Växande Gatsania Från Frön (43 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Hemma? När Ska Man Så? Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem? Såtrick Och Skötsel

Innehållsförteckning:

Video: Växande Gatsania Från Frön (43 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Hemma? När Ska Man Så? Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem? Såtrick Och Skötsel

Video: Växande Gatsania Från Frön (43 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Hemma? När Ska Man Så? Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem? Såtrick Och Skötsel
Video: Odla Squash Sådd Odling och 5 knep för stor skörd 2024, Maj
Växande Gatsania Från Frön (43 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Hemma? När Ska Man Så? Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem? Såtrick Och Skötsel
Växande Gatsania Från Frön (43 Bilder): Hur Man Planterar Plantor Hemma? När Ska Man Så? Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem? Såtrick Och Skötsel
Anonim

Gatsania är en exotisk växt som kan förädla alla områden. Men som andra exotiker kräver det mycket noggrann hantering och genomtänkt tillvägagångssätt. Det är dags att ta reda på hur man odlar denna växt från frön under ryska förhållanden.

Hur frön ser ut

Till att börja med är det värt att förtydliga att gatsania och gazania endast är synonymer i dagligt tal. Ur biologers synvinkel är Gazania ett av släkten i växterfamiljen Asteraceae . Gatsania hård är bara en av arterna i detta släkt. Därför är det viktigt att inte förväxla sådana grödor, annars är det stor risk att köpa plantmaterial som inte är anpassat efter ryska förhållanden. Gatsania frön är medelstora achenes, täckta med hårstrån och har en "tov" av ljusgrå färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal såtid

Plantering av gatsaniafrön bör ske så tidigt som möjligt. I de södra delarna av landet är slutet av februari lämpligt för denna procedur. I nordligare regioner måste du vänta till det första decenniet i mars. I alla fall kommer riktlinjen att vara tillräckligt med solljus och frånvaron av behovet av att markera plantorna. Med detta tillvägagångssätt kan omplantering i öppen mark planeras i slutet av maj, men det finns tillfällen då datumen måste ändras.

Om det är beslutat att odla gazaniablommor omedelbart i det öppna fältet, är det inget omöjligt i detta . Men ett sådant förfarande är endast acceptabelt i områden med varmt klimat. Dessutom måste du vänta 45-60 dagar efter det vanliga datumet för avstigning för plantor. Först i april eller till och med i början av maj når dagsljus och lufttemperatur stadigt de önskade värdena. Naturligtvis, oavsett den specifika såddstiden, måste du ta hand om förberedelsen av jorden.

Bild
Bild

Frösamling

Själva gatsaniafröna är ganska stora och kan enkelt plockas för hand. Men det finns ett antal finesser och nyanser som måste beaktas. Mognad av frön tar cirka 60 dagar. Så att de inte sprids oförutsägbart, experter rekommenderar att täcka frökapslarna med gasväv på alla sidor.

Viktigt: om trädgårdsmästaren fick frön måste de planteras inom 2 år - annars går spiringen förlorad.

Man bör komma ihåg att gatsaniafrön kanske inte hinner mogna över sommaren . De är äntligen klara först när det varma och torra vädret är fram till oktober. Dessutom, i hybridsorter, kan säkerheten för sortdrag inte säkerställas vid avel med frön. De visar egenskaperna hos de ursprungliga växterna som användes för hybridisering. Men vissa trädgårdsmästare är inte rädda för detta problem, särskilt eftersom alla grindar ser attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar och odlar plantor

Att odla gatsania -plantor hemma är endast möjligt i behållare med stort djup. När fröna kläckts börjar en lång rot bildas. Och om det böjer eller går sönder i en kruka kan det bli allvarliga problem.

Behållaren måste täckas med ett transparent lock . För detta ändamål kan både plast- och glas- eller polykarbonatöverdrag användas. Men du kan göra det lättare genom att använda cellofan, plastfolie.

Var noga med att tömma behållaren. Annars kan de såda plantorna helt enkelt ruttna.

Bild
Bild

Att så gatsaniya är nödvändigt i jorden med en lätt struktur. Samtidigt är det önskvärt att tillhandahålla maximalt näringsvärde. Det rekommenderas att ta jord från en vanlig trädgårdsblomma. För att förbättra dess egenskaper är det värt att ånga jorden i ett vattenbad eller koka den i en ugn i minst 20 minuter. Därefter tillsätts vermikulit och träaska. Askens roll är att förhindra svampinfektion. Det är viktigt att känna till ett annat knep: vermikulit kan ersättas med grov sand.

Att så gatsaniafrön underlättas av deras stora storlek. Flera spår förbereds på markytan. Deras djup bör vara mycket grunt, eftersom sådana remsor endast är avsedda att planera såningen. Frön läggs ut med ett intervall på 20 mm mellan sig. Radavståndet är 30 mm.

Strö fröet lite med en sandig jordblandning . Tjockleken på dess lager bör inte överstiga en centimeter. Det omedelbart fyllda materialet sprutas med rent vatten. En utspädd tillväxtaccelerator kan användas istället.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är marken täckt av snö. Du kan till och med ta den från frysen om det är varmt ute. När snön smälter i rummet kommer den mest naturliga skiktningen att ske, och till och med kombinerad med vattning.

Att gro frön under ett lock kräver en lufttemperatur på +18 till +20 grader. Det är bättre att placera behållaren på en upplyst fönsterbräda. Varje dag höjs locket något under en kort stund och luftar behållaren.

Om det bildas kondens måste den torkas bort. Fullständig uttorkning av jorden är oacceptabelt, liksom överdriven fukt. Därför är den bästa bevattningsmetoden att använda en sprayflaska.

Efterlevnaden av dessa villkor gör att du kan vänta på frögroning i genomsnitt i 10-11 dagar

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra alternativ är att använda torvkrukor, det vill säga specialpiller. Piller som köps eller tillverkas för hand läggs i brickan. Viktigt: brickan måste vara djup . Lägg 1 frö i mitten av tabletten. Sedan gros det i ett provisoriskt växthus som beskrivits ovan. Fördelen med torvtabletter är att dykning är möjlig utan att skada rötterna och andra delar av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är planteringen av gatsania onödigt tjock. I det här fallet kommer plantorna säkert att dyka. I särskilt svåra fall utförs proceduren från och med den 15: e utvecklingsdagen. Men vid varje tillfälle rekommenderar experter att vänta på utseendet på ett riktigt blad (eller bättre, två). Det rekommenderas att dyka plantor i djupa yoghurtbrickor eller engångsglas med en volym på 0,5 liter.

men ännu bättre för plockning använder samma torvkrukor … De är mycket fördelaktiga för de odlade växterna och dessutom skadar de inte miljön. Innan transplantation måste plantorna vattnas noggrant. Groddarna flyttas med överföringsmetoden. I den nya behållaren tillsätts den saknade jorden, allt vattnas igen och plantorna skickas för att härda (helst på en inglasad loggia, där temperaturen hålls inte lägre än +12 och inte högre än +15 grader).

Bild
Bild
Bild
Bild

Under odlingen av plantor är det nödvändigt att hålla temperaturen från +23 till +26 grader. Så snart riktiga löv dyker upp kan du minska denna indikator till +20 grader på dagtid och till + 16-18 grader i mörker.

Vissa typer av gatsania kan bara odlas genom sticklingar.

Det är bättre om jorden har neutral surhet (avvikelse mot alkalinitet eller surhet är oacceptabel).

För att plantorna ska utvecklas normalt behöver de en bakgrundsbelysning i minst 12 timmar varje dag . Annars börjar plantorna att sträcka ut sig. Fytolampor eller dagsljuslampor hjälper till att kompensera för bristen på ljus. Du måste använda dem på morgonen och kvällen. Normalt räcker det med 4 timmar extra belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller ympning beror svårigheten med denna teknik på den långa väntan på blomning . Ibland hinner det inte hända före det kalla vädret. Men ändå använder de sticklingar. Och inte bara i förhållande till vissa sällsynta arter. Detta förfarande är också användbart när det är planerat att odla plantor inomhus.

En hälsosam och välutvecklad sidoskott behövs för sticklingar.

Bild
Bild

Snittet görs snett med en vass kniv. Det nedre lövverket måste tas bort. Det är bättre om skottet har en "häl" (detta är namnet på det förtjockade området längst ner). Beredda sticklingar behandlas med tillväxtstimulerande medel efter eget val.

Istället för dem används ibland folkmedicin, till exempel:

  • honung;
  • aloe vera juice;
  • vattenhaltig jästlösning.

Sticklingar beredda på detta sätt är begravda i marken i ett växthus. Det måste fuktas och desinficeras ordentligt. Rotning kan förväntas om temperaturen hålls vid +18 grader och luftfuktigheten är minst 60%. Luftning och rationell begränsning av vattning hjälper till att undvika ruttnande sticklingar.

Det är mycket viktigt att vattna plantorna med en omättad lösning av kaliumpermanganat eller initialt lägga aska i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gatsania -frön sås ibland direkt i marken på platsen för permanent plantering. För att välja de bästa plantorna placeras flera frön i hålen. Denna teknik är dock endast acceptabel under vårmånaderna, när frosten slutar. Och även då, i de södra regionerna, är det bara tidiga växtsorter som kan ympas.

Att kalcinera jorden före plantering tar helst cirka 3 timmar. Viktigt: en hög temperatur måste upprätthållas just nu . Innan jorden kyls tillsätts en mättad lösning av kaliumpermanganat där. Tre timmars blötläggning i väteperoxid hjälper till att påskynda frögroning. När skott bildas flyttas behållaren till en plats där det inte finns några drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Mogna gatsania -buskar når en höjd av cirka 0,3 m. Därför innebär att plantera dem mellan högre grödor att tappa plantorna ur sikte och förlora sin karakteristiska dekorativa fördel. För kulturen i sig är bristen på ljus inte alls bra. Man bör komma ihåg att buskarna blir 0,25 m breda.

Den optimala tiden för transplantation till öppen mark är slutet av maj och de första dagarna i juni.

I de södra delarna av Ryssland kan du ta en chans och utföra denna procedur från 14 till 30 april. Viktigt: på natten under transplantationen bör det vara minst +10 grader . Vi får inte glömma kraven för belysning av webbplatsen. De ignoreras alltför ofta av trädgårdsmästare - som ett resultat av grindning slutar de blomma.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att välja områden med näringsrik jord. I detta fall är dränering av öppna planteringar inte mindre viktigt än i en kruka. Tropisk skönhet kommer snabbt att gå under om den hamnar i en pöl. Blombäddarna är mättade med mineralkompositioner eller humus, och efter plantering mullas de noggrant.

Gatsania kan också odlas i en trädgårdskruka . Men dess botten måste ha hål för dränering av vatten. Det är bättre att lägga stora stenar ovanpå. Att ersätta dem med skum är inte helt likvärdigt. Viktigt: för att odla denna gröda är det värt att mätta marken med torv - det släpper igenom vatten utan att vattnas. Denna egenskap av torv är till stor hjälp, med tanke på den avsiktligt oplanerade nederbörden på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på planteringshålen måste exakt matcha krukornas dimensioner. Det är nödvändigt att transplantera växter där med en jordklump. När du använder en torvtablett överförs den hel . Det är lämpligt att skära engångskopparna för att underlätta extraktionen av rötterna.

Gatsaniya kan bara planteras i ett grävt befruktat område. På den är urtag gjorda med ett djup av 0, 15-0, 2 m. Mellan hålen finns ett gap på 0, 25-0, 3 m. Den exakta indikatorn beror på den specifika sorten. Att plantera för nära stör den normala utvecklingen av växter.

Plantorna måste härdas . Vattna den när det är 1 eller 2 dagar kvar innan transplantationen. Alla växter rullas försiktigt till hål. Det är nödvändigt att se till att det inte finns några tomrum och att jord kommer in i dem. Vidare tampas och vattnas jorden noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Om det kommer att vara möjligt att odla gatsania beror inte bara på plantering, utan också på att lämna. Trots det afrikanska ursprunget till denna kultur behöver den definitivt vattnas under varma dagar. Toppdressing tillsätts varje månad i vattnet (om det behövs, naturligtvis). Den optimala näringskompositionen är en standard uppsättning mineraler för blommande växter . Du kan köpa den i vilken butik som helst.

Det rekommenderas att kombinera ogräs av rabatter med att lossa jorden. Sådana manipulationer utförs efter kraftiga regn eller kraftig bevattning . Om jordskorpan får kaka, kommer gatsania -rötterna att drabbas av brist på luft.

I avsaknad av nederbörd vattnas kulturen inte 2 eller 3 gånger i månaden, som vanligt, utan dagligen.

Visna blomställningar bör trimmas systematiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fattiga och utarmade marker tillåter inte att räkna med den vackra blomningen av Gatsania. I sådana områden, liksom på steniga remsor, rekommenderas att mata grödan var 15–20 dagar. I vanliga rabatter, där bördig jord lagdes, utförs toppdressing var 30-40 dagar . För 1 kvm m. låg i genomsnitt 25 g mineralsammansättning. Mer exakt kan mängden väljas endast med hänsyn till tillståndet för specifika växter och marken runt dem.

Att förbereda grind för vintern är inte svårt. Det grävs upp och transplanteras i blomkrukor. Förvara dessa krukor i huset. Då kommer kulturen att glädja sig med sitt utseende även under höstmånaderna. Men detta måste göras korrekt och eftertänksamt.

Växten behöver värme - minst +10 grader . Han behöver så mycket ljus som möjligt. Även om blomningen avbryts, försvagas inte bakgrundsbelysningen förrän på våren. Men matning är kontraindicerat. Samtidigt krävs lossning av den vattnade jorden och skydd mot drag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om kraftiga långvariga regn kommer, lider gatsaniya av vattentäppning. En försvagad växt kan bli sjuk med gråmögel.

Grundlig dränering hjälper nästan alltid till att förhindra skador från denna sjukdom . Om växten är helt infekterad med gråmögel kommer den inte att botas. Patienten gatsaniya göra sig av med. Förutom rationell vattning hjälper periodisk sprutning med "Fitosporin" till att förhindra gråmögelskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kan påverkas av bladlöss, spindelmider, sniglar och sniglar. Sniglar, om de redan har krypat, samlas in för hand eller med hjälp av speciella fällor. Fångade insekter bränns eller matas till kycklingar.

För att undvika attacker av fästingar hjälper sniglar och sniglar att strö ut radavstånd och nära stamcirkel med släckt kalk . I det här fallet kommer du också att behöva rensa marken i tid, eftersom ogräs visar sig vara "stödbas" för skadedjur. För att bekämpa bladlöss, förutom den välkända "Aktara", använd "Fitoverm" eller "Biotlin". Undertryckning av spindelmiten uppnås med hjälp av "Fufanon" eller "Ditoks".

Rekommenderad: