Hur Sköter Jag Om Ett Rumviolett På Vintern? Är Det Möjligt Att Transplantera Det Under Vintersäsongen? Blommar Det På Vintern Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sköter Jag Om Ett Rumviolett På Vintern? Är Det Möjligt Att Transplantera Det Under Vintersäsongen? Blommar Det På Vintern Hemma?

Video: Hur Sköter Jag Om Ett Rumviolett På Vintern? Är Det Möjligt Att Transplantera Det Under Vintersäsongen? Blommar Det På Vintern Hemma?
Video: Organ Donation and Transplantation: How Does it Work? 2024, Maj
Hur Sköter Jag Om Ett Rumviolett På Vintern? Är Det Möjligt Att Transplantera Det Under Vintersäsongen? Blommar Det På Vintern Hemma?
Hur Sköter Jag Om Ett Rumviolett På Vintern? Är Det Möjligt Att Transplantera Det Under Vintersäsongen? Blommar Det På Vintern Hemma?
Anonim

Saintpaulia, som mycket oftare kallas rumsviolett, är en av de mest populära växterna för heminredning. Men för att hon ska vara lycklig under hela året krävs det att hon ger ytterligare vårdåtgärder under den stressiga vinterperioden. Om du inte tänker på den här frågan kan Saintpaulia till och med gå vilse.

Bild
Bild

Optimal temperatur

Inomhusviolett kan inte förbli på loggian på vintern, särskilt om den inte är extra isolerad. Den optimala temperaturen varierar från 18 till 24 grader Celsius. Dessutom är det viktigt att ventilera rummet då och då, eftersom blomman inte reagerar bra på stillastående luft.

Om Saintpaulia vissnar, befann hon sig sannolikt på platsen där utkastet blåser, så det bör omarrangeras omedelbart.

Särskilt farligt är platsen på fönsterbrädan ovanför värmebatteriet - i detta fall kombineras kylan från fönstret med värmen underifrån.

Bild
Bild

I det här fallet fryser stjälkarna och jordens nedre lager torkar ut, så radiatorerna måste åtminstone täckas med en tät trasa eller en speciell struktur. Om fönsterbrädan tvärtom är kall, bör den täckas med en skumbit, ett tjockt lager papper eller till och med träfragment - det vill säga alla material som kan skapa ett stativ som separerar krukans botten från isytan. Den idealiska lösningen skulle vara att organisera en speciell rack- eller hyllkonstruktion som ligger nära fönstret.

Bild
Bild

Det är viktigt att nämna att den lägre kritiska nivån för Saintpaulia är 12 grader Celsius, och den övre kritiska nivån är 29 grader Celsius. Frysning av växten leder till brännskador, ruttnande löv och sönderfallande blomställningar. Konsekvenserna av överhettning är gulning av löv och stjälkar, liksom förekomsten av sjukdomar. Blommande violer på vintern är endast möjliga inom temperaturområdet från 20 till 25 grader.

Bild
Bild

Luftfuktighet

Under vintersäsongen är det särskilt viktigt att säkerställa den nödvändiga luftfuktigheten för Saintpaulia i huset, eftersom batteriets torra luft stör den vanliga regimen kraftigt. Den optimala indikatorn ligger i intervallet från 60 till 70%. Dessutom är det vettigt att ta hand om följande: placera behållare med vanligt vatten bredvid krukorna eller köp en speciell luftfuktare. Att lägga blommor på en pall fylld med ständigt fuktad expanderad lera hjälper också . Dessutom tolererar violer inte transport och ytterligare anpassning till nya förhållanden dåligt, så det är bättre att försöka förbättra den befintliga miljön.

Bild
Bild

Ljusläge

Saintpaulias reagerar inte bra på direkt exponering för solljus, vilket bidrar till uppkomsten av brännskador på känsliga löv. Därför är det bäst att skapa diffus belysning för blommorna eller till och med hålla dem i skuggan. För att bevara fiolerna på vintern måste de dock belysas ytterligare för att säkerställa den dagslängd som krävs.

Växten ska utsättas för ljus under de grumliga kalla månaderna i minst tio timmar. På sommaren ökar förresten detta intervall till tolv timmar.

Från slutet av november till ungefär februari är dagsljuset väldigt litet, så ytterligare belysning kommer att krävas. På fönsterbrädan ovanför blommorna är det värt att placera konstgjorda lampor som aktiveras tidigt på morgonen och sen kväll. I allmänhet är det nödvändigt att generera 10 till 11 timmars exponering för ljuset. Både vanliga lysrör och specialiserade fytolampor är lämpliga. Om ljuset faller på blomman inte uppifrån, utan från en viss sida, bör blomkrukan minst en gång i veckan vändas för en enhetlig utveckling av alla dess delar. När som helst på året är det bättre för blomman att ligga på fönsterbrädorna i fönster som ser åt väster eller öster.

Bild
Bild

Överföra

På vintern rekommenderas det inte att transplantera ett rumviolett hemma. Låg temperatur påverkar plantans tillstånd och dess vidare utveckling negativt. Dessutom kommer en blomma i vilande tillstånd att få ytterligare stress som kan beröva den en del av den nödvändiga styrkan. Som ett resultat kommer saintpaulia antingen att försvagas kraftigt eller bli mer mottaglig för sjukdomar och kan inte framgångsrikt motstå skadedjurattacker.

Ett undantag görs endast i fall av fara för växtens utveckling och existens, till exempel med sjukdom eller överdriven vattning, vilket ledde till att rötterna förfallit . Att plantera blommor är förresten strängt förbjudet i ett rum med låg temperatur. Det rekommenderas att lägga till fragment av skumplast istället för expanderad lera i krukan som används för transplantation - detta material kommer dessutom att skydda växten från kallt väder. På det nya stället vattnas Saintpaulia lätt med varmt vatten och måste täckas med polyeten för att skydda det mot drag. Det är bättre att flytta unga buskar till nya behållare, delvis byta ut substratet och transplantera redan mogna fioler till nya krukor med ett helt nytt substrat. Under proceduren utförs en grundlig undersökning av rotsystemet och avlägsnande av ruttna rötter.

Bild
Bild

Allmänna rekommendationer

På vintern börjar Saintpaulia en vilande period, så villkoren för dess underhåll ändras. Processer är mycket långsammare, mindre resurser krävs och som ett resultat blir det lättare att lämna. Till exempel är frekvent bevattning av violer under de kallare månaderna till och med skadligt. Eftersom plantans stjälkar samlar mycket mindre fukt, stagnerar resterna i jorden och leder till förruttnande processer. Därför, till exempel, i december, kommer växten bara att behöva en vattning på sju dagar med en varm, sedimenterad vätska.

Vissa trädgårdsmästare slutar helt vattna och byter till sprutning en gång i veckan.

Bild
Bild

Om möjligt bör du använda en varm och sedimenterad vätska, eller dessutom linda behållarna med en våt trasa. I allmänhet har vanligt kranvatten inte en mycket god effekt på det violetta, på grund av dess specifika sammansättning, därför bör blomman minst en gång i månaden vattnas med kokt vatten, till vilket flera kristaller av citronsyra tillsätts - det finns cirka fem bitar per liter vätska. Späd alternativt en tesked ättika i samma liter . Vätskan hälls i en tunn stråle längs kanten på blomkrukan. Det är viktigt att se till att droppar inte faller på varken bladen eller tillväxtpunkten. Naturligtvis är både botten- och veke -metoderna lämpliga.

Bild
Bild

Överdriven matning kan också orsaka viss skada. Måttlig kommer dock inte att skada - användbara ämnen bör appliceras var fjärde vecka, och dosen och frekvensen av applicering bör minskas någonstans i oktober. I vilket fall som helst bör anläggningens tillstånd övervakas ytterligare. Om Saintpaulia mår dåligt kommer de visuella symptomen troligtvis inte att låta dig vänta - bladen, blommorna eller stammen kommer att förändras på något sätt. Förresten, vissna blad bör tas bort omedelbart. Om detta inte görs kommer anläggningen att börja slösa energi och resurser på något som inte kan återställas.

Om Saintpaulia fortfarande finns kvar på fönsterbrädan och det inte finns någon möjlighet att flytta det till en annan plats, bör glaset dessutom isoleras med skum eller värmeisoleringsmaterial,som placeras mellan fönstret och kruka och blomma. En eller två gånger i månaden ska violbladen torkas med en mjuk trasa doppad i varmt tvålvatten. Sådan behandling kan skydda violen från attacker av fästingar och andra insekter som är benägna att dyka upp någonstans i februari - början av mars. Under denna period är blommans immunitet noll, och den kommer inte att klara skadedjur på egen hand.

Bild
Bild

För att få en växt att blomma på vintern måste den ge ett antal villkor. Förutom den optimala temperaturen är det nödvändigt att skapa en dagslängd på minst tolv till tretton timmar, och också se till att belysningen sprids. Naturligtvis är frånvaron av utkast också viktigt . Violetten ska bevattnas regelbundet så att jordklumpen alltid hålls fuktig, men inte våt, och glöm inte heller att behålla den nödvändiga fuktighetsnivån.

Bild
Bild

Den violetta blommar bara om den dessutom är skyddad från skadedjur: thrips, vissa kvalster och mjölkfiskar. Det enklaste sättet att göra detta är genom att behandla blomman med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Det är en bra idé att placera en behållare med våt expanderad lera bredvid behållarna.

Materialet kommer att kunna lugnt och gradvis öka luftfuktigheten i rummet, och detta har en gynnsam effekt på utvecklingen av Saintpaulia. Om den violetta har bleknat strax innan vintersäsongen börjar, är det bättre att transplantera den snabbt och ge möjlighet att bygga om för att stanna i vila.

Bild
Bild

Att odla Saintpaulias på vintern anses vara ett dåligt beslut, eftersom det alltid kommer med ytterligare stress. Med förbehåll för alla regler för odling och vård kan du dock försöka odla en ny grodd ganska framgångsrikt. Reproduktion utförs med sticklingar, frön eller rotning av löv i jorden . Att använda sticklingar är lämpligt för nybörjare trädgårdsmästare, eftersom denna metod anses vara den enklaste. Det gröna och starka bladet skärs från moderplantan och läggs i vattnet. Vidare ska groddarna flyttas till ett väl uppvärmt rum, eliminera drag och säkerställa regelbunden påfyllning av vätska. Så snart de första rötterna spirar på bladets spets kan den flyttas in i jorden.

Bild
Bild

Det är inte svårare att rota bladen i jorden. Metoden liknar den föregående, bara rotning sker omedelbart i ordentligt förberedd jord. Skölj en sådan växt korrekt genom att spraya.

Fröförökning är ganska tidskrävande, därför används denna metod endast av kvalificerade yrkesverksamma som odlar nya sorter.

De vanligaste vintersjukdomarna hos fioler kallas senblåsa och mjöldagg. Senblåsa är resultatet av överdriven fukt i jorden, vilket leder till att bladen börjar bli gula och vissna. I en sådan situation är det första steget att eliminera de sjuka delarna av violen och sedan justera bevattningssystemet och desinficera krukan. Mjöldagg uppstår vid kyla och bristande ventilation. I det här fallet krävs inga speciella åtgärder - det är tillräckligt att transplantera blomman i en kruka med ny jord och åter justera de befintliga förhållandena.

Rekommenderad: