Japansk Lärk (40 Foton): Beskrivning Av Kempfers Lärk, Sorter Av Finskalad Lärk "Diana" Och Stiff Weeper, "Pendula" Och "Blue Dwarf", Plantering Och V

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Lärk (40 Foton): Beskrivning Av Kempfers Lärk, Sorter Av Finskalad Lärk "Diana" Och Stiff Weeper, "Pendula" Och "Blue Dwarf", Plantering Och V

Video: Japansk Lärk (40 Foton): Beskrivning Av Kempfers Lärk, Sorter Av Finskalad Lärk
Video: All About Larches – European Larch, Japanese Larch, and more! 2024, Maj
Japansk Lärk (40 Foton): Beskrivning Av Kempfers Lärk, Sorter Av Finskalad Lärk "Diana" Och Stiff Weeper, "Pendula" Och "Blue Dwarf", Plantering Och V
Japansk Lärk (40 Foton): Beskrivning Av Kempfers Lärk, Sorter Av Finskalad Lärk "Diana" Och Stiff Weeper, "Pendula" Och "Blue Dwarf", Plantering Och V
Anonim

Japansk lärk är en av de mest spektakulära företrädarna för familjen Pine. Dess ovanligt färgade nålar, höga tillväxttakt och exceptionella anspråkslöshet mot levnadsförhållanden gjorde att kulturen efterfrågades inom trädgård och park. Det unika med lärk är att det har de karakteristiska egenskaperna hos både barr- och lövgrödor.

Särdrag

Japansk lärk tillhör lövträd av familjen Pine. I botaniken är kulturen bättre känd som Kempfers lärk, den kallas också finkalig lärk. Campers hemland är ön Honshu . I sin naturliga miljö föredrar kulturen högfjällskogar, den kan ses på 1 till 2, 5 tusen m. Plantering av lövträd kan ofta ses på branta sluttningar som en del av blandade och lövande skogplantager. Kulturen spred sig mycket snabbt över Sydostasien och Sakhalin; lite senare behärskade lärk imponerande områden i Fjärran Östern och Sibirien.

Växten kan växa framgångsrikt i både torra och hårda klimat, den tål vårfrost och är lättskött.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den japanska lövtröjan, beroende på sort, växer upp till 30 m. Trädet har en kraftfull, stark stam, skalande lock och långsträckta, spiralformade grenar. Med kallt väder börjar unga skott ändra färg från grönbrun till brunaktig citron med en uttalad blåaktig blomma, vuxna ögonlock blir mörkbruna. Den japanska kaempfer kännetecknas av en hög tillväxthastighet, den årliga tillväxten i längd är 30 cm, på bredden-cirka 15 cm. Kronan är oftast pyramidal, nålarna är smaragdgrå, nålarna växer upp till 9-15 cm På hösten ändrar nålarna färg och blir ljus citron …

Lärksfruktning uppträder vid 13-15 års ålder . Under denna period är kaempfer rikligt täckt med ovala kottar upp till 3 cm långa, de finns i 5-6 kategorier. Tallbär består av ganska tunna fjäll och håller sig på grenar i upp till 3 år. Små frön bildas inuti. Kaempfervirke är hållbart, så anläggningen är efterfrågad i träbearbetningsindustrin - möbler är gjorda av det, liksom dörrblad, fönsterkarmar och souvenirer. Materialet används ofta för konstruktion av låga byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom styrka kännetecknas japansk lärk av uttalade bakteriedödande egenskaper: den släpper ut fytoncider, hjälper till att rena luften, dessutom stöter den bort parasiter. Japansk lärk kännetecknas av sin härdighet, liksom immunitet mot svampinfektioner och angrepp av skadedjur. Kulturen tål långvarigt kallt väder, mild torka, fluktuationer i luftfuktighet och temperaturförhållanden. En trevlig bonus för alla husbilsägare kommer att vara möjligheten att dra nytta av de mest värdefulla naturgåvor som denna lärk generöst delar:

  • Hartset i denna växt läker framgångsrikt kokar och bölder, och läker också snabbt sår;
  • nålar hjälper till att stärka styrkan och återställa kroppen efter förkylning;
  • ett avkok gjord av unga skott, hanterar bronkit och lunginflammation, behandlar ledvärk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Låt oss stanna närmare på beskrivningen av de mest populära sorterna av japansk lärk i landskapsdesign. De kan skilja sig åt i storlek, typ av krona och skugga av nålar - från de olika sorterna som presenteras kommer varje trädgårdsmästare utan tvekan att kunna välja det bästa alternativet för sitt hushåll.

Styv gråt - lärk, vars skott sprider sig längs marken. Beroende på platsen där transplantatet ligger kan denna gråtform växa upp till 1,5–2 m med en diameter på 0,7–1 m. En vacker krona med ett litet antal sidoskott på hängande grenar gör det populärt att använda denna växt i spektakulära landskapskompositioner. Denna sort ser harmonisk ut på soldränkta gräsmattor.

Nålarna "Stif Viper" har ett djupgrönblått färgschema. Med höstens ankomst ändrar lövverket sin färg till gult och faller av. Kvinnors kottar är vanligtvis rödaktiga, medan mäns har en rik gul nyans. Detta underdimensionerade träd kännetecknas av sin noggrannhet för fuktnivån - det tolererar inte långvarig stagnation av vatten och torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pendula " - hög gråtande lärk, höjden når 7-10 m. "Pendula", i jämförelse med alla andra sorter av japansk lärk, växer ganska långsamt, på grund av vilket det ursprungliga utseendet på trädgårdssammansättningen förblir i landskapet länge. Denna sort kännetecknas av exceptionell dekorativitet - trädgrenar kan växa till marken och sprida sig över markens yta och bilda vackra mönster. Nålarna är mjuka, färgen är grönblå. "Pendula" förökar sig genom ympning, växten kräver inte jordens kemiska sammansättning och struktur, men den största tillväxten noteras på lösa och väldränerade marker.

Bild
Bild

" Diana " - en mycket effektiv sort, vars karakteristiska egenskap är spiralvridna skott. Kottar ger lärken en speciell dekorativ effekt, som i blomningsstadiet får en rosa färg. Under gynnsamma klimatförhållanden växer lärk av denna sort upp till 9–10 m med kronmått upp till 5 m. Kronan är halvklotformad, barken är brunbrun. Under vår-sommarperioden målas nålarna i en ljusgrön färg; med ankomsten av höstkalla snaps får nålarna en gul färg. Unga grödor växer ganska snabbt, men när de mognar saktar den årliga tillväxten ner.

Diana lärk i trädgårdsdesign är populär som en spektakulär bandmask på gräsmattan, den används ofta för att komponera kompositioner med andra barrträd och frodiga buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå dvärg " skiljer sig från andra sorter av japansk lärk i sin vackra himmelsblå nyans av nålar, som växlar till gulaktig på hösten. Sorten är underdimensionerad, längden överstiger inte 0,6 m, samma är diametern på den formade kronan. Blue Dwarf föredrar ljusa eller lätt applicerade områden och fuktiga, bördiga jordar. I trädgårdsanläggningar används det vanligtvis för att simulera trädgårdsgränder och skapa häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Voltaire Dingen - dvärglärk, som genom sitt utseende kan bli en värdig dekoration av vilken trädgård som helst. På grund av sin kompaktitet kan växten planteras på alpina kullar, inte långt från konstgjorda reservoarer, liksom i spektakulära ljungkompositioner. Sådan lärk växer ganska långsamt, vid 10 års ålder når den bara 70–80 cm på bredden och inte mer än 50 cm i höjd. Nålarna har en behaglig grönblå nyans, nålarna är något vridna, 3,5 mm långa. Skotten förkortas, växer radiellt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Hur man planterar?

Det finns ett alternativ att odla en kaempfer från frön, men det här är ett mycket besvärligt och långsiktigt företag, så det är bäst att köpa en planta i en plantskola. När du köper bör du vara särskilt uppmärksam på kvaliteten på planteringsmaterialet . Om växten är stark, har ett fullvärdigt, bildat rotsystem, en frisk, elastisk stam och ljusa nålar - plantan kan användas för vidare avel. Om nålarna har fått en gulaktig nyans, är troligen den här växten sjuk, och det är ingen mening att plantera den. För plantering på en permanent plats är 1-2-åriga grödor lämpliga.

Planteringsarbete bör utföras tidigt på våren (före knoppbrott) eller på hösten, omedelbart efter lövfallets slut. Öppna soliga områden är lämpliga för avstigning, det är önskvärt att de är i skuggan ett par timmar om dagen.

Bild
Bild

Rötterna hos japansk lärk är djupa och grenade, vilket gör att växten är särskilt vindbeständig. Planteringsarbete är inte svårt. Djupet på planteringshålet är cirka 1 m, bredden bör vara 2-3 gånger diametern på rotsystemet. Botten måste verkligen läggas ut med expanderad lera, småsten eller annan dränering med ett lager på 10-15 cm.

För plantering bereds en jordblandning, bestående av torvmark, liksom torv och flodsand, taget i förhållandet 3: 2: 1 . Hälften av jordsubstratet hälls direkt på dräneringen, sedan läggs plantan och täcks med resten av substratet.

Efter plantering vattnas växten rikligt och täcks med mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Kempfera är en ganska anspråkslös anläggning som kräver mycket lite underhåll. Den kan växa och utvecklas framgångsrikt under nästan alla förhållanden, utan att behöva ständig vårdnad från dess ägare. Reglerna för vård av en husbil är enkla.

  • Under det första levnadsåret kommer unga lärkträd att krävas ofta. Under sommarsäsongen tillsätts 17–20 liter vatten under varje träd med 1-2 gånger var 7: e dag. Om vädret är torrt och varmt kan du öka mängden bevattning något. När rotsystemet växer och stärks minskar behovet av fukt; för närvarande behöver lärken bara vatten under torkperioden.
  • Ung lärk kräver ofta sprinkling med kallt vatten. Det är bäst att utföra behandlingen varannan dag under morgontimmarna - sådan sprutning gör att du kan bevara nålarnas färg och stöta bort många trädgårdsskadegörare.
  • Under det första året av sitt liv kräver Kempfer -lärk ofta lossning. Proceduren måste utföras varje gång som skorpan bildas runt stamcirkeln. Parallellt med detta utförs ogräs; för grödor över 3 år är denna procedur inte längre nödvändig.
  • Under hela växtsäsongen bör jorden täckas med ett lager av mulch, vilket gör att vatten kan behållas på markytan, skyddar rötterna från hypotermi och skyddar också husbilen från ogräs. Vanligtvis används torv som mulch, liksom sågspån, halm eller krossad trädbark.
  • Varje år tidigt på våren, även innan knopparna sväller, bör gödsel appliceras. Färdiga komplexa formuleringar för barrgrödor är lämpliga som toppdressing. Kemira är mycket effektivt; det tillsätts i en dos på 100–150 g / kvm. m.
  • Varje år kräver anläggningen sanitär beskärning - avlägsnande av alla skadade skott och grenar. Lärken behöver bara formas under de tre första levnadsåren, under denna period skärs alla deformerade skott, liksom grenar som bildas mot kronväxtens riktning. Höga växter ges vanligtvis ett konformat utseende och underdimensionerade - en sfärisk form.
  • Lärk i stadiet av omogna plantor måste täckas för vintern, liksom under vårfrosten. För detta används vanligtvis säckväv eller kraftpapper. Vuxna vinterhårda campare behöver inget skydd, även om deras skott är skadade - växten kommer snabbt att återhämta sig, i början av sommaren försvinner alla obehagliga konsekvenser helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Förökning av lärk genom sticklingar är en mycket mödosam process som inte alltid leder till det förväntade resultatet. På plantskolor för sortförökning används vanligtvis ympning. Denna metod kräver speciella färdigheter, därför används den inte i privat trädgård. Frömetoden har också sina egna svårigheter - den tar mycket tid och är inte lämplig för alla typer av lärk. Ändå anses detta alternativ vara det mest rationella.

Innan planteringen måste fröet hållas blött i vatten i flera dagar . Det är lämpligt att placera behållaren med plantor på en sval plats för denna tid, till exempel i ett kylskåp. Odling utförs i förvärmd jord, ett avstånd på 2-3 cm lämnas mellan fröna, sådjupet är 4-5 mm. De första skotten visas efter 2-3 veckor. Efter ett år kommer plantorna att bli starkare, för närvarande bör de planteras bort från varandra.

Växten planteras på en permanent plats när den når 1, 5-2, 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla barrväxter kännetecknas Kaempfera av en ganska hög immunitet, resistens mot sjukdomar och angrepp av skadedjur. Ändå står hon fortfarande inför vissa sjukdomar.

  • Bladfjäril - mer populärt känd som "barrmaskar". Nålarna på en sjuk växt blir släta vid beröring och mer bleka. De drabbade skotten måste tas bort, om sjukdomsområdet är stort måste ytterligare behandling med insekticider utföras.
  • När de attackeras av bladlöss deformeras nålarna och blir gula . Liknande symtom uppstår när en kultur skadas av bladmasklarver eller en lövträd. Chlorophos eller Fozalon är mycket effektivt mot dessa insekter.
  • Med vårens början blir unga nålar mat för larvmantlarna . Behandling med "Rogor" räddar från denna parasit, behandlingsförloppet måste upprepas i början av juni.
  • För att skydda växten från barkbaggar, ladugårdar och barkbaggar marken nära busken och lärkbulten måste behandlas med Karbofos- eller Decis -lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under regnperioden, när luftfuktigheten ökar, är risken för att utveckla svampinfektioner hög, nämligen:

  • om bruna fläckar uppträder på barken är troligen växten påverkad av shutesvampen; i avsaknad av nödåtgärder blir nålarna snabbt gula, torkar och faller av, i de tidiga stadierna av sjukdomen hjälper en lösning av kolloidalt svavel eller Bordeaux -vätska;
  • rotsvamp, kantad tindersvamp och några andra svampar orsakar ruttning av stammen; kopparsulfat är mycket effektivt i detta fall;
  • den största faran för ett träd är en svampinfektion av rost; kopparhaltiga fungicider hjälper till att behandla det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

I Japan är Kempfers lärk uppskattad för sina medicinska och dekorativa egenskaper. I öst odlas trädet ofta i bonsai -stil. Den lövfällande efedran kom till Europa på 1700 -talet och tog genast sin stolthet i parker, trädgårdar och urbana planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Rekommenderad: