Transplantera Vinbär: När Kan Du Transplantera Det? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transplantera Svarta Vinbär Till En Ny Plats I Moskva -regionen? Hur Transplanteras En Vuxen Och

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Vinbär: När Kan Du Transplantera Det? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transplantera Svarta Vinbär Till En Ny Plats I Moskva -regionen? Hur Transplanteras En Vuxen Och

Video: Transplantera Vinbär: När Kan Du Transplantera Det? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transplantera Svarta Vinbär Till En Ny Plats I Moskva -regionen? Hur Transplanteras En Vuxen Och
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, April
Transplantera Vinbär: När Kan Du Transplantera Det? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transplantera Svarta Vinbär Till En Ny Plats I Moskva -regionen? Hur Transplanteras En Vuxen Och
Transplantera Vinbär: När Kan Du Transplantera Det? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transplantera Svarta Vinbär Till En Ny Plats I Moskva -regionen? Hur Transplanteras En Vuxen Och
Anonim

Nybörjarträdare vet ofta inte att transplantering av vinbärsbuskar har sina egna egenskaper. Det kan tyckas att det inte är något svårt i detta - han grävde upp växten, överförde den till en ny plats, täckte den med näringsrik jord och vattnade den. Allt är dock inte så enkelt - vi kommer att berätta om alla transplantationsregler i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Vinbärsbuskar behöver omplanteras då och då. Det kan finnas många anledningar till detta.

  • När växten har blivit gammal och behöver föryngras.
  • Om jorden på plantagen är utarmad, utarmad och växten saknar användbara mikro- och makroelement.
  • Om ett staket restes i närheten växte strukturen eller fruktträden, som började skymma solen för plantagen.
  • När vinbärsbusken själv började störa full tillväxt och utveckling av närliggande plantager.
  • Om en vuxen buske har för många nya skott som måste transplanteras till en ny plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

För att transplantera vinbär är tidig vår, mitten av hösten och sommaren lämpliga . Det är sant att i det senare fallet måste plantornas rotsystem vara stängt. Att transplantera buskar på hösten anses vara den mest effektiva. Arbetet utförs under perioden då busken helt slängde bort sitt lövverk, gick in i ett vilande skede och saftflödet stoppades. I förorterna och mittzonen i vårt land infaller den här gången det andra eller tredje decenniet i oktober. För områden i norr är det bättre att transplantera i slutet av september - början av oktober. Om du transplanterar busken tidigare kommer vinbären in i den aktiva vegetationens stadie och slänger ut knopparna. De tål inte vinterfrost - detta försvagar växten och kan till och med leda till dess död.

Om torrt varmt väder efter hösttransplantation varar länge, bör unga buskar bevattnas rikligt. Du kan till och med skapa ett riktigt "träsk" under dem. Om det är väldigt kallt ute, behöver busken skydd. Det är bäst att ta humus, blanda med kompost eller fallna löv och häll det i stamcirkeln . En växt kommer att kräva 2-3 hinkar. En sådan åtgärd kommer att skapa ett effektivt skydd för en orotig växt från frost, och på våren kommer den att ge näringsrik matning . På våren transplanteras vinbären under andra halvan av mars, så snart snötäcket smälter, och den genomsnittliga dagliga temperaturen är inställd på ett positivt märke.

Men om vinbären vid denna tidpunkt redan har börjat växa, är det bättre att skjuta upp transplantationsarbetet på hösten. Annars kanske busken helt enkelt inte rotar sig i den nya platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinbär som transplanteras på hösten rotar vanligtvis bra på vintern och anpassar sig snabbt till en ny plats. Därför kan du på sommaren få en bra skörd . Anpassningsperioden för en bärväxt som transplanterats på våren varar vanligtvis längre. I det här fallet kommer växten att börja bära frukt först efter en säsong. När enstaka blommor dyker upp måste de plockas så att växten kommer att lägga all sin styrka i att rota.

Situationen är annorlunda med plantor med ett slutet rotsystem. De får flyttas till öppen mark under vilken månad som helst, förutom vinterperioden. För sommartransplantation bör plantorna täckas med mulch för att behålla fukt i jorden och sedan bibehålla frekvent och riklig bevattning. Topdressing med en sådan växt kommer bara att krävas för nästa säsong, eftersom alla näringsämnen som är viktiga för full tillväxt och utveckling redan läggs i planteringshålet.

Planter som erhållits från sticklingar planteras bäst på våren. För detta används materialet som planterades i våras. Växten vid 1 års ålder ser ut som en fullfjädrad buske och har 2-3 starka skott. Fröplantor måste transplanteras med en jordklump - detta minimerar skada på rhizomen och säkerställer hög överlevnad. All efterföljande vård består av riklig bevattning under våren, sommaren och början av höstsäsongen.

Det händer att trädgårdsmästare köper en ny tomt eller sommarstuga på sommaren. Då uppstår behovet av att transplantera dina favoritfruktgrödor i varmt väder. I det här fallet måste du försöka gräva ut buskar med största möjliga jordklump, lägga i en hink, ett bassäng eller en behållare för transport och sedan transplantera till en ny plats.

Under de tre första dagarna behöver växten riklig fuktighet, först behöver busken ljus skugga från solens brännande strålar.

Bild
Bild

Träning

Oavsett vilken anledning som orsakade behovet av att transplantera en vinbärsbuske, det förberedande arbetet kommer att omfatta beredning av en ny plats, bildandet av ett planteringshål och bearbetningen av själva växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

En plats

En ny tomt och en plats för plantering av trädgårdsvinbär bör väljas ansvarsfullt . Faktum är att varje växt efter transplantation upplever kraftig stress, även om alla jordbrukstekniska regler följdes. Om du väljer fel plats för plantagen, kommer vinbärna att försvagas. Detta kommer att komplicera anpassningen avsevärt, och det kommer att ta flera år att förvänta sig en rik skörd. Alla sorter av vinbär älskar ljus sol, därför kräver de väl upplysta områden. De ska vara borta från stora träd, höga staket och skuggbenägna landsbygder. Brist på ljus leder till minskad produktivitet och försämring av bärens smakegenskaper. De enda undantagen är de södra regionerna, där vädret är stadigt varmt på sommaren och solen brinner - i sådana regioner är halvskugga lämplig för vinbärsodlingar.

Det är viktigt att ta hänsyn till grundvattennivån . Om de ligger högt är en sådan plats inte lämplig för kulturen. Du bör inte odla vinbär i låglandet, där vatten hela tiden ackumuleras. Men även på en kulle kommer hon också att må dåligt, det blåser ständigt vindar och fukt avdunstar snabbt. Denna växt är mycket mottaglig för svampinfektioner. Därför bör du inte plantera en härdgröda bredvid andra frukt- och blomsterväxter. För att minimera risken för skador är det bäst att inte plantera andra grödor nära buskarna.

Det bästa av allt är att vinbär slår rot i områden där majs, bovete, baljväxter samt potatis eller rödbetor tidigare odlades. Ett land där många ogräs växer och perennernas rötter sammanflätas är inte lämpliga för denna växt. Under sådana förhållanden uppträder ofta svampinfektioner och insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jord och grop

Innan du planterar vinbärsbuskar måste marken grävas väl, allt ogräs måste tas bort och platsen måste rensas för skräp … Landningsgropar bildas på ett avstånd av 1-1,5 m från varandra. För höga växter görs borttagningen lite större. Att hålla avstånd tillåter enskilda plantor att inte skapa skuggning och eliminerar dessutom risken för infektion med svamp- och virusinfektioner som har uppstått på en av växterna.

Planteringshålet bildas minst 40 cm djupt och 45-60 cm brett, beroende på rötternas utveckling . Gropen fylls med en jordblandning bestående av gräs, kompost eller humus med tillsats av krossad aska. Det är lämpligt att införa lite mineralgödsel i jorden - vanligtvis tas kaliumklorid eller superfosfat . Vinbär reagerar bra på lätta näringsjordar med neutralt pH och hög luftning … Det bästa alternativet skulle vara lera. Vid transplantation av röda vinbär måste botten av planteringshålet täckas med dränering och lite flodsand måste läggas till marken.

Gropen bereds vanligtvis 2-3 veckor före transplantationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt beredningen av själva den transplanterade växten .… Alla unga skott bör förkortas 1, 5-2 gånger, och gamla skott ska klippas till roten. Därefter grävs busken i en cirkel och försiktigt tas bort från hålet. Detta bör göras med största försiktighet, under inga omständigheter ska du dra efter skotten, eftersom detta kan skada rötterna. Om du inte kan extrahera busken bör du fortsätta gräva den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Den vanligaste frågan för trädgårdsmästare i samband med att transplantera vinbär är att plantera med en jordklump eller är det bättre att skaka jorden från rötterna … Om växten är frisk, är det första alternativet bättre. I det här fallet behöver du en bit linne eller hård polyeten, samt ett handfat. Detta gör att du kan flytta den utgrävda vinbärsbusken utan att skada dess rhizom och skott. Som praktiken visar transplanteras vuxna buskar oftast; i detta fall kan risken för svampsjukdomar, röta eller skadedjurslarver i dem inte uteslutas. Dessutom grävs buskarna ibland för att separera dem för reproduktion - i detta fall måste jorden skakas av och rötterna måste undersökas noggrant för skador. Alla torra, ruttna och insektspåverkade områden bör avlägsnas och rötterna ska hållas i en svag lösning av kaliumpermanganat i 15-20 minuter.

Den förberedda plantan placeras i planteringshålet i mitten, alla sidorötter fördelas noggrant och strös med jord. I det här fallet bör rotkragen vara 3-5 cm högre än jordytan. Under processen att fylla hålet med ett substrat är det viktigt att förhindra att tomrum uppträder, eftersom de ökar risken för röta kraftigt. För att göra detta bör plantan skakas då och då. Efter att hålet är helt fyllt tampas och vattnas jorden lätt.

För den första vattningen behöver du två hinkar med varmt vatten. Det måste hällas långsamt så att fukten absorberas helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av att transplantera olika typer

Det finns särdrag vid transplantation av vinbär av olika sorter … Faktum är att fruktgrödor inte bara skiljer sig i form av tillväxt, nyans och smak av bär. Vissa växtarter har sina egna krav på mark, vård och miljöfaktorer. Till exempel är svart vinbär den mest opretentiösa grödan. Vilken jord som helst är lämplig för att plantera den; den kan odlas även på norra sidan av platsen. Erfarna trädgårdsmästare skördar en bra skörd även med delvis skugga av plantagen.

Röda vinbär ställer mycket mer krav på jorden. Lösa bördiga substrat med bra luftningsparametrar är lämpliga för henne, ett substrat med hög sandhalt kommer att vara perfekt för henne. Vid transplantation av röda vinbär är det nödvändigt att gräva ett djupare hål och tillhandahålla ett dräneringsskikt, eftersom rötterna i denna växt inte tolererar överflödig fukt, deras motståndskraft mot svampinfektioner är extremt låg.

Sammanfattningsvis kommer vi att ge några rekommendationer om hur man sköter om den nyligen transplanterade vinbären. Under de första dagarna efter att hon flyttat vinbär till en ny webbplats behöver hon särskild uppmärksamhet. Det är viktigt att säkerställa obehindrad penetration av luft och fukt till rötterna . För att göra detta bör lossningen av jorden utföras - nära busken själv lossas jorden till ett djup av 4-6 cm, på avstånd - med 10-15 m.

Bild
Bild

De första två veckorna vattnas växterna varannan dag. Marken ska mättas med fukt med 50-60 cm. I genomsnitt bör en buske ha 3 hinkar vatten.

Om gödningsmedel inte tillsattes till planteringshålet vid transplantation av vinbär, måste du mata växten efter två veckor . För att göra detta kan du ta gödsel eller fågelspillning. Den första späds ut med vatten i förhållandet 1 till 5, den andra - 1 till 15.

Vid plantering på hösten måste växten isoleras för vintern för att öka dess frostbeständighet. För att göra detta rengörs stamcirkeln från växtskräp och marken mullas med gödsel eller torv, varefter den är täckt med grangrenar.

I öppna områden där kalla vindar ofta blåser, det är bättre att samla grenarna och binda dem med en mjuk garn, detta kommer att förhindra att de går sönder . Så snart den första nederbörden faller kastas en snödriva runt busken. Detta kommer att skapa ett effektivt värmeskydd för omogna växter.

Att transplantera olika typer av vinbär är en enkel sak. Ändå är det fortfarande nödvändigt att följa jordbruksteknikens grundläggande regler . Och då kan du vara säker - vinbär kommer att svara dig med tacksamhet och ge dig en riklig skörd av välsmakande och saftiga bär.

Rekommenderad: