Scumpia (64 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen, Lila Och Andra Arter, Scumpia I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Scumpia (64 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen, Lila Och Andra Arter, Scumpia I Landskapsdesign

Video: Scumpia (64 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen, Lila Och Andra Arter, Scumpia I Landskapsdesign
Video: Sverigedemokraterna: Vi vill ha språkkrav inom vården. 2024, April
Scumpia (64 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen, Lila Och Andra Arter, Scumpia I Landskapsdesign
Scumpia (64 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorter För Moskva -regionen, Lila Och Andra Arter, Scumpia I Landskapsdesign
Anonim

Den vackra prydnads scumpia busken odlades ursprungligen som en extremt användbar ekonomisk växt - ett färgämne som ofta används i läderverk fick man från det. Med sin spridning utanför Nordamerika blev den populär som trädgårdsodling på grund av dess ovanliga bladfärg och ursprungliga panikulära blomställningar . Trots den allmänna värmeälskande naturen anpassar sig kulturen lätt till förhållandena i det ryska klimatet. Att plantera i öppen mark och scumpiaodlingsteknik kommer inte att verka svårt även för människor som inte har mycket erfarenhet av landskapsdesign.

Växtens träform är mycket mer kalltålig. Busken är inte helt anpassad till klimatet i mittzonen - det är bättre att i förväg studera beskrivningen av de sorter som rekommenderas för Moskva -regionen. Gula, röda, lila och andra typer av scumpia i landskapsdesign värderas för lövverkets rika färg. Men för det för att växten ska behålla sitt spektakulära utseende, kräver den uppmärksamhet från ägaren av platsen, periodisk beskärning och kronbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Scumpia är en representant för sumacfamiljen, en lövfällande flerårig, beroende på art, formad som ett träd eller en buske. I kulturen odlas växten för ekonomiska och dekorativa ändamål i en tempererad klimatzon. Scumpiabusken växer från 1,5 till 3 m i höjd. Träd når ibland 5 m, men de finns främst i Nordamerika.

Bild
Bild

Scumpia har en hel del informella namn. I USA heter det American Smoketree - ett rökande eller rökigt träd, i Europa kallas det en perukbuske, gulbär, venetiansk sumak. Beskrivningen anger artens allmänna likhet - de har:

  • brun bark;
  • nakna gröna eller vinröda röda skott;
  • läderartade ovala blad, mörkröda, gröna på sommaren och våren, lila på hösten;
  • blommor är grönaktiga eller grädde och bildar fluffiga panikulära blomställningar;
  • fleecy stjälkar, täckta med rödbrun hög under blomningen;
  • frukter i form av en drupe som ändrar färg från grönt till svart när det är moget;
  • medellivslängd upp till 100 år;
  • blomningen börjar i maj eller juni.

Träd är mer motståndskraftiga mot kyla, men mindre dekorativa. Buskformen, med korrekt kronbeskärning, kan bli en riktig trädgårdsdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Växter av scumpia -släktet finns representerade i naturen och odlas i två arter. Cotinus americanus eller amerikansk scumpia är ett träd som växer upp till 5 m i höjd i tempererade klimat. Under kallare förhållanden når den inte sin maximala storlek, visar bra frostbeständighet. Den kännetecknas av stora, upp till 12 cm långa blad, blomställningar upp till 15 cm, målade i rödbruna toner med en blandning av grönska. Trädet har inget industriellt värde, det odlas endast för dekorativa ändamål. Scumpia American är särskilt effektivt på hösten, när de gröna bladen får en lila-röd nyans.

Cotinus americanus förekommer i naturen i delstaterna Texas, Oklahoma, Kentucky, Tennessee. Det är värt att notera att trädet föredrar dålig, inte för fuktig jord med en övervägande stenig terräng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cotinus coggygria - den andra sorten. Det är också känt som garvningskumpia eller vanligt, i naturen finns växten i bergsområdena i Himalaya, i Kina, kustregionerna i Medelhavet och Svarta havet. I Mindre Asien, Kina, i Kaukasus, är växten också utbredd. Medelhöjden för en vuxen buske överstiger inte 1,5-3 m, ibland bildas den som ett träd med en grenad krona på en stam, men oftare förgrenar den sig från basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Scumpia vanliga har mindre löv - de når 7 cm i längd, panicle blomställningar är större, upp till 30 cm, men ligger mindre ofta än i den amerikanska. Det finns flera populära former av denna sort - till exempel krypande, gråtande, rödbladiga. När du väljer en växt för plantering är det värt att överväga att sorter med en grön bladplatta har en högre vinterhärdighet. Röda scumpies odlas bäst i ett subtropiskt klimat, även om det bland avelsundersättningarna finns de som redan är anpassade för Moskva -regionen.

Bild
Bild

Vi listar de mest populära sorterna av en buskeväxt som är lämplig för centrala Ryssland

Ung dam . Ganska hög sort Young Lady når en höjd av 4 m. Växten har en grön bladfärg. Busken kan växa på sin plats upp till 60 år, den utmärks av utmärkt dekorativitet, frosthård. Blommorna är initialt gröna, under blomningsperioden ändras de till krämig beige och sedan till rosa.

Bild
Bild

Lilla . Denna hybrid är en mindre version av Royal Purple -sorten, uppfödd av en ungersk uppfödare. Hon har redan vunnit många utmärkelser på internationella utställningar. Vårens lövverk har en vinröd nyans, sommarens lövverk är djupt lila, på hösten är det gyllene, orange, skarlet. En vuxen buske når inte mer än 1,2 m i höjd och i diameter, kronan är rund, under blomningsperioden är den rikligt dekorerad med rosa paniklar.

Bild
Bild

Rubrifoli . Inte för kalltbeständig sort, inte särskilt lämplig för Moskva-regionen och klimatet i ryska federationens mittzon, men med noggrann skydd kan den mycket väl odlas. Höjden på en vuxen buske är 3-5 m. Växten är täckt med äggformiga blad med en lila-lila färg. Kronan ser väldigt dekorativ ut och kan dekorera även det mest lyxiga landskapet.

Bild
Bild

Golden Spirit . Ovanlig gul scumpia med orange kant av blad och vener. I halvskugga ändras deras färg till gulgrön, på hösten blir färgen orange-skarlet, gul, lila, så det ser otroligt dekorativt ut. Detta är en favoritvariant av landskapsdesigners som uppskattar högt upploppet av färger och opretentiös omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Royal Purple . En kompakt, långsamt växande buske som sällan växer mer än 150 cm i höjd. Dess lyxiga lila krona lämpar sig väl för beskärning, formning, men också naturligt rundad. Växtens bladplattor är stora, på sommaren målas de i en rödbrun ton, till hösten förvärvar de blåvioletta nyanser. Blommorna är röda med en uttalad metallisk glans och bildar frodiga borstar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Follis purpureus . En vacker vinröd och lila variant av scumpia. Vid 5 års ålder växer denna hybrid till endast 0,8 m, i en vuxen buske är kronhöjden 2,5 m med en diameter på upp till 3 m. Växten blommar med gulgröna paniklar, pittoreskt spridda över den spridande kronan.

Bild
Bild

Sammetskappa . En sort med ovanlig, lila-skarlet, på platser mörknade till svarta blad. Den lyxiga kronan förblir ljus hela säsongen, och först i slutet av hösten blir den röd. Blomställningarna är stora, bestående av små rosa blommor.

Bild
Bild

Nåd . En av de högsta sorterna, skotten når 5 m i höjd. Denna mycket grenade buske tillhör den rödbladiga scumpiaen, på hösten ersätts bladplattans lila-röda nyans av en flammande skarlaken. Blomställningarna har en konisk form, ganska stor, upp till 20 cm lång, målad i rosa-lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla dessa sorter är anpassade för att växa i klimatet i Moskva -regionen. Trots acklimatiseringen bör du dock inte försumma skyddet för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Planteringen av scumpia görs med hänsyn tagen till det lokala klimatets särdrag och plantornas typ av rotsystem. Med rätt åtgärder kan en buske eller träd lätt rotas även i klimatzoner som inte är särskilt lämpliga för att odla det.

Bild
Bild

Optimal tid

Scumpia behållarplantor kan planteras utomhus under den varma årstiden. För acklimatisering i Moskva-regionen är det värt att välja växter vid 2-3 års ålder, som redan har överlevt mer än en vinter. Sommaren används vanligtvis för att rota sticklingar - i detta fall kommer de planterade skotten att ha tid att slå rot. Lager bildas på våren. Om reproduktion utförs genom att dela busken, rekommenderas det att utföra den på hösten, men inte för sent.

Det bör komma ihåg att scumpia har en lång växtsäsong … Tidpunkten för plantering är mycket viktig för henne. Om sen höst väljs för att rota en planta kanske den inte hinner rota förrän i frost, och när du sätter den på våren är det viktigt att komma ihåg att växtsäsongen inte bör falla på toppen av en varm sommar. Med utsädesförökning utförs sådd tidigt på våren eller senhösten, plantor kommer att dyka upp nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Scumpia är en växt med en grenig, spridande krona, dess diameter når 4 m. Följaktligen bör du vid plantering hålla ett avstånd på minst 2 m från en byggnad, byggnad, staket. Dessutom behöver både busken och trädet tillräckligt mycket solljus. Delvis nyans är acceptabelt, men med obligatoriskt skydd mot vind och drag. Tomten måste vara rymlig, det är värt att följa rekommendationerna för avståndet mellan angränsande växter.

Bild
Bild

När du väljer en jordtyp bör lätta, ganska lösa jordar med en neutral eller lätt alkalisk komposition föredras. I alla fall, i sin naturliga miljö växer scumpia framgångsrikt i jord med hög surhet, tung lerkomposition … Det grunda rotsystemet gör det möjligt att rota växten även på stenig mark. Endast lågland, sumpiga områden, platser där grundvattnet är högt är kategoriskt kontraindicerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att plantera scumpia nära taggar, askblad och kristtorn former av lönn, svart poppel och några andra träd och buskar. Växten släpper ut ämnen i jorden som är kontraindicerade för dessa grödor.

Bild
Bild

Avstigningsregler

Vissa regler måste följas vid plantering av en botten i öppen mark. Plantor i behållare, köpta i plantskolan, tas bort från behållaren 24 timmar innan de skickas till en ny plats och läggs i vatten så att rötterna mättas med fukt. Omedelbart före plantering undersöks de, om det behövs, beskärs, tar bort skadade områden och behandlas med ett svampdödande läkemedel och krossat kol.

Bild
Bild

Hålets storlek ska vara något större än rötternas diameter. Till skillnad från andra scumpia -växter krävs inte förberedelse av en speciell jordblandning eller preliminär befruktning av planteringsplatsen. Ju fattigare jorden, desto större är chanserna för framgångsrik rotning av växten. Den enda viktiga åtgärden är grundlig fuktning av jorden. För att göra detta är det tillräckligt att hälla 2 hinkar vatten i det förberedda hålet och låta det absorberas helt.

Planteringsprocessen börjar med att skapa en liten vall i mitten av planteringshålet . Växtens rötter, dränkta i vatten, rätas försiktigt, det installeras ovanpå den bildade kullen. Därefter återstår att fylla hålet med jord och komprimera dess yta. Riklig vattning krävs i slutet av planteringsarbetet. Det är värt att överväga att rothalsbandets läge också är viktigt - i scumpia är det inte begravt, utan lämnas ovanför marken med 2-3 cm, eftersom efter att vattnet lämnat, växter plantans rötter lite.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om en scumpia är inte för mödosamt, men det kräver att ta hänsyn till erfarenheten av att odla en växt i en specifik klimatzon. I Ural, i Sibirien, är det bättre att plantera mer vinterhärdiga träiga former av lövväxter eller buskar "Lady Young", Grace . Det måste komma ihåg att låga temperaturer provocerar utvecklingen av ett sådant fenomen som långsammare växtutveckling. Inledningsvis, för odling, måste du välja sorter som kännetecknas av ökad vinterhärdighet, och det är absolut nödvändigt att ge dem skydd under vinterperioderna på året. Men även när den fryser till marknivå återhämtar växten sig oftast under växtsäsongen.

På Krim och Kaukasus kan du plantera lila scumpies utan restriktioner, utan rädsla för att de kommer att frysa ut . Här är det möjligt att odla de mest nyckfulla sorterna som är känsliga för väderförändringar. Bergsområden med stenig jord är väl lämpade för plantering. Under sådana förhållanden känns skumpia mest bekväm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Scumpia är inte särskilt krävande vid frekvent vattning, men under långa torka kan det dö. Tidig mulching kan reglera frekvensen av fuktpåverkan. Vanligtvis utförs vattning inte tidigare än att jorden torkar i växtens nära stamcirkel. Du måste föra vatten under roten och undvika att det kommer på plantans löv.

Bild
Bild

Toppdressing

Det finns inget särskilt behov av ytterligare befruktning av jorden i skumpia, men toppdressing hjälper till att förbättra blomningen. Det är därför som sådana stödåtgärder inte bör försummas. På våren rekommenderas att mata växten med ett fosfor-kaliumbaserat mineralkomplex för buskar. Före blomningen rekommenderas att använda organiskt gödningsmedel: gödsel upplöst i vatten eller fågelspillning . Vid andra tillfällen krävs inte utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att scumpias krona inte ska förlora sin dekorativa effekt kräver kulturen periodisk beskärning. Det utförs vart 2-3 år tidigt på våren, innan knoppar uppträder, och kombinerar formning med sanitärt avlägsnande av frysta eller döda grenar. Det är värt att överväga följande punkter:

  • i unga skott tas 2/3 av den totala längden bort för att stimulera förgrening;
  • grenar 2 år och äldre sågas under stammen;
  • kronans allmänna form ska vara nära sfärisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter beskärning får skumpia ett spektakulärt utseende, bladen blir större. Den kompakta sfäriska kronan rekommenderas för både buskar och unga träd . Glöm inte att i kalla klimat växer växten ofta inte mer än 1,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningstid

Scumpia börjar inte blomma omedelbart - bara en växt som har fyllt 6 år kan börja bilda blomställningar. Vid den tiden saktar dess snabba tillväxt avsevärt, scumpiaen blir dekorativ, lämpar sig väl för kronbildning. Kulturen blommar från slutet av maj; bland de håriga pediklarna bildas i juli frukt som består av ett massivt ben och ett tunt läderartat skal med en liten mängd massa . Särskild vård för denna tid av scumpia behövs inte, det räcker att mata det innan blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Unga scumpia -plantor behöver obligatoriskt skydd för vintern, särskilt om atmosfärstemperaturerna sjunker till gränsen -15 grader. Uppvärmning kan göras med ett fiberduk; på toppen är det dessutom inslaget med plastfolie. Roten måste mullas med torv, sågspån, humus . Och även under det ovävda materialet kan du placera grangrenar och fästa den vid snöret med garn. Detta kommer att hålla luften i cirkulation och hjälpa till att skydda skotten från frostskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

En vacker buske efter acklimatisering kan ge liv åt nya växter. Scumpia kan förökas genom generativa och vegetativa metoder. Det är vanligt att utföra huvudarbetet på hösten, men inte mindre än 2 veckor före frost. Buskens uppdelning används sällan på grund av att överlevnadsgraden för sådana plantor är betydligt lägre än när man använder andra vegetationsmetoder . Samtidigt finns det en avsevärd risk för skador på rötterna på den huvudsakliga moderplantan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Den mest populära uppfödningsmetoden, men det kräver viss ansträngning. Frön med ett tätt skal kräver förberedelse före plantering. För dem utförs ett skiktningsförfarande som varar 5-6 månader vid en temperatur av +3 till +5 grader. Med höstplantering kan du klara dig utan det, eftersom fröskalarna under vintern kommer att få tillräcklig stimulans för efterföljande groning.

Sådd utförs till ett djup av 2 cm. Det är inte nödvändigt att täcka plantorna under höstperioden för vintern. Den fröplanterade scumpia kommer att gro 12 månader efter plantering. Spirningshastigheten vid sådd i öppen mark är högre än vid rumstvång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar utförs på sommaren, i början av juni. Gröna skott blötläggs i en rotstimulator i 12 timmar, "Heteroauxin" kommer att göra i en koncentration av 20 ml per liter vatten. Sticklingarna överförs till ett substrat från torv, sand och torv blandade i lika stora proportioner. Det är bra om de slår rot i ett växthus. Marken måste ständigt fuktas, i så fall tar det upp till 4 veckor innan rötterna gror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Den mest effektiva förökningsmetoden, som säkerställer rotning är garanterad. En stark sidoskott för bildandet av en skiktning måste skäras längs barkens yta, böjd mot marken så att den nakna platsen berör jorden . Vidare, med hjälp av häftklamrar, fixeras grenen i denna position tills rötterna och ung tillväxt uppträder. Efter rotning kan den nya skumpia separeras från moderbusken och transplanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Scumpia är initialt mycket resistent mot utveckling av olika sjukdomar. I de flesta fall kräver anläggningen ingen specialiserad sanering; förebyggande åtgärder är tillräckliga. Torkningen av grenarna som observeras på våren kan inte förknippas med sjukdomar utan med frysning av skotten . Om scumpia torkar i mitten av växtsäsongen är det värt att överväga möjligheten att plantera om, experimentera med frekvensen av vattning och ta bort grenarna på andra växter som stör ljusets penetration.

Bland skadedjuren är en särskild fara skovbaggen, fawn leaf beetle. Dessa skadedjur förstör bladen, gör plantans utseende oattraktivt. Insekticidbehandling hjälper till att hantera problemet. Det utförs före eller efter blomningen.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

När du planterar en skumpia på en plats kan den användas för att avsevärt diversifiera landskapet. Den amerikanska sorten är mycket dekorativ - trädet kännetecknas av mångfärgat grönt, rött, rödbrunt lövverk. I USA används amerikanska Smoketree vid utformningen av stora parker och torg - på en höjd av cirka 5 m bildar det spektakulära gränder. På grund av dess frostbeständighet är denna typ av scumpia väl lämpad för ryska öppna utrymmen. Det kan användas i enstaka eller gruppplanteringar, men det är bättre att använda det som bandmask, eftersom trädet inte tål trängsel.

Bild
Bild

Mycket oftare används den i landskapsdesign vanlig scumpia - buskformen rotar sig bra, i klimatet i Moskva -regionen kräver det lite mer uppmärksamhet, men i allmänhet är den anpassad även till frostiga vintrar. I planteringar kombineras det vanligtvis med andra lövfällande grödor som har en ljus, ovanlig kronfärg och bildar ursprungliga mixborders. Det är bra att plantera skumpia längs stängslen på vägens sida - anläggningen ger effektiv luftrening, absorberar gaser som kommer in i atmosfären.

Bild
Bild

I de södra delarna av Ryssland, i Svarta havet, planteras buskar på steniga jordar, naturliga eller konstgjorda stenar skapas. Scumpia växer bra som en del av blandade häckar; låga barrträd ser spektakulära ut mot bakgrunden. Dessutom kombineras buskens ljusa blad harmoniskt med silvergrå lavendel, lila-lila marjoram, salvia.

Rekommenderad: