Transplantera Zamiokulkas: Hur Man Transplanterar Ett "dollar Träd" Hemma Efter Köpet I En Annan Kruka? Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Zamiokulkas: Hur Man Transplanterar Ett "dollar Träd" Hemma Efter Köpet I En Annan Kruka? Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern?

Video: Transplantera Zamiokulkas: Hur Man Transplanterar Ett
Video: Как Пересадить Замиокулькас 🌿 Как Спасти Замиокулькас Когда Гниют Корни? $ Долларовое Дерево $ 2024, Maj
Transplantera Zamiokulkas: Hur Man Transplanterar Ett "dollar Träd" Hemma Efter Köpet I En Annan Kruka? Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern?
Transplantera Zamiokulkas: Hur Man Transplanterar Ett "dollar Träd" Hemma Efter Köpet I En Annan Kruka? Är Det Möjligt Att Transplantera En Blomma På Vintern?
Anonim

Inomhusblommor spelar en enorm roll i design, eftersom de är en integrerad del av alla interiörer. Trots att det nu finns många typer av prydnadsväxter, föredrar de flesta trädgårdsmästare zamiokulkas, eftersom denna blomma har en ovanlig form och ljusstyrka på lövverk. För att han ska ge en vacker blomställning hemma, bör du försöka hårt och ge honom rätt vård, en viktig roll som transplantation spelar.

Bild
Bild

Särdrag

Zamioculcas är en populär krukväxt som kännetecknas av tätt, saftigt lövverk och enkelt underhåll. Det enda hindret för att odla det kan vara en transplantation, det måste göras korrekt och med strikt frekvens. Denna blomma kallas också "dollarsträdet" - enligt gammal tro kan växten locka välbefinnande och välstånd till huset.

Bild
Bild

Den dekorativa blomman av denna art klassificeras som en långsamt växande gröda ., eftersom den med ordentlig hemvård växer i genomsnitt med bara några centimeter per år, medan dess maximala höjd inte överstiger 1 m. Liksom alla representanter för den saftiga familjen har zamioculcas ett utvecklat rotsystem. Därför växer rötterna till "pengaträdet" snabbt och fyller hela krukans utrymme, vilket kräver tidig transplantation.

Experter rekommenderar omplantering av en sådan växt 3 veckor efter köpet, eftersom den här tiden är tillräckligt för att den ska acklimatiseras.

Bild
Bild

Blommor som växer under naturliga förhållanden är inte rädda för de brännande strålarna från solen och torka, tack vare vilka de perfekt anpassar sig till alla klimatförhållanden. Huvuddragen i zamiokulkas är ett tydligt uttalat dekorativt utseende och en intressant struktur, blomman förgrenar sig inte . Den delen av "dollarträdet", som anses vara stammen, är ett komplext blad, deras bildning börjar direkt från knölen.

När du växer en växt måste du vara särskilt uppmärksam på den nedre delen, eftersom den spelar en stor roll i tillväxten - den ackumulerar fukt.

Bild
Bild

Blommans blad är stora, de är fjädrande, upprätt och täckta med en ljus vaxaktig blomma . Lövverket placeras på tjocka stjälkar som bildas omedelbart vid basen. Utåt liknar den dekorativa blomman ett litet majsörat, omringat i en cirkel med en slöja av en ljusgrön nyans. När det gäller plantans livslängd växer den vanligtvis hemma i högst 10 år, varefter den behöver leta efter en ersättare.

Bild
Bild

Det är också värt att notera att zamioculcas klassificeras som en giftig växtart, någon del av den kan utgöra en livsfara. För att skydda alla familjemedlemmar och djur från förgiftning rekommenderas det därför att placera blomman på platser där den är svår att nå.

Du bör vara särskilt försiktig med blommans saft; försiktighet måste iakttas på ett sådant sätt att den giftiga vätskan inte kommer in i ögonen.

Bild
Bild

Transplantationstid och frekvens

En särskild svårighet att ta hand om "dollarträdet" är en transplantation, som inte kan utföras omedelbart efter köpet av växten. Den köpta inomhusblomman måste placeras på ett bra ställe med måttlig belysning och ges lite tid att acklimatisera sig.

Experter rekommenderar att du placerar den i "karantän", placerar den i rum där det inte finns andra dekorativa blommor.

Under acklimatisering är det viktigt att övervaka blommans tillstånd och vattnet när jorden torkar. På 3-4 veckor efter köpet kan zamioculcas transplanteras.

Bild
Bild

Det är bäst att transplantera på vintern och våren, välj perioden från slutet av februari till början av mars . Om du utser ett så viktigt förfarande för en annan säsong (höst eller sommar), kan växten slå rot illa och bli sjuk. Samtidigt är det lämpligt att transplantera alla unga blommor i stora krukor varje år, medan "mogna" växter kräver transplantation mindre ofta, och det utförs när behållaren fylls med rötter.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Innan du transplanterar zamiokulkas är det viktigt att inte bara ge det lite tid att vänja sig vid nya klimatförhållanden (vänta tills det växer grön massa), utan också att välja en lämplig behållare och jord. Plantkrukan måste matchas i storlek och material . Rhizomer av växter utvecklas snabbt och kommer att kunna "bryta" en kruka av tunn och ömtålig plast med sin styrka. Detta gäller även vackra krukor av glas eller dekorativ keramik.

Därför är det bäst att föredra oglaserade lerbehållare, eftersom de har ökad hållfasthet och lerans porösa yta bidrar till snabbt intag och utsläpp av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller storleken är det lämpligt att köpa en större kruka för att transplantera en blomma . Dess diameter väljs i enlighet med dimensionerna på de planterade knölarna. Dessutom bör man komma ihåg att växtens rotstammar är vana i den naturliga naturen för att extrahera fukt och näringsämnen inte bara på lättillgängliga platser, utan också på djupet. Om "pengaträdet" ursprungligen planteras i en liten kruka kan problem uppstå under efterföljande transplantationer.

Bild
Bild

Det är svårt att ta bort rötterna som har vuxit på ett djup, så det är viktigt att förutse detta ögonblick i förväg och fylla behållaren 1/4 med stor expanderad lera. Om du transplanterar en blomma i en enorm kruka, kan dess tillväxt och blomning bromsa, men bara tills rhizomerna täcker det mesta av jorden. En viktig roll spelas av formen på behållaren till vilken det är planerat att transplantera växten.

Låga och breda krukor är bäst för denna typ av dekorativa blommor.

Bild
Bild

Förutom krukan bör bra jord plockas upp innan du planterar zamiokulkas ."Dollarträdet" växer vanligtvis i det vilda på sandiga och steniga jordar med en blandning av humus. Hemma rekommenderas det för honom att självständigt förbereda en jordblandning bestående av trädgårdsjord, torv och humus. I en sådan jord kommer blomman att snabbt kunna bygga upp sin antenndel och få den mängd fukt och mineraler som krävs.

Det är emellertid nödvändigt att korrekt observera proportionerna av komponenterna under beredningen av jordblandningen, annars kommer det att bli mättat, benäget för fuktansamling, vilket säkert kommer att leda till sönderfall av rötterna.

Bild
Bild

Marken för transplantation bör inte bara vara näringsrik, utan också fuktgenomsläpplig, med en lös struktur . Om trädgårdsmästaren inte har erfarenhet av att förbereda planteringssubstratet på egen hand, är det bäst att köpa det färdigt. För detta säljer butikerna mark avsedd för denna typ av växt. Dessutom måste perlit, tvättad medellång flodsand, expanderad lera eller granitflis läggas till den köpta universalblandningen med 1/3 av dess totala volym, fragment av kol är också lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras?

Efter att zamiokulkas köpts, acklimatiserats under nya förhållanden för honom, och allt arbete med att förbereda för transplantationen är klart, kan du säkert fortsätta till den direkta processen att plantera en blomma i en annan kruka.

Erfarna experter rekommenderar omlastning av växten, eftersom det här är det enklaste sättet att transplantera, där risken för skador på rötterna elimineras och blomman efter det fortsätter sin aktiva tillväxt utan förlust.

Bild
Bild

Innan du planterar om en stor buske i en "mogen" ålder bör du noggrant rengöra rhizomen från resterna av den gamla jorden. Om "dollarträdet" består av knölar med stjälkar, bör det delas upp i flera oberoende plantor, var och en placerad i en separat kruka.

Bild
Bild

Processen att transplantera en blomma bör ske steg för steg och korrekt. Om detta görs av en blomsterhandlare för första gången kommer en enkel instruktion till undsättning.

  1. Först och främst förbereds en plats. Ett litet lager expanderad lera hälls i botten av den tidigare valda behållaren. Ett fuktigt jordlager bör läggas ovanpå, vilket helt täcker dräneringen, samtidigt som det bör finnas utrymme för fri placering av rötter.
  2. Därefter placeras plantan med rötter i jorden och täcks så att de övre delarna av rötterna förblir något på ytan. Sedan komprimeras jorden noggrant, vilket ytterligare kommer att bidra till bevarande av fukt.
  3. Efter färdigställande placeras den transplanterade blomman på en plats skyddad från penetrering av solens strålar och tittas på dess ingrepp. Om allt gjordes korrekt, börjar zamioculcas efter några veckor att täckas med nytt lövverk och kommer att glädjas med sitt dekorativa utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Trots att "dollarträdet" är opretentiöst att ta hand om, med fel transplantation, kan det uppstå olika problem med dess tillväxt. Om blomman inte överlevde transplantationen väl, kommer den att manifestera sig enligt följande.

Förlust av lövverk

Som regel är orsaken till detta överdriven jordfuktighet eller brist på tidig vattning. Växten tappar löv efter transplantation om den planterades i jord som innehåller höga halter torv och lera. Därför är det viktigt att övervaka jordens tillstånd och inte låta det torka ut.

När det gäller markens bristande överensstämmelse med normerna, bör blomman i detta fall omedelbart transplanteras till ett substrat som är mer lämpligt för dess tillväxt.

Bild
Bild

Växer inte

Detta händer vanligtvis när växten planteras i en för stor kruka, och tills dess rotsystem har "behärskat" hela behållarens utrymme växer inte blommans blad och stjälk. För att undvika detta problem, transplantera i en behållare av rätt storlek. Diametern på den nya krukan ska bara vara 4 cm större än den föregående.

Bild
Bild

Dessutom kan grenar brytas under transplantation, eftersom de är mycket saftiga. Om detta händer behöver du inte bli upprörd direkt. En trasig gren kan lätt rotas och planteras, och såret på blomman kan strös med krossat aktivt kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Med korrekt odling av "dollarsträdet" är det mycket viktigt att inte bara göra en korrekt transplantation utan också att ge växten rätt vård. För att blomman snabbt ska bli starkare och slå rot kommer det att krävas mycket ansträngning. Du måste också ständigt övervaka förekomsten av insekter och manifestationen av sjukdomar. Om detta märks bör du omedelbart behandla blomman med vissa preparat. Dessutom, för att påskynda tillväxten, bör zamioculcas placeras på en varm och mörk plats, och när den slår rot väljs en permanent och bekväm plats för den.

Bild
Bild

När du tar hand om "pengaträdet" är det också viktigt att tänka på följande indikatorer.

Belysning

En inomhusblomma är inte särskilt kräsen när det gäller belysningsnivån och kan växa bra både på en mörk och väl upplyst plats. Som regel placeras mogna växter i skuggan när de vill bromsa sin tillväxt.

Det rekommenderas inte att exponera blomkrukan under den varma säsongen på fönsterbrädorna, som ligger i söder.

Om det inte finns några andra boendealternativ, måste "pengaträdet" ge ett skyddande skydd mot den brännande solen.

Bild
Bild

Inomhusluftstemperatur och luftfuktighet

Zamioculcas älskar värme, därför, på sommaren för normal tillväxt, behöver den en lufttemperatur på minst +30 grader, på vintern kan den sjunka till +15. Eftersom blomman i naturen lever på torra platser är luftfuktigheten i rummet inte viktig för den. Detta är den enda inomhusblomman som känns bekväm även när värmeenheterna är påslagna.

Bild
Bild

Vattning

Denna procedur utförs bäst i form av sprutning från en sprayflaska. Detta hjälper till att ta bort damm från bladen och ger fukt samtidigt. Under den varma säsongen bör dollarträdet vattnas oftare, men inte särskilt mycket. Vattnet ska tas vid rumstemperatur. Behovet av vattning bestäms av matjordens tillstånd - om det har torkat med 2 cm är det nödvändigt att starta "vattenprocedurer". På vintern, tvärtom, minskar vattningen och utförs endast när jorden har torkat till ett djup av hälften av kapaciteten.

Bild
Bild

Gödsel

Liksom alla andra dekorativa blommor behöver zamiokulkas periodisk matning. Växten kan ackumulera vatten under lång tid, men det förbrukar näringsämnen mycket snabbt. För att säkerställa en normal utveckling av blomman rekommenderar experter att applicera gödningsmedel på våren och sommaren, eftersom det är under denna period som aktiv vegetation äger rum. Som toppdressing används vanligtvis speciella mineralblandningar som säljs färdiga. De introduceras strikt enligt instruktionerna, med en viss dos.

Det är bäst att befrukta växten en gång i månaden; frekvent utfodring kan leda till dess död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om alla ovanstående villkor är uppfyllda kommer "dollarsträdet" säkert att växa friskt, vackert och inte förlora sina dekorativa egenskaper.

Rekommenderad: