Getpil (24 Bilder): Beskrivning Av Nonsens På Stammen. Hennes Löv. Plantering Och Vård, Ett Träd I Landskapsdesign. Getpil Sfäriska Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Getpil (24 Bilder): Beskrivning Av Nonsens På Stammen. Hennes Löv. Plantering Och Vård, Ett Träd I Landskapsdesign. Getpil Sfäriska Och Andra Sorter

Video: Getpil (24 Bilder): Beskrivning Av Nonsens På Stammen. Hennes Löv. Plantering Och Vård, Ett Träd I Landskapsdesign. Getpil Sfäriska Och Andra Sorter
Video: How to grow roses for beginners | Garden ideas 2024, April
Getpil (24 Bilder): Beskrivning Av Nonsens På Stammen. Hennes Löv. Plantering Och Vård, Ett Träd I Landskapsdesign. Getpil Sfäriska Och Andra Sorter
Getpil (24 Bilder): Beskrivning Av Nonsens På Stammen. Hennes Löv. Plantering Och Vård, Ett Träd I Landskapsdesign. Getpil Sfäriska Och Andra Sorter
Anonim

Trädgårdsmästare planterar ofta olika prydnadsväxter i sina sommarstugor. Getpil anses vara ett populärt alternativ. Artikeln kommer att diskutera huvuddragen i att odla sådana träd, reglerna för att plantera dem och ta hand om växter.

allmän beskrivning

Sorten tillhör familjen pil. Denna växt har det botaniska namnet bredin på stammen, hos vanliga människor kallas den också rakita . Vegetationen har ganska täta och förtjockade grenar. Hos unga arter har de en ljusgrå färg, hos vuxna är de grågröna.

Barken är först målad i en gröngrå färg, men med åldern får den en brun färg, det börjar bildas sprickor i bålens nedre del. Träytan är helt slät.

Bladen är elliptiska. Den yttre delen är djupgrön i färgen och botten är gråaktig. Bladplattornas kanter är tandade.

I lövets axlar är knoppar gömda. De är ganska stora i storlek. Denna pil blommar i mitten av våren. Det varar cirka 10-12 dagar . I det här fallet finns det både han- och honblommor. De förra är mycket täta, deras form är cylindrisk. Den andra är avlång, oval i form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat av överföringen av pollen i slutet av vårsäsongen mognar frukterna i form av en liten kapsel, vars diameter är cirka 6-8 cm. Varje sådan frukt innehåller 18 små frön. Under blomningen bildas ett stort antal vackra blomställningar.

Vuxens höjd kan nå upp till 10 m. Kronans bredd är upp till 8 meter. Denna pil har bra frostbeständighet. Vegetation tål lätt tuffa klimatförhållanden utan att kräva isolering.

Trädet ser dekorativt ut, så det används som landskapsdekoration. Dessutom kan den vara lämplig för placering i små sommarstugor, eftersom den har en ganska kompakt storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

I naturen växer getpil i nästan hela den europeiska delen av Ryssland. Och det kan också odlas i Fjärran Östern och Kaukasus. Oftast finns den i fuktiga skogar med en annan sammansättning.

Dessa träd växer främst på bördig jord mättad med näringsämnen. De kan knappast hittas i sumpiga och alltför fuktiga områden.

Bild
Bild

Populära sorter

Låt oss titta närmare på de enskilda sorterna av en sådan pil

Pendula . En sådan prydnadsväxt når en höjd av cirka 2-3 meter. Dess livslängd är 25-30 år. Arten älskar ljus. Men samtidigt kommer hon att kunna stå emot skuggan. För full tillväxt av vegetation krävs regelbunden vattning. "Pendula" har en hög frostbeständighet, men före frostens början är det fortfarande bättre att täcka bollen. Kronan i denna kultur är tältformad.

Oftast planteras denna art i landskapsdesign som ett enda träd. Men det kan också se perfekt ut i en dekorativ grupp. "Pendula" kommer att passa bra med olika barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kilmarnock . Denna sort anses vara den minsta. Dess maximala höjd är bara 150 cm. Trädet är standard. Det har också bra motståndskraft mot frost, vind och arten är fotofil. Sorten kan växa normalt även på leriga jordar, det kräver inte jordens sammansättning. Sorten kan dock reagera dåligt på höga luftfuktigheter. I mitten av våren, i blomningsprocessen, visas ett stort antal små vackra "örhängen" av silverfärgad färg med en lätt doft på vegetationen.

Bild
Bild

" Mac " … Det sfäriska utseendet anses vara skuggtolerant, men det är fortfarande bättre att plantera det i väl upplysta områden. Höjden på en frisk växt är cirka 6-8 meter. Krondiametern är 3-5 m. Sorten har en stor årlig tillväxt. Den har en slät brunröd bark. Bladbladen har en olivton. Alla är ganska långa, med vassa ändar, böjd form. Deras längd kan nå 10-12 centimeter. Under blomningen är trädet täckt med ett stort antal gula "örhängen" med en liten arom.

Bild
Bild

" Cotetti ". Denna sort kan bli upp till 10 m hög. Den har tjocka gråa grenar. Denna pil är helt kravlös att ta hand om. Den kan växa bra både i ljuset och i skuggan på vilken jord som helst. Under blomningen är denna sort täckt med långa gyllene "örhängen" med en honungsarom.

"Cotetti" kommer att se bra ut bredvid vattenförekomster.

Bild
Bild

Landning

Plantering utförs med början av vårperioden. I det här fallet ska sticklingarna placeras i en behållare med vatten i förväg och vänta på att små rötter ser ut. Efter det kommer det att vara möjligt att transplantera till öppen mark. Detta måste göras så noggrant som möjligt för att inte skada det.

Först grävs små planteringshål. Kom ihåg att getpil har en bra relation till ljus, men det är tillåtet att plantera den i ett skuggat område . Jorden som utvinns under grävningen blandas med kompost. Efter att ha plantat plantorna i hålen är allt täckt med jordmassa. Marken ska vara något platt. Därefter vattnas växten rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att planteringarna ska utvecklas korrekt, ha ett vackert och snyggt utseende, är det nödvändigt att ta hand om dem ordentligt.

Vattning

Fuktning av unga planteringar bör utföras 2-3 gånger på sju dagar . Antalet förfaranden bör endast ökas i fall där torrt och varmt väder är länge.

Många mogna och tillräckligt starka träd behöver inte vattnas alls.

Bild
Bild

Toppdressing och lossning

På våren rekommenderas att applicera toppdressing direkt efter uppvärmning av jorden. Dessutom kan du använda nästan alla komplexa kompositioner som är lämpliga för pilfamiljen. Det är bättre att späda kompositionen med vatten. I denna form kan ämnet mycket lättare nå rotsystemet.

Ytterligare gödningsmedel appliceras i mitten av juni. Komplexa formuleringar kan också användas i detta skede. I slutet av sommarsäsongen bör kaliumtillskott användas, liksom superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det är en speciell frisyr som ger pilen ett vackert dekorativt utseende . Kronbildning utförs under de första åren av trädväxt. I det här fallet klipps skotten kort, delar ska inte lämnas mer än 15 centimeter långa, allt annat måste klippas noggrant.

Det är värt att utföra proceduren på sommaren efter blomningens slut. Om du klipper grenarna på hösten, kan växten under nästa säsong helt enkelt inte blomma. I mogna träd sker klippning oftast på 2/3 av grenarna.

Formationsmönstret kan variera beroende på den specifika sorten och åldern.

Bild
Bild

Fortplantning

En sådan pil kan förökas genom ympning, sticklingar och även frön .… Fröna kan användas 10-12 dagar efter slutet av mognad, annars förloras groning mycket. Med hjälp av sticklingar är det mycket lättare att rota en sådan växt. I det här fallet måste du klippa grenar som är minst 10 centimeter långa.

De skurna bitarna läggs i en hink med varm vätska i flera dagar. Samtidigt förbereds hålen för plantering. Ett bra dräneringsskikt måste läggas i dem, och kompost introduceras också där. Därefter placeras sticklingar, begravs och vattnas.

Vegetation reproduceras genom ympning … Detta alternativ anses vara det svåraste. Dessutom kommer ett sådant träd på en stam inte att slå rot i varje sort. I detta fall kan Pendula -sorten vara perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska tillåtet att ta en inhemsk stam som en stam. I framtiden bör du noggrant övervaka den unga njuren. Det ska inte bildas nedanför vaccinationsstället. Om detta ändå hände, måste njuren tas bort.

Det enklaste alternativet skulle vara att köpa plantmaterial i en plantskola . Men innan du köper en planta måste du noggrant inspektera för skador . Stammarna ska vara fria från spruckna områden och andra defekter.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Getpilplantningar kan påverkas av olika sjukdomar

  • Mjöldagg . I det här fallet bildas en vit blomning på lövverket. Sjukdomen är svamp, den manifesterar sig mitt på sommaren. För att bota den drabbade växten bör du omedelbart använda färdiga starka fungicider. Oftast utförs medicinska behandlingar genom sprutning.
  • Sårskorpa … Denna sjukdom är också svamp. Det kan uppstå på grund av för höga fuktnivåer. När ett träd skadas börjar stjälkarna och bladplattorna bli svarta, sedan faller de av. I framtiden kommer trädet att försvagas och helt enkelt dö. I detta fall kommer fungicider också att bli den mest effektiva kontrollmetoden.
  • Rost … Det är också en svampsjukdom där en rostig blomning uppträder på lövverket som gradvis täcker hela bladets yta. För att bekämpa rost är det värt att använda färdiga kemiska preparat.
  • Barknekros … Unga växter lider oftast av denna sjukdom. Nästan alltid leder nekrosinfektion till vegetationens snabba död, så förebyggande åtgärder bör vidtas i tid för att undvika att det uppträder.
Bild
Bild

Och även getpil kan skadas och attackeras av olika insekter

  • Spindelkvalster … Insekten lever på insidan av bladen. Därifrån suger det ut alla juicer, vilket leder till att lövverket deformeras starkt, torkar, blir gult, sedan faller det helt enkelt av. För mindre skador kan du använda insekticider eller en enkel tvålösning som du har förberett själv. Vid allvarlig skada är det redan värt att använda droger ("Karbofos").
  • Cicadca … En sådan parasit förstör lätt trädskott. På våren börjar han lägga larverna i skott, som senare gradvis blir svaga och spricker. Samtidigt livnär sig små larver bara på sin juice. Som ett resultat slutar växten att växa, börjar deformeras och så småningom dör. Om insekter hittas måste de omedelbart avlägsnas för hand från pilen, och sedan måste det skadade trädet behandlas med en kemikalie.
  • Bladbagge … Parasiten kan nästan helt förstöra pilblad. Han lägger sina ägg på våren. Små larver börjar äta nedre delen av bladen. För att bekämpa bladbaggen måste du först ta bort alla gamla och torra grenar helt, detta kommer att förstöra skadedjur som vilar i barken. Vid allvarlig skada kan endast starka kemiska föreningar hjälpa till.
  • Willow Wave . Insekten äter lövverk, den kan också förstöra alla löv. Dessutom lägger volnyanka ägg i mitten av sommaren, så processen kommer att upprepas under nästa säsong. För att bli av med skadedjuret är det värt med alla medel att locka fåglar till de växter som enkelt kan hantera det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användande

Getpil kan vara en underbar dekoration för nästan alla landskap, men samtidigt måste du forma kronan väl .… Vegetation planteras ofta i en rabatt, du kan göra en hel komposition som består av flera sådana träd. De kommer att se harmoniskt ut med andra dekorativa planteringar.

Och även getpil har hittat sin tillämpning inom det medicinska området. Ett avkok med bark kan hjälpa till med stomatit. Du kan göra helande infusioner mot förkylningar och reumatism.

Rekommenderad: