förvänta dig bra resultat, eftersom denna växt utvecklas förvånansvärt snabbt.

Det är nödvändigt att noggrant förbereda plantmaterialet för att plantera frön . Endast om denna regel iakttas kan man förvänta sig av en växt att den kommer att skada lite och utvecklas mer produktivt.

Att så kataranthus för plantor är nödvändigt i slutet av februari . Fröna ska placeras i separata krukor först.

Om du inte planerar att plantera plantor i öppen mark, men vill använda dem som "hemboende", måste du förbereda en ny kruka av lämplig storlek i förväg.

Bild
Bild

Det bör komma ihåg att denna kultur gillar inte transplantation . Du måste lägga till ett frö till kopparna och placera dem i mitten. Om vi pratar om en fullvärdig kruka, så här kan du ta med 3 frön samtidigt . Planteringsmaterialet kommer fram snabbt och "vänligt".

Samma regler bör följas när det gäller att plantera en kataranthus i öppen mark (detta bör göras i maj, när risken för vårfrost har passerat). För odlade plantor är det lämpligt att hitta en ganska hög rabatt på husets östra eller västra sida. Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera den angivna grödan i stora badkar.

Det är tillåtet att ta plantor utomhus så snart morgonfrosten avtar.

Bild
Bild

Råd om vård

Det räcker inte att välja och plantera Katarantus korrekt. Denna växt, precis som alla andra, kräver kompetent vård, utan vilken den inte kommer att växa bra och kommer att genomgå olika sjukdomar.

Toppdressing

Blomningen av catharanthus kommer att bli längre och mer frodig om växten matas korrekt och i tid. Om kulturen tillhör kategorin ettåriga bör den befruktas högst en gång i veckan . För detta används speciella komplex för blommande inomhusblommor. De är uppfödda i rent vatten för bevattning, baserat på instruktionerna som finns på märkesförpackningen med produkten.

Du kan också använda flytande förband till inomhusrosor . Om blomman är flerårig och växer hemma, måste du mata den lite mindre ofta - två gånger i månaden kommer att räcka. I detta fall kommer det att vara nödvändigt att minska dosen av de införda komponenterna till hälften. Under vilande perioden, när kulturens blomning upphör, behöver utfodring inte göras alls.

Du bör inte bryta mot denna regel om du inte vill skada kataranthus.

Bild
Bild

Belysning

För att plantorna ska gro bra rekommenderas det att noggrant täcka det med svart polyeten. Du kan placera behållaren med frön på en mörk plats. Så snart de första skotten dyker upp måste lådan med skott flyttas till en ljusare plats. I detta fall måste polyeten tas bort - det kommer inte längre att vara användbart.

Observera - belysningen måste vara tillräcklig och intensiv.

Bild
Bild

Temperatur

För korrekt och frodig blomning av denna växt måste du ge den optimala temperaturförhållanden i rummet. Medan plantorna bara planteras och täcks med polyeten, det är önskvärt att placera det på en plats där temperaturen inte överstiger +25 grader . Så snart lådan med plantor flyttar till en mer upplyst plats måste temperaturen ändras - den ska vara +18,24 grader.

Bild
Bild

Vattning

Om du vill odla en hälsosam och vacker växt är det särskilt viktigt att ta hand om ordentlig vattning. Glöm inte att denna gröda älskar fukt mest av allt, så det är lämpligt att bevattna det regelbundet.

Men försök att bli av med stående vätska direkt, särskilt om växten är i en kruka. Om vatten samlas i pannan måste det snabbt tömmas därifrån.

I en trädgård behöver du inte fylla i kataranten - på grund av detta kan dess rötter ruttna och växten kommer att dö. Men redan före torkning behöver blomman inte tas med . På grund av detta kan bladbladen börja krypa ihop till små rör. Naturligtvis betyder det inte att växten redan har dött, men efter det måste den snabbt garantera ordentlig vattning.

Under kalla årstider minskar vattningen.

Bild
Bild

Möjliga problem

De vanligaste skadedjur som "angriper" kataranthus:

  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • känt;
  • skydda.

Catharanthus måste regelbundet inspekteras för att märka skadedjur som har dykt upp på dem i tid. Om bladlöss hittas måste du tvätta blomman med tvålvatten.

Bild
Bild

Om det är för mycket ljus blir bladen mjuka, gula och matta. I det här fallet är det frälsning att skugga blomman eller flytta den till en mindre upplyst plats.

Bild
Bild

Om växten hålls inomhus, bör den regelbundet sprutas med vatten - detta är ett utmärkt förebyggande av de vanligaste sjukdomarna. Så snart du märker ett skadedjur bör blomman omedelbart behandlas med insektsmedel.

Bild
Bild

Gula lövspetsar indikerar överdriven torrhet i luften. Det är nödvändigt att spruta anläggningen eller installera en speciell luftfuktare i rummet.

Bild
Bild

Om du märker att en blomma du har planterat är sjuk eller har blivit ett mål för parasiter, du måste agera så snabbt som möjligt … Slösa inte tid och vänta tills situationen löser sig. Om nödvändiga åtgärder inte vidtas i tid kan kataranthus dö.

Rekommenderad: