Sfärisk Vide (47 Bilder): Beskrivning Av Spröd Och Självklippande Pil, Sfärisk Pil I Landskapsdesign, Reproduktion, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Sfärisk Vide (47 Bilder): Beskrivning Av Spröd Och Självklippande Pil, Sfärisk Pil I Landskapsdesign, Reproduktion, Plantering Och Vård

Video: Sfärisk Vide (47 Bilder): Beskrivning Av Spröd Och Självklippande Pil, Sfärisk Pil I Landskapsdesign, Reproduktion, Plantering Och Vård
Video: War Of The Worlds Scary Tripod Sound (With Pitch Changes) 2024, Maj
Sfärisk Vide (47 Bilder): Beskrivning Av Spröd Och Självklippande Pil, Sfärisk Pil I Landskapsdesign, Reproduktion, Plantering Och Vård
Sfärisk Vide (47 Bilder): Beskrivning Av Spröd Och Självklippande Pil, Sfärisk Pil I Landskapsdesign, Reproduktion, Plantering Och Vård
Anonim

Den sfäriska pilen är en krävande växt, vars skötsel är ganska överkomligt även för trädgårdsmästare med liten erfarenhet . På grund av kronans sfäriska form är det mycket efterfrågat inom landskapsdesign, dekoration av parker. En detaljerad beskrivning av den spröda pilen hjälper dig att lära dig mer om denna växt, gör att du kan hantera dess plantering och efterföljande odling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Willow sfärisk eller spröd, även kallad självskärande kvast, är ett träd som växer i Eurasien … I naturen finns växten också på andra kontinenter, där den introducerades vid olika tidpunkter. Det finns en teori om artens hybridursprung. Dess ursprungliga sortiment är svårt att fastställa på grund av den århundraden gamla odlingen av växten av människor som en växande växt, liksom en källa till råvaror för medicin och läderindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sfärisk pil växer huvudsakligen på rikligt fuktig mark, i låglandet, liksom längs vattendragen . Hon är annorlunda frostbeständighet , bäst av allt acklimatiseras på lerjord. Hon fick namnet självskärande på grund av kronans gallring under påverkan av vårvinden.

Intressant nog rotar sig de dinglande grenarna lätt utan mänsklig hjälp, vilket bidrar till artens spridning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rakitaträdet växer snabbt, en vuxen når 20 m i höjd, under de första 10 åren får det upp till 1/3 av denna siffra, vilket gör det till ett attraktivt alternativ för användning i landskapsdesign. På grund av sin spridningskrona misstas det ofta som en buske. Tillväxthastigheten och volymen på den tältformade toppen är dock inte den enda egenskapen hos växten. Den har en genomsnittlig medellivslängd på cirka 70 år och rotar sig väl under olika klimatförhållanden.

Bild
Bild

Den sköra pilen fick sitt namn på grund av att vid 4 års ålder förvärvar dess grenar bräcklighet vid basen . Detta träd kännetecknas av en spridande krona, grenar är täckta med gråbrun bark, benägna att spricka. Bladen är inte pubescenta, med en karakteristisk glans, spetsiga och långsträckta, längden når 75 mm. Till hösten faller de av, förblir gröna eller ändrar nyansen till gul.

Rakitas rotsystem är inte för djupt, det är väl utvecklat, vilket möjliggör förökning av skikt, sticklingar. Blommande sker samtidigt med lövets tillväxt. Kvinnliga och manliga örhängen bildas på trädet. Växten blommar med bildandet av gula ståndare. Frukter i form av äggstockar är inte pubescenta, har formen av en äggformad kon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Sfärpilen är en populär prydnadsväxt som kännetecknas av en tillräcklig variation av sorter . Oavsett sorten har den alltid en frodig rund krona. Den bollformade självskärande vide är ett bra val för att dekorera ett område. Medelhöjden på trädet är cirka 15 m, vilket gör att det kan användas för enstaka planteringar; buskform - dekorativ, underdimensionerad - ser bra ut i grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de många namnen pratar vi alltid om en växt. Men den mångfaldiga mångfalden hos den sfäriska pilen är ganska stor. Bland de mest populära alternativen är följande.

Blå … En liten, underdimensionerad form som lockar uppmärksamhet med silverfärgat lövverk. Den kompakta sfäriska kronan behöver inte klippas, växten har en bra överlevnad på nästan alla typer av jord, ser bra ut i gruppplanteringar. På vintern behåller den sin dekorativa effekt på grund av den täta sammanflätningen av unga skott med en brungul färg.

Bild
Bild

« Bulata ". En prydnadsort, hög (upp till 13-15 m), kan odlas på 1 eller fler stammar. Skiljer sig i en spridande öppnad krona med mörkgrönt lövverk. Formen är nästan en vanlig boll och når en diameter på 5 m. Olivgrenar behåller sin dekorativa effekt även efter att lövverket har fallit av.

Bild
Bild

" Fyr ". En medelstor hybridversion, vars krondiameter når 3 m. Den kännetecknas av en liten höjd-under större delen av sitt liv behåller den stammlängden inom 200-300 cm. Den här hybridens särdrag kan kallas enkelt underhåll av kronformen. Det förblir sfäriskt även utan frisyr.

Bild
Bild

Lila … Självtrimmad medelstor sort, formande i form av en spridande buske, vars storlek inte överstiger 3 m i diameter. Särskilda egenskaper hos denna underart kan kallas en lila nyans av örhängen, liksom en rödaktig ton i barkens färg. På grund av denna färgstyrka ser växten mycket imponerande ut.

Bild
Bild

Hakuro Nishi (helbladade eller "Hakuro Nishi"). En kompakt buske eller en liten pil i form av ett träd, den växer inte högre än 2 m. Kronan är tät, på våren (under blomningen) är den nästan vit, med en rosa nyans. Denna effekt varar tillräckligt länge, mer än en månad.

Bild
Bild

Sfärisk dvärg . Hybridform, kännetecknad av kronbildning på en eller flera stammar. Trädet växer till en volym av 2-3 m och har en mycket hög densitet av skott.

Bild
Bild

" Plantarium" (eared willow) . Självtrimmad halvbuskeväxt med en krona i form av en vanlig boll. Volymen, beroende på skottens tillväxt, når 1,5-3 m. Sorten är populär på grund av dess opretentiösa vård.

Bild
Bild

Dessa är de viktigaste sorterna av rakita, odlade som inslag i trädgården och förortslandskapet. Även i plantskolor kan du hitta många hybrider av denna växtart med vit pil.

Landning

Det säregna med att plantera sfärisk pil i det öppna fältet förtjänar uppmärksamhet. Växten är opretentiös, i de flesta fall nöjer den sig med de enklaste odlingsförhållandena . Du kan självständigt rota plantor från en gren i en kruka och sedan transplantera till en ny plats. Träd- eller buskformen rotar sig väl. Det är bättre att plantera denna art nära vattenkroppar eller i lågland med en riklig mängd fukt.

Bild
Bild

Valet av landningsplats är också mycket viktigt. Det är bäst att ge företräde åt områden nära naturliga och konstgjorda dammar, vattendrag samt lågland med en nära belägen akvifer. Den bästa typen av jord är lerig, lätt sur . Vid odling i behållare rekommenderas att hålla ett avstånd mellan planteringarna på 1,5-2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel instruktion hjälper dig att plantera bageriet korrekt

  1. Skördar sticklingar . Det inträffar på våren: växter transplanteras efter uppkomsten av sitt eget rotsystem på sommaren eller hösten.
  2. Gräver upp jorden . Om densiteten är mycket hög är det värt att tillsätta sand i förväg. Tillsätt gödselmedel 1-2 veckor före plantering.
  3. Bra förberedelse . Du behöver ett hål på cirka 50 cm djup. Det är inte nödvändigt att tömma botten.
  4. Landning … En växt med en formad rot placeras i ett hål, strös med borttagen jord.
  5. Vattning … Det bör vara rikligt, producerat omedelbart efter plantering av växten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterföljande vård är enkel, den består i regelbunden vattning och genomförandet av andra nödvändiga agrotekniska åtgärder.

Vårdfunktioner

Att ta hand om den sfäriska pilen är lätt, det är tillräckligt för att ge henne gynnsamma odlingsförhållanden . Nästan alla dekorativa former bildar först en buske på flera stammar, men du kan skapa en vacker krona på stammen. Det rekommenderas att odla höga sorter endast om det finns ett stort fritt område, bort från växter som är känsliga för ljus. Annars tillåter inte skuggningen från pilträdet att de utvecklas normalt.

Trädet i sig är ljuskrävande. Han behöver full kontakt med UV -strålar, så plantering nära byggnader rekommenderas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det är bara nödvändigt om själva trädet inte kan ta emot vatten från rötterna. Om pilen planteras korrekt, nära vattenförekomster eller i ett lågland, krävs ingen ansträngning för att vattna . När det odlas på platser med brist på jordfuktighet är det nödvändigt att organisera ytterligare tillgång till vatten på sommaren. Under varma dagar behövs vattning regelbundet, var 7-15 dagar, i en volym på upp till 50 liter per 1 vuxet träd, annars blir kronan gul och slänger lövverket.

På sommaren visas det att sfärisk vide bevattnas med en slang. Det är nödvändigt att rikta vatten genom sprutan med sprinklermetoden, utan för stort tryck.

Bild
Bild

Sådana åtgärder kommer att bidra till att bibehålla elasticiteten hos unga skott, säkerställa aktiv tillväxt av löv.

Gödselmedel

Du behöver bara mata växten två gånger om året. Befruktningsplanen har fungerat bra. Du måste agera så här.

  1. Under våren , efter att snön har smält, lossa bagageutrymmet. Lägg komplexa gödningsmedel till den beredda jorden med en hastighet av 2 msk. l. granulat per 1 m².
  2. På hösten , i september, tillsätt 1/2 kopp av en blandning av superfosfat och kaliumsulfat under varje vuxet träd. Unga växter upp till 3 år kräver mindre näringsämnen. 1 msk räcker för dem. skedar av samma blandning.

Toppdressing är nödvändig för korrekt tillväxt och utveckling av växter, bildandet av stark immunitet i dem. När svarta prickar visas på bladen är det nödvändigt att utföra ytterligare applicering av preparat som innehåller koppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det är inte nödvändigt att bilda en krona i självklippta sfäriska pilarter. En frisyr behövs främst för de växter som är benägna att växa igen. Om du vill uppnå en tydlig geometri bör formationen börja när stammen når en höjd av 1 m. De första åren behöver du inte försöka klippa grenarna - de tas bort om de skadas av skadedjur, om det behövs.

Korrekt beskärning av ett träd med en sfärisk krona är nödvändigt uteslutande enligt schemat . Gör detta arbete på våren, ta bort sidoskott. Snittlängden är cirka 20 cm, och det måste finnas knoppar i grenarnas ändar. Förkortning utförs i en vinkel för att eliminera stillastående vatten på ytan. Vilda former beskärs på hösten, efter att lövverket har fällts.

Bild
Bild

Vid beskärning måste du följa regeln om den gyllene medelvägen .… Undvik att komma för nära växande knoppar, detta kan påverka deras vitalitet negativt. En betydande strecksats är också farlig - en infektion kan tränga igenom snittet.

Höstvård av växter består i att rensa bort ogräs, lövskörd. Sorter som inte tål allvarliga frost isoleras dessutom genom att binda kronan och stammen med andningsbart täckmaterial och fylla stamcirkeln med mulch.

Bild
Bild

Fortplantning

Sfärpilen reproduceras med vegetativa metoder, främst genom sticklingar eller rotning i vatten. För plantering av material på våren väljs unga skott med 5 eller fler bildade knoppar. Vid spridning med sticklingar bör längden på snittskottet vara cirka 30 cm.

Beredda sticklingar kan rotas i krukor, så att de sedan kan överföras till en ny plats under sommaren eller hösten. Men oftare används direkt transplantation till öppen mark. En plats med den mest fuktiga jorden är förvald. Skott placeras i en lösning med en rotbildningsstimulator i 5-6 timmar. Efter det kan du plantera växterna i öppen mark.

Bild
Bild

När du köper plantor på hösten bör du föredra behållaralternativ. För övervintring räcker det att placera dem i en källare eller ett annat rum med positiva, men inte för höga, temperatur- och luftfuktighetsindikatorer. Skott utan krukor är inslagna i polyeten, förvarade till våren.

Att klippa med att rota i vatten är lite annorlunda . Planteringsmaterial skördas under våren. De avskurna grenarna skärs längs botten, placeras i en behållare med vatten. När man bildar ett oberoende rotsystem transplanteras växter i marken.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den spröda pilen, liksom andra arter av denna växt, lockar många skadedjur. Här är de vanligaste.

Bladbagge … Denna skalbagge infekterar plantans krona. Tecken på dess utseende är nakna grenar, svärtat lövverk. Metoden för effektiv bekämpning av insekter är endast manuell fångst.

Bild
Bild

Willow weevil . Dess utseende markeras genom uttorkning av skott, dumpning av lövverk. Insekten infekterar ytan under barken och lägger sina larver där. Ett träd kan bara räddas genom att ta bort de drabbade områdena på skotten med beskärning. Alla sår måste behandlas med trädgårdslack.

Bild
Bild

Willow leafhopper . När det dyker upp lider trädets bark. Det börjar spricka, i nästa steg dör skotten av. Om någon skada upptäcks på stammens yta, ska såren täckas med trädgårdshöjd eller tjära.

Bild
Bild

Bladlus … När de skadas av detta skadedjur hotas unga skott av växten. Frossare larver äter dem innan grenarna hinner utvecklas. Problemet löses genom att spruta kronan med speciella kemikalier eller en lösning från en blandning av fotogen och tvätttvål.

Bild
Bild

Växten kan också påverkas av svampsjukdomar, från rost till pilskorv . Behandlingen utförs genom sprutning med kemikalier efter diagnos. Som en förebyggande åtgärd bör du undvika att transplantera ett träd tills det når tre års ålder. Dessutom bör valet av en plats för odling göras mycket noggrant. Vid felaktig plantering ökar riskerna för att utveckla sjukdomar.

Skadedjursbekämpning i förebyggande syfte bör göras regelbundet. Under säsongen är sprutning med insektsmedel nödvändigt 6-8 gånger.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

I landskapet på platsen ser en pil med en sfärisk kronform mycket imponerande ut. Med en ganska tät plantering av dvärg och underdimensionerade sorter kommer det att göra en utmärkt häck. I trädgården kan växten kombineras i grupper med buskar med liknande krongeometri, eller användas som bandmask.

Bild
Bild

Rakita anses traditionellt vara den bästa landskapsdekorationen när den planteras nära vattendrag. Det ser spektakulärt ut i dammar, trädgårdsfontäner. Om du har en bäck eller ett konstgjort vattenfall är det bättre att välja större former med spridande grenar.

Bild
Bild

Bonsaiälskare är också bekanta med denna ovanliga växt. Den sfäriska pilen passar bra med steniga landskap, japanska landskap.

Rekommenderad: