Lila Pil "Nana" (26 Bilder): Beskrivning, Sfärisk Röd Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Klippning Av Vide På Stammen Och Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Lila Pil "Nana" (26 Bilder): Beskrivning, Sfärisk Röd Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Klippning Av Vide På Stammen Och Sticklingar

Video: Lila Pil
Video: Tiki Taane x Paw Justice / Enough is Enough (Official Music Video) 2024, Maj
Lila Pil "Nana" (26 Bilder): Beskrivning, Sfärisk Röd Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Klippning Av Vide På Stammen Och Sticklingar
Lila Pil "Nana" (26 Bilder): Beskrivning, Sfärisk Röd Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Klippning Av Vide På Stammen Och Sticklingar
Anonim

Att veta allt om att odla lila pil "Nana", att studera beskrivningen av denna växt är viktigt för alla nybörjare och erfarna trädgårdsmästare. Den sfäriska röda pilen är mycket attraktiv i landskapsarkitektur. Men du måste strikt följa rekommendationerna för plantering och vård, klippning av vide på stammen och sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Lila pil "Nana", en av de röda globulära växterna, används nu mer och mer aktivt. Du kan träffa henne både på bostadsstugan och på kontorsbyggnaden. För din information: de vanliga namnen "krasnotal" och "yellowwort" betyder faktiskt samma växt . Den rödaktiga färgen är typisk för de långsträckta, nästan nakna skotten av denna sort. Lila pilar tål frost bra och odlas därför mycket aktivt.

För odling av sådana växter är jord med en mängd olika fruktbarheter lämpliga . Buskens höjd når cirka 1,5 m. I bredd växer den upp till 2 m. Trots sin ganska imponerande storlek ger tunnheten och nåd av grenarna inuti den sfäriska kronan kulturen en unik charm. Från insidan är grenarna målade i en citronton med en orange nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen på "Nana" är avlånga, men inte för breda . De är vanligtvis ljusgröna. Men lövverk kan också vara gråblått eller silvergrönt-i alla fall är detta en variant av normen. Med kallt väder börjar bladen få en gyllene nyans. Knoppar i längd kan nå 50 mm, medan de pressas hårt mot skottet. Blomknoppar känns igen av sin gula (snarare än den vanliga rödbruna) färgen.

Lila pil blommar innan bladen dyker upp . Ofta odlas denna kultur på en stam. Det producerar cylindriska örhängen med ett tätt arrangemang av blommor. Längden på dessa örhängen når 26-28 mm.

Tillväxttakten uppåt och i bredd är densamma - 0,25 m per år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det bästa planteringsmaterialet är det som speciella plantskolor säljer. Reproduktion genom sticklingar med direkt plantering i marken är tillåten där busken redan kommer att leva permanent . Det är att föredra att plantera växten med slutna rötter. I det här fallet kommer det att slå rot bättre. "Nana" är inte nyckfull i förhållande till jorden. Hon tål också torra tider bra, men det är fortfarande bättre att plantera pil i måttligt våta eller mycket våta områden.

Viktigt: denna växt kan inte planteras där det är lite ljus . Höga träd och kraftfulla buskar, andra naturliga och konstgjorda skuggkällor har en extremt negativ effekt på det. Minsta storlek på landningsgropen är 0,5x0,5 m. Det är mer korrekt att fokusera på de specifika dimensionerna av jordklumpen (med ett betydande överskott). I detta fall kommer rötterna definitivt att förbli intakta. Den lila pilen skapar bara en stor sfärisk buske om det är minst 1 m mellan buskarna.

Bild
Bild

Viktigt: överdriven fuktning av jorden påverkar en sådan kultur negativt. Dränering hjälper till att hantera detta problem:

  • små stenar;
  • tegelkamp;
  • expanderad lera;
  • grovt grus.

Om hålet är torrt bör det spillas rikligt med vatten. Torv, humus, bördig skog eller trädgårdsjord placeras på dräneringsskiktet. Klumpen på själva plantan måste fuktas väl. Vid plantering med öppna rötter hålls de tidigare i vatten i flera timmar.

Efter återfyllning ska gropen tampas omedelbart och vattnas rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Vattning

Även om dvärgpilen växer snabbt och är opretentiös, är det fortfarande nödvändigt att ta hand om den flitigt. På våren krävs vattning endast med en lång torka. Du bör fokusera på skottens tillstånd. Från juni till augusti är det nödvändigt att vattna Nana -pilen endast på varma dagar . Det rekommenderas att sprinkla kronan, återfukta lövverket och grenarna. För att undvika solbränna, arbeta på morgonen eller när solen går ner.

Bild
Bild

Toppdressing

Sälen ska matas årligen. Innan detta lossas jorden ordentligt. Tillsätt sedan 0,05 kg nitroammophoska. Marken måste blandas så att granulaten inte ligger kvar på ytan.

Viktigt: om jorden på platsen är rik, kan du klara dig utan toppdressing.

Bild
Bild

Lossar

På våren utförs den första lossningen av stamcirkeln så snart den blir varm . Detta kommer att hjälpa till att kontrollera packningen och ta bort ogräs. Marken är muldd med 50-70 mm torv. Det kommer att behålla vatten och blockera grodd av ogräs. Det kommer att vara nödvändigt att lossa bagageutrymmet på sommaren.

För närvarande lossas varje månad. Detta tillvägagångssätt kommer att eliminera markkomprimering . Att gräva djupare än 50 mm rekommenderas inte - du kan bryta rötterna. Den sista lossningen av växtsäsongen sker i oktober. Därefter täcks marken med 100 mm torv för att skydda rötterna från kylan.

Bild
Bild

Beskärning

När vintern är över, men jorden ännu inte har tinat upp, måste växten undersökas noggrant. På våren tas alla grenar bort som:

  • frysta;
  • skadades mekaniskt;
  • brutna över vintern och senhösten.

Willow bildas under vår- eller höstmånaderna. De styrs främst av att ett sådant förfarande är lämpligt. Börja med att ta bort överskott. Efter det får busken en oval form. Observera: föryngring av gammal piltrimning innebär att nästan alla skott skärs ner till marken. I vissa fall, om själva växten utvecklas bra, är det inte ens nödvändigt att klippa den speciellt för att bilda den. Nana tenderar att skapa en bollbuske som standard. Ibland tar de fortfarande upp ett trädgårdsredskap - för att ge ett lite mer elegant utseende eller för att ändra bollens storlek.

Naturligtvis, för att trimma busken, måste du använda ett skarpt verktyg och sedan täcka alla snitt med trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Fortplantning

Willow "Nana" förökas vanligtvis med sticklingar. De är tagna från en växt som har levt i minst 2 år. Det är bättre att arbeta på våren, medan bladen ännu inte har dykt upp . Grenar tas från "givaren". Du behöver inte ta mycket - det finns en yta på 150-200 mm, där det finns 6 njurar. Ibland är det bättre att spela det säkert och ta ett fragment av ett skott med 7 knoppar för ympning. Nedifrån skärs skärningen i en vinkel på 45 grader. Ovanifrån ska snittet gå i 90 grader. Det är att föredra att hålla arbetsstyckena i vatten. Om detta av någon anledning är omöjligt planteras planteringsmaterialet i marken till ett djup av 50 till 80 mm. Det väljs så att det finns exakt 2 njurar utanför. När de odlas i marken, förtjänar plantor systematisk vattning. Ibland utförs speciella behandlingar för att påskynda rotningen.

Dessutom kan denna process påskyndas genom preliminär placering i växthus och hotbeds . Efter bildandet av rotkomplexet är det möjligt att landa på en stabil plats. Brunnar av lämplig storlek bildas där. Så snart knopparna sväller görs ett nytt snitt - redan med 250-300 mm. De nedre delarna är täckta med hack. Därefter sänks plantorna i vatten. När knopparna har bildats kan du transplantera dem i öppen mark. Det är dock möjligt att klippa en pil på hösten - du måste bara vänta tills lövfallet slutar och växten går in i en vilande fas. Grenarna skärs av och läggs i plastpåsar, där våt sand tillsätts i förväg. De nedre delarna av skotten bör begravas i den. Förvaring av arbetsstycken - fram till våren. För att få rötterna att se bättre ut, används speciella stimulanser. Om det görs korrekt borde det inte vara några problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dekorativ vide blir praktiskt taget inte sjuk. Parasiter går också oftast förbi. Men en systematisk undersökning krävs för att identifiera främmande fläckar, sår eller larver. Det största hotet är mjöldagg och svart fläck. Du kan undvika deras utseende på grund av att våren matas med kväve . Om sjukdomen redan har utvecklats starkt är det värdelöst att behandla - du kan bara bränna den drabbade växten.

Willow attackeras av blomflugor, willow leaf rollers . De kan kraftigt skada de tidiga bladen genom att absorbera juice. Kampen mot parasiter innebär användning av Bordeaux -vätska. Om det är ineffektivt används mer moderna insekticider. Men med rätt tillvägagångssätt blir det helt enkelt ingen risk. Ibland ställs de inför att pilen har torkat. Detta beror på invasionen av algrädor. Tillsammans med torkningen av lövverket manifesterar skadedjuret sig genom rörelser i stjälkarna. Sjukstavar förstörs antingen på hösten, när skalbaggarna slutar lägga eller på våren - senast i mitten av maj. Larver kan ses i juli och början av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fara för lila pil kan också vara:

  • pilvarg;
  • medullary björkfluga;
  • cytosporos;
  • tuberkulär nekros;
  • rost.
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Dekorativa pilar är så originella att de kan införlivas i en mängd olika kompositioner i trädgården och på landskapet. På sommaren kommer växten att glädja observatörer med olika bladfärger. Under den kalla årstiden ser dess grenar mycket attraktiva ut mot bakgrunden av snö. Eftersom pilen kan hålla marken ganska bra kan den planteras:

  • nära ån;
  • längs sjön;
  • vid dammen;
  • i våtmarker;
  • på mjuk mark.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grundval kan du bilda:

  • häckar;
  • geometriska figurer;
  • bonsai;
  • figurer av olika djur;
  • kombinationer med barrträd, underdimensionerade och höga blommor, örtväxter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  1. Så här ser en omfattande lila pilbuske ut, intill en kort blomma. Mot bakgrund av en ljus tegelvägg uppfattas denna komposition mycket bra och attraktivt.
  2. En buske, som om den "hänger" från en stenmur, kan också se vacker ut. Med den här ursprungliga lösningen kan du omedelbart visa din estetiska smak.
  3. Och så här kan den lila pilen "Nana" se ut, framför vilken blomgruppen lyfts fram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kultur manifesterar sig mycket bra i sin "naturliga" form . Huvudfokus ligger på kronans visuella påverkan. Den lila pilen uppfattas perfekt i miljön för både barrgrödor och på rena, jämna gräsmattor. Valet mellan dessa alternativ är till stor del en fråga om personlig smak. I vissa fall planteras vidar för att dölja webbplatsens snygga områden. Skyddsgärd från det kan ha olika höjder. Avståndet mellan enskilda växter bestäms strikt i förväg.

Vid behov reduceras luckorna till 0,3 m. Exakt ackumulering av kronor säkerställs med hjälp av en tråd.

Rekommenderad: