Lila Pil (25 Bilder): "Pendula" Och Sfärisk, "Uzni" Och Beskrivning Av Andra Buskar På Stammen, Pil I Landskapsdesign. Hur Förökas?

Innehållsförteckning:

Video: Lila Pil (25 Bilder): "Pendula" Och Sfärisk, "Uzni" Och Beskrivning Av Andra Buskar På Stammen, Pil I Landskapsdesign. Hur Förökas?

Video: Lila Pil (25 Bilder):
Video: Микрофон MAONO PM422 Обзор | Вертекс 2024, Maj
Lila Pil (25 Bilder): "Pendula" Och Sfärisk, "Uzni" Och Beskrivning Av Andra Buskar På Stammen, Pil I Landskapsdesign. Hur Förökas?
Lila Pil (25 Bilder): "Pendula" Och Sfärisk, "Uzni" Och Beskrivning Av Andra Buskar På Stammen, Pil I Landskapsdesign. Hur Förökas?
Anonim

Den lila pilen (på latin Salix purpurea) är en prydnadsväxande träväxt av pilfamiljen . Under naturliga förhållanden växer den i Nordafrika och de tempererade zonerna i Eurasien. Det används ofta i landskapsarkitektur, som en del av en komposition eller som en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den lila pilen är en graciös, låg buske som växer upp till 1,5 m . Det kännetecknas av graciösa tunna grenar som nästan hänger till marken. Kronan är frodig, bladen är blågröna, motsatt belägna. Bladplattans längd är 3-13 cm. Barken är gul, har en uttalad blåaktig nyans. Stipuler är linjära lansettformade, växer upp till 1, 7 cm, faller av tidigt. Under blomningen bildas cylindriska tätblommiga kattor. I sin naturliga miljö förekommer den främst på våta ängar, längs kusten av sjöar och floder. Det tolererar lätt både långvariga regn och korta torka.

Den genomsnittliga livslängden för en pilbuske är 30 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

De mest utbredda är sorter.

Nana

En lågväxande sfärisk buske med en höjd av 1-1,5 m, en diameter på upp till 2 m. Växten har ett kraftfullt rotsystem, på grund av vilken sorten ofta odlas längs klipporna och på stranden av reservoarer för att stärka markskyddet. Skotten är tunna, har en rödbrun nyans. Blomningen börjar vanligtvis tidigt på våren och varar tills de första bladen dyker upp.

Ett särdrag hos denna buske är ljuskrav och frostbeständighet . Växten tolererar lätt torka och tenderar att snabbt återhämta sig efter gjutning. Willow odlas ofta i översvämmade områden som en del av buskgrupper. " Nana" har blivit utbredd inom trädgårdsdesign - blomsterodlare planterar det för att bilda häckar och dekorativa former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pendula

Gråtande buske med blågröna blad. Växten tolererar frost bra och tål långvariga översvämningar . I landskapet används det för att skapa dekorativa former och planteras för att stärka kustlinjer.

Både den ena och den andra arten utmärks av sin opretentiöshet. Men när den odlas i skuggan förlorar kronan ofta sin dekorativa effekt och blir oattraktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra populära sorter utmärks

" Gracilis " - dvärgpil, växer upp till 1 m. Skotten är tunna, långsträckta, bladplattor är små. Kronan har en delikat smaragdfärg.

Bild
Bild

" Fyr " - denna buske kännetecknas av sina ovanliga skott. De är upprätt, riktade uppåt - tydligen är det därför som sorten har fått sitt namn efter fyren. Bladen är tunna, ljusgröna.

Bild
Bild

" Uzni " - en prydnadsväxt med tunna flexibla lila grenar. Den har en spetsig, långsträckt form.

Bild
Bild

Landning

Lila pil kan planteras under hela växtsäsongen, men det är lämpligt att göra detta arbete under våren . Först bör du välja en plats - den ska vara tänd, även om en liten halvskugga är tillåten. Vid mörkare växer pil inte även under naturliga förhållanden. Efter att ha plockat upp en plats för plantering av pil kan du fortsätta till förberedelsen av substratet. Om du planerar att använda växten som enstaka planteringar är det inte nödvändigt att plöja marken. När du bildar en häck måste du gräva en remsa 1,5 m bred.

För varje buske bereds planthål med ett djup av 45-50 cm och en diameter på cirka 50 cm . Om växten planteras med ett slutet rotsystem, bör gropens storlek motsvara storleken på jordkoman. Ett dräneringsskikt läggs i botten av planteringshålet - det kan vara småsten, krossad sten eller trasigt tegel. Ovanpå det måste du fylla det med en jordblandning av torv och kompost med tillsats av flodsand, dessutom bör eventuellt kvävehaltigt gödselmedel tillsättas. Jorden komprimeras på ett sådant sätt att en liten grop finns kvar för fukt. Efter plantering hälls 2 hinkar vatten under en ung buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Lila pil växer ganska snabbt, så den behöver ordentlig vård under hela säsongen. Växter bör tas mest aktivt om hand under de första veckorna efter nedsänkning. Varje pil behöver regelbunden vattning, toppdressing, formativ och sanitär beskärning, samt förberedelse för vinterfrost.

  • Ljus … Busken föredrar starkt, men diffust ljus. Det bästa stället för honom kommer att vara en sektion under solen, upplyst i 6-9 timmar om dagen. I halvskugga växer den bra, men kronan kommer inte att vara så ljus och inte så frodig. När de planteras i skuggan börjar unga skott sträcka sig efter solen och det ger växten ett slarvigt utseende.
  • Priming … Lila pil föredrar jord med neutralt pH, men den kan växa i alkaliska miljöer. Om underlaget domineras av tunga lerkomponenter krävs ett stort lager av sten- och sanddränering. Kulturen gillar inte högt liggande grundvatten - detta kan leda till förfall av rötterna. Var 10-14 dag är det nödvändigt att lossa jorden med 8-15 cm, detta kommer att underlätta tillgången på syre till rötterna och därmed påskynda utvecklingen av kulturen.
  • Vattning … Willow, särskilt ung pil, behöver regelbunden vattning. Minst en gång i veckan ska 30-50 liter hällas under busken. Bevattning utförs före soluppgången eller omedelbart efter solnedgången, samtidigt som man inte bara fuktar marken utan även de gröna delarna. Efter vattning måste jorden runt varje planta lossas.
  • Gödselmedel … Växten kräver 2-3 utfodringar per år. Det är bäst att använda komplexa mineralgödselmedel för detta. Unga buskar behöver särskilt kväve - nitroammofoska är lämplig för dem, detta gödningsmedel stimulerar tillväxten av en frodig krona, ger bladbladen en rik färg. I början av våren bör växter behandlas med kopparsulfat eller Bordeaux -vätska för att förhindra svampinfektioner och skadedjur. I slutet av augusti ger kaliumsulfat och superfosfat en bra effekt.
  • Beskärning … Lila pil kan klippas under det andra året. Buskarna bildas tidigt på våren och sedan direkt efter blomningen. Willow tål lätt beskärning och återhämtar sig mycket snabbt.

Trädet är frostbeständigt, men unga plantor bör täckas för vintern det första året efter plantering i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det vanligaste sättet att föröka pil är genom sticklingar. Säker, pil kan förökas av frön, men de har en liten andel av grobarhet, och plantornas livskraft är bara 5-7 dagar . Sticklingar tillagas vanligtvis på våren, innan de unga bladen dyker upp, när saftflödet ännu inte har fått styrka. Det är lämpligt att använda en växt som är över två år gammal. Med en vass kniv skärs arbetsstycken cirka 20 cm långa från skotten, medan det ska vara minst 5-6 knoppar på handtaget. Det nedre snittet görs i en vinkel på 45 grader, det övre snittet görs rakt. Sticklingar planteras i ett växthus eller gror hemma. Det enklaste sättet är att lägga dem i en burk med vatten tills rötterna växer.

Många trädgårdsmästare föredrar att plantera sina arbetsstycken i en behållare fylld med våt flodsand . - de är begravda på ett sådant sätt att högst två knoppar finns kvar på ytan. Denna metod används också för höststicklingar. Sanden bör vattnas regelbundet för att hålla den fuktig hela tiden. Det är möjligt att plantera växter i öppen mark först efter att rotsystemet blir starkare. Det är bäst att förvara sticklingarna i rymliga behållare fyllda med ett speciellt plantasubstrat . Sådana substrat innehåller hela utbudet av näringsämnen som är nödvändiga för full odling och utveckling av en kultur. Efter en tid växer plantorna friska och redo att växa i öppna områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den lila pilen kännetecknas av motståndskraft mot sjukdomar . Vissa sjukdomar kan dock fortfarande infektera buskar - det är mjöldagg, rost och skorv . Med mjöldagg uppträder en vit fluffig blomning på bladplattorna. I de tidiga stadierna av sjukdomen ger behandling med kopparsulfat en god effekt; med en stor omfattning av skador kommer fungicidkompositioner att krävas. Skabb leder till svartnad av bladen och deras död. Skadade områden måste skäras ut och de återstående skotten måste behandlas med en fungicidlösning.

Rost påverkar ofta bladen - du kan identifiera det med utseendet av rödbruna fläckar på bladen. Alla drabbade delar måste skäras av och brännas. Bland insekter är pilens främsta fiende silkesmask, bladbagge och vide lupus. Deras larver äter bladen, och insekticider används för att bekämpa dessa insekter. Bladbaggar för vinterhålan i marken nära busken, därför måste du regelbundet göra brännskador från fallna löv och halm nära pilen. Silkesmaskfjärilar lägger ägg på bladplattor, deras larver kan snabbt förstöra all färsk tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Lila pil används ofta i sin naturliga form , när huvudfokus ligger på kronans dekorativa effekt. Lågväxande växter planteras bredvid, som inte skapar skuggning på platsen. Växten ser snygg ut omgiven av blommor och barrträd. En växt på en stam kan också planteras på en plan gräsmatta.

Bild
Bild

Från lila pil kan du bilda kronor de mest bisarra formerna, icke-standardiserade geometriska silhuetter och bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila pil planteras ofta att skapa skyddshäckar , i detta fall planteras växterna på ett avstånd av 30-40 cm. För att skotten på enskilda buskar till en början ska växa ihop används en tråd eller rep i det första skedet av odlingen.

Efter ackumulering av unga skott visar sig kronan på sådana buskar vara tät, så det kan vara ganska svårt att övervinna en sådan barriär.

Rekommenderad: