Transplantera Liljor På Våren: är Det Möjligt Att Transplantera Dem På Våren Från En Plats Till En Annan? Uppföljningsvård I Det öppna Fältet. Vilken Månad Ska Man Transplantera?

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Liljor På Våren: är Det Möjligt Att Transplantera Dem På Våren Från En Plats Till En Annan? Uppföljningsvård I Det öppna Fältet. Vilken Månad Ska Man Transplantera?

Video: Transplantera Liljor På Våren: är Det Möjligt Att Transplantera Dem På Våren Från En Plats Till En Annan? Uppföljningsvård I Det öppna Fältet. Vilken Månad Ska Man Transplantera?
Video: How to dig up lily bulbs and transplant 2024, Maj
Transplantera Liljor På Våren: är Det Möjligt Att Transplantera Dem På Våren Från En Plats Till En Annan? Uppföljningsvård I Det öppna Fältet. Vilken Månad Ska Man Transplantera?
Transplantera Liljor På Våren: är Det Möjligt Att Transplantera Dem På Våren Från En Plats Till En Annan? Uppföljningsvård I Det öppna Fältet. Vilken Månad Ska Man Transplantera?
Anonim

Trots att trädgårdsliljor är fleråriga är det oönskat att odla dem på samma plats flera år i rad. Transplantationernas frekvens bestäms av blommans typ. Vissa sorter behöver byta plats efter många år, andra mycket oftare. I tubulära och asiatiska liljor multiplicerar lökarna snabbt och måste byta plats årligen.

Bild
Bild

Varför transplantera?

Denna kultur växer snabbt, unga skott växer aktivt och det finns lite utrymme för dem. Plantens täthet leder till en minskning av peduncles, krossning av blommor och med tiden slutar blomningen helt och hållet.

Förutom stark tillväxt finns det många anledningar till att byta plats för en dekorativ flerårig . Det kan sluta växa, bli sjuk med en svamp eller annan infektion, ruttna och bli täckt av vissna löv. Periodisk återplantering och användning av färsk jord hjälper till att förhindra växtsjukdom.

Bild
Bild

En lika viktig orsak är kontrollen över glödlampornas skick. Om man har ruttnade rötter, så finns det en god chans att problemet sprids till andra som växer för nära.

Med brister i utvecklingen är det transplantationen som kommer att identifiera problem

En transplantation krävs om glödlampan dras djupt ner i jorden med sitt starkt igenvuxna rotsystem och gröna skott knappast kommer till ytan. Många av dem kan inte komma ut under jordlagret.

Bild
Bild

En transplantation är också nödvändig för de sorter av liljegrödor som inte tål låga vintertemperaturer i det öppna fältet . Innan det kalla vädret börjar grävs de upp, lagras under de mest lämpliga förhållandena och på våren planteras de igen i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilken månad är det bättre att transplantera?

Du kan transplantera liljor från en plats till en annan under våren, sommaren och hösten. I vilken månad det är bäst att utföra bestämmer blomsterodlare själva . Varje säsong har sina egna anhängare och motståndare, och expertutlåtandet i denna fråga är annorlunda. Men de flesta erfarna blomsterhandlare föredrar vårsäsongen. Lökar som transplanteras på våren överträffar avsevärt de som planteras på hösten eller övervintras i frusen mark.

Bild
Bild

Om du följer vissa rekommendationer från specialister, då att transplantera en lökformig flerårig och efterföljande vård i det öppna fältet kommer inte att vara svårt . Planteringsmaterial som grävdes upp i oktober kommer att vara klart för öppen fälttransplantation under våren om det bevaras noggrant under vintern.

Bild
Bild

Förvaringsförhållanden för lökar

Det finns olika sätt att lagra glödlampor fram till våren:

  • i kylskåpet;
  • i källaren;
  • i källaren;
  • i en mörk garderob;
  • på loggian eller på balkongen;
  • i garaget.
Bild
Bild

För större bevarande av plantmaterialets kvaliteter bör platsen där de ska läggas vara:

  • väl ventilerad;
  • inte för torr;
  • utan överdriven fukt;
  • med optimal temperatur.

Du kan bara transplantera en växt till en ny plats på platsen om när jorden värms upp till 8-10 grader Celsius . Denna temperatur, beroende på region, inträffar från slutet av april till andra halvan av maj.

Vädret bör fastställas med en gynnsam och stabil temperaturregim.

Bild
Bild

Frostens återkomst bör befaras, vilket kan skada liljornas tillväxt . Under denna period är frost redan osannolikt, men när ett kallt snäpp sätter in bör transplantationsstället täckas på ett tillförlitligt sätt med en växthusfilm.

Jordkrav

Trädgårdslilja är opretentiös att ta hand om efter transplantation. Om du följer de grundläggande reglerna kommer den frodiga blomningen inte att låta dig vänta. Endast den första blomningen uppfyller inte förväntningarna, men efter ett år kommer rabatten att fyllas med mycket blommande liljor.

Transplanterade till soliga och lugna områden i trädgården blommar liljestauder bättre än de som växer på mörka platser . I exemplar som växer i halvskugga är blomningen inte tillräckligt ljus.

Bild
Bild

Marken är att föredra med en lös struktur. Lätta leror passar bäst . Sandiga torra och täta lerjordar är inte lämpliga för plantering av liljor. Transplantationsstället bör placeras på en låg höjd, där det inte finns något stillastående regnvatten. I det sumpiga låglandet ruttnar lökarna.

Förutsättningarna för tillväxt av en trädgårdskönhet kommer att förbättras avsevärt om dränering arrangeras på en sådan plats. För att göra detta grävs diken under en sluttning med ett lager krossat tegel eller fint grus på botten, grov sand hälls ovanpå och täcks med jord.

Liliaceae slår inte rot på sura jordar. Marken i området där de ska transplanteras ska vara neutral eller svagt sur.

Om nödvändigt jordens surhet korrigeras genom kalkning med en lösning av släckt kalk, krita eller dolomitmjöl . För dessa ändamål kan du använda mald äggskal, då berikas jorden dessutom med kalium och kalcium, vilket kan behålla blomningens ljusstyrka.

Bild
Bild

Vårtransplantationsprocess

Vårens beredning av jorden för att transplantera gamla växter till en ny plats börjar med att gräva den till ett djup av cirka 40 cm och applicera nödvändigt gödningsmedel. Detta skapar optimala förutsättningar för ytterligare frodig blomning av växter.

Den utarmade jorden matas genom införandet av ruttnad gödsel, kaliumsulfat och superfosfat. Dessa gödningsmedel kommer att räcka i början.

Bild
Bild

Så jorden är förberedd. Efter det är det nödvändigt undersöka och välja friska lökar . De som lagrades ordentligt på vintern anpassar sig enkelt till en ny plats. Sjuka, skadade och torkade exemplar rekommenderas inte att planteras, de kan bli en källa till alla slags sjukdomar.

Innan lökarna planteras i marken måste de betas med en lösning av alla fungicider, tillväxtstimulatorer eller vanligt kaliumpermanganat. Förberedelser är lämpliga Vitaros, Epin . Lökarna sänks försiktigt ned i den resulterande lösningen i 30 minuter så att vätskan täcker dem helt.

Bild
Bild

De grundläggande landningsreglerna är följande

  • Före plantering trimmas lökarnas rötter noggrant, lämnar cirka 10 cm i längd och planteras sedan i de förberedda hålen.
  • I varma områden på våren kan du transplantera lökar som har övervintrat i marken. Efter att ha grävt upp det, dela det och transplantera det. Men det är viktigt att vara i tid innan huvudstammen når 10 cm.
  • Jordklumpen från lökarna skakas inte av utan lämnas för bättre växtöverlevnad. Det är lämpligt att lätt strö rötterna med sand i hålet.
  • Planteringshålen måste grävas med cirka 20 cm mellanrum. Märkning hjälper till att bibehålla ett lika avstånd, vilket indikerar landningsmönstret.
  • Lökarna är små, medelstora och stora, och alla har sitt eget plantdjup i marken. Små planteras till ett djup av 15 cm, medium - 20 cm, stort - 25 cm.
  • Det är lämpligt att placera varje lök i en speciell korg eller metallnät. Detta kommer att skydda växten från gnagare.

I slutskedet är området med transplanterade liljor täckt med vanlig jord, noggrant vattnat, täckt med torv eller sågspån.

Bild
Bild

Mulch förhindrar att fukten avdunstar snabbt . Strimlad bark av barrväxter eller deras nedfallna nålar kan spridas runt växterna.

Befruktning och vård

Alla lökar föredrar att växa i rika jordar. Om den nödvändiga mängden gödselmedel vid transplantation läggs i marken, behöver blommorna det första året inte ytterligare matning. Och bara när jorden är utarmad på våren bör den befruktas flera gånger.

  • Den första utfodringen utförs när groddar bildas minst 10 cm i höjd. Efter 10 dagar upprepas proceduren.
  • Alla liljestauder är extremt lyhörda för mineralgödsel. För god sommarväxt på våren behöver de kväve, som de absorberar från det införda ammoniumnitratet eller nitroammophoska.
  • Införandet av träaska på våren är också nödvändigt för att denna prydnadsväxt ska skydda den från skadedjur. Det kan appliceras en gång vid vattning eller då och då i små mängder under hela säsongen.
  • Vermikompost som innehåller spårämnen, enzymer, jordantibiotika, vitaminer och tillväxthormoner är mycket användbar.
  • Det är strängt förbjudet att använda färsk gödsel. Från det ruttnar lökarna innan de börjar blomma.
  • För att förebygga sjukdomar bör bulbous perenner sprutas med en lösning av 1% Bordeaux -vätska cirka tre gånger om året.
  • 2 veckor före blomningen bör rotmatning utföras på grundval av flytande mineralgödsel för blommande växter.
  • Under bildandet av knoppar används kaliummagnesium.
  • Efter slutet av blomningen behöver liljor ytterligare en näring med en superfosfatlösning.
Bild
Bild

För att gröna skott ska gro snabbare behöver växter regelbunden och riklig fukt med djup penetration av fukt i jorden, som efter vattning ska lossas för god luftcirkulation. Annars kan vågens sönderfall uppstå.

Det odlade ogräset avlägsnas och varje vecka behandlas det mot svampinfektioner med en 0,2% lösning av "Fundazol ". Insekticider och en tvålösning hjälper till med skadedjur.

Om du bryr dig om liljorna ordentligt, följer rekommendationerna, tidpunkten och frekvensen för transplantation, beroende på variation och förhållanden för internering, kan du njuta av den magnifika blomningen av dessa exotiska skönheter och deras unika doft under lång tid.

Rekommenderad: