Ek (73 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Arten. Vad är Det Och Var Växer Det? Tillväxt Och Höjd, Fröförökning

Innehållsförteckning:

Video: Ek (73 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Arten. Vad är Det Och Var Växer Det? Tillväxt Och Höjd, Fröförökning

Video: Ek (73 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Arten. Vad är Det Och Var Växer Det? Tillväxt Och Höjd, Fröförökning
Video: Vetenskapligt arbetssätt - Vad är Naturvetenskap? 2024, April
Ek (73 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Arten. Vad är Det Och Var Växer Det? Tillväxt Och Höjd, Fröförökning
Ek (73 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Arten. Vad är Det Och Var Växer Det? Tillväxt Och Höjd, Fröförökning
Anonim

Som lejonet kallas kungen av alla djur, så är ek kungen bland träden. Denna jätte kan nå 50 meter i höjd och överleva mer än en generation ägare. Eken har länge ansetts vara en symbol för styrka, ett manligt träd. Många av våra berättelser och legender var förknippade med honom. Det används i konstruktion, lädergarvning, medicin och tillverkning av flasklock. Ek ekollon används för att mata boskap, samt för att göra speciellt kaffe.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kort beskrivning

Eken har ett botaniskt namn - Common Oak (Quercus robur L.) och tillhör släktet med monoecious lövträd och vintergröna träd och buskar av bokfamiljen … För första gången beskrevs detta släkt av naturforskaren från Sverige Karl Linné. Det finns cirka 600 arter av ek. Växten lever från 300 till 500 år, men det finns fall då ekjättarna nådde 2000 år.

Ek växer i olika delar av norra halvklotet. Ett område med ett tempererat klimat är perfekt för honom. De mest gynnsamma är tempererade, subtropiska och tropiska zoner på halvklotet.

Eken ser ut som ett kraftfullt, tätt träd. Barken är silvergrå i ung ålder och mörkgrå i en mer mogen ålder, täckt med många sprickor som är cirka 10 centimeter tjocka. Kronan är vanligtvis särskilt tät, utrustad med tjocka, spridande grenar. Deras form är krökt - under tillväxten tenderar skotten att tända och aktivt ändra riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom form skiljer man sig från enkla, tandade, flikiga, pinnat delade, avlånga och andra bladtyper. Alltid med framträdande vener och kort petiole. Blommor är osexuella. De formas till sällsynta, tunna "örhängen". Han kan identifieras med en gulaktig nyans, hona - med röd (ekollon växer därefter från dem).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest uppenbara tecknet på ek är ekollon. De är vanligtvis avlånga i form och varierar i storlek från 1,5 till 3,5 centimeter. Ekollon är gulaktiga och har längsgående ränder. Smidig vid beröring, med en grov "hatt". De har en bitter smak.

Trädet börjar blomma i april-maj, mycket senare än andra träd. Detta beror på att eken är rädd för frost. Ekollon mognar i september eller oktober. De första frukterna visas vid 40-50 års ålder, och sedan bär ekar frukt var 6-8 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och höjd

Ekens höjd är oftast cirka 35 meter. Men ibland kan träd nå en maximal höjd av 50-60 meter. Stammens diameter i meter är från 1 till 1, 5. Hos särskilt gamla individer, som lever i cirka tusen år, kan stammens tjocklek överstiga 4 meter.

Pozhezhinsky Tsar-ek kallas den största eken idag. Den växer i Republiken Vitryssland, nära byn Old Romatovo. Trädet är 46 meter högt och har en diameter på över 2 meter. Experter uppskattar jättens ålder till 800 år. På 60 -talet erkändes det till och med som ett naturmonument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillväxthastighet

Tillväxten i höjd varar länge - i 100-200 år. Senare riktas utvecklingen mot förtjockning av stammen och grenarna på trädet. Under det första året är tillväxten bara 10-20 cm. Sedan, under de närmaste 8-10 åren, förändras ekets utseende praktiskt taget inte-all styrka går till rotsystemets utveckling och komprimering. Den kan bli upp till 5 meter djup. Detta system ger trädet högt vindmotstånd. Dessutom fortsätter tillväxten. Varje år, fram till 100 -årsjubileet, ökar trädet med en halv meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Oaks föredrar ett tempererat klimat. I Ryssland växer de vanligtvis i den europeiska delen. De finns i bredbladiga (där de samlas i ekskogar) och blandskogar. I stäppzoner växer de närmare raviner. Gränsen i söder är det tropiska höglandet. Vissa arter av denna växt finns bara något söder om ekvatorn. Ekens hemland är Krim, Europa, Kaukasus.

Ek växer positivt i jordar mättade med mineraler och organiskt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudtyper och sorter

Det finns en mängd olika arter av detta träd, som kan skilja sig åt i deras egenskaper.

Fluffig

Quercus pubescens sprids på Krim, södra Europa och Mindre Asien

Höjden på en sådan växt är vanligtvis 10-12 meter. Den har en böjd stam och en ganska omfattande krona. Det fick sitt namn på grund av den speciella beläggningen på skotten, liknande ludd. Avser lövfällande, långsamt växande art. Älskar ljus och värme, torktålig. Föredrar lerjord med betydande kalkhalt, oftare södra sluttningar. Den fluffiga eken blommar under lövets blomning - närmare maj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte långt från de fluffiga ekarna hittar du olika svampar: kantareller, boletus, boletus, mjölksvampar och svampar. Under många år användes högkvalitativt och hållbart trä inte bara av lokalbefolkningen, utan exporterades också med järnväg till Moskva och S: t Petersburg. Det är känt att mer än hälften av ekskogens reserver hölls under anläggningen av Svarta havsflottan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klippig

Stenek (lat. Quercus petraea (Mattuschk'a) Liebl.) Kallas också vinter, sittande, walisisk. Den finns på den norra delen av Krim, Kaukasus, i västra Transkaukasien, i den västra delen av Ukraina, på södra sidan av Östersjön. Det finns också i Storbritannien, Irland, Skandinavien och Italien.

Ett måttligt, fuktigt klimat är lämpligt för gynnsam tillväxt. Växer på bergssluttningar, i stenig terräng, föredrar kalkrik jord, ljuskrävande. Den växer på upp till 1000 meters höjd, men det finns också träd som växer på 1800 meter över havet. Den når en höjd av 40 meter, tjockleken på stammen är 1 eller fler meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bergsex används aktivt vid tillverkning av möbler, sliprar och konstruktion av broar . Denna typ av ek utmärks särskilt av sin livslängd, höjd och imponerande krona. Dess majestätiska utseende lockar älskare av landskapsdesign, så bergseken planteras ofta i små trädgårdar, gränder och används för att organisera rekreationsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönnlöv

Quercus acerifolia kallas också lönnek. Det är infödd i de södra, centrala och norra delarna av USA. Det har fått sitt namn från formen av lönnliknande blad, som blir röda på hösten. Finns oftare i form av korta träd eller buskar. Den når vanligtvis en höjd av 15 meter.

Nu är denna trädart hotad och starkt skyddad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Quercus rubra har också namnen på chervonia, kanadensiska, norra . Namnet är associerat med bladen, som när de blommar får en ljusröd, röd nyans. Ekollon av denna typ skiljer sig markant från andra: de har en mer sfärisk form. De äts ofta i olika europeiska länder. Trädets födelseort är Kanada. Röd ek är också en av landets symboler. I Eurasien växer den i ett tempererat klimat.

Röd ek har en tunn stam upp till 1,5 meter bred. Kronan sprider sig, vanligtvis sfärisk i formen. Den når en höjd av 25 meter. Det kännetecknas av snabb tillväxt, en ökning med 60 cm sker varje år.

Träd älskar upplysta platser, tolererar inte stillastående vatten i jorden … Motstå enkelt skadedjur och sjukdomar. Röd ek är vanligare i kustområden, i kuperade områden, i blandade skogar. Frost- och vindbeständig, tål skugga bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den här vyn, Kännetecknas tydligt av kronans skönhet och används ofta i landskapsdesign . Utåt, på inget sätt sämre än lönn, ser röd ek bra ut i parker, när man planterar gränder, på boulevarder och torg. Det är också intressant att röd ek har kraftfulla fytoncidala egenskaper.

Röd ek används aktivt vid tillverkning av parkettbrädor, möbler, fat, båtar, fartyg, färgämnen och används också vid framställning av bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Virginia

Quercus virginiana, eller "södra levande ek", "platå ek", "robel ek" är en del av de vintergröna trädarterna. Den växer i USA, främst utanför kusten, som finns vid Kaukasus och Krimkusten.

Trädet känns bra både i torra och våta områden. Väljer ofta tunga, sura jordar och sand, med närvaro av små partiklar. Växer också i träsk.

Skiljer sig i kronans utseende. Den bildas av långa, böjda grenar som aktivt växer i bredd och har en spännvidd på upp till 30 meter . Vissa grenar måste till och med luta sig mot marken. Rotsystemet är brett, omfattande, bildat från de första åren av livet. Denna funktion ger trädet utmärkt vindmotstånd - även orkaner är inte rädda för jungfrun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virginian ek är särskilt hållbart. Tidigare gjordes skeppsramar av detta material. Nu är trädet användbart främst för djur - många representanter för faunan matar på dess frukter, såsom ekorrar, jays, hackspettar, rapphöns, björnar och andra. Dessutom används bladen av jungfru ek vid tillverkning av mattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mongoliska

Quercus mongolica fick sitt namn från sitt ursprung . Den första arten av denna växt hittades i Mongoliet på 1800 -talet. Provet beskrevs av forskare i Argunflodens dal. Trädets livsmiljö är östra Sibirien, Mongoliet, Korea, södra Sakhalin, Japan. I Fjärran Östern bildar den stora skogar och är en mycket vanlig art.

Trädet växer till en höjd av 20-30 meter. Finns sällan som en buske.

Mongolsk ek växer långsamt, men den är anmärkningsvärd för sitt långa liv - perioden kan vara upp till 800 år.

Det är motståndskraftigt mot kyla och vind, älskar mer ljus. Föredrar berg och stenar, stenig jord, men växer inte över 700 meter över havet. Stammen har en slät, grå bark. Grenarna är tjocka, starka, böjda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är denna växtart brukar användas vid landning av parker, torg och gränder … Det är populärt inom skeppsbyggnad, inom jordbruk används trä vid tillverkning av roterande finér, fartyg, möbler och inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart

Quercus nigra är ett lövfällande flerårigt träd vars bark mörknar märkbart med åldern … Det naturliga området sträcker sig till flera stater i Amerika, mer i de södra och östra delarna, vid Mexikanska golfkusten, och odlas i Västeuropa.

Svart ek kan nå en höjd av 20 meter. Stammen är vanligtvis inte mer än 1 meter i diameter. Kronan kännetecknas av sin äggformade form. Trädet fortsätter att bli upp till 80 år gammalt, börjar sedan gradvis växa i bredd, så den svarta eken kastar en tjock skugga.

För livet väljer han stränderna i träsk och floder. Älskar solen. Det är anmärkningsvärt för det faktum att det inte behöver vård . Detta träd kan enkelt odlas från en ekollon eller planta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svart ek används ofta på grund av träets speciella styrka och hållbarhet. Det används i bilbyggnad, möbeltillverkning, husbyggnad, undervattenskonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tandad

Quercus dentata Thunb är en speciell ekart som finns med i den röda boken . I Ryssland kan denna typ av ek endast hittas i Primorsky -territoriet och på ön Kunashir. Även infödd i Japan, Korea, norra och centrala Kina.

Den taggade ekens höjd är upp till 20 meter. Stamdiametern överstiger vanligtvis inte 80 cm. Den gråbruna barken är tjock och spricker med tiden.

Trädet kännetecknas av snabb tillväxt, och den tandade eken är också känd för sin brandbeständighet. Rasen är torktålig, ljuskrävande. Väljer södra, medelbranta sluttningar, undviker norra områden. Gillar inte vindar. Denna typ av ek är aktivt skyddad idag. Det finns i olika reservat och botaniska trädgårdar i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

kastanj

Quercus castaneifolia är ett av de snabbast växande långlivade träden . I Azerbajdzjan är det listat i den röda boken. Naturområde - Kaukasus, Armenien, norra Iran.

I höjd kan den nå upp till 30-40 meter. Stammen är liten, upp till 1,5 m i diameter. Kronan är bred, sfärisk. Barken är slät, grå.

Kastanjens ek bildar skog och växer oftare i låglandet. Frostbeständig, tål lätt skugga. Droppar lövverk under torka. Ekollon från kastanjseken används vid behandling av diabetes mellitus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Det finns 19 typer av ek i Ryssland. Bland dem är petiolaten (Quercus robur) vanligare . Denna representant tolererar lätt torka, är inte rädd för vind och plötsliga temperaturförändringar. Växer i bördig jord, älskar ljus. Den petiolate arten växer i höjd upp till 50 meter. Och åldern kan nå från 500 till 1500 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planterings- och skötselregler

Mest effektiva planteringsmetoder: med en planta eller en ekollon

Ekollon tillagas på hösten, de skördas direkt under trädet .… Frukterna samma dag måste planteras i marken och inte beröras förrän våren börjar. Du kan också försöka hitta ekollon på våren. Det är nödvändigt att välja de groda frukterna och också plantera dem i marken eller placera dem i våt sand. Frukterna måste väljas hela, utan att skada eller ruttna. Planteringen sker på våren och hösten. Du kan plantera frukt direkt i trädgården, eller så kan du förspira en planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att odla detta träd är genom att plantera en planta .… Under transporten, täck rötterna med en fuktig trasa. Om du köper en planta kommer det att ge en hög överlevnad. Plantera plantan i marken och lämna en naturlig jordklump. För plantering, förbered en plats med fuktig, måttligt sur jord och tillräckligt med solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

I naturen förökar ek med frön (sexuella) och vegetativt

Sexuellt sätt … I slutet av våren öppnas hanblommor fyllda med pollen. Denna pollen är aktiv endast i 5 dagar. Om vädret är bra är pollineringen mer effektiv. I regnet slutar pollineringen helt och hållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativt sätt … Det händer att lager visas på moderträdet - unga skott som livnär sig på trädet en tid tills de äntligen separeras och blir en oberoende individ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De farligaste sjukdomarna är svamp och bakterier . De förstör hela trädsystemet. Under de senaste åren har det också blivit fler och fler fall av infektion av ekar med mjöldagg. Bland skadedjur som är farliga för trädet sticker fästingar, skalbaggar och larver ut. Speciellt skadliga ekmaskar.

Det är ganska lätt att märka tecken på en sjukdom i ett träd - torra kvistar kommer att dyka upp bland kronan, bladen får en blek nyans, börjar torka och krulla. På våren kan de första tecknen på mjöldagg uppträda. Beroende på anledningen är det nödvändigt att spraya kronan med insekticida preparat och vattna växten med dem, göra injektioner inom stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ek i landskapsdesign

Med sitt majestätiska utseende skapar dessa träd en speciell atmosfär var de än planteras . De dekorerar torg, parker, boulevarder och gränder. Den ljusa färgen på bladen på vissa arter är inte på något sätt sämre än lönn, och under de stora jättarnas spridande grenar kan du enkelt gömma dig i värmen.

På stora hushållstomter kan ägarna plantera en hel gränd med dessa träd. De första åren kommer träden att vara små, men sedan kommer en promenad under deras grenar att glädja vem som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

  1. Om du är ett fan av tryffel eller letar efter denna värdefulla svamp, bör du veta att de oftast finns i eklundar.
  2. I byn Allouville-Belfoss i Frankrike finns ett helt ekkapell. Han har redan passerat 800-årsgränsen. I hålet i mitten av 1600 -talet byggdes två kapell. En spiraltrappa slingrar sig runt själva trädet.
  3. Endast en ekollon av tusen kommer att ha tur att bli ett träd.
  4. Ju mer tid eket spenderar i vatten, desto starkare och mer värdefull blir det.
  5. I Italien föredrar de att laga pizza på ek.

Rekommenderad: