Björk (39 Bilder): Var Växer Björk? Deras Höjd Och Beskrivning. Hur Ser Tunnan Ut? Vad är Det Och Hur Multipliceras Det?

Innehållsförteckning:

Video: Björk (39 Bilder): Var Växer Björk? Deras Höjd Och Beskrivning. Hur Ser Tunnan Ut? Vad är Det Och Hur Multipliceras Det?

Video: Björk (39 Bilder): Var Växer Björk? Deras Höjd Och Beskrivning. Hur Ser Tunnan Ut? Vad är Det Och Hur Multipliceras Det?
Video: Åldras med värdighet - Är det härligt eller besvärligt att bli gammal? - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Björk (39 Bilder): Var Växer Björk? Deras Höjd Och Beskrivning. Hur Ser Tunnan Ut? Vad är Det Och Hur Multipliceras Det?
Björk (39 Bilder): Var Växer Björk? Deras Höjd Och Beskrivning. Hur Ser Tunnan Ut? Vad är Det Och Hur Multipliceras Det?
Anonim

Björk anses vara ett av de vackraste träden. Kontemplation över denna kultur ger lugn och harmoni; det är alltid lätt att andas in en björkskog. Det är därför många trädgårdsmästare drömmer om att odla en så sofistikerad skönhet på sin webbplats. Vi kommer att prata om funktionerna i denna process i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Björk tillhör lövträdsgruppen och den tillhör björkfamiljen. Medelhöjden överstiger inte 30 meter, men det finns också riktiga jättar. Deras maximala höjd är 40-45 meter. Stamdiametern på en vuxen kultur är 40-150 centimeter . Alla träd av detta släkt reproducerar sig på grund av vinden. Medellivslängden i naturliga förhållanden är minst 100 år.

Bild
Bild

Björkens rotsystem utmärks av sin kraft, det kan vara både ytligt och internt . Internt är vanligare. Nyplanterade unga björkar växer långsamt, men efter några år börjar de sträcka sig kraftigt uppåt. Av särskilt intresse för botaniker är egenskaperna hos barken på detta träd. Vi är vana vid att björken oftast är vit, men det finns andra typer: gul, med en rosa nyans, brunaktig, brunaktig, grå.

Barkens struktur (björkbark) är sådan att den lätt lossnar, på grund av vilken den ofta samlas in för att väva korgar eller göra hantverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen har en klassisk form: de är små, triangulära och har släta sidor. Unga exemplar är klibbiga. Innan det faller blir lövverket alltid gult. Det ger också en unik doft, och det är därför björkkvastar används så ofta i ryska bad.

Kulturen börjar blomma under vårens andra månad . Men örhängen bildas mycket tidigare. Hanar dyker upp på sommaren, var och en innehåller cirka 600 frön. Före vintern är de täckta med ett speciellt ämne som gör det enkelt att uthärda kylan. Med vårens början förlängs sådana örhängen och börjar avge pollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvinnliga exemplar är färre, de växer på sidorna av trädet . Visas på våren. Efter att ha fått pollen börjar kvinnliga örhängen öka i volym och förvandlas till ett slags kottar. Vid mitten av sommaren eller tidig höst brister en sådan kon och fröna bärs av vinden.

Björk bär frukt en gång om året, mognad sker i de flesta fall vid 5 år, men det finns också typer som mognar med 10-20 års ålder.

Bild
Bild

Var växer träd?

Björk är ett av de vanligaste träden i Ryssland. Den finns i lövskogar, det finns till och med hela björkdungar och massiv. Dvärgbjörkar, som är buskar, växer i tundradelen i Sibirien. Dagestan kommer också att vara en livsmiljö för kultur, där träd ofta bildar skog nära raviner . Björk växer också aktivt på Krim, särskilt termofila arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom Ryssland är denna kultur allestädes närvarande i länderna i Nordamerika, liksom i en del av Eurasien . Vissa enskilda arter finns över hela världen: i Japan, Indien, Australien. Det växande området för sådana träd täcker hela Sydostasien. Kulturens popularitet beror på dess kravlösa natur: björk växer lätt på en mängd olika jordtyper, den tål både torka och frost, "lägger sig" ofta nära vatten och träskiga områden och väljer inte bara sötvatten, utan också marint vatten kroppar för livsmiljö.

Bild
Bild

Översikt över populära arter

Forskare beräknar fortfarande hur många arter och typer av björkar som växer i världen. Det exakta antalet är okänt, men det är minst 100 olika exemplar. Valet är stort, men endast de sorter som kan slå rot i Rysslands klimat bör övervägas på allvar. Låt oss ge en kort botanisk beskrivning av sådana arter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fluffig

En sådan björk kallas också pubescent. Den växer upp till 25 meter, stammens omkrets är cirka 80 centimeter. Barken kännetecknas inledningsvis av en brun nyans, men börjar bli vit med åldern.

Unga exemplar har en tunn, gles krona, efter ett tag växer de och blir trädgårdsmästarens stolthet.

Bild
Bild

Erman

Det andra namnet är sten. Ett av de längsta levande träden - åldern kan nå 400 år, vilket inte är typiskt för björkar. Liten tillväxt - från 12 till 15 meter, stam omkrets - cirka 90 centimeter. Björk ser inte klassisk ut, eftersom den har en grå eller brun bark, som spricker med åldern . Trädet är utbrett i Yakutia, Kina och Japan, men det kan också odlas i det ryska klimatet.

Bild
Bild

Dinglar

Den mest populära typen, växer upp till 30 meter. Stamdiametern på en vuxen växt är 80 centimeter. Barken är brun till en början, men efter ett decennium blir den vit. Sådana björkar finns överallt i löv- och blandskogar i Ryssland och är därför ganska opretentiösa när det gäller att hålla förhållanden. De fick sitt andra namn (vårtor) eftersom formationerna på deras grenar mognar ofta och liknar vårtor i utseende.

Bild
Bild

Svart

Det är ett lövträd som är cirka 25 meter högt. Stammens omkrets kan nå en och en halv meter. Barken är vanligtvis fjällig, men det finns också släta exemplar. Annan färg: brun, brun, rosa.

En intressant egenskap: grenarna på sådana björkar är ofta silverfärgade. Kräver fuktig jord, mestadels sandig, och ett överflöd av ljus.

Bild
Bild

Körsbär

Sådana björkar har en mörkbrun bark, och deras maximala höjd är 25 meter med en stammdiameter på 60 centimeter. Kronan liknar en pyramid, grenarna sjunker. Barken av körsbärsbjörk har en speciell arom, tack vare vilken kulturen används flitigt på olika områden . Växer snabbt, finns ofta i parkområden. Eteriska oljor erhålls också från denna typ av björk.

Bild
Bild

Karelsk

Denna björk har länge varit känd för dem som älskar estetik. Mycket sofistikerad men ändå hållbar, den har ett extraordinärt marmorerat barkmönster. Det ser ut som en buske, det växer upp till max 9 meter, stammens omkrets är cirka 40 centimeter. Burls och suvois växer ofta på björkar av denna art, som uppskattas mycket av hantverkare.

Bild
Bild

Dvärg

Små björkar är särskilt utbredda i de norra regionerna, där de nästan alltid används som penselträ. En sådan kultur växer upp till maximalt 1, 2 meter och är en buske med många grenar av en brun eller rödaktig nyans. Föredrar våta marker, så den huvudsakliga livsmiljön kommer att vara sumpiga områden eller tundra.

Bild
Bild

Landning

De flesta björkarter är inte särskilt krävande för marken. Men kulturen utvecklas bäst av allt på fuktiga sandmarker eller lera. Det rekommenderas att undvika ett överflöd av kalk i jorden, eftersom trädet kanske inte slår ordentligt och blir svagt. Surheten bör också korrigeras. En viktig punkt att tänka på är trädets höjd. Om du köpte en hög sort, var försiktig så att trädet inte krockar med kraftledningen genom åren eller, om det störtades i händelse av storm, inte faller på ett bostadshus.

Landningsplatsen ska vara väl upplyst, men det är bättre om det är morgonljus. På eftermiddagen rekommenderas skugga, så många sommarboende planterar ett björkträd nära huset så att byggnaden kastar en skugga på trädet på eftermiddagen.

Se också till att det inte finns några andra grödor nära björken. Detta beror på att trädet släpper ut skadliga ämnen i jorden. Det kommer inte att klara sig med andra växter.

Bild
Bild

Den optimala åldern för plantering är 3 år . En sådan planta köps och planteras på hösten. Överlevnadsgraden kommer att vara extremt hög. Fortfarande liknande exemplar planteras på våren, i början, men det är viktigt att en gammal jordklump finns. Sjuåriga björkar planteras på hösten, våren och vintern, samtidigt som en jordklump bevaras. Det rekommenderas inte längre att röra äldre träd, eftersom rötterna kan skadas och överlevnadsfrekvensen blir extremt låg.

Efter att ha valt en landningsplats kan du gå vidare till själva processen . Gräv ett litet hål, vars botten måste fodras med ett lager dränering. Det blir sand, skikttjockleken är minst 15 centimeter. Därefter fylls hålet till hälften med en blandning av torv, sand och humus (allt tas i 1 del), liksom trädgårdsjord (2 delar). Plantan, tillsammans med jordklumpen, sänks ner i hålet, sprinklas, hälls med sedimenterat vatten. Det ska under inga omständigheter vara möjligt att fördjupa rotkragen, eftersom detta i 100% av fallen garanterar trädets död under de kommande åren. Vid plantering är det också viktigt att observera avståndet: om träden planteras i en grupp bör det vara minst 4 meter mellan varje planta.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

I de flesta fall kräver björk inte mycket underhåll. Ett undantag är vattning: grödan älskar vatten och drar aktivt ur jorden. Unga björkar måste vattnas regelbundet eftersom marken torkar. De första dagarna efter landning sker detta dagligen. Varje planta kommer att kräva 10-20 liter sedimenterad vätska. Dessutom måste plantorna vara skuggade under de första månaderna och ta bort skydd för natten.

Vanligtvis, björk tar självständigt bort ogräs runt sig själv och förhindrar att gräs växer i cirkeln nära stammen . Då och då bör du lossa marken och se till att luft passerar. Detta bör göras noggrant, eftersom många typer av björkar har ett ytligt rotsystem. Efter ogräs kan du täcka cirkeln nära stammen med torv eller flis. Täckskiktet är cirka 8 centimeter.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att befrukta grödan, eftersom den själv kan extrahera allt den behöver från marken . Om du fortfarande vill mata trädet, kan detta göras med hjälp av mullein, ammoniumnitrat och urea. Mullein tas i en volym på lite mindre än ett kilo, andra ingredienser - 15 gram vardera. Alla komponenter späds ut i en fem liters hink vatten. Björkar som är 10 år kommer att kräva 30 liter av blandningen, och träd över 30 år kommer att kräva 50 liter. Befruktad i början och slutet av våren.

Björkbeskärning är en traumatisk händelse. Detta är ett av de träd som inte tål det extremt bra. Det är viktigt att bara klippa torra och föråldrade grenar som är skadliga för trädet . Detta görs först efter slutet av sapflödet, och platserna där grenarna klippts är täckta med trädgårdshöjd.

Andra typer av beskärning är endast relevant om björken är ett direkt hot mot närliggande byggnader eller odlas på en stam.

Bild
Bild

Fortplantning

I naturen förökar sig björken med frö, men det händer också att trädet ger upphov till närliggande skott, som snart också blir till björkar. Hemma tränar trädgårdsmästare bara en metod - frön, eftersom andra metoder inte ger ett bra resultat . Fröna skördas i det ögonblick när kattungarna blir bruna. Det brukar vara höst. Planteringsmaterialet läggs i glasflaskor och väntar på våren. Förvaras i torra och svala rum, behållare måste vara lufttäta.

På våren läggs färdiga frön på marken, något täckta med jord . Därefter utförs vattning och ett skydd görs: lövverk, halm, små grenar. Utan att ta bort skyddet vattnas fröna, men så snart de kläcks tas täckmaterialet bort. Man bör inte glömma att unga plantor måste skyddas från direkta strålar. Ett annat alternativ för att odla frön är att skapa ett växthus. Det görs enkelt: träpinnar drivs in längs omkretsen och en polyetenfilm sträcks uppifrån. Så fort nattfrosten försvinner tas växthuset bort.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En björk som odlas under rätt förhållanden blir sällan sjuk. Men även de bästa tomterna kan inte försäkra träd mot problem. De vanligaste problemen beskrivs nedan.

  • Polypore . Angriper svaga och sköra träd, vilket minskar deras livslängd avsevärt. Barken blir brun, mörknar ännu mer med tiden och spricker. På björken växer formationer av en gulgrå färg, liknande en hästhov. Om trädet redan är dött, huggs det ner, stubben rotas omedelbart med rötter. På de björkar som fortfarande har bibehållit sin livskraft skärs tinder -svamparna av och platserna för deras snitt behandlas med en 5% lösning av kopparsulfat.
  • Cytosporos . En svampsjukdom som orsakar stötar på barken på ett träd. Det är särskilt farligt för unga djur, eftersom det orsakar deras död. Det bästa sättet att bekämpa är förebyggande. Innan bladen blommar behandlas grenarna med en Bordeaux -blandning, du kan ta dess analoger. Redan sjuka träd behandlas också med Bordeaux -blandning, men vid allvarliga skador är det bättre att rota ur kulturen.
  • Mjöldagg . Denna sjukdom är den verkliga gissel för alla lövträd. Det kännetecknas av utseendet av en vitaktig blomma på lövverket. Det drabbade trädet dör snabbt. Det kan bara behandlas med starka fungicider, och upprotade träd bör brännas utanför platsen.

Av skadedjuren angrips björk oftast av björksapved, stor björksågfluga och skopa. Alla dessa insekter rekommenderas att omedelbart förstöras med insekticider. Annars kommer parasiterna att föröka sig, och det blir mycket svårare att bli av med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Björk används främst inom konstruktion. Det är ett utmärkt byggmaterial för tillverkning av möbler och hantverk. Trä används både massivt och bearbetat till plywood eller faner. Ibland imiterar de med hjälp av björk mer värdefulla trädslag. Snickeri är tillverkat av det, eftersom trä behåller sina kvaliteter länge och är billigt, till skillnad från samma ek. De använder den också till parkett.

Björk är mycket formbart i arbetet, så det används ofta för att göra en mängd olika saker:

  • sportutrustning;
  • gitarrfodral;
  • fat för förvaring av mat;
  • handtag av hushållsapparater;
  • ölmuggar med mera.

Dessutom används ofta björkved för tändning i en eldstad. Träet i denna kultur avger inte gnistor och obehaglig lukt. En delikat, känslig doft utgår från den, mättad med användbara fytoncider. Lågan kommer att ha en blåaktig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

Björk är ett träd som har älskats och uppskattats sedan antiken i Ryssland. Det är därför det finns mycket fakta om honom. Du hittar de mest intressanta nedan.

  • Burrs växer ofta på björkar - speciella tillväxter med bisarra former. Den färdiga burlen får en blank, blank yta och fungerar som ett material för invecklade trähantverk och skulpturer.
  • Björk är ett slags hem för flera typer av svampar. Dessa svampar förser henne inte bara med alla nödvändiga näringsämnen utan rensar också skogen för vindskador.
  • Barkens vita färg beror på ett speciellt ämne - betulin. Denna färg reflekterar solen och sparar trädet från överhettning.
  • Björkar växer ofta i bigårdar: bin samlar aktivt pollen på dessa träd.
  • Kulturerna är extremt lätta: upp till 5 tusen frön väger inte mer än ett gram. Tack vare detta bär vinden fröet hundratals kilometer runt.
  • De som älskar insekter kan gå till ett björkträd på jakt efter en hjortbagge - en av de största representanterna för hjortfamiljen.
  • Björkbarken, som är barkens övre del, brukade användas som papper. Än idag finns rullar av detta material på museer.
  • Människor som bor nära björkområden har bättre hälsa. Detta beror på att kulturen mättar luften med användbara ämnen som läker nervsystemet och andningssystemet.

Rekommenderad: