Barlind (49 Foton): Beskrivning Av Idegran "Repandens" Och "Elegantissima", Andra Träslag I Landskapsdesign. Vård Och Landning

Innehållsförteckning:

Video: Barlind (49 Foton): Beskrivning Av Idegran "Repandens" Och "Elegantissima", Andra Träslag I Landskapsdesign. Vård Och Landning

Video: Barlind (49 Foton): Beskrivning Av Idegran
Video: Beskärning av barrväxter och rhododendror 2024, April
Barlind (49 Foton): Beskrivning Av Idegran "Repandens" Och "Elegantissima", Andra Träslag I Landskapsdesign. Vård Och Landning
Barlind (49 Foton): Beskrivning Av Idegran "Repandens" Och "Elegantissima", Andra Träslag I Landskapsdesign. Vård Och Landning
Anonim

Ber -idegran är ett barrträd som kan bli en riktig dekoration av trädgården. Det kännetecknas av långsam tillväxt, utmärkta dekorativa egenskaper, och under höstperioden är dess grenar täckta med frön av en ljus rödorange färg.

Växten tillhör gruppen relikt och utrotas gradvis i sina naturliga livsmiljöer, inte utan mänskligt deltagande . Det bör noteras att under förhållandena för trädgårdsodling, den mest använda formen av vegetativ förökning, där idegran har formen av en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Mogna växter är en mycket värdefull källa till trä - just denna "mahogny", som anses vara ett av de dyraste och lyxigaste materialen för tillverkning av möbler och inredningsartiklar. Men frukterna och andra delar av växten är giftiga och kräver ganska noggrann hantering.

Det är därför idegran är en sällsynt gäst i trädgårdar, och skötsel och plantering av detta träd förblir ofta ett outforskat område för vanliga sommarboende … Och det här är en stor utelämning, eftersom växten är mycket krävande och rotar sig väl. För att vara övertygad om detta är det värt att studera närmare beskrivningen av idegran "Repandens", "Elegantissima", "Fastigiata Robusta" och andra sorter.

Barrträd eller barrbuske tillhör vintergröna växter i norra Europa och Afrika, som finns i Asien, Nordamerika . Det växer inte för snabbt, det grenar rikligt, det är lämpligt för att klippa kronan, vilket är viktigt för trädgårdar där den korrekta geometrin hos växterna krävs. Vinterhärdiga sorter i landet eller i närområdet är lämpliga för att bilda häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Livslängden för detta relikträd är imponerande . Den kan vara 1500-4000 år gammal, den äldsta av de nuvarande bärsuggarna - Fortinghalle - ligger i Skottland. Enligt forskare är den 2000-5000 år gammal. Höjden på ett vuxet träd överstiger sällan 20 m, men exemplar upp till 40 m i höjd är kända.

Barrträd bildar ofta blandade lundar med buxbom eller bildar skog utan andra arter. Barlind finns i norra Kaukasus, Kurilerna, på Krim och andra regioner med ett milt kustklimat. Under förhållandena i centrala Ryssland kräver trädet obligatoriskt skydd på vintern, med undantag för vinterhärdiga kanadensiska och nordamerikanska sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medeldiametern på stammen av barlindet når 1,5 m, kronan är grenad, tät, bildandet av flera toppar observeras ofta. Barken har en grå-vinröd eller grå-rosa nyans, lamellär eller slät, beroende på ålder, struktur.

På stammens yta noteras närvaron av rikligt bildande knoppar, från vilka laterala skott senare avgår . Nålarna är långsträckta, mjuka, breda och når 25-35 cm. Frön i trädgårdsarter uppträder först i det 30: e levnadsåret, i naturen senare, när de når 70 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Berry idegran har cirka 150 sorter, inklusive vilda och odlas i botaniska trädgårdar eller arboretum. För ett förorts- eller förortsområde anses följande sorter vara mest föredragna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fastigiata robusta

Columnar sort med en tät krona och grenade skott intill stammen. Nålarna är små, mörkgröna i färgen och når en längd på 2-2,5 cm. Tillväxthastigheten per år är 5-8 cm, vid 10 års ålder når trädet från 100 till 200 cm, men förblir oftare ganska kort. Kronan lämpar sig bra för beskärning, kan användas som grund för att skapa gröna skulpturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återbetalningar

En lågväxande busksort, som inte når mer än 0,5 m i höjd, med en bred krypande krona. Nålarna till denna bärsugg är färgade ganska ljust, i en blågrön ton och har en blåaktig nyans.

Sorten är mycket populär i landskapsdesign, den används ofta i arrangemanget av stenhagar, i skapandet av mixborders och för att dekorera området runt konstgjorda dammar.

Bild
Bild
Bild
Bild

David

En ljusälskande busksort med optimala egenskaper för mittfältet. Den är härdig och behöver inte skydd. Sorten rekommenderas för plantering i soliga områden för att bevara nålarnas gula färg. I skuggan får nålarna en ljus ljusgrön nyans.

Berry idegran "David" är lämplig för att skapa originalmönster eller lockiga frisyrer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elegantissima

Lågväxande busksort med riklig förgrening, når inte mer än 1 m i höjd, kronan kan ha upp till 1,5 m i diameter. En egenskap hos Elegantissima berry -idegran är nålarnas ovanliga färg - den är ljusgul, nära grädde, den kan förändras beroende på platsens belysning. Sorten är torktålig på grund av dess utvecklade rotsystem . Under förhållandena i centrala Ryssland växer "Elegantissima" sällan mer än 0,5 m på grund av för kalla klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Summergold

Denna sort kännetecknas av nålarnas rika gyllene färg, för vilken den fick sitt namn. Kronan är kuddeformad, busken växer ganska långsamt, vid 10 års ålder når den 80 cm . Bland nackdelarna med sorten är dess höga efterfrågan på fukt. Men den är frosthärdig, lämplig för odling i centrala Ryssland, mycket dekorativ och ser bra ut som en del av park- och blomstergångar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Semperaurea

En busksort med en dekorativ frodig krona. Under den varma årstiden har nålarna en rik gyllene nyans, och i kylan blir de mer orange. Den växer tillräckligt snabbt för bärsuggar - för vuxna når den 3-4 m i höjd och upp till 5 m i diameter , lämpar sig bra för att trimma och forma.

Busken är skuggtolerant, gillar inte direkt solljus, är känslig för kronbrännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cooper Gold

Busksort med en frodig sfärisk krona och blekgula nålar. Höjden på en vuxen växt överstiger inte 1 m, den är vinterhärdig, lämplig för användning i häckar, ser bra ut i en klippträdgård.

Bild
Bild

Grön raket

Ett träd med en kolonnkrona och grenar tätt fästa vid stammen. Den växer upp till 4-5 m med en diameter på högst 1 m, nålar av nål, ljusgrön. Anläggningen passar bra med häckar, lämpliga för bildandet av komplexa arkitektoniska former i platsens landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Ber -idegran är relativt opretentiös och lämplig för odling under olika klimatförhållanden. Men att transplantera det från en behållare rekommenderas inte i sur eller sumpig jord, alltför torr jord eller på platser med stark vind. Den optimala lösningen är att välja ett soligt, väl upplyst område, men i detta fall kommer trädets frostbeständighet att märkas betydligt . När man planterar i ljusa men skuggade platser är det möjligt att bibehålla nålarnas ljusstyrka för att uppnå riklig fruktbildning.

Den rätta jorden för bärsuggen är fuktig, väl befruktad med näringsämnen. Det bästa valet är att använda lera eller kalksten.

Om det finns en reservoar är det bättre att placera växten närmare den. Detta kommer att rädda nålarna från att tappa ljusstyrka och trädet eller busken från att torka ut. På vintern är det bättre att ge växten ytterligare skydd mot frost och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar bärglass är det värt att försiktigt lossa det befintliga jordlagret i förväg för att ge det den nödvändiga mättnaden med näringsämnen. För detta används en blandning av 2 delar torv och sand med 3 delar gräs. Med en nära förekomst av grundvatten kommer säker dränering att ordnas . Stagnation av vatten är oacceptabelt, det kommer helt enkelt att förstöra rotsystemet.

När du väljer en planta bör företräde ges till de exemplar som motsvarar nålarnas färg och stammen till deras botaniska beskrivning. I krukan ska det inte finnas någon plack på jorden, på barken - fläckar, sprickor och andra skador.

Landning utförs på våren, efter att snön har smält och grundvattennivån sjunker. Det är viktigt att jorden hinner värma upp sig tillräckligt. Om flera växter planteras upprätthålls ett avstånd på minst 0,5-3 m mellan dem, beroende på sorten, de uppskattade parametrarna för ett vuxet träd eller buske. En närmare plantering är möjlig för en häck.

Förberedelsen av planteringsgropen kräver skapandet av en 60-80 cm fördjupning , läggs en blandning av bördig jord, torv och sand som skördats tidigare inuti, tillsats av komplext gödselmedel för barrträd. Plantan frigörs från behållaren, placeras i marken så att rotkragen ligger över nivån på det övre torvlagret, den återstående jorden hälls, komprimeras och vattnas. Ytan på planteringsplatsen är muldd med torv eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att bärseggen ska växa och utvecklas korrekt behöver den full skötsel. Den innehåller följande procedurer.

  1. Vattning . Det bör vara regelbundet de första 24 månaderna efter plantering. Men du bör alltid fokusera enbart på väder och klimatförhållanden. Under torra perioder appliceras 10-12 liter vatten varje månad under en buske eller rot av ett träd, och kronan strös var 14: e dag. Detta krävs inte under hög nederbördssäsonger.
  2. Toppdressing . Det utförs vid plantering, i andelen 1 g nitroammophoska och 15 mg kopparsulfat per 1 liter vatten, upprepas befruktningen ett år senare. Under den aktiva växtsäsongen matas växten dessutom med Florovit -preparat och deras analoger.
  3. Beskärning . Delad dekorativ frisyr för kronbildning och sanering. Den första utförs 3-4 år efter plantering, efter att grenarna har växt ganska frodigt. Sanitär beskärning utförs en gång per säsong, i mars eller april, och tar bort torkade och döda grenar efter övervintring.
  4. Förbereder sig för vintern . På vintern kan du inte klara dig utan ytterligare skydd för plantorna. Bland buskarna finns det fler vinterhårda arter, de brukar helt enkelt ströas vid rötterna med ett lager torv 6-7 cm tjockt. I unga växter med en frodig krona är grenar bundna i ett gäng för vintern. Vuxna exemplar klarar sig inte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Förökning av bärsuggen, som de flesta barrträd, är möjlig med frön eller genom sticklingar. I naturen reproducerar trädet sig på det första sättet. Men denna metod är för komplicerad för hemmabruk. Frön kan gro i åratal, och spiring varar cirka 4 år . Svårigheter kan uppstå med valet av ett träd för reproduktion.

Detta är en tvåväxt växt, så du måste se till att det finns både han- och honbuskar på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion med sticklingar är mycket enklare och mer effektiv. Skott på 1 och 2 år är lämpliga för rotning; när den skärs i den övre delen blir den nya växten mer långsträckt. För att få en spridningsbussning skärs skärningen från en horisontellt placerad gren. Skott klipps på hösten, den nedre delen av plantmaterialet frigörs från nålar och placeras sedan i en plantlåda under en film.

Det växande underlaget består av 1 del sand och 2 torv. Rotning av plantor med sticklingar sker på 90 dagar. På våren är de redo att transplanteras i separata krukor. Unga bärsuggar överförs till öppen mark i slutet av våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vilka sjukdomar och skadedjur hotar bärsuggen under dess tillväxt och utveckling? Bland de vanligaste olyckorna är följande.

  1. Gula nålarna . Om vi inte talar om former där nålarna ska ha en halmton, kan orsaken vara det naturliga dö av en del av locket. Nålarna blir ofta gula och torra i solen om busken är ung. Från vårbrännskador på dagtid är det bättre att skugga växten.
  2. Fomoz . Svampsjukdom, manifesterad av nekros av barken, brunning och torkning av nålarna (först blir det gult). Infektionen är ganska ihållande, dör inte under vintern. Svampens fruktkroppar bryter gradvis igenom barken, ser ut som små svarta tillväxter. Trädets torkade vävnad måste avlägsnas helt, förebyggande och behandling består i sprutning med en 1% lösning av Bordeaux -blandning på våren och hösten.
  3. Svart . En svampsjukdom som kännetecknas av att det bildas en svart sotliknande film på plantans skott och nålar. Som regel följer mobben utseendet på en falsk sköld på ett träd eller en buske. Först måste du ta bort huvudparasiten, en ung växt kan transplanteras till en mer upplyst del av territoriet, tunnas ut för att förbättra luftutbytet. Kopparspray kan användas.
  4. Yew gall midge . Denna parasit påverkar plantans utseende och försämrar den kraftigt. Ett tecken på utseendet är förkortningen av nålarna i ändarna av skotten och samlar dem i klasar. Inuti en sådan neoplasma kan du hitta en fluglarva, en idegallgal, som har en rödaktig färg. Kampen utförs genom att spruta anläggningen med en lösning av speciella preparat, "Enzhio 247 SC" kommer att göra i en koncentration av 3,6 ml per 10 liter vatten.
  5. Yew falsk sköld . Flygande parasitiska insekter som lägger ägg under kroppen. De larver som förekommer i mitten av sommaren, som fyller den nedre delen av grenar och skadar nålarna, är farliga för trädet. Omslaget blir svart, smulas, en svamp dyker upp på skadedjurets avfallsprodukter. Förberedelser för skadedjursbekämpning väljs individuellt, sprutning utförs under det första decenniet i juli, upprepas efter 2 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Användningen av bär -idegran i landskapsdesign är ganska bred. Med sin hjälp kan en dekorativ häck skapas, lika attraktiv på sommaren och vintern. Buskformer tolererar beskärning och formning väl, kan användas för att skapa former – från bollar till kuber eller kolumner.

Utan beskärning sönderfaller inte heller kompakta sorter, de har ett snyggt utseende - i det här fallet är det bättre att initialt välja alternativ med en liten rundad eller kuddeformad krona.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ ephedra - bärsallad - ser bra ut i ramen för reservoarer, trädgårdsvägar, den används aktivt i toppträdgårdar, klippträdgårdar . Detta utseende blandar sig harmoniskt med skulpturer. I gruppplanteringar kan det kvitta mixborders. Som grannar till idegran är det bättre att välja andra barrträd med en annan typ av nålar - enbär eller thuja. Dessutom kan du skapa intressanta kompositioner med rododendron och ormbunkar.

Rekommenderad: