Dwarf Willows (28 Bilder): Sfäriska, Boyda Och Andra Arter, Där Den Växer, Beskrivning, Exempel På Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Dwarf Willows (28 Bilder): Sfäriska, Boyda Och Andra Arter, Där Den Växer, Beskrivning, Exempel På Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Dwarf Willows (28 Bilder): Sfäriska, Boyda Och Andra Arter, Där Den Växer, Beskrivning, Exempel På Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Video: Ландшафтный дизайн. 75 идей для вдохновения. 2024, Maj
Dwarf Willows (28 Bilder): Sfäriska, Boyda Och Andra Arter, Där Den Växer, Beskrivning, Exempel På Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Dwarf Willows (28 Bilder): Sfäriska, Boyda Och Andra Arter, Där Den Växer, Beskrivning, Exempel På Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

Dvärgspilor - globulära, Boyda och andra arter - kan bli en sann dekoration av trädgården … Längden på deras skott överstiger inte 1 m, och med olika former kan du skapa originalkompositioner när du dekorerar det lokala området. När du planerar en plantering är det värt att i förväg förstå typerna och beskrivningarna av detta träd, ta reda på var det alternativ du gillar växer, hur plantering och vård utförs, överväga exempel i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Under konceptet med en dvärgpil kombineras en hel grupp av arter av detta träd, som växer i höjd med högst 2 m. På grund av kronans spridning eller gråt, ser växten mycket dekorativ ut. Samtidigt kan livsmiljön vara väldigt annorlunda - från den snötäckta tundran till de skuggiga flodstränderna i centrala Ryssland. I naturen finns miniatyrträd oftast i polarregionerna.

En dvärg eller dekorativ pil skiljer sig från sina höga släktingar, inte bara i stammens höjd . Växten är opretentiös, rotar sig bra även på stenig mark, överlever lätt svår frost, men tål inte värme väl. Bladens storlek är också mindre, den är ganska oval snarare än långsträckt.

Dessutom, i stället för trädformer, finns buskar oftast här, aktivt växande, lämpliga för att ordna häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

I de flesta fall växer dvärgpil i tundraens naturliga zon - där kallt väder kvarstår större delen av året. Miniatyrträd och buskar kännetecknas av en långsam höjning, och mångfalden av arter gör att varje trädgårdsmästare kan hitta rätt växtarter för att dekorera sin trädgård. De mest intressanta av dem är värda att överväga mer detaljerat.

Maska … En mycket vacker art som kan växa i förhållanden med hög luftfuktighet, liksom i torra områden, föredrar alkaliska jordar. Växten har utmärkt anpassningsförmåga, när den planteras snabbt bildar ett stabilt rotsystem, i naturen finns den i tundraförhållanden. Skiljer sig i bladens lilla storlek med ovanligt nät ovanpå, en snygg buskform. På hösten får kronan en elegant gul färg.

Bild
Bild

Krypande … Arten, som enkelt anpassar sig till de svåraste förhållandena, är lämplig för både torra områden och platser med höga markfuktighetsnivåer. Växten i form av en krypande buske har en lång blomningstid, rosa och gula kattungar ser väldigt dekorativa ut. Den maximala höjden är upp till 40 cm, bladens nyans är omättad grön i den övre delen, lite blåaktig nedanför.

Med regelbunden beskärning kan växten blomma under hela säsongen.

Bild
Bild

Arktis … En dvärgart, mycket kallbeständig, men dåligt värmetålig. Unga skott av den arktiska pilen har en ovanlig gul färg, mörknar med tiden.

Grenarna kryper, växer ganska snabbt, upptar utrymmet runt och når 1 m i längd.

Bild
Bild

Sfärisk … Ibland kallas denna sort också hårig på grund av kronans omfattande "lock". Dess form liknar en nästan regelbunden cirkel, och ingen ansträngning krävs för att forma den, spröda grenar bryter av sig själva vid basen.

Beskärning för att odla en klotformad dvärgpil på stammen krävs endast under de första 3 åren.

Bild
Bild

Swiss eller Salix helvetica … Buskformen, som finns i Alperna, växer upp till 70 cm. Den största fördelen med den schweiziska pilen är närvaron av silverfärgade hårstrån på de grågröna bladen; örhängena under blomningen har också en nyans av en ädel metall med en grå eller lila nyans.

Växten är känslig för jordens bördighet, mängden sol, kräver riklig vattning, bra dränering.

Bild
Bild

Iva Boyd (latinska namnet Salix Boydii) . En träig form av en dvärgpil som ser ut som ett bonsai -träd. Kronan består av rundade blad, rikligt utspridda med grenar, beskärning krävs inte - arten klarar sig bra med bildandet av ett dekorativt utseende på egen hand.

Boyds vuxna pil når 30 cm, vinner inte mer än 5 cm per år, ser spektakulär ut i utformningen av rockeries, kan användas som bandmask.

Bild
Bild

Motsatt blad … En buske med en rundad kronform, växer i naturen i Korea och Japan, men tolererar klimatet i centrala Ryssland ganska bra med en tillräcklig mängd snö. Växten har långa, motsatta blad av en grågrön nyans, med regelbunden klippning, den behåller sin form bra, i avsaknad av beskärning sprider den sig.

Bild
Bild

Lansformad … Arten växer upp till 1-2 m i höjd, har en krypande form, får lätt många sidoskott. Bladets karakteristiska skarpa form liknar visuellt ett spjut.

Växten förekommer naturligt i bergsområden, i tundran och skogstundran, tål inte överskott av fukt.

Bild
Bild

Blåbär … En lågväxande buskform, som oftast finns i träsk. Den växer upp till 20-80 cm. Kronan är täckt med ovala grågröna blad. Busken är inte för dekorativ, men ser bra ut i rockeries.

Bild
Bild

Dvärgpilar ser mycket attraktiva ut, väl lämpade för användning i enstaka och gruppplanteringar . Långsam tillväxt, hög vinterhårdhet, god överlevnad säkerställer framgångsrik odling av dessa arter även av nybörjare sommarboende.

De bästa sorterna

Variationen av dvärgpilar är också stor. Många alternativ har testats av trädgårdsmästare och är särskilt populära bland landskapsdesigners. De enklaste och samtidigt dekorativa alternativen är värda särskild uppmärksamhet.

  1. Armando . En vacker sort av krypande pil med en höjd av 10-40 cm. Den har en bra överlevnad, särskilt på steniga jordar, blommor-örhängen har först en rosa nyans och blir sedan gradvis gula. Busken har ljusa, glänsande gröna blad som ser väldigt dekorativa ut.
  2. Grön matta . En mängd krypande pil, kännetecknad av lövmattans livfulla grönt. Växten växer upp till 30 cm i höjd, har en kudde-typ krona täckt med silverfärgade små blad. Under blomningsperioden bildas gula kattor på busken.
  3. Glanspean … En mängd shaggy willow, kännetecknad av en mycket dekorativ kronform. Det kräver praktiskt taget inte beskärning, växten ser redan ganska attraktiv ut.
  4. Wehrhahnii … Spjutformad sälg, infödd i Schweiz. För sin dekorativitet har han upprepade gånger fått priser på internationella utställningar. Under blomningsperioden strös busken med stora gula örhängen. Kronan är bred, sfärisk, höjden på en vuxen växt kan nå 1,5 m.
  5. " Hakuro nishiki " … Denna sort av sfärisk pil är en av de vackraste och dekorativa, väl lämpade för provplanteringar. Den sfäriska kronan i början av blomningen är översådd med blommor av en blekrosa nyans. Trädet ser bra ut när det odlas i standardform.
  6. " Gracilis ". En mängd lila sfärisk pil som växer upp till 50-150 cm i höjd. Sorten uppskattas för sin dekorativa effekt, används aktivt i häckar, som en del av rabatter. Håller sin form väl vid skärning, lämplig för att skapa spektakulära figurer. Bladen har en silvergrön nyans, smala, lila kattungar, bildas på våren under blomningsperioden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa sorter av dvärgpilar är särskilt populära för placering på tomter - i rabatter, rabatter, häckar.

Plantera och lämna

Att ta hand om dvärgpilar är ganska enkelt. Trä- och buskformer, när de planteras på våt mark, kräver i allmänhet inte vattning. Vid placering i torra områden kommer vidar fortfarande att behöva vattnas var fjärde dag på högre höjder. Det rekommenderas att dessutom spraya sorten "Hakuro nishiki" och utföra regelbundet sprinkling i värmen.

Topdressing är nödvändig flera gånger om året med komplexa mineralgödselmedel. Det är värt att följa följande schema:

  • lägg till azofoska i slutet av mars (igen i juni);
  • i början av april läggs ruttnad gödsel under roten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Listan över vårdåtgärder för de flesta dvärgarter inkluderar och vanlig beskärning … Det utförs med beskärningssax och tar bort några av grenarna ovanför knopparna var 14: e dag. För växter som redan har en tillfredsställande kronform utövas sanitär beskärning för att eliminera torra eller övervuxna skott. Arbetet utförs under våren årligen.

Plantering av dvärgpilar rekommenderas i sandig eller lerig jord , de flesta arter är bäst placerade i fuktiga områden.

Särskild markberedning är inte nödvändig. Växter slår ganska bra, du behöver inte gräva ett djupt hål för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Dvärgpilar förökar sig på två sätt. Den generativa metoden - med frön - anses vara svår och tidskrävande, men ger bra resultat med viss ansträngning. När du använder den måste du utföra ett antal åtgärder.

  1. Samla material efter mognad. Örhängena ska torka ut och börja falla av.
  2. Förbered krukor eller behållare med jord. Du kan ta trädgårdsjord.
  3. Så frön utan att djupt begrava dem.
  4. Täck med folie tills skott visas.

Unga pilar bör odlas i ett växthus eller växthus vid en temperatur på cirka +25,26 grader Celsius. Du kan transplantera unga träd eller buskar efter att de har bildat ett rotsystem, och själva skotten når 15-20 cm i höjd.

Bild
Bild

Vid förökning av sticklingar kan vatten eller sand användas för rotning. De skärs på våren, 10-14 dagar efter bildandet av rötterna, unga plantor är redo att placeras på en permanent planteringsplats.

Hos krypande arter kan rotsticklingar användas, vilket också ger goda tillväxthastigheter.

Sfäriska dvärgformer sprids bäst genom frön eller ympning på en stjälk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

För trädgården, det lokala området, är dvärgpilar ett riktigt fynd. Planen för en rabatt eller sten med deras användning innebär vanligtvis att plantera en buske som bandmask. Frimärksformar ser bra ut i mitten av gräsmattan, inramade av en grön, jämn gräsmatta.

Den sfäriska pilen i rockers sammansättning kombineras effektivt med barrträd och andra lågväxande växter

Bild
Bild

Miniatyrformad vide med ett karakteristiskt bladmönster ser imponerande ut i trädgårdar med ett naturligt landskap

Bild
Bild

Hakuro nishiki pilhäckar ser inte mindre pittoreska ut än standardformerna

Under blomningen kan dess buskar bli trädgårdens huvuddekoration.

Rekommenderad: