Weeping Willow (64 Bilder): Dekorativ Bonsai Och Andra. Hur Multipliceras Det? Växer Det Snabbt? Beskrivning Och Exempel På Deras Sommarstuga

Innehållsförteckning:

Video: Weeping Willow (64 Bilder): Dekorativ Bonsai Och Andra. Hur Multipliceras Det? Växer Det Snabbt? Beskrivning Och Exempel På Deras Sommarstuga

Video: Weeping Willow (64 Bilder): Dekorativ Bonsai Och Andra. Hur Multipliceras Det? Växer Det Snabbt? Beskrivning Och Exempel På Deras Sommarstuga
Video: Weeping Willow Bonsai 2024, April
Weeping Willow (64 Bilder): Dekorativ Bonsai Och Andra. Hur Multipliceras Det? Växer Det Snabbt? Beskrivning Och Exempel På Deras Sommarstuga
Weeping Willow (64 Bilder): Dekorativ Bonsai Och Andra. Hur Multipliceras Det? Växer Det Snabbt? Beskrivning Och Exempel På Deras Sommarstuga
Anonim

Weeping willow är ett opretentiöst träd som växer i naturen främst längs sjöar och floder. Planterad på en personlig tomt, det kommer säkert att bli dess mest slående dekoration. Vilka typer av gråtande pilar får moderna trädgårdsmästare för att odla? Vad är nyanserna för att plantera detta graciösa träd i landet? Hur odlar man det och sköter det?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Willow är ett omfattande släkte av representanter för familjen Willow, som inkluderar både höga och dvärgiga träiga växter med en krona av olika former . Willows med en gråtande krona är mest populära bland trädgårdsmästare på grund av deras fantastiska dekorativitet, uthållighet och krävande vård.

Det är vanligt att hänvisa till gråtande pilar där kronans huvudgrenar är riktade nedåt . I vissa arter kan grenar röra sig bort från stammen en kort sträcka, böja sig i en båge och rusa till jordens yta. I andra pilarter kan grenar förgrena sig från stammen i rätt vinkel och falla ner och bilda en paraplyformad krona. I den tredje arten rör sig grenarna bara något från stammen och faller strikt vertikalt och bildar en krona med en smal pyramidformig gråtform.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att beteckna sorterna av gråtkronor använder experter följande vetenskapliga termer (på latin):

  • inversa - hängande, hängande;
  • pendel - gråt
  • reflexa - skarpt riktad nedåt.

Höjden på vuxna pilar kan nå 10-15 meter eller mer. Det finns också underdimensionerade dekorativa sorter, vars höjd inte överstiger 1-2 meter. Willow kan klassificeras som en långlivad växt. I genomsnitt lever representanter för detta släkt i cirka 100 år.

Det är anmärkningsvärt att botaniker känner till träd vars ålder länge har passerat århundradet. Således är en av attraktionerna i Moskvas statsuniversitets botaniska trädgård pilen, som är mer än 300 år gammal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weeping willows har ett starkt och välgrenat rotsystem. Denna rotstruktur gör att träd kan ta emot fukt från vattendrag djupt under jorden under torra årstider . Gråtande pilar, beroende på art, kan ha gräsgrönt, silvergrönt eller silverfärgat vitt lövverk. I de flesta prydnadsvarianter är bladen långsträckta, spetsiga, elliptiska eller lansettformade, med fasta eller ojämna kanter. I vissa arter av pil är lövens yttre yta täckt med en knappt märkbar dun.

Willow är ett starkt grenande träd med många smala stammar, tätt täckta med tunna och flexibla grenar med tråkigt rött eller gröngrått lövverk . De flesta representanter för familjen Willow går in i blomningsfasen tidigt på våren eller försommaren. Blommor - små, oansenliga, samlade i fluffiga blomställningar (örhängen) av guldgrå färg. Efter blomningen bildas frukter på växterna - tvåskaliga lådor fyllda med små vita frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av egenskaperna hos alla representanter för familjen Willow är tendensen att växa snabbt under de första åren av livet . Under gynnsamma miljöförhållanden växer ung pil mycket snabbt, vilket ökar antennen både i höjd och diameter. Trädgårdsmästare som odlar vide i sin bakgård kontrollerar deras tillväxt med formativ beskärning som träden tål bra.

I landskapsdesign är gråtande pilar utbredda på grund av deras opretentiöshet, kyla och torkmotstånd, liksom deras attraktiva utseende. Hittills har uppfödare lyckats få ett antal intressanta sorter och dekorativa former av gråtande vide, anpassade till hårda klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Moderna hybrider och sorter av pilar med gråtkronor erhölls av uppfödare främst från vilda arter. Det bör noteras att sortimentet av dekorativa vide inte bara innehåller höga och medelstora former och sorter, utan också lågväxande och till och med dvärg.

Babyloniska

Den babyloniska pilen är en vild art, vars hem är Kina. Arten representeras av kraftfulla träd som når en höjd av 10-12 meter. Kronan av babyloniska vide är genomskinlig, luftig, frodig, bestående av många tunna och flexibla hängande grenar täckta med rödbrun eller grågrön bark . Bladen är långa, spetsiga, lansettformade, djupgröna på utsidan och silvergröna på insidan. Willows av denna art slår väl rot på alla typer av jordar.

" Tortuoza" är en mycket dekorativ frostbeständig sort av babylonisk pil . Det är ett kompakt träd med en grönskande krona. Höjden på ett vuxet träd överstiger inte 6 meter. Skotten är långa, rödbruna eller olivgröna, täckta med smala och långa blad. Blomningstid - mars -april.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Daggig

Weeping willow duwy (ett annat namn är Siberian shelyuga) är en typ av höga och kraftfulla träd som är vanliga i Kina och den asiatiska delen av Ryssland. Utsikten representeras av höga (upp till 15 meter) och kraftfulla träd med en frodig gråtkrona. Grenar - hängande, rosiga, tunna, täckta med mörkbrun eller rödgul bark . Bladen är lansettformade, smala, spetsiga, djupgröna och når 10-12 centimeter i längd.

Representanter för denna art kännetecknas av mycket snabb tillväxt (tillväxten av den ovanjordiska delen på en sommar kan vara cirka 2 meter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Vit pil är en typisk art som är vanlig i Europa och Mindre Asien. Den representeras av höga träd (upp till 30 meter) med en tältformad eller gråtande krona . Grenarna är tunna, slingrande, täckta med rödbrun bark. Bladen är långsträckta, spetsiga, blanka, ljusgröna. Vita pilar kännetecknas av frostbeständighet, kravlös jordkomposition. Träd tål beskärning bra, de slår lätt rot i stadsmiljö.

Tristis är en spektakulär vit pilsort som ofta används i landskapsdesign . Det är ett kraftfullt träd (upp till 15 meter) med en spridande gråtkrona. Barken är brungul, får en brun färg till hösten. Bladen är långsträckta, lansettformade, spetsiga. Till hösten får trädets gula skott en spektakulär orange-vinröd nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul

Gult pil är en typ av korta träd eller stora buskar, vanligt i europeiska länder. Växterna ser väldigt ovanliga ut tack vare de långa skotten av guldgul färg.

Gula pilar kräver inte jordens sammansättning, är ljuskrävande, frosthärdiga, tål smärtsamt drag och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gul mun

Den gråtande gulbruna pilen är en hybrid av två typer av vide - babylonisk och vit. Det är ett högt träd (upp till 20 meter) med en lång, jämn stam och en frodig hängande krona. Växten är särskilt attraktiv på grund av sina spektakulära långa skott med en djup gul färg . Hybriden anses vara en mycket opretentiös växt som lätt rotar sig i hårda klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Helbladig

Helbladig pil är en typ av lågväxande och dvärgbuskar som är vanliga i Primorye och Japan. Den maximala storleken på vuxna växter är cirka 3 meter i höjd och 1-1,5 meter i krondiameter. Grenar - flexibla, spridande, tätt täckta med smala spetsiga blad av mörkgrön färg. Genom att trimma plantans krona kan du ge både en gråtande och en sfärisk form.

" Hakuro Nishiki " - en mängd helbladig pil anpassad för hårda klimatförhållanden. Det är en spridande buske eller ett lågt träd med graciösa flödande grenar. De unga bladen på denna dvärgpil täcker de ursprungliga ljusrosa fläckarna. Sorten tolererar en frisyr väl, går i viloläge utan problem i förhållandena i Moskva -regionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Idealisk " - hybridpil, uppfödd av den berömda inhemska uppfödaren V. Shaburov. Det är ett starkt och mycket smalt träd upp till 10-12 meter högt. Crohn - frodig, gråtande, vidoval form. Färgen på skotten är olivgrön eller brunröd. Blommar inte. Plantor av denna sort planteras omedelbart till en permanent plats.

Att transplantera växter är starkt avskräckt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Innan du planterar en pil måste du välja rätt plats för den på platsen. Dessa växter föredrar soliga hörn av trädgården, skyddade mot drag och vind. Unga växter kan också planteras i ljus halvskugga. Områden med välfuktad sand- eller lerjord är bäst lämpade för gråtande vide . Man bör komma ihåg att i naturen föredrar willows att växa på fuktiga platser - i flodslättar vid floder, vid stranden av dammar och sjöar. Storleken på plantgropen bör något överstiga storleken på plantans rotklump. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att utrusta gropar med ett djup av minst 60-70 centimeter.

Innan en planta planteras måste gropen fyllas med en tredjedel med en näringsblandning bestående av trädgårdsjord, humus och kompost . Blandningen hälls till botten, varefter en hög bildas av den. Därefter avlägsnas plantan från behållaren, dess rötter rätas ut och placeras vertikalt i gropen. Därefter fylls gropen med trädgårdsjord till brädden. Jordytan i cirkeln nära stammen är tampad med en spatel eller handflator. Efter plantering vattnas den unga växten. Rekommenderad mängd vatten är 2 hinkar.

Efter vattning strös jordytan med mulch - träflis, expanderad lera eller torv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Erfarna trädgårdsmästare säger att det inte är svårt att ta hand om gråtande vide. Dessa opretentiösa växter tolererar lätt torka, frost, anpassar sig snabbt till nya förhållanden efter transplantation . Under den första säsongen efter plantering kräver unga växter en stor mängd vatten - från 10 till 25 liter (beroende på plantans typ och storlek) per vecka. Under en kall sommar rekommenderas det att vattna rikligt en gång var 10-14 dag.

Om pilkronan har torkat, men växten vattnas regelbundet, kan det tyda på brist på fukt i luften . För att trädet inte ska förlora sin dekorativa effekt, vid varmt väder (på kvällen eller på morgonen), är det nödvändigt att spruta sin antenndel från en sprayflaska. Det är inte tillåtet att spruta vid under dagen när solen är som högst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden beskärning av trädet hjälper till att begränsa skottens snabba tillväxt och bildar en kompakt krona. Trädgårdsmästare rekommenderar att den första beskärningen av pil görs efter att trädets höjd är cirka 1 meter . Beskär växterna efter blomning, förkorta skotten med cirka 20 centimeter. Under beskärningen, se till att flera knoppar finns kvar på de förkortade skotten, riktade åt sidan och uppåt. I framtiden kommer långa kaskadskott att utvecklas från dessa knoppar, vilket kommer att bilda en snygg gråtkrona.

Gråtande pilar behöver praktiskt taget inte utfodring - i detta avseende kan de betraktas som "självförsörjande" växter . Men många trädgårdsmästare matar fortfarande sina gråtande skönheter med organiskt gödningsmedel på våren. Sådan toppdressing gör att träd snabbt kan bygga upp rot och grön massa efter övervintring. För att mata växterna används vanligtvis humus eller ruttnad gödsel. Det är tillåtet att använda färdiga komplexa gödningsmedel som innehåller kväve. Gråtande pilar kräver inte skydd för vintern. I regioner med svåra frostiga vintrar rekommenderas det dock att täcka unga träd med agrofibrer och grangrenar för att skydda dem från att frysa.

Vissa trädgårdsmästare gör vinterskydd från flera lager av säckväv för sina unga pilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur multipliceras det?

I naturen reproducerar gråtande pilar huvudsakligen av frön. Efter att ha knäckt baljorna sprids pilfröna, täckta med ludd, lätt med vinden över långa sträckor . Trädgårdsmästare, å andra sidan, föredrar att föröka gråtande pilar genom sticklingar - en metod som gör att du snabbt kan få en ny generation träiga växter av önskad typ och sort. Sticklingar skördas på våren eller hösten.

Grunden för planteringsmaterialet är friska unga grenar vid 2-3 års ålder . Sticklingar 25-30 centimeter långa skärs från den mellersta delen av grenarna, som planteras i ett växthus eller hemmini-växthus, placerar dem i marken i en liten vinkel (diagonalt). Vid plantering i ett hemväxthus täcks sticklingarna med en burk av lämplig storlek eller med ett ramfilmskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under hela rotprocessen vattnas sticklingar regelbundet för att hålla jorden fuktig . Låt inte jorden torka ut i växthuset eller växthuset. Det faktum att stekarna av den gråtande pilen kunde slå rot säkert kommer att framgå av den gradvisa tillväxten av skottet i höjd och bildandet av de första bladen på den. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att med hjälp av sticklingar kan nästan alla typer av gråtande pil odlas.

Efter att den rotade stjälken blir starkare och förvandlas till en fullvärdig växt kan den planteras i öppen mark på en permanent plats . På våren planteras den rotade skärningen i öppen mark först efter att hotet om froståterkomst har passerat. På hösten rekommenderas inte plantering av rotade sticklingar på grund av deras oförmåga att snabbt förändra miljöförhållanden (en kraftig minskning av lufttemperaturen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av de vanligaste sjukdomarna hos gråtande vide är skabb. När en sårskorpa påverkas slutar ett träd eller en buske att växa och svartgröna fläckar med godtycklig form visas på deras blad. Mörka sår börjar bildas på plantens grenar och skotten blir svarta. I framtiden (i avsaknad av aktuell behandling) kastar den drabbade pilen det svarta lövverket. Tillsammans med detta reduceras själva trädets immunitet avsevärt, vilket börjar torka ut och snabbt vissna.

Det orsakande medlet för pilskorv är en patogen svamp som aktivt reproducerar sig med sporer. De viktigaste metoderna för att bekämpa sjukdomen inkluderar:

  • förstörelse av de drabbade delarna av växten;
  • total behandling av en buske eller ett träd med fungicida preparat med ett brett spektrum av åtgärder ("Fundazol", "Ciproconazole", "Alirin-B");
  • bearbetning av närliggande buskar och mark i nära stammcirkeln med fungicida preparat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra sjukdomen besprutas gråtande pilar med fungicider minst 3-5 gånger under växtsäsongen. Den första behandlingen av växter med fungicider utförs tidigt på våren, innan de första bladen ser ut . Det är också viktigt att notera att skabbpatogenen föredrar att parasitera i fallna torra löv. Av denna anledning, innan övervintring, rekommenderas torra löv som har flugit från pilar att samlas upp med en kratta och brännas.

En av de farligaste skadedjuren för gråtande vide är en representant för familjen Weevils, som kallas "fertil korsfarare". En vuxen är en mycket liten svartvit skalbagge, vars kroppslängd inte överstiger 2,5 mm. Larverna av detta skadedjur, som kan hittas i gallorna som bildas på pilblad, är särskilt farliga. De viktigaste metoderna för att hantera detta skadedjur är förstörelsen av de drabbade delarna av växten och dess noggranna behandling med insekticida preparat. I synnerhet insekticider som:

  • Aktara;
  • "Spark-Double Effect";
  • Fitoverm;
  • Fufanon-nova.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta attackeras gråtande pilar av en ganska farlig bevingad insekt - den krokiga lövmask . Denna skadedjur är en stor gråbrun fjäril, vars larver och larver livnär sig på löv, knoppar och unga skott av växter. Som ett resultat av skadedjurs aktivitet börjar pilens lövverk, som påverkas av bladrullen, att krypa ihop och dö av. För behandling av de drabbade buskarna rekommenderas att använda insekticida preparat - "Aktara", "Fitoverm", "Karbofos", "Lepidotsid".

För att förhindra nederlag av gråtande pilar av insekter och patogener av olika sjukdomar är det nödvändigt att ge växterna högkvalitativ och regelbunden vård

Underlåtenhet att följa rekommendationerna för vård av prydnadsbuskar kan leda till en försvagning av deras immunitet och som ett resultat av en minskning av deras motståndskraft mot skadedjur och patogener.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan vid sommarstugan

Både långa och dvärggråtande vide används ofta av landskapsdesigners som soloplanter. De odlas ofta mot bakgrund av smaragdgräsbevuxna gräsmattor och prydnadsbäddar av stenar och marktäckande växter. Den gråtande pilen ser så effektiv ut som möjligt, enligt landskapsdesigners, mot bakgrund av konstgjorda reservoarer - små dekorativa vattendrag eller dammar . En kompakt trädgårdsfontän dekorerad med natursten kan vara ett bra alternativ till en dekorativ damm.

Gråtande pilar ser också bra ut i gruppkompositioner med låga dekorativa ettåriga och perenner . Så, i närheten av ett träd, rekommenderas att odla värdar (särskilt deras ljusa brokiga former), nasturtiums, underdimensionerade ormbunkar, liljekonvaljer, redwoods, krokusar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dem kommer ängsgräs att se ekologiska ut med gråtande pil - flerårig rajgräs, svingel, blågräs, timjan, pilte, underdimensionerade prästkragar, klockor, klöver.

För att vackert dekorera utrymmet tomt under den gråtande pilen rekommenderar landskapsdesigners att använda färgad expanderad lera . Detta miljövänliga fritt flödande material kan fungera inte bara som en catchy dekoration av trädstammcirkeln under växten, utan också som en utmärkt mulch som förhindrar snabb avdunstning av fukt från jorden vid varmt väder.

Rekommenderad: