Beskärning Av Plommon På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär Enligt Schemat För Nybörjare? Vilken Månad Kan Du Beskära? Är Det Bättre Att Beskära På Våren Eller Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Plommon På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär Enligt Schemat För Nybörjare? Vilken Månad Kan Du Beskära? Är Det Bättre Att Beskära På Våren Eller Hösten?

Video: Beskärning Av Plommon På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär Enligt Schemat För Nybörjare? Vilken Månad Kan Du Beskära? Är Det Bättre Att Beskära På Våren Eller Hösten?
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Beskärning Av Plommon På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär Enligt Schemat För Nybörjare? Vilken Månad Kan Du Beskära? Är Det Bättre Att Beskära På Våren Eller Hösten?
Beskärning Av Plommon På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär Enligt Schemat För Nybörjare? Vilken Månad Kan Du Beskära? Är Det Bättre Att Beskära På Våren Eller Hösten?
Anonim

Plommon anses vara ett krävande och sårbart fruktträd som kräver känslig hantering. Hon är verkligen känslig för påverkan, inte bara yttre, oundvikliga, utan också för de förfaranden som trädgårdsmästaren själv utför. Och till samma beskärning, till exempel. En naturlig fråga är om beskärning är nödvändig om trädet reagerar så känsligt på allt. Det är nödvändigt, men hur man genomför det så att det blir lite stress för trädet är en stor, förgrenad fråga som kräver fördjupning i ämnet.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Trädet är kompakt - kommer en nybörjare att tro - det växer inte i bredd, varför ska det fortfarande klippas. Och han kanske inte vet att plommonskronan växer väldigt snabbt, och grenarna är ofta sammanflätade. Naturligtvis kan denna tillväxt först bedömas som en välsignelse. Volymen, som är nödvändig för fruktning, växer verkligen i plommonen, vilket också påverkar avkastningen.

Men du kan titta så optimistiskt på trädet bara under de första 4-5 åren av tillväxt, då börjar behovet av beskärning mogna

Hålrum bildas inuti kronan, medan grenar tjocknar vid periferin. De blir väldigt långa, för tunna för den längden. Detta leder till en ojämn skörd, frukterna blir mindre och deras kvalitet minskar. Och nya fruktbara grenar, om du inte stör processen, väntar inte.

Bild
Bild

Och ändå är plommon rädd för kallt väder, och i ett försvagat tillstånd kanske den inte överlever dem

För detta krävs höstbeskärning, utförd vid rätt tidpunkt, enligt rätt algoritm. Det gör att trädet kan öka avkastningen, lätta näringsbelastningen och slutligen ge det ett välskött utseende. Dessutom finns det ingen speciell svårighet att beskära.

Bild
Bild

När kan du trimma?

Du kan göra det på hösten, men du kan göra det på våren. Höstbeskärning är mer lämplig för områden med milda vintrar, och om det finns prognoser för en hård vinter är det bättre att skjuta upp proceduren till våren . Traditionellt skärs plommonen från september till oktober, om på våren - oftare i april. Tidpunkten för proceduren beror på syftet med beskärning, på plommonets ålder, från regionen.

Beskärning på hösten är utformad för att förbereda trädet för vintern . Och det utförs först när plommonen helt tappat lövverket. När växtsäsongen är över kan du plocka upp en beskärare eller trädgårdssax. Trasiga grenar, torra, växande, skadade eller sjuka grenar måste tas bort.

Bild
Bild

Plommon beskärning - timing efter region:

  • Moskva -regionen, mellersta remsan - september -oktober (om möjligt, flytta till våren);
  • Ural och Sibirien - september (om det inte är möjligt att skjuta upp beskärningen till våren);
  • Leningradregionen - september -början av oktober (men fortfarande bättre på våren);
  • Södra regioner, Svarta havet, södra Volga -regionen, Kuban, Krim - den sista veckan i september -oktober.

Du kan också kontrollera beskärningsschemat med månkalendern, det viktigaste är att se till att det är för det aktuella året.

Efter beskärning kommer trädet att leva i minst en månad. Det betyder att så mycket tid ska återstå till det kalla vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Beskärning som ett förfarande kan tjäna en mängd olika ändamål. Någon gång är det nödvändigt att forma kronan, någon gång - för att ta bort längden för sanitära ändamål. Efter några år kommer trädet att föryngras med beskärning.

Sanitär

Det hålls varje säsong, varje år, med början från det andra eller tredje året efter att ha planterat ett plommon i trädgården.

Sanitära beskärningsuppgifter:

  • ta bort torkade och skadade grenar;
  • klipp ut dem som växer längs kronan och tjockna den;
  • ta bort nära växande, sammanflätade grenar;
  • svaga och tunna processer måste också tas bort.

Normalt sker sanitär beskärning på våren. Men du måste titta på omständigheterna: om trädets utseende kräver ingripande utförs ibland beskärning på sommaren. Men i höst blir det mycket säkrare att göra det.

Bild
Bild

Formande

Plommonkrona bildas när den unga plantan flyttas i marken. Rhizomen, för vilken transplantationen alltid är stressande, måste förse skelettgrenarna med näringsämnen . Och för detta behöver du en början beskärning, det bildar också kronan. Stamdelen ska rengöras från sidoskott 50 cm från marken. Alla grenar skärs med en tredjedel till hälften av längden. Nästa år måste stammen klippas över den största knoppen. Tre gånger om året, för att kronan ska bildas korrekt, måste du eliminera tillväxten av sidogrenar. Samtidigt kommer kronans defekta grenar att tas bort.

Bild
Bild

Föryngrande

Proceduren är nödvändig för att aktivera tillväxten av plommon, stimulera framväxten av unga skott, låta kronan balansera och förhindra att rotsystemet tar för stor belastning. Det verkar som om du bara kan föryngra ett mycket moget träd, som är minst 10 år gammalt . Men det är inte så, några plommon redan under det sjätte och sjunde levnadsåret bromsar tillväxten av nya skott. Produktiviteten under ett sådant år sjunker. Det händer att trädet lider mycket av frost, det händer också att det drabbas mycket av hagel. Och sedan, efter mycket stress, måste du också föryngra det, liksom starta om det.

Hur fungerar beskärning mot åldrande:

  • stammen förkortas till 2 m;
  • torra, sjuka, störande grenar skärs av (allt är i sanitärt tillstånd);
  • då måste växten tunnas ut - 3 huvudsakliga skelettgrenar bestäms, resten skärs "på en ring";
  • på de skott som finns kvar tar de bort upp till en tredjedel av förra årets tillväxt, tar bort 30 cm och skär de övre knutarna ovanför de laterala som växer utanför;
  • rotskott tas också bort.

Skotten som växer vid basen av stammen är ett vanligt mönster, eftersom plommonen till sin natur är en rotad växt. Under det fjärde eller sjätte året måste du särskilt vänta på tillväxten av rottillväxt. Och nu är skotten helt utskurna vid basen.

Bild
Bild

Sätten

Förutom beskärningstyperna finns det också metoder (metoder) som praktiskt taget visar proceduren.

På ringen

"Ringen" hänvisar till tillströmningen vid grenens bas. Ett snitt "på en ring" görs om en hel gren ska tas bort. Den sågas först med en bågfil (ibland är en beskärare också lämplig, i varje fall på sitt eget sätt). Verktyget måste placeras så att det släta bladet är nära pipan, så att det går uppifrån och nedåt parallellt med det . Vid arbete ska bladet inte lämna någon hampa eller grader. Sågsnittet kommer att visa sig vara jämnt och slätt, och det måste bearbetas med trädgårdslack eller dess analog.

Bild
Bild

På sidan fly

Metoden kan också kallas "lateral escape". Denna metod är relevant när du behöver ändra riktningen för grenens tillväxt. Du bör välja en lovande sidoskott, klippa grenen 2 mm ovanför ringen.

Bild
Bild

På njuren

Detta snitt är nödvändigt för att nya fruktformationer ska dyka upp. Det behövs också för att ställa in tillväxtriktningen för grenarna. Det är nödvändigt att välja en knopp som ligger på den önskade sidan av grenen, göra ett snitt ovanför den (cirka 5 mm), observera en lutningsvinkel på 45 grader parallellt med knoppen . Om snittet görs annorlunda kommer bakterier att attackera vid knoppens bas, vilket åtminstone är förenat med grenens död.

Bild
Bild

Vilka verktyg att förbereda?

Varje platsägare bör ha sin egen trädgårdsskärare. Erfarna trädgårdsmästare kan ha flera sådana verktyg, men ett räcker för nybörjare.

Att ta från grannar är naturligtvis inte förbjudet, men detta är som ett sätt för personlig hygien - det är bäst att ha en egen och varje gång, före ett nytt förfarande, desinficera det.

Det är bra om beskäraren har ett "städ" för torra grenar och en bypass -hacksåg för grenar med en centimeter (eller mer) diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer kan vara användbart för beskärning av plommon:

  • hällaren är helt enkelt en kraftfullare beskärare;
  • stepladder - om något du behöver för att komma till toppen;
  • bågsåg - om du måste pilla med tjocka grenar;
  • elsåg, motorsåg - de kommer att klara torrt trä;
  • kopparsulfat - för att snabbt desinficera nedskärningarna;
  • oljefärg på torkolja eller dess analog - om du måste bearbeta stora sårytor.

All förberedelse av verktygen måste göras i förväg: skärpa, kontrollera fästelementen, förbereda lösningar, desinficera och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av beskärning av olika plommon

Typer, metoder - detta är förståeligt, men det visar sig att plommon kräver ett differentierat tillvägagångssätt, vilket bestäms av trädets ålder. Och det här är normalt: det som är bra för en ung plommon är inte lämpligt för ett moget träd.

Ung

Ett ungt träd är en kultur som ännu inte har fyllt 5 år. Denna tid räcker för att plommonen bildar en allmän bild av krondelen, så att kraftfulla skelettgrenar (om än ett par) växer.

Hur man bildar en krona på flera nivåer i en ung plommon

  1. Under det första året efter plantering skisseras en bollzon på trädet. Det är en halv meter från marken.
  2. Ovanför märket måste du räkna 5-7 knoppar, klipp av toppen ovanför dem.
  3. Av de knoppar som finns kvar, bilda plantans botten för nästa säsong.
  4. Från de återstående skotten väljs 2-4 bästa (ihållande, lovande). Samma skott som kommer in i bollzonen skärs av "på ringen".
  5. Nästa nivå kommer bara att visas under det tredje eller fjärde året, och detta är vanligtvis en nivå representerad av två grenar. Avståndet till de nedre grenarna är 30 cm.
  6. Den tredje nivån (om det behövs) bör göras på samma sätt.

För nybörjare kan en sådan beskrivning verka obegriplig, men i praktiken kommer allt att lösa sig: när ett träd står framför ögonen kan den teoretiska instruktionen lätt visualiseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal

Trädet kräver främst föryngring. Här ska den produceras.

Fasvis beskärning av gamla plommon

  1. 2-3 skelettgrenar tas bort, detta är maximalt. Ibland räcker det med att ta bort en. Ju färre skott som klipps, desto mindre belastning kommer trädet att uthärda.
  2. För ett jämnt snitt är det nödvändigt att skära det från två sidor, från motsatta sidor. Om detta inte görs kommer den tunga grenen sannolikt att bryta under sin vikt. Och detta kommer att påverka växten negativt.
  3. Snitt desinficeras, trädgård var används.
  4. Under nästa säsong kommer unga skott att dyka upp på dessa platser. Det ska finnas 4 mest kraftfulla, livskraftiga grenar, resten måste tas bort närmare sommaren.
  5. Om plommonen utvecklas normalt har frukten god volym, proceduren kan upprepas. För ett trögt träd, där det inte finns tillräckligt med knoppar, behövs några ytterligare åtgärder - till exempel en ny toppdressing på hösten.

Beskärning för föryngring utförs när det fortfarande är tillräckligt varmt, det finns inga vindar, frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelar

Dessa prover kännetecknas av den korrekta långsträckta formen på krondelen. Kolonnplommon ställer sina egna krav för beskärning: frukterna växer på dem längs stamytan, därför tas alla sidoskott bort varje år . Men trädledaren får inte vidröras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Det är inte ovanligt att nybörjare gör misstag eftersom de tycker att det är lätt att beskära grenar korrekt, och det spelar ingen roll när och hur man gör det. Till exempel kommer de att läsa det buskens form av plommon är mest anpassad till frost (vilket är sant), vilket innebär att du kan ta hand om det och klippa det nästan på vintern . Men för alla träd är reglerna desamma: det är optimalt att göra beskärning på våren, men det är möjligt på hösten - enligt villkoren för regionerna, utan att ändra schemat utan tydliga argument.

Vilka andra misstag gör trädgårdsmästare när de beskär plommon

  • Mata inte plommon efter beskärning . Ja, detta är ett villkorligt fel eftersom det inte alltid krävs. Men i de flesta fall kräver ett träd som upplever stress hjälp, styrka och näring. Och komplex utfodring kommer inte att vara överflödig.
  • Lämnar stubbar när du skär grenar . Detta är förmodligen det vanligaste misstaget. Grenar skärs av enligt den karakteristiska tillströmningen av bark, själva trädet klarar läkning av såret.
  • Trädgårdsplats omedelbart efter grenavverkning . Det är nödvändigt, men en dag efter proceduren. En naturlig skyddsfilm måste först bildas på såret.
  • Sen beskärning . Grenarna är elementära frysta, kulturen har ingen stark immunitet och klarar därför inte frost. Du måste ha tid att skära dem så att plommonen har minst en månad att återhämta sig.
  • Med ett trubbigt instrument . Det är fullt med att lämna grader på trädet, vilket kan få det att ruttna.
Bild
Bild

Det verkar som att alla de viktigaste sakerna har beaktats . Det återstår bara att tillämpa informationen i praktiken, utan att snedvrida dess innebörd och ta hänsyn till begärans individualitet (region, plommonets ålder, graden av dess skada osv.).

Lyckad beskärning, låt plommonen efter det bara bli starkare och mer produktiv!

Rekommenderad: