Japansk Skarlet (29 Bilder): Beskrivning, Vård Och Plantering. Bagryannik I Landskapsdesign, "Pendula" Och Andra Träslag, Blomning Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Skarlet (29 Bilder): Beskrivning, Vård Och Plantering. Bagryannik I Landskapsdesign, "Pendula" Och Andra Träslag, Blomning Och Sjukdomar

Video: Japansk Skarlet (29 Bilder): Beskrivning, Vård Och Plantering. Bagryannik I Landskapsdesign,
Video: Landskapsarkitekt Irene Crowo Nielsen, Asplan Viak 2024, Maj
Japansk Skarlet (29 Bilder): Beskrivning, Vård Och Plantering. Bagryannik I Landskapsdesign, "Pendula" Och Andra Träslag, Blomning Och Sjukdomar
Japansk Skarlet (29 Bilder): Beskrivning, Vård Och Plantering. Bagryannik I Landskapsdesign, "Pendula" Och Andra Träslag, Blomning Och Sjukdomar
Anonim

En vacker trädgård är en seriös investering, inte bara i den närmaste miljön, utan också i din psykologiska hälsa. Ibland är det tillräckligt för att lugna ner eller få styrka att sitta på en bänk i din favoritträdgård och njuta av det vackra du har skapat. Och om trädgården har så otroligt charmiga kulturer som japansk skarlet är det helt enkelt omöjligt att inte inspireras av dess elegans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Japansk skarlet (med ett "n" är också korrekt) är en orientalisk växt som är typisk för Japans och Kinas trädgårdar. Men det har länge märkts långt utanför de asiatiska gränserna. En buske eller träd odlas i stor utsträckning i olika europeiska regioner, det är också vanligt i Nordamerika.

Men i Ryssland är denna kultur ännu inte så populär, men om ett sådant träd finns i någon trädgård kommer intrycket att vara i beundran.

Bild
Bild

Växtens botaniska egenskaper:

  • kronan på det scharlakansröda trädet är kraftfull, bred, pyramidformad;
  • flera stammar bildas vid basen;
  • moget träd har mörkgrå bark med sprickor;
  • unga skott av rosenrött är ganska bruna, klara;
  • roten är kraftfull, avgörande, det finns många grenar i rhizomen, som ligger nära markytan;
  • broschyrer är små, hjärtformade, cirka 5-8 cm långa;
  • bladens yttre sida är mörkgrön med en blå underton, insidan är grå med vit;
  • i början av växtsäsongen har bladen en vacker rosa färg med en lila underton, skimrande med satenglans, på hösten blir de gyllengula eller till och med crimson;
  • det som skiljer detta träd från andra är dess doft, som en följd av att växten ofta kallas "pepparkakor" (det har verkligen en lukt som påminner om pepparkakor eller vanilj);
  • oansenliga blommor utan blomma samlas i racemosblomställningar;
  • frukten av skarlaken är en kapselformad kapsel med många bevingade frön;
  • kulturen växer snabbt;
  • vinterhårdhet är inneboende i den, men om vintern är hård och samtidigt utan snö kan trädet börja frysa något;
  • Japansk skarlet kommer att börja bära frukt först vid 15-16 års ålder;
  • växtens blomning varar inte längre än en vecka, den här tiden faller i april-maj;
  • frukterna mognar i början av hösten eller lite senare (beroende på klimatet).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Crimson är inte en särskilt krävande kultur. Men framför allt föredrar han områden med bra belysning, där det inte finns några vindar (åtminstone finns det skydd mot dem).

Om växten är skuggad kommer den inte att vara skadlig för den. Unga grödor skuggar de första åren, annars hotas stammarna och skotten med brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Vi kan säga att denna växt är relativt sällsynt, eftersom det inte kommer att finnas ett överflöd av sorter. Det antas att när skarlagen ökade nästan överallt, men glaciären gjorde sitt jobb och allvarligt minskade befolkningen.

Idag finns det flera sorter av japansk skarlet

Magnificum (eller magnifik lila) - karakteristisk för ön Honshu, föredrar att växa på en höjd, bredvid floder och vattendrag. Har en slät bark och blygsamma grenande, stora blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pendula " - och detta är en gråtande sort av scharlakansröd, som föddes upp för ett par decennier sedan i Nordamerika, utmärks av hängande kvistar. Trädet är inte särskilt högt, och dess frostbeständighet är inte lika hög som den vilda formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Gearswood Globe " - denna sort är också uppfödd i Nordamerika, den kännetecknas av sin sfäriska snygga kronform. Det är praktiskt taget ett dvärgträd, som fortfarande kan växa med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om drömmen om att förvandla webbplatsens design med hjälp av detta träd inte längre lämnar ditt huvud, är det dags att börja. De börjar naturligtvis med en kompetent landning.

Landning

En prydnadsväxt kommer underbart att slå rot på rika, bördiga marker, som är rikligt och regelbundet mättade med vatten. Om marken inte får tillräckligt med vatten lever växten i samband med torka, och den kommer att bete sig nyckfullt. Till exempel kommer det att släppa vackert lövverk på en gång. Jordens surhetsgrad ska vara neutral, fuktnivån ska vara hög.

Hänsyn bör tas till landningens särart

  • En plats . Ett rymligt område med bra belysning är vad denna kultur behöver. Men om direkt solljus lyser från morgon till kväll är detta också farligt, växten är rädd för brännskador. I början av växtsäsongen kan stekande strålar förstöra trädet. Därför är det fullt möjligt att plantera en rosenröd växt i halvskugga, där det finns bra belysning, men trädet kommer inte att ständigt vara under syn av ultraviolett strålning.
  • Regler . Hålet för trädet måste förberedas i förväg, befruktas med humus eller kompost (väl ruttnat). Det är inte nödvändigt att fördjupa rotkragen, planteringsnivån kommer att vara densamma som före transplantationen. Plantan måste installeras vertikalt, strö med jord, något kompakta jorden, tryck på den med din fot. Vattningen är ganska stor, inte mindre än en hink för varje planta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inget komplicerat, uppenbarligen. De första dagarna efter plantering måste du kontrollera jorden, låt den inte torka ut. Då kommer kulturen snabbt att studsa tillbaka efter sådan stress och kommer att växa aktivt.

Vård

Att lämna är några punkter som är särskilt viktiga för tillväxt och utveckling av en kultur. Att förlora en av dem kan förstöra alla andra ansträngningar.

Vattning

Scarlet-växten är en fuktälskande växt som i avsaknad av fukt kan bokstavligen kasta sitt lövverk på ett ögonblick . Därför krävs regelbunden vattning, du måste vara särskilt försiktig med zonen nära stammen på stammen - fukta den noggrant. Mulching är inte heller överflödigt. Detta kommer att hjälpa till att skydda pepparkaksträdets rotsystem från överhettning och, framför allt, behålla fukt.

Bild
Bild

Toppdressing

Endast unga träd behöver det vid en tidpunkt då de aktivt växer grönska. Speciella komplex med en låg andel kväve kommer att vara optimala (annars börjar unga grenar växa för mycket). Kväve i stora mängder är också farligt eftersom unga, aktivt växande grenar helt enkelt inte hinner mogna före det kalla vädret.

Du måste planera toppdressing för våren, du kan göra detta i början av sommaren (upp till ekvatorn). Då stannar all toppdressing - grenarna ska bli träiga.

Bild
Bild

Beskärning

Det är tänkt att skära skarlet i början av våren, innan juicerna börjar röra sig. Det är nödvändigt att skära av alla grenar som är frusna, ta bort det som skadedjur har oåterkalleligt förlamat. Du kan ge kronan önskad form genom att trimma - experimentera med designen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det enklaste avelsalternativet för skarlet är sticklingar. Du kan klippa av gröna grenar i juni, eller åtminstone i juli. De läggs i vatten, i våt sand eller i en lämplig näringsrik krukväxtjord. I förväg måste sticklingarna förvaras i en lösning av "Epin" (både "Kornevin" och "Heteroauxin" kommer att göra) . För rotbildning är sådana åtgärder mycket viktiga och effektiva.

Sticklingarna ska täckas med polyetenpåsar eller med plastkoppar. Detta skapar en växthusmiljö med hög luftfuktighet. Detta ökar också rotbildningen.

Om en månad kommer plantorna att ge unga skott, vilket innebär att växten är väl rotad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på hur man odlar ett träd från frön

  1. Fröinsamling planeras i början av oktober, de sås omedelbart i en plantlåda. Planteringsdjup - 1-2 cm.
  2. Lådan tas ut i trädgården, täckt med ett lager lövverk. Detta bidrar till naturlig skiktning, på våren kommer cirka 65-70% av fröna att gro.
  3. När töningen kommer frigörs sålådan från skyddet. Du kan flytta den till ditt hem.
  4. Du kan också stratifiera frön i kylskåpet. De förvaras i en fuktig naturlig trasa, som är insvept i en påse.
  5. Hemma kommer plantor att utvecklas långsamt - det är helt normalt. När äntligen 2-3 äkta blad dyker upp, planteras plantorna i blomkrukor för odling. Kulturen måste transporteras tillsammans med en jordklump. Du måste vara särskilt försiktig med roten.

Plantorna kommer att skickas till en permanent plats i början av hösten. Innan allvarligt kallt väder börjar, måste trädet täckas med löv och grangrenar. Men vissa trädgårdsmästare bestämmer sig för att spela på ett säkert sätt och planterar unga skarlagenrött träd bara på våren. Det kan du göra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna växt har en avundsvärd immunitet: skadedjur och patogener angriper den inte lika aktivt som många grannar i området. Men det är möjligt att om en yttre fiende träffar skarlagen, så blir det bladlöss. Om det syns på ett träd är det absolut nödvändigt att ta bort alla skadade områden . Och användningen av systemiska insekticider kommer att lösa problemet radikalt: skadedjuret kommer att lämna trädet.

Om trädets löv torkar kan det bero på brist på vatten. Eller från för aktiv sol, om den skarlet saknar skuggning.

Med tidvård och regelbunden sanering av närliggande grödor finns det nästan inget hot mot skarlagen.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

En crimson häck kommer att vara underbar - det finns inget bättre zoneringsalternativ för webbplatsen. Trädet ser inte mindre vackert ut i gränsens utformning. Den scharlakansröda växten planterad längs stigarna och gränderna skapar en häck som kommer att bli territoriets höjdpunkt.

På platsen är skarlagen i harmoni med ljusa forsythia, majestätisk rododendron, grön buxbom alla årstider. Detta träd är en fantastisk granne som gör webbplatsen unik. Men i Ryssland anses skarlaken fortfarande vara en exklusiv, därför blir det ett vinnande förvärv.

Och om du vill ha den mest romantiska, mysiga hösten, är det vettigt att plantera skarlagen i en vacker behållare. Du får ett träd i en kruka, en liten buske som kan dekorera en terrass, till exempel stå bredvid ett hus och vara den ljusaste och mest ovanliga inredningen för det . Samma gyllene höst - en fantastisk tid för trädgårdar - kommer att visa skarlagen i all sin ära.

Rekommenderad: