Beskär Vinbär På Våren: Hur Man Beskär För Nybörjare Korrekt? Lämnar Efter Beskärning Av Buskar. När Kan Du Göra Vårbeskärning Av Röda Och Svarta Vinbär? Scheman

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Vinbär På Våren: Hur Man Beskär För Nybörjare Korrekt? Lämnar Efter Beskärning Av Buskar. När Kan Du Göra Vårbeskärning Av Röda Och Svarta Vinbär? Scheman

Video: Beskär Vinbär På Våren: Hur Man Beskär För Nybörjare Korrekt? Lämnar Efter Beskärning Av Buskar. När Kan Du Göra Vårbeskärning Av Röda Och Svarta Vinbär? Scheman
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, Maj
Beskär Vinbär På Våren: Hur Man Beskär För Nybörjare Korrekt? Lämnar Efter Beskärning Av Buskar. När Kan Du Göra Vårbeskärning Av Röda Och Svarta Vinbär? Scheman
Beskär Vinbär På Våren: Hur Man Beskär För Nybörjare Korrekt? Lämnar Efter Beskärning Av Buskar. När Kan Du Göra Vårbeskärning Av Röda Och Svarta Vinbär? Scheman
Anonim

I de flesta trädgårdar är vinbär stolta över platsen. Detta beror delvis på att dessa buskar är lätta att ta hand om. Som ett resultat startar sommarboende ofta flera typer av vinbär samtidigt. En viktig punkt när man odlar denna kultur är korrekt bildning av busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Beskärning av vinbär på våren är ett mycket viktigt förfarande. Ganska ofta på gamla skott kan du märka spår av sjukdomar, liksom förekomsten av skadedjur. Det är värt att notera att huvudvolymen frukt tillhandahålls av grenar, vars ålder inte överstiger tre år. Detta gäller främst sorter av svarta vinbär, eftersom i röda, fyraåriga grenar och äldre ger ett större utbyte.

Vårbeskärning kommer också att möjliggöra bättre omfördelning av mat i busken, vilket leder till tillväxt av unga skott . Som ett resultat ger vinbär mer rikliga skördar.

Det är nödvändigt att ta bort onödiga grenar också av dekorativa skäl. Det är alltid trevligt att se snygga och välskötta vinbärsbuskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Det är bäst att beskära vinbär på våren i mars eller april. Naturligtvis är det viktigt att ta hänsyn till väderförhållandena. För denna procedur är tiden bäst lämpad så snart snötäcket har smält och temperaturen har stigit något över noll på termometern . Tidigt på våren rekommenderas att ta bort överflödiga skott på buskarna vid en temperatur av 5 grader. Vid denna tidpunkt "sover" vinbären fortfarande och riskerna för skador på grenarna är minimala.

Beroende på klimatförhållanden beskärs buskar under olika månader

  • I södra regionen anses själva vårens början, första halvan av mars, vara den optimala tiden.
  • I mittfältet utmärks de första två vårmånaderna (mars och april) för beskärning.
  • I Moskva -regionen rekommenderas att ta bort överflödiga grenar under vårens andra månad.
  • I Sibirien, Ural och Leningradregionen bör beskärning inte börja tidigare än i april, men bättre även i början av maj.

Man bör komma ihåg att dessa tidsramar är ungefärliga . Du kan välja datumet mer exakt bara med hänsyn till vädret. Till exempel, om vintern var mild i söder, kan du klippa buskarna mitt på vintern. Det är dock värt att se till att det inte kommer några allvarliga frost. I norra remsan uppstår ofta återfrost, så det är bättre att vänta tills snön smälter.

Du kan inte beskära om knoppar har börjat blomma på vinbären. Detta kan skada busken allvarligt. Naturligtvis kommer den sannolikt inte att dö, men växten kommer att lägga mycket energi på att läka nedskärningarna. Detta kommer att påverka skörden, både när det gäller tid och volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

På våren beskärs vinbär för föryngring och formning. Det är lämpligt att bekanta dig med varje typ av beskärning separat för att bilda en hälsosam och vacker buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formande

Denna typ av beskärning måste göras varje år. Det låter dig ta bort onödiga skott i tid för att aktivera tillväxten av nya. Normalt består formativ beskärning av fyra steg.

  • Efter att vinbär har planterats är det nödvändigt att skära av skotten strax ovanför den fjärde knoppen.
  • Efter ett år måste de skott som har växt förkortas med en tredjedel.
  • Efter ett år måste du ta bort grenarna som stör de starkare.
  • Nästa år ska nypning av skotten utföras.

Under de följande åren bör grenar beskäras, som var bland de första och nådde fyra års ålder. Busken behöver dem inte längre. När det gäller resten av skotten tas de om hand enligt planen de första fyra åren. Som ett resultat kan du få en vacker vinbärsbuske, bestående av tio eller fler grenar.

Det viktigaste är att inte glömma att regelbundet bli av med föråldrade skott och lämna unga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Föryngrande

Detta förfarande är nödvändigt endast om vinbär är mycket gamla, men fortsätter att ge efter. Det är värt att notera att buskar som är mer än 10 år gamla ska beskäras ganska stelt (cirka 3 centimeter över marknivån finns kvar). Efter det måste hampan som blir kvar genast skållas med varmt vatten.

Yngre buskar föryngras genom att ta bort skott från fyra års ålder . Denna procedur utförs årligen. När det gäller resten av grenarna förkortas de med cirka 25 procent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beskärs olika buskar korrekt?

Innan beskär vinbär på våren måste du inspektera buskarna och avgöra om de behöver denna procedur. För nybörjare är det bästa alternativet att ta bort skott som har mekaniska skador eller som påverkas av sjukdomar (insekts skadedjur). Du kan identifiera grenar för beskärning genom ett antal tecken:

  • sprucken bark;
  • bildandet av lavgrenar och andra främmande inneslutningar på ytan;
  • torra och trasiga skott;
  • utseendet på svarta områden på barken;
  • hängande grenar, liksom att ligga på marken.

När de värsta skotten tas bort bör åldern på de som återstår bestämmas. För att vinbäret ska ge en riklig skörd måste busken innehålla grenar i olika åldrar.

  • Skotten det första året är ganska tunna, har en grön färg, det finns inga sidogrenar.
  • Tvååriga grenar liknar de första året, men barken på dem börjar redan bli brun.
  • Tre- och fyraåriga skott är mörkbruna i färg och sidogrenar.
  • På femåriga grenar (svarta vinbär) och sjuåriga (röda) kan sprucken bark och lav observeras.

Efter att ha bestämt åldern kan du säkert ta bort alla grenar, förutom fem unga och fem mogna skott. Det är mycket viktigt att trimma grenar som är 5 år eller äldre. Det är nödvändigt att lämna de friskaste skotten på både gamla och unga buskar. Det är värt att noggrant ta bort grenarna som riktas in i busken.

Erfarna trädgårdsmästare har ett antal regler för att maximera effektiviteten vid beskärning av vinbär

  • Användning av kvalitets- och vässlipade verktyg.
  • Det är nödvändigt att skära av skottet så att det inte finns några hinder i vägen för saftflödet.
Bild
Bild

När det blir klart vad beskärningen är till för - att forma en buske eller föryngra den - kan du fortsätta att välja en beskärningsmetod

  • Basal används för att helt ta bort skottet. Detta är nödvändigt om han påverkas av sjukdom eller parasiter. Samtidigt ska hampa inte lämnas så att resten av grenen inte ruttnar och roten inte blir infekterad. Snittet ska placeras så exakt som möjligt vid grenpunkten från roten av nacken.
  • Klippning av toppen av skottet, som har en eller två knoppar, aktiverar förgrening. Med denna metod bör man komma ihåg att växten ger näring åt de tre övre knopparna bäst av alla. Därför är det viktigt att lämna intakt den del av grenen som knopparna är riktade utåt. Det är bara nödvändigt att ta bort topparna, på vilka grenar växer, vilket leder till buskens mitt.
  • Borttagning av alla sidoskott (beskärning "på ringen") så att busken uppdateras bättre. Denna metod används oftast för svarta vinbär. I detta fall ska snittet endast göras vinkelrätt mot skottväxtens riktning och placeras längs skyddsgrenen. Det är viktigt att inte röra den senare och inte lämna en stubbe när du tar bort skottet.
  • Vid gallring skärs skott, vilket ger busken en överdriven täthet. Alla grenar som är riktade utåt ska lämnas. Avståndet mellan ytterskottet och skärpunkten bör inte överstiga fem millimeter. Detta kommer att hålla stubben så liten som möjligt och kommer inte att skada den återstående knoppen.

Den enklaste beskärningen av en vinbärsbuske innehåller följande regler, som det är lämpligt att följa:

  • en buske bildas från tio till tjugo grenar;
  • det borde finnas tre färre gamla skott än unga;
  • beskärning av vinbärsskott utförs under vårmånaderna (före saftflödet), sommaren (efter skörd) och hösten (efter att lövverket har fallit av);
  • vårbeskärning måste nödvändigtvis omfatta borttagning av grenar som hindrar busken från att utvecklas normalt;
  • För att få ett stort antal njurar bör nypning av topparna på huvudet utföras.
Bild
Bild

Vid beskärning av svarta vinbär är det lämpligt att nybörjare följer nästa steg

  • Först och främst utförs skärning av sjuka, torra grenar, liksom de med skador.
  • Därefter måste du ta bort alla skott i åldern 4 år och äldre. De bär väldigt lite frukt, men samtidigt måste växten lägga mycket energi på sitt underhåll.
  • Nästa steg är att beskära skotten som ligger på marken, eftersom de inte kommer att få tillräckligt med sol även på sommaren.
  • Efter det kan du klippa ut de inre grenarna som gör busken för tjock. Så kommer vinbär att normalt ventileras och jämnt belysta. Detta kommer i sin tur att ha en positiv effekt på bärens smak.
  • Därefter bör du välja de fem starkaste unga skotten och lämna dem. För att få dem att förgrena sig bättre kan du förkorta dem med en tredjedel.
  • Det sista steget är att beskära två- och treåriga grenar. Alla konkurrerande skott måste tas bort. Du bör också klippa av topparna på grenar som är längre än 40-50 centimeter.

Vårbeskärning av en röda vinbärsbuske ser något annorlunda ut, eftersom nya skott inte visas lika aktivt som i svarta. Nybörjarträdare rekommenderas bäst att följa en serie instruktioner.

  • Ta bort gamla eller sjuka grenar, liksom de som inte bär frukt eller växer inuti busken.
  • Nästa steg är att ta bort unga skott som ger en dålig skörd.
  • Därefter måste du välja mellan tre till fyra starka grenar och förkorta tillväxten på dem.
  • Om skottens toppar är torra ska de beskäras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal

Skott i åldern fem år och äldre tas bort helt om plantorna behöver föryngras. Efter sådan beskärning kommer busken definitivt att släppa nya grenar.

Bild
Bild

Ung

Grenar som inte lever mer än två år är inte helt avskurna. Du behöver bara nypa topparna . Detta gör att du kan bilda rätt krona och skotten börjar växa i önskad riktning.

Bild
Bild

Lanserad

Det är ganska vanligt att vinbärsbuskar växer på platsen i många år, men utan ordentlig vård. Som ett resultat blir de försummade. I det här fallet är det värt att utföra en föryngrande beskärning av busken. För att göra detta är det nödvändigt att ta bort både torra och infekterade skott. Detta kommer att räcka för vårbeskärning, och en mer grundlig rengöring utförs redan under höstmånaderna.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter beskärning behöver vinbärsbuskar särskild vård. Det första du ska göra är att samla in och kassera de avlägsna grenarna . De kan inte lämnas i trädgården. Skurna skott kan innehålla bladlöss, kvalster och svampsporer som kan överföras till friska växter. Allt samlat skräp måste brännas.

Det är viktigt att behandla alla sår och sektioner . Detta hjälper buskarna att återhämta sig snabbare från beskärningen. För denna procedur används antingen en speciell pasta eller trädgårdsvar. Sådana preparat kan antingen köpas färdiga i specialaffärer eller tillverkas oberoende. Till exempel kan kolofonium, animaliskt fett och solrosolja blandas för att erhålla önskat kitt. Men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du köper produkter. Deras kostnad är låg, de är exakt lämpliga för bearbetning av skivor, och samtidigt räcker de länge.

Efter beskärning är det också viktigt att mata vinbärsbuskar . Det bästa alternativet skulle vara komplexa mineralgödselmedel, som innehåller kväve, kalium och fosfor. Som en sista utväg kan du använda superfosfat eller ammophoska.

Organiska gödningsmedel, såsom ruttnad gödsel (ko eller häst), är också lämpliga. Men när du använder dem är det viktigt att inte bränna buskarnas rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Trädgårdsmästare med liten erfarenhet kan ibland göra några misstag. Men att veta om dem i förväg kan du korrekt utföra bildandet av en frisk buske. Därför är det värt att titta närmare på de vanligaste.

  • Utför proceduren vid fel tidpunkt. Detta händer ofta när det fortfarande är väldigt kallt eller när njurarna redan är svullna.
  • I samband med ansökan visas hampa. Genom dem kan buskarna infekteras med olika infektioner.
  • Underlåtenhet att hantera sår och snitt korrekt för att undvika sjukdom.
  • Beskärning med dåliga verktyg som kan flisa eller skada barken på grenar.
  • Beskärning utan att följa vissa mönster.
  • Ta bort unga grenar istället för gamla. Ofta händer detta på grund av missuppfattningen att stora skott ger en rikare skörd.

Rekommenderad: