Beskärning Av Spirea: Hur Man Beskär På Våren Och Sommaren? Spirea Frisyr För Nybörjare. Kan Spirea Trimmas På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Spirea: Hur Man Beskär På Våren Och Sommaren? Spirea Frisyr För Nybörjare. Kan Spirea Trimmas På Hösten?

Video: Beskärning Av Spirea: Hur Man Beskär På Våren Och Sommaren? Spirea Frisyr För Nybörjare. Kan Spirea Trimmas På Hösten?
Video: Lär dig beskära buskar och träd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Beskärning Av Spirea: Hur Man Beskär På Våren Och Sommaren? Spirea Frisyr För Nybörjare. Kan Spirea Trimmas På Hösten?
Beskärning Av Spirea: Hur Man Beskär På Våren Och Sommaren? Spirea Frisyr För Nybörjare. Kan Spirea Trimmas På Hösten?
Anonim

Alla prydnadsbuskar pryder landskapet om det har en vacker utsikt. Därför behöver han beskärning i tid. Spirea är inget undantag. Det finns olika typer av spirea, så beskärning har vissa funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är en frisyr för?

Att trimma spirea är en nödvändig komponent för att ta hand om den. När busken växer sprider sig skotten i alla riktningar, dess form får ett oattraktivt utseende, och dessutom torkar grenarna med tiden. Tidig frisyr av spireaen återställer sin vackra siluett och främjar föryngring.

I sommarvarianter av buskar bildas blomställningar på skotten av den aktuella säsongen, så beskärning ger dem inte bara ett dekorativt utseende. Det behövs också för att stimulera riklig blomning. Dessutom kan spirea efter sommarbeskärning blomma igen i september.

I vissa arter av spirea växer skott direkt från rötterna . Som ett resultat expanderar busken och täcker ett stort område. För att undvika oönskad aktiv tillväxt och bibehålla buskens ursprungliga storlek är det nödvändigt att regelbundet ta bort några av de unga skotten.

Beskärning stärker också rotsystemet och stimulerar tillväxten av nya skott, vilket gör växten mer frodig.

Torra, oavlägsnade grenar är en plats för ansamling av skadliga insekter och utveckling av svampinfektioner, och detta kan orsaka olika sjukdomar. Därför hjälper klippning till att bibehålla plantans hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Periodisk beskärning krävs spirea under hela växtsäsongen, den kan utföras både på våren, på sommaren och på hösten. Busken tål en frisyr väl och bildar efter den nya starka skott och många blomställningar.

Tidpunkten för hårklippningen beror på typen av spirea. Den är av två typer: vårblommande och sommarblommande . Växter skiljer sig åt i hur de bildar blomknoppar. Buskar med sommarblommande bildar knoppar av blomställningar på processerna under denna säsong och blommar samma år på sommaren. I vårblommande spirea bildas blomknoppar på unga nya skott, men det kommer att blomma först nästa år på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårblommande sorter kan klippas årligen tidigt på våren (i mars-april), medan man bara skär av torkade grenar eller förkortar frysta skott. För att ge busken en dekorativ dragning kan du också klippa av torkade blomställningar i slutet av blomningen . (under de sista dagarna i maj - början av juni).

Sommarblommande spirea skärs av efter att den har bleknat - i slutet av juli eller början av augusti. Tidig vår eller höst görs föryngrande beskärning för alla spireas, oavsett typ. En höstklippning måste utföras 15-20 dagar före froststart, så att växten kommer in på vintern med läkta sektioner. Ytterligare trimning av spirea för vintern krävs inte.

Vårhygienisk beskärning görs också för alla spireae i varmt väder, men innan knopparna sväller

Försvagade, sjuka och torra grenar är inte bara möjliga, utan också nödvändiga, oavsett årstid. Stimulerande beskärning utförs tidigt på våren och formativ beskärning antingen tidigt på våren eller hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av trimning

Beskärningstyperna varierar beroende på ålder och syfte att odla spirea. Växtens ålder påverkar direkt beskärningsmetoderna, som har följande funktioner:

  • under de första och andra åren av tillväxt i en buske är det nödvändigt att förkorta alla grenar;
  • i en 3-årig spirea är treåriga grenar helt avskurna, eftersom de tjocknar busken och nästan inte bildar blomställningar;
  • du kan börja beskära sprit som växer separat när busken når 3-4 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

För spirea används dessa typer av hårklippningar

  • Sanitär . Spirea-skott kan börja torka under 2-3 års tillväxt. Ofta skadas slutet av skotten på vintern av frost. Sådana grenar är en källa till svamp- och andra infektioner och en livsmiljö för skadedjur. För att skydda spirea från sjukdomar och ge den dekorativ skönhet utförs sanitär beskärning.

Den består i att ta bort:

  • alla sjuka och skadade grenar, liksom svaga processer i mitten av busken;
  • trasiga skott, eftersom de inte kommer att återhämta sig, men de kan bli en källa till infektioner i områden med brott;
  • frostbitna toppar av grenar och torkade blomställningar som inte avlägsnas på sommaren.
Bild
Bild

I vårblommande spirea kan underutvecklade och föråldrade (7-10-åriga) grenar tas bort. Sanitär beskärning främjar tillväxten av friska skott och en ökning av antalet blomställningar.

Stimulerande . Denna typ av trimning består av att förkorta grenarna för att bilda ung tillväxt. Gamla grenar skärs till en höjd av 25-30 cm från marken, vilket förbättrar belysningen och luftningen av busken. När den växer tar busken tack vare unga skott frodiga former och många blomställningar. För att stimulera blomning i spirea, skärs ändarna av skotten med 1/3 av längden. Detta leder till bildandet av laterala processer med blomställningar. Incitamentbeskärning bör göras vart fjärde år.

Bild
Bild

Formande . Den består i att trimma en del av skotten, vilket stimulerar tillväxten av unga skott. Det kan bara göras med buskar som har uppnått 4-5 års ålder. Växtens mitt befrias från tunna skott och grenar som växer inuti busken och skär dem till marken så att inte en enda knopp finns kvar. Skär också av alla icke-blommande och kortare, med många grenar, skott. Dessa är vanligtvis de äldsta grenarna som växer i mitten av busken. Det är också nödvändigt att ta bort lågt liggande, växande längs markskotten, liksom felaktigt orienterade, korsande, växande i spetsig vinkel och skott som konkurrerar med skelettgrenar.

Bild
Bild

För att förbättra förgreningen förkortas de längsta processerna med 20-25 cm. En formande frisyr kan göras på två sätt.

Kardinal beskärning . I detta fall får busken den önskade formen genom att klippa av det nödvändiga antalet grenar.

Bild
Bild

Måttlig frisyr . Det innebär att justera den redan skapade konturen av busken. Formativ beskärning underlättar ytterligare vård av spirea. En korrekt formad krona förbättrar belysningen och luftningen av busken, vilket innebär att det minskar risken för olika sjukdomar.

Bild
Bild

Anti-åldring . Med denna typ av beskärning skärs alla grenar till den mycket basala halsen. I sällsynta fall är upp till 7 årliga skott kvar. På våren, efter att grenarna är helt skurna, kommer unga skott från de vilande knopparna. Vissa typer av spirea kan leva upp till 20-25 års ålder och en separat stam upp till 6-7 år. En föråldrad buske tappar dock sitt dekorativa utseende, det är oftare unga exemplar som är mottagliga för olika sjukdomar. Föryngrande beskärning utförs också för att återställa plantans attraktivitet, korrigera defekter i kronans form och läka skador på grenarna.

Vanligtvis används en sådan frisyr för buskar som har uppnått åldern 10-12 år. Denna åtgärd kommer att förlänga spireas livslängd med ytterligare 5-7 år.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Spirea kommer att få ett vackert dekorativt utseende om beskärningen görs korrekt. För nybörjare blomsterhandlare som gör detta förfarande för första gången är det viktigt att känna till hur det genomförs. Nybörjare bör följa steg-för-steg-schemat för att bilda skelettet av en sommarblommande spireabuske och följa dessa steg.

  • 1 år efter avstigning . Alla grenar ska skäras halva längden och tas bort underifrån skadade, svaga, onormalt växande - kurvor riktade inåt mot kronan och brytande symmetri. Huvudprocesserna förkortas med 2,5-5 cm för välutvecklade utåtgående knoppar. Som ett resultat, i slutet av augusti - september, bildas kraftfulla skott från de övre knopparna på förra årets skott. De kommer att blomma under sommaren nästa år.
  • 2 år . I busken skärs fjolårets skott med halva längden till en yttre kraftfull knopp och alla tunna och underutvecklade grenar tas bort. På sommaren, när spirea bleknar, klipps torra blomställen gradvis bort.
  • 3: e och följande år . Alla förra årets processer skärs i 1-2 knoppar.

Som ett resultat av denna beskärning bildas huvudskelettet. Ytterligare årlig beskärning av en vuxen sommarblommande spirea bör utföras enligt följande.

På våren, efter att snön har smält, utförs sanitär beskärning i etapper:

  • först avlägsnas alla torra, sjuka och frysta processer;
  • ta sedan bort tunna extra grenar som tjocknar busken;
  • friska kraftfulla grenar förkortas till en höjd av 20-25 cm.
Bild
Bild

På sommaren består beskärningen av:

  • att klippa av växten i slutet av blomningen av torra blomställningar, för att undvika bildning av frön, annars kan busken sluta växa;
  • vid regelbunden inspektion av busken och avlägsnande av alla torra, trasiga eller med tecken på sjukdomsgrenar.
Bild
Bild

Beskärning av vårblommande spirea är följande:

  • på hösten måste du ta bort alla underutvecklade skott och klippa av en fjärdedel av alla skott till marken;
  • för att aktivera röjning och blomning är det nödvändigt att bara skära av en tredjedel av de ettåriga skotten;
  • torra blomställningar kan klippas på sommaren efter blomningen, men detta görs vanligtvis på hösten;
  • icke-förgrenade grenar skärs till 1/2 av längden, och i grenade grenar tas 1/3 av processens längd bort från grenen.
Bild
Bild

Vid beskärning måste du följa följande regler:

  • skärningarna måste göras jämna och släta, så att stubbarna inte splittras;
  • om grenen skärs utan att lämna hampa, måste snittet göras i en vinkel på 45 grader;
  • beskärning måste göras försiktigt, utan att skada angränsande grenar.
  • tjocka sektioner måste smörjas med trädgårdsvar.

Var sjunde år skärs spirea till hampa för att bilda en ung buske från en ny tillväxt. Denna beskärning görs bäst på hösten. För att minska buskens storlek, men öka dess densitet, bör gamla grenar förkortas.

Bild
Bild

En buske med ett vackert dekorativt utseende kan bara bildas inom några år. Formativ beskärning utförs i följande sekvens:

  • i en 3-årig buske bestäms 5 eller 6 av de starkaste unga skotten;
  • andra grenar är helt avskurna;
  • i slutet av blomningen, skär av svaga och tunna processer;
  • därefter, var 2-3: e år, skärs alla åldrade grenar.

Spirea lämpar sig bra för bildning. Vanligtvis sker den formativa beskärningen i form av en boll för att ge spirea ett vackert utseende. Det kan dock ges vilken annan form som helst - pyramider, rutor eller annat. Lockig trimning av spirea bör vara regelbunden. Formjusteringar kan göras under hela säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea planteras ofta för att skapa en häck. Spirea bör trimmas i den från 2 års tillväxt. Detta måste göras under hösten - i september -oktober. Årliga skott klipps till 1/3 av deras längd. Efter 4 år är skotten redan avskurna halva längden. I framtiden klipps häckar från ung spirea 1-2 gånger per säsong och från vuxna-upp till 3-4 gånger. Den första frisyren utförs på våren och de efterföljande - eftersom silhuetten störs.

Efter en sådan frisyr förbättras inte bara växternas luftning, det bidrar också till buskens dekorativa effekt, densitet och kompakthet.

Bild
Bild

Vissa sorter av spirea har sina egna beskärningsegenskaper. Spirea "Douglas" och "Boomald" kan klippas för första gången bara för 4 års tillväxt. Dvärgvarianter (Golden Carpet, Magic Carpet, Candlelight) skärs i 2-3 kraftfulla knoppar och längden på de avskurna skotten kan vara från 10 till 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Att ta hand om spirea efter beskärning är enkelt. Det är nödvändigt för snabb återhämtning efter avlägsnande av grenar och en del av skotten. Vård består av sådana procedurer.

  • Vattning. Efter vårbeskärning bör växten vattnas väl. I framtiden är det ofta nödvändigt att vattna buskarna endast i avsaknad av regn i 2 veckor eller mer, eller i för varmt väder. Det vanliga sättet att vattna är 1 gång på 15 dagar för 1, 5 hinkar under busken. Vattning görs bäst på kvällen, häll vatten under roten. Vattning rekommenderas att åtföljas av att jorden lossnar.
  • Att rensa spiran är valfritt, men det är nödvändigt att periodiskt klippa gräset under busken, eftersom höga ogräs som växer genom kronan kan förstöra buskens dekorativa utseende.
  • Toppdressing. Den första utfodringen görs efter vårens frisyr. Du kan applicera toppdressing från komplexa mineraliska och organiska gödningsmedel. För detta används mineralgödsel som innehåller kväve, fosfor, kalium eller mikroelement som Kemira-Lux-preparatet. Kompost och torv används som organiskt gödningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra utfodringen utförs efter sommarfrisyren. Du kan också använda båda typerna av gödningsmedel. En bra effekt ges genom att matas med infusioner av gödsel, kycklingavfall (10%), örter med bröd. Du kan använda en blandning av organiskt material och mineralgödselmedel, som framställs enligt följande:

  • insistera i 5 delar vatten 1 del gödsel i 2 veckor;
  • 10 g superfosfat löses i 1 liter varmt vatten och får stå i 24 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter blandas och späds båda lösningarna med vatten i förhållandet 1: 10. Före användning. Gödsel bör appliceras under busken i väl fuktad jord. Efter en viss tid vattnas jorden igen över en hink under växten.

Tredje gången ska spirea matas på hösten med samma gödningsmedel.

Korrekt beskärning gör spirea till en riktig dekoration av alla landskap. Användningen av olika sorter av denna buske kommer att förlänga sin blomning till hösten.

Rekommenderad: