Stenbjörk (22 Bilder): Var Växer Ermans Björk? Beskrivning Av Björk I Kamchatka, Plantering Och Vård Av Kamchatka Björk

Innehållsförteckning:

Video: Stenbjörk (22 Bilder): Var Växer Ermans Björk? Beskrivning Av Björk I Kamchatka, Plantering Och Vård Av Kamchatka Björk

Video: Stenbjörk (22 Bilder): Var Växer Ermans Björk? Beskrivning Av Björk I Kamchatka, Plantering Och Vård Av Kamchatka Björk
Video: Björk i Lettland del 2 2024, April
Stenbjörk (22 Bilder): Var Växer Ermans Björk? Beskrivning Av Björk I Kamchatka, Plantering Och Vård Av Kamchatka Björk
Stenbjörk (22 Bilder): Var Växer Ermans Björk? Beskrivning Av Björk I Kamchatka, Plantering Och Vård Av Kamchatka Björk
Anonim

Rysk kultur är alltid associerad med björk, som uppfattas som en symbol för kvinnlighet och skönhet. En vanlig björk ser exakt ut så här: en vit stam, graciösa tunna grenar. Men stenbjörk är inte alls vad vi föreställer oss att detta träd är. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på denna art, vad den är, var den växer och vilka egenskaper dess trä har.

Bild
Bild

Beskrivning

Stenbjörk, baserat på dess namn, uppfattas som en bild av uthållighet, styrka och mod. Detta är en oberoende art av björk (latin Betula Ermanii Cham), som identifierades redan 1831 av forskaren A. Chamisso . Dess roll är mycket viktig för bildandet av markytan i vissa regioner. Det skyddar jorden från korrosion och utspolning. Stenbjörk är ett träd av den andra storleken, ofta flerstammad, når en höjd av 20 m med en stamomkrets på 1 m. Lever från 200 till 350 år och ibland mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga träd kännetecknas av en gulbrun bark, som tenderar att spricka . Alla skott är täckta med ett intressant dunigt lager med vårkörtlar. Bladen är breda med en spetsig topp, når en längd på upp till 9 cm, unga blad är fluffiga.

Träd är manliga och kvinnliga, de kan endast särskiljas med örhängen . Manliga örhängen dinglar och kvinnliga örhängen är i form av ovala, små stötar. De mognar runt augusti och smulas under vintern.

Bild
Bild

Björk älskar skugga, lider av jordkomprimering. Den har upprättade grenar om den växer i skogen och grenar utsträckta på öppna kanter.

Det är absolut inte krävande för jorden, det växer bra på steniga och knappa jordar . Det behöver inte beskäras, men vid behov rekommenderas det att göra en korrigerande och sanitär frisyr tidigt på våren. Det tål allvarliga frost. Den har flera sorter som skiljer sig åt i barkens nyans.

Bild
Bild

Var växer den?

I naturen växer björk i södra Sibirien, Fjärran Östern, Kina, Mongoliet, Koreahalvön och Japan, i regioner med kallt och fuktigt havsklimat. Mestadels är det barr- eller blandskogar i bergskedjor.

Bild
Bild

I Ryssland finns det också i Kamchatka på bergssluttningarna, bildar oberoende plantager av parknatur utan blandning av andra trädslag . I de nordvästra regionerna på Kamchatkahalvön skapar Ermans björk massiv på bergssluttningar som praktiskt taget närmar sig havskusten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Kamchatka växer björk på stenar, varför den fick sitt namn på vulkanernas sluttningar. Det är grunden för Kamchatka -skogen. På grund av det hårda klimatet och vindarna har det sitt eget speciella, exotiska utseende . Stammen är mycket grenad, märkligt krökt och kronan oregelbunden. Stenbjörkträd har en spridande form om de växer i skogen på bra avstånd från varandra. Denna del av skogen är lätt och välskött.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Trots att denna typ av björk inte kräver belysning, måste planteringsplatsen väljas medvetet och förlita sig på vissa detaljer. Om du vill plantera flera träd på din webbplats beräknar du i förväg det erforderliga området och klyftan mellan plantorna . Avståndet mellan dem bör vara cirka 4 m. Detta kan förklaras mycket enkelt - eftersom växten växer med åren och lägger till tillväxt, så ingenting bör begränsa det.

Bild
Bild

Försök att hålla avståndet från andra föremål i området så att träden inte går vilse . Begränsa att plantera dem bort från bördiga arter, som i sin tur tar användbara komponenter och fukt från jorden, vilket gör det olämpligt för andra grödor.

Tänk på att mogna träd kommer att ha en stor rot, så de måste planteras bort från underjordiska verktyg, minst på ett avstånd av 3 m från rörledningen och avloppssystemet.

Bild
Bild

När du har valt en lämplig plats kan du börja plantera. För att göra detta måste du gräva ett hål, frigöra det från resterna av lövverk och ogräs. Fördjupningens storlek bör göra att trädet får plats fritt, men inte för djupt . Ett alltför djupt hål kan orsaka att växten dör på kort tid på grund av brist på fukt. Lägg till lite sand, svart jord och humus till landningsplatsen. Vattna plantorna rikligt tills de är helt rotade. Trädet behöver inte beskäras, men torra grenar måste avlägsnas regelbundet.

Björk förökar sig med en kvist som har rotat sig, eller genom frön . Frön gror väldigt snabbt, allt beror på solljus, luftfuktighet och lufttemperatur. Planter plantas bara på våren, innan saftflödet börjar.

Bild
Bild

Fastän Ermans björk har stark immunitet och motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur, men det är mottagligt för angrepp av farliga larver, sidenmaskar och majbaggar . De äter inte bara lövverket, utan också rötterna. Pipmaskbaggen är också farlig, vilket orsakar skada på unga grenar. För skadedjursbekämpning används insekticidlösningar.

På grund av ogynnsamma klimatförhållanden kan det ofta uppstå svampsjukdomar som förstör träet . Det här är tinder svampar som bildas på en trädstam. De måste tas bort i tid och de infekterade områdena ska besprutas med fungicider.

Bild
Bild

Ansökningar

Stenbjörkträ kännetecknas av sin ovanliga densitet och tunga vikt. Det sjunker i vatten och är svårt att arbeta med, men trots detta värderas det i produkter eftersom de har stor styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sapvedet har en vit, något gulaktig nyans, kräver volymetrisk torkning. Inte utsatt för förfall. Det används i stor utsträckning inom skeppsbyggnad, möbelproduktion, porslinstillverkning. Barken och björkbarken från Ermans björk används i den kemiska industrin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av dess dekorativa egenskaper används stenbjörk för anläggningsparker och trädgårdar. Det används ofta som bandmask i gruppplantningar. Trädet är opretentiöst, tolererar lugnt gasföroreningar och damm från stora städer . Det är en skyddande och vattenreglerande anläggning. Förutom allt detta används blad och knoppar för medicinska ändamål och barken bearbetas för att producera tjära. Trä används också för att göra kol.

Rekommenderad: