Lärk På Stammen (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Pendula" Och "Stif Viper", "Bullets" Och "Diana", Plantering Och Vård, Användning I La

Innehållsförteckning:

Video: Lärk På Stammen (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Pendula" Och "Stif Viper", "Bullets" Och "Diana", Plantering Och Vård, Användning I La

Video: Lärk På Stammen (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Larch Landscape-Sharjah-46.wmv 2024, April
Lärk På Stammen (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Pendula" Och "Stif Viper", "Bullets" Och "Diana", Plantering Och Vård, Användning I La
Lärk På Stammen (37 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Pendula" Och "Stif Viper", "Bullets" Och "Diana", Plantering Och Vård, Användning I La
Anonim

Ephedra ger trädgården ett fantastiskt utseende, fyller atmosfären med lugn, låter semesterfirare njuta av den friska rena luften. Och om du applicerar en standardform på ett träd, kommer webbplatsen att se ännu mer estetiskt tilltalande ut. Så, en utmärkt lösning för landskapsdesign är lärk på stammen.

Bild
Bild

Särdrag

Frimärksformulär är inte stora i storlek. Kronans specificitet bestäms av trädgårdsmästarens själv preferenser. De mest populära formerna är sfäriska, kolumnära, gråtande . Frimärksformen skapas genom skärning. Och det kan också göras genom vaccination. Vanligtvis överstiger trädets dimensioner inte 8 m, men efter vaccination ökar bollen med 10 eller 20 cm. Varje år växer kronbredden med 20 cm - upp till 1,5 m.

Bild
Bild

Lärknålar samlas i klasar, beroende på sort kan det ha olika gröna nyanser . Ett vuxet exemplar bildar manliga och kvinnliga kottar. Kvinnliga frukter är särskilt dekorativa, eftersom de vanligtvis har mycket intressanta färger. På hösten blir nålarna gula och flyger runt.

Bild
Bild

Lärken på stammen skuggar inte särskilt utrymmet, därför kan olika typer av andra dekorativa grödor placeras under kronan.

Bild
Bild

Olika sorter

Lärkträd kan skilja sig åt i beskrivning, storlek och kronform. Oftast i ryska trädgårdar är det vanligt att använda europeiska, sibiriska och japanska standardformulär. Flera sorter är särskilt populära.

Pendula . Ett miniatyrträd med en krondiameter på högst 1 m, storleken beror på stammens höjd. Det kännetecknas av en känslig blågrön färg på nålarna. Denna sort är lätt och fuktälskande och tål även förorenad luft, så den planteras ofta i stadsparker. Dessutom har träet en behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stif Viper ". Denna japanska sort är en av de fluffigaste av alla. Höjden överstiger inte 2 m och bestäms mer specifikt av stammens höjd. Kronan gråter och nålarna är blågröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Diana ". Den skiljer sig från andra sorter i spiralformade grenar och rödbrunt trä. Årlig tillväxt är 25 cm i höjd och 10-15 cm i spridning. Grenarna växer nästan parallellt med marken, vilket skapar en pyramidformad kronform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kulor . Europeisk sort, ympad på en stjälk. Det kännetecknas av mycket tunna nålar, på grund av vilka trädet har ett mycket raffinerat utseende. Denna lärk har långa, något grenade grenar, och de mjuka nålarna har en grågrön nyans; på hösten är nålarna målade i gyllene färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå dvärg . En annan japansk variant som har blåaktiga fallande nålar. Det är en dvärgart med en halvklotformig krona, växer i längd och bredd upp till 1 m. Höjden beror på transplantatets höjd. Den tillhör de långsamt växande sorterna - den årliga tillväxten är bara 4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kornik ". Kulformig buske med rika gröna nålar. Trädets höjd är inte högre än 1,5 m, men oftare odlas denna sort i standardform. Grenarna är inte särskilt stora, de är täta och sträcker sig uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Repens ". En europeisk sort som förökas genom ympning med deltagande av en stjälk som inte är mer än 1–1, 5 m hög. Så här fås miniatyrfina träd. Denna art har långa plastgrenar som estetiskt lutar mot marken och sprider sig längs den. Nålarnas färg är ljusgrön, men till hösten blir den gul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du planterar lärk på en stam är det viktigt att ta hänsyn till dess tidpunkt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar växten tidigt på våren eller första hösten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt valet av plats, eftersom trädet vid transplantation kan dö - det gillar inte denna procedur. Du måste välja en solig plats för plantering, men plantan kommer att känna sig bekväm i halvskugga.

Grödan föredrar att växa i lätt jord med bra dränering

Försök att undvika att plantera i sandig jord. Plantera inte heller buskar i sumpiga områden och välj ett område som är långt från grundvattenflödet.

I allmänhet är dessa träd inte alltför krävande för växtförhållanden.

Bild
Bild

Planteringsprocessen är följande:

  1. gräva ett hål 80–90 cm djupt och 60–70 cm i diameter;
  2. gör dränering av hög kvalitet med ett lager på 20 cm;
  3. förbereda substratet - för detta, kombinera trädgårdsjorden, humus och dolomitmjöl, lägg till en del av blandningen i gropen;
  4. häll 10–20 liter vatten;
  5. ta försiktigt bort plantan från behållaren tillsammans med jordklumpen, räta ut rötterna, ta vid behov bort spetsarna med en kniv;
  6. placera plantan tillsammans med stödet, vanligtvis ingår den redan i behållaren vid köp;
  7. se till att rotkragen förblir över marknivå vid plantering;
  8. fyll det lediga utrymmet med den återstående blandningen och tampa planteringsplatsen;
  9. mulch jorden med torv, sågspån eller hackad bark i ett lager av 5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om den presenterade kulturen är inte svårt och innehåller flera steg.

Vattning . Regelbundet behöver ett ungt prov fukt. Under torra tider är vattenmängden för ett prov 2 hinkar två gånger i veckan. Med riklig och frekvent nederbörd behöver trädet inte vattnas. Vuxna barrträd behöver inte vattnas, de har tillräckligt med naturlig fukt från nederbörd.

Bild
Bild

Toppdressing . För aktiv tillväxt behöver grödan gödningsmedel baserat på kalium och fosfor. Anläggningen reagerar också bra på kompost. Ytterligare näring introduceras under de första åren av trädets liv på våren - under denna period är "Kemira" -medlet lämpligt. I juni är det lämpligt att mata kulturen med urea i en andel av 10 g per hink vatten. Och det är också tillåtet att använda formuleringar avsedda för utfodring av barrträd.

Bild
Bild

Mulching och lossning . Skiktet med mulch som läggs ut under planteringsfasen hjälper till att behålla fukt inuti. Det rekommenderas också att med jämna mellanrum ogräs och lossa jorden. Under de första två åren av livet utförs lossning till ett djup av högst 20 cm. Försök att inte tillåta torvbildning.

Bild
Bild

Trimning och formning . Stammen bildas genom dekorativ trimning. För att göra detta väljs en central skott från trädet, alla onödiga grenar tas bort under flera år, under vilken tid den önskade formen kommer att bildas. Vid behov knyts stammen till stödet. Kronan skapas genom att nypa toppen av skotten. Förutom dekorativa hårklippningar behöver lärken föryngras och sanitär beskärning. Den första utförs på våren eller tidig höst. Under föryngringsbeskärningen elimineras alla svaga grenar och vuxna grenar skärs med 1/3 så att nya skott dyker upp på dem. En sanitetsfrisyr innebär borttagning av torkade, skadade, sjuka, frysta grenar.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern . Före övervintring, i ett ungt exemplar, tas alla torkade grenar bort genom beskärningen som presenteras ovan. För att förhindra att trädet fryser förbereds ett lock av fiberduk för det. Du kan utrusta ett staket för vintern. Mogna träd behöver inte isolering - de tål frost bra på egen hand.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan föröka lärk på en stam själv, även om inte alla metoder är lämpliga för nybörjare.

Skärmetod för lång och mödosam och används ofta i plantskolor. Tekniken består i att klippa sticklingar och utsätta dem för förhållanden under vilka de slår rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning är inte heller lätt. Planteringsmaterial erhålls från mogna knoppar. De uppsamlade kornen måste blötläggas i två veckor och planteras i ett underlag av sand och sågspån. Behållaren med grödor vattnas rikligt. Så snart de första skotten kläcks planteras de i separata krukor, och ett år senare är plantorna redo att transplanteras till en sommarstuga.

Bild
Bild

För att bevara sortens egenskaper standardformer sprids genom ympning … För att göra detta görs ett vertikalt snitt på plantan, en stjälk med knoppar placeras i den och bandas.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kulturen kännetecknas av hög immunitet mot sjukdomar och insekter, men för förebyggande är det vanligt att regelbundet bearbeta den med en lösning av kopparsulfat. Dessa problem kringgår inte alltid lärksidan, särskilt om det unga exemplaret inte får ordentlig vård. Om det på sommaren gulnar och flyger runt nålarna, kan vi anta att trädet har blivit ett offer för bladlöss . Larverna av denna insekt älskar att vintera på växten, och från våren lägger honorna ägg. Paraffinolja anses vara ett effektivt sätt att bekämpa detta skadedjur. En annan frekvent oinbjuden gäst av lärk är mal. Attacken av denna insekt kan bedömas av den långsamma utvecklingen av skott, gula nålar och fallande nålar. Insekticider hjälper till att bli av med insekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sjukdomarna påverkas kulturen oftast av Schütte -svampen . Denna sjukdom utvecklas under förhållanden med hög luftfuktighet. Dess närvaro indikeras av gula och bruna fläckar, gradvis vissnar växten.

De grenar som skadats av sjukdomen bör elimineras och förstöras, och trädet bör behandlas med fungicider.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Frimärksformar är lämpliga för att dekorera en trädgård i vilken stil som helst. De kan dekorera alpina rutschkanor, lusthus, rabatter, ingången till huset. Du kan odla träd runt portens kanter eller göra en häck. Både enkla och kollektiva landningar är möjliga.

Bild
Bild

Stammarna harmoniserar vackert med olika dekorativa kulturer. Så gråtande varianter av standardformer är populära. De är bra för att dekorera ett litet område. Om detta är Pendula -sorten kommer örtväxterna att se estetiskt tilltalande ut vid foten . Lågväxande arter skapar pittoreska landskap i kombination med enbär, gran, lind, aska, ek, rododendron.

Ormbunkar, stenväxter, astilbe ser också vackra ut som grannar.

Rekommenderad: