Getpil "Pendula" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av Pil På Stammen, Helbladig Gråtande Pil I Landskapsdesign, Beskrivning Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Getpil "Pendula" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av Pil På Stammen, Helbladig Gråtande Pil I Landskapsdesign, Beskrivning Och Sjukdomar

Video: Getpil
Video: Weeping Pussy Willow Tree Care Tips - See The Plant Nicknamed Cousin Itt 2024, April
Getpil "Pendula" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av Pil På Stammen, Helbladig Gråtande Pil I Landskapsdesign, Beskrivning Och Sjukdomar
Getpil "Pendula" (28 Bilder): Plantering Och Vård Av Pil På Stammen, Helbladig Gråtande Pil I Landskapsdesign, Beskrivning Och Sjukdomar
Anonim

Getpil "Pendula", enligt landskapsdesigners, är en av de bästa representanterna för prydnadsväxter som kan dekorera en personlig tomt. Vilka är egenskaperna hos att odla denna ovanliga växt? Hur är det anmärkningsvärt och vilka egenskaper har det med att ta hand om det?

Beskrivning

Getpil är en låg lövfällande buske eller träd som kan nå en höjd av 7-10 meter . Getpil "Pendula" är en elegant prydnadsväxt från pilfamiljen, vars höjd vanligtvis inte överstiger 1,5 meter (plantans höjd beror på stammens storlek).

Bild
Bild
Bild
Bild

Utåt är det ett snyggt träd med flexibla grenar … Växten kännetecknas av en ganska snabb tillväxt i höjd och i kronans diameter. Den årliga tillväxten av ett träd i höjd varierar från 5 till 10 centimeter, kronans tillväxt kan nå 20 centimeter. Tillväxten av grenar under en växtsäsong kan nå 1 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Willow "Pendula " – helbladiga, med starka elastiska grenar, täckta med grönvitt, gråvitt eller brunguligt bark.

Bladen är taggiga, olivgröna, påminner utåt om fågelkörsbärsblad. På hösten blir bladens färg gyllene.

"Pendula" är ett standardträd med en lång, jämn stam och en gråtande krona (översatt från latin, "pendula" betyder "gråt"). Trädet tål beskärning väl, vilket rekommenderas de första 3-5 åren efter att plantan planterats. Med regelbunden och kompetent beskärning får plantans krona först en paraplyformad och sedan en tältliknande form.

Bild
Bild

Beskärning av pil är tillåtet tidigt på våren, efter blomningen, som sker i mars-april . Under blomningsperioden är växten täckt med guldgula kattor (endast hane), vilket får ett ovanligt attraktivt utseende. Det är anmärkningsvärt att getpil oftast blommar innan bladen dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom dekorativ trädgårdsskötsel och landskapsdesign har Pendula getvilen blivit utbredd på grund av dess opretentiöshet . Den tål effekterna av låga och höga temperaturer utan att förlora sin dekorativa effekt. Trots att växten är ljusälskande slår den sig väl i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

När du väljer en plats för plantering av pilplantor, bör storleken på växterna i vuxen ålder beaktas.

För att växter ska utvecklas fullt ut och bygga upp en vacker krona bör de inte förtryckas av andra gröna invånare i trädgården.

Det rekommenderas inte att plantera pil nära staket (särskilt metall), väggar i uthus … En solig plats med lätt, bördig och väldränerad jord är bäst för att plantera pil. Det är tillåtet att plantera dessa växter i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha hittat en lämplig plats att placera plantorna börjar de ordna planteringsgroparna . De rekommenderade gropstorlekarna är 50x50x50 centimeter. En blandning av torv, humus, kompost och trädgårdsjord hälls i groparnas botten. När du planterar en getpil i ett område med ofruktbar jord, tillsätt 250-300 gram mineralgödsel till blandningen. Groparna är halvfyllda, varefter de börjar plantera plantor. Först räknas en ung plantas rötter noggrant ut, varefter de placeras i en grop och täcks från alla sidor med resterna av jordblandningen. Efter plantering komprimeras marken runt trädet något med palmer eller en spatel, vattnas och täcks med mulch.

Det är tillåtet att plantera getpilfröplantor med ett slutet rotsystem från april till oktober … Det rekommenderas att plantera plantor med öppna rötter tidigt på våren eller hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att ta hand om getpil innebär en uppsättning enkla åtgärder. För att växten ska utvecklas fullt ut och ha ett attraktivt utseende behöver den regelbundet vattning, regelbunden utfodring och sprutning (under torrperioden).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det rekommenderas att vattna getpil två gånger i veckan och se till att vattnet inte stagnerar i stamcirkeln. Vid varmt väder bör växter sprutas på morgonen eller kvällen . Vattenförbrukningen varje vecka för bevattning av vide bör vara minst 25 liter.

Bild
Bild

Gödselmedel

Vid odling av getvätt appliceras toppdressing 2-3 gånger under hela växtsäsongen. Tidigt på våren utfodras växter med ett komplext mineralgödsel … I början av hösten appliceras toppdressing i form av superfosfat eller kaliumsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompostering

Efter varje vattning rekommenderas att sprinkla markytan i stamcirkeln med ett tunt lager sågspån, kompost eller torv. Det är också tillåtet att använda expanderad lera, fint grus, kartongbitar eller papper. Denna procedur förhindrar snabb avdunstning av fukt efter vattning och skyddar samtidigt plantornas rötter från överhettning i varmt väder.

Bild
Bild

Lossar

Getpil "Pendula" har ett starkt och välutvecklat rotsystem, så att lossa jorden runt växten utförs så noggrant som möjligt. Det rekommenderas att lossa jorden i cirkeln nära stammen med en liten hacka med sällsynta tänder (till ett djup av 2-3 centimeter).

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Trots det faktum att "Pendula" stadigt uthärdar effekterna av låga temperaturer, rekommenderas det att täcka det inför kvällen med svåra vintrar. Detta gäller främst unga växter (yngre än 3 år). För att skydda unga pilbuskar från vinterfrost används fiberduk (spunbond) eller vanlig säckväv.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Getpil anses vara en opretentiös växt, resistent mot skadedjur och patogener av olika sjukdomar. Oftast uppstår problem med hennes hälsa från felaktig eller otillräcklig vård.

Den krokiga bladrullen är en av de farligaste skadedjur som utgör ett hot mot alla medlemmar i pilfamiljen . Den vuxna är en stor brungrå fjäril, vars larver och larver äter löv, knoppar och unga skott av växter. I ett pilträd som drabbats av detta skadedjur börjar löv att krulla och torka. För förstörelse av larver och larver av bladrullar används insekticider - "Karbofos", "Lepidocid", "Danitol".

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan fiende till getpilen är blomsterfluga vars larver allvarligt skadar lövverk och skott av växter. Det är anmärkningsvärt att skadedjurets larver kan detekteras både på själva pilen och i det övre jordlagret i stamcirkeln. För att förstöra de skadliga flugorna används de tidigare angivna insekticiderna. Dessutom avlägsnas matjorden runt växten och förstörs.

Utseendet på en vitgrå fluffig blomma på pilblad indikerar plantans nederlag av mjöldagg. Den vanligaste orsaken till utvecklingen av denna sjukdom är bristande efterlevnad av växtskötselrekommendationer.

De viktigaste metoderna för att bekämpa mögel inkluderar behandling med fungicida preparat, förstörelse av de drabbade delarna - blad, skott.

Bild
Bild

Hög luftfuktighet och stillastående vatten i jorden kan orsaka utveckling av svart prick … Utvecklingen av denna svampsjukdom bevisas av bildandet av ljusa, rundade fläckar på bladen och skotten, som så småningom börjar bli svarta. De viktigaste metoderna för att hantera spotting är:

  • sprutning av buskarna med fungicider (Fundazol, Topaz);
  • jordodling i cirkeln nära stammen med preparatet "Fitosporin";
  • förstörelse av de drabbade delarna av växten.

För att förhindra utveckling av svart fläck är det nödvändigt att noggrant övervaka att vattnet efter bevattning inte stagnerar i cirkeln nära stammen, och lövverk och skott av växter är torra. Viktiga förebyggande åtgärder är också regelbunden rengöring av skräp runt buskar och ogräsbekämpning.

Bild
Bild

Willow i landskapsdesign

Willow "Pendula" används vanligtvis för att skapa gruppkompositioner . Det ser bra ut omgiven av fleråriga och årliga blommor, prydnadsbuskar - jasmin, häftig apelsin, thuja, lila. I rymliga trädgårdar kan den odlas tillsammans med andra medlemmar i pilfamiljen, till exempel med hög dagg eller spektakulär rosmarinpil.

Getpil används också som soloplant. Landskapsdesigners rekommenderar att du placerar den nära prydnadsdammar, mot vilka denna växt ser väldigt organisk ut.

Dessutom kan detta träd dekorera vilken stenhage som helst - en elegant sammansättning av stenar, markskydd och underdimensionerade växter. På en varm och molnfri dag kommer pilkronan att skydda klippträdgården från den stekande solen och förhindra att blommorna vissnar och bleknar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läs mer om beskärning av Pendula getpil i följande video.

Rekommenderad: