Hur Blommar Hortensia? 26 Foton Under Vilken Månad Blommar Det I Trädgården? Hur Lång är Blomperioden? Vilket år Börjar Det Blomma För Första Gången? Varför Blommar Hortensia Grönt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Blommar Hortensia? 26 Foton Under Vilken Månad Blommar Det I Trädgården? Hur Lång är Blomperioden? Vilket år Börjar Det Blomma För Första Gången? Varför Blommar Hortensia Grönt

Video: Hur Blommar Hortensia? 26 Foton Under Vilken Månad Blommar Det I Trädgården? Hur Lång är Blomperioden? Vilket år Börjar Det Blomma För Första Gången? Varför Blommar Hortensia Grönt
Video: Hydrangeas - everything you need to know about growing hydrangeas in your garden 2024, April
Hur Blommar Hortensia? 26 Foton Under Vilken Månad Blommar Det I Trädgården? Hur Lång är Blomperioden? Vilket år Börjar Det Blomma För Första Gången? Varför Blommar Hortensia Grönt
Hur Blommar Hortensia? 26 Foton Under Vilken Månad Blommar Det I Trädgården? Hur Lång är Blomperioden? Vilket år Börjar Det Blomma För Första Gången? Varför Blommar Hortensia Grönt
Anonim

Hortensia anses vara en trädgårdsmästares stolthet. Flerårig buske har en rik palett av färger. Från materialet i den här artikeln lär du dig om när och hur hortensia blommar. Dessutom kommer vi att notera varför hennes blommor ibland blir ovanligt gröna.

Särdrag

Hortensia är annorlunda, varför den odlas i form av en liana, en liten buske eller ett kompakt träd. Detta förklarar de olika blomningstiderna. En blommande sort av en flerårig blomma väljs på ett sådant sätt att utjämna blomskillnader i trädgården, vilket säkerställer en kontinuerlig färgförändring.

Vissa sorter utstrålar inte doft just nu och lockar därför inte bin. De kan planteras både nära ingången till huset och under fönstren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia är fuktälskande i alla stadier av tillväxt och utveckling; innan knopparna dyker upp växer den så snabbt som möjligt. De flesta sorterna kan kallas termofila perenner. De växer bra och blommar rejält främst i de södra regionerna . Alla sorter tål inte det kalla klimatet, men vissa sorter kan odlas i norr.

Bild
Bild

Bland de många olika sorterna av blommande hortensia uppmärksammar trädgårdsmästare flera sorter

  • Ek frostbeständig , tål temperaturer ner till -29 ° C. Har en blomsterdiameter på upp till 3 cm.
  • Tandrad lågväxande - en vidsträckt buske med blommor upp till 8 cm i diameter.
  • Trädgård storbladig , med en höjd av 120-130 cm, med en blomstorlek på upp till 3 cm och med träiga skott.
  • Petiolate eller lockig , kännetecknas av en kryddig doft, som kan nå en längd på 20 m eller mer.
  • Paniculata , växer i höjd upp till 2,5 m, frostbeständig, kännetecknas av en långsträckt form av frodiga blomställningar.
  • Trädliknande , tolerant mot kyla, kännetecknas av frodiga blomställningar av små blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia blommar på olika sätt . Dess krona kan sprida sig, såväl som sfärisk med en diameter på upp till 1,5 m. Blomställningarna är umbellate, koniska. Deras storlek beror på själva växten. Till exempel i storbladiga perenner är storleken på blomställningen i genomsnitt 15-17 cm.

Pyramidblomställningarna kan nå en längd på 25 cm. Den genomsnittliga blomningstiden är 1-1,5 månader.

Dock glädjer panicle hortensia med frodiga blomställningar i 3-3, 5 månader (från mitten av juni till oktober), trädliknande-4 (från försommaren till oktober).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket år blommar det för?

Hortensia planteras i öppen mark på våren. Med rätt skötsel och tidig applicering av gödningsmedel kan en ung växt glädja odlaren för första gången med flera blomställningar redan i mitten av sommaren . Men om du inte ägnar vederbörlig uppmärksamhet åt det i tid, blir stjälken svag, oförmögen att bli starkare. På grund av detta kan hortensian inte blomma även under den andra säsongen. Oftast blir blomman till en frodig blommande rabatt under det tredje året efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tid och varaktighet

Det finns cirka 80 sorter av trädgårdshortensior i världen. Cirka 35 arter odlas i vårt land. Blomningen varar vanligtvis från försommaren till början av hösten och stannar före den första frosten. Vissa sorter blommar fram till oktober, blommar mitt i sommaren, glädjer blomodlare med rikliga och frodiga paraplyer.

Blomningsperioden och dess varaktighet beror på den specifika planteringsregionen, liksom sorten av blommande flerårig blomma. Med önskan och rätt vård kan du idag inte bara öka blomningsperioden utan också påskynda tiden för dess början. För trädgårds- och inomhusväxter har trädgårdsmästare sina egna tekniker.

Bild
Bild
Bild
Bild

För trädgården

För att en buske planterad i öppen mark ska blomma länge och rikligt kan du tillgripa en tidig tillväxtstopp. Den idealiska tiden kan vara slutet av november - början av december. Avstängningen av tillväxt under denna tidsperiod leder till det faktum att den fleråriga börjar blomma i trädgården i början av mars . För att påskynda utvecklingen av den fleråriga, för att se de blommande paraplyerna snabbare kan du vattna busken med varmt vatten. Temperaturen måste vara minst 35 ° C.

Alternativt kan du spraya växten oftare så snart de första bladen dyker upp.

Bild
Bild

För rum

För att blommorna ska dyka upp tidigt behövs värmebad . För att göra detta kan du lägga blomkrukan i en behållare med varmt vatten i cirka 10 timmar om dagen. Vattentemperaturen ska vara 35-37 ° C. Blomningsperioden beror på vård, efterlevnad av vattningsregimen och krukans placering. Om diffust solljus träffar blomman kommer den att blomma längre.

" Blomstersäsongen" för en krukväxt varar från juli till september . Fransade sorter glädjer trädgårdsmästare med blomhattar från juli till augusti. Hortensia tolererar inte torr och varm luft: när den ligger nära radiatorn blommar den kanske inte alls. Därför kan det, tillsammans med bladen, också släppa knoppar.

Bild
Bild

Varför blommar det inte och vad ska man göra?

Ibland ställs trädgårdsmästare inför att blommor aldrig dyker upp. Det händer att knopparna fortfarande inte kan öppna, de börjar blekna och falla av. Orsakerna till detta kan vara:

  • felaktig vård;
  • preparat för att stimulera blomning;
  • jordens surhet;
  • utarmning av växtens styrka.
Bild
Bild

Växtbearbetning

På grund av de behandlingar som används av skrupelfria säljare av blomsterbutiker kanske blommor inte visas på flera år. I det här fallet måste du hjälpa kulturen genom att introducera en tillväxtaktivator . Det främjar förstärkning och utveckling av rotsystemet, hjälper stjälkar och kvistar att utvecklas, är effektivt när det gäller tillväxt av grönska och möjliggör snabbare tillväxt av blommande perenner.

Bild
Bild

Fel beskärning

Trädgårdsmästare beskär inte alltid korrekt. Stauden beskärs i slutet av oktober . I det här fallet är det nödvändigt att lämna flera par bildade knoppar på skotten. Vanligtvis bildas buskar på 2-3 år. Beskärning kan vara lätt, där busken blir av med torra blomställningar och övervuxna skott.

Om detta ögonblick missas kan växten under snötäcket brytas av.

När våren kommer förkortas stjälkarna, detta bidrar till en mer frodig blomning. De gör detta innan saftflödet börjar. Varje typ av hortensia har sina egna beskärningsnyanser. Till exempel behöver storbladiga buskar sanitär beskärning. I det här fallet skär av frysta, brutna skott och stjälkar, vars tillväxt tjocknar busken.

Treelike bli av med försvagade och krokiga skott, samt stjälkar som är mer än 3 år gamla. Färsk tillväxt beskärs genom att undersöka själva stjälkarna. Ju svagare de är, desto mer beskärning. Varianter av panikulär typ kräver skonsam beskärning. I detta fall skärs skotten som växer inuti kronan, unga tillväxter skärs av till 1-3 par knoppar.

Bild
Bild

Njurskador

Det händer att orsaken till bristen på blommor ligger i skador på njurarna, vilket händer i dåligt väder. Detta fenomen är vanligt och kännetecknande för storbladiga hortensior. Vanligtvis har sådana perenner blomknoppar på toppen av stjälkarna som bildades för ett år sedan . Den fleråriga blommar på förra årets tillväxt; under sitt skydd för vintern är det nödvändigt att bevara stjälkarna helt.

Njurarna får inte frysa på vintern . Om detta redan har hänt måste de raderas. Du bör inte vänta på blommor den här säsongen, men efter några år kommer stauden att glädja trädgårdsmästaren med frodiga blomställningar och lång blomning. Skyddet tas bort från det fleråriga först när temperaturen på natten kommer att vara minst -5 ° C.

Blir det kallare ute fryser njurarna.

Bild
Bild

Acklimatisering av sorten

Hortensia kom till vårt land från Centralasien. Dess klimatförhållanden skiljer sig väsentligt från klimatet i olika regioner i Ryska federationen. Andra sorter har helt enkelt inte tid att skaffa nya blomknoppar . Av denna anledning blommar de inte efter vintern. I vissa fall är blomningen ganska dålig, knopparna är tröga, de har inte tillräckligt med styrka för att öppna.

Bild
Bild

Felaktig näring

En svag flerårig blomning kanske inte på flera år. För att hjälpa en prydnadsväxt att få styrka måste du komma ihåg att ge den rätt och balanserad näring. Samtidigt kan den inte överfodras med organiskt material, eftersom detta också minskar sannolikheten för frodiga blomställningar . Än att övermätta trädgården eller inomhus skönhet är det bättre att dosera toppdressingen. Kväve introduceras på våren i en liten mängd. Kalium och fosfor tillsätts först efter det.

Bild
Bild

Överdriven belysning

De flesta hortensia sorter kan inte ge trädgårdsmästare en frodig blom om de planteras fel. Bara några få sorter av hortensia älskar ljus, även om de inte behöver det mer än 6-8 timmar om dagen.

För att en flerårig ska blomma i ett öppet utrymme har trädgårdsmästare tillgripit olika knep . Till exempel planterar de en växt 10 cm under jordnivån och täcker cirkeln nära stammen med mulch (sågspån eller torv). Det ska inte vara mycket skugga runt busken. Hortensia behöver diffust solljus, tål delvis skugga.

En buske som växer i solen kan inte blomma länge, dess kronblad bleknar mycket snabbt.

Bild
Bild

Brist på eller överskott av fukt

Platsen för att plantera stauder väljs korrekt, det är viktigt att ge hortensior bra dränering. En plats för en trädgårdsväxt väljs så att smält (regn) vatten inte kan stagnera i den . Plantera inte hortensia bredvid trädgården. I detta fall kommer växten att uppleva ett fuktunderskott.

Om det inte finns några blommor bör du hitta en annan plats för trädgårdens skönhet.

Det måste vattnas regelbundet, men korrekt . Du kan inte fukta en flerårig på eftermiddagen i värmen, vattning måste utföras på kvällen eller på morgonen, men inte mer än 3 gånger i veckan. Om det inte är varmt ute är det tillräckligt att vattna busken en gång i veckan. Beroende på buskens storlek kan du behöva 1 till 1,5 hinkar vatten för vattning. Om jorden är sandig, vattna den oftare, om det är lera, mindre ofta.

Bild
Bild

Varför blommar det grönt?

Det händer att öppningsknopparna är färgade gröna istället för vita eller rosa. Detta är normalt för början och slutet av blomningen. Som regel får blommorna efter öppnandet färgen på den naturliga nyansen av en viss sort. Men om det inte sker någon färgförändring kan detta tyda på en misslyckad landningsplats.

En annan anledning kan vara felaktig vård av en flerårig. En grön nyans kan vara resultatet av en förändring av gödningsmedel, om blomman hemma befruktas med andra ämnen . Blomman kan också bli grön med otillräcklig vattning och kraftiga regn. När det gäller andra nyanser ändras färgen på hortensiablomställningar beroende på jordtyp. Samma sort kan blomma med rosa eller blå blomställningar.

En buske, planterad i sur jord, blommar med blå lock. När jorden är något alkalisk bör du förvänta dig att rosa blommor dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om blommorna förblir gröna måste jordens surhet ändras och näringsämnen läggas till. Om du till exempel vattnar busken med aluminiumalun eller använder citronsyra blir blommorna blå. Storbladiga sorter av hortensia kan ändra den naturliga nyansen, men för detta är det nödvändigt att välja en rosa blomma (Hayes Starburst, Snowflake, Lamlight) . Det finns också sorter där grönt är en naturlig färg.

Rekommenderad: