Hur Blommar En Ek? 21 Foton Under Vilken Månad Blommar Ek? Blommande Antal På Våren

Innehållsförteckning:

Video: Hur Blommar En Ek? 21 Foton Under Vilken Månad Blommar Ek? Blommande Antal På Våren

Video: Hur Blommar En Ek? 21 Foton Under Vilken Månad Blommar Ek? Blommande Antal På Våren
Video: Flytta tulpaner på våren 2024, Maj
Hur Blommar En Ek? 21 Foton Under Vilken Månad Blommar Ek? Blommande Antal På Våren
Hur Blommar En Ek? 21 Foton Under Vilken Månad Blommar Ek? Blommande Antal På Våren
Anonim

Det faktum att ek, liksom andra växter, kan blomma, misstänker många inte ens. Och det är inte förvånande, för dess blommor är gröna och är ofta helt osynliga bland lövverket. Hur eken fortfarande blommar kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande beskrivning

Ek är ett långlivat träd, den har en kraftfull stam och en enorm krona. Den kan växa upp till 40 m. Växten tillhör bokfamiljen. Den har många arter - det finns mer än 600 av dem, cirka 20 av dem finns i Ryska federationen . Den mest kända och kära för oss är den pedunculära eken, som också är vanlig.

I de västra regionerna i Ryssland, liksom vid Svarta havets kaukasiska kust, finns det en ek som är mycket vanlig i europeiska länder . Dessa trädsorter är grunden för ryska lundar.

Tyvärr försvinner eklundarna gradvis från vårt landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

På Fjärran Östens territorium, i Amur -regionen, kan du träffa de mongoliska ekarterna, det latinska namnet är Quercus mongolica Fisch. ex Ledeb, i skogarna i Transbaikalia finns till och med en reliktlund av denna sort. Något mindre vanligt i dessa delar är en taggig ek.

När det gäller andra arter är korkekan av stor ekonomisk betydelse, som finns på många ställen - det här är södra Frankrike, Spanien, Algeriet, liksom Kaukasus, nämligen Svarta havskusten . I Medelhavsländerna, särskilt i Italien, växer en vintergrön växt - en stenek, på latin Quercus ilex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess söta ekollon äts till och med. Samma näringsrika frukter finns i ekar i öst, i varma amerikanska stater som Kalifornien. Till exempel användes de i stor utsträckning för mat av indianerna i Amerika. Men det är mestadels bra djurfoder. Ekollonkaffe tillverkas av ekollon som tagits av ekarna som växer i vårt land.

Den genomsnittliga livslängden för en ek är 400 år, men det finns träd av en mer vördnadsvärd ålder - 700 år och äldre

Ett intressant faktum - ekar blommar inte i ung ålder, deras blomning börjar när trädet fyller 20 år. Men detta är en genomsnittlig siffra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om eken är rymlig och fri, om den växer i fritt utrymme, visas de första blommorna när den når 20-25 år. Men om han måste växa bland andra träd kan du förvänta dig blomning 2 gånger längre . Med tiden börjar ekar producera fler blommor respektive, och fler ekollon fås som ett resultat.

Därför är det så intressant att ta reda på hur eken fortfarande blommar, för alla vet om ekollon, men få har sett blommor. Ändå finns de och är till och med ganska komplexa. Liksom många andra kulturer är ekblommor tvåhuvudiga, envägsblommiga: det vill säga att både han- och honblommor blommar på samma träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pollination av blommor kan ske både med hjälp av insekter och med hjälp av vinden. I slutet av ekens blomning bildas en ekollonfrukt i varje äggstock. Den sista mognaden av frukterna sker på hösten. Ståndare (manliga) blommor samlas i blomställningar, representerar en gulgrön nyans av kattungar (deras nyans sammanfaller nästan helt med färgen på unga blad), de hänger från grenar i hela klasar.

Kvinnliga pistillatblommor är också gröna, de samlar 2-3 blommor på speciella korta stjälkar, medan de har en liten röd topp, som är en liten antenn som fångar pollen.

De visas senare än hanblommor, ungefär en vecka efter deras utseende. De är små, storleken på ett spannmål och ligger på högre ekgrenar än manliga.

Bild
Bild

Samtidigt är de gömda vid basen och till och med liknar njurar, varför de är så svåra att märka. Men det är de som kommer att förvandlas till de välkända ekollonerna i framtiden. Ett stort antal skalliknande blad växer i den nedre delen av honblommorna . De ligger på en speciell rulle, som är en utvecklad behållare. Under mognaden av frukten växer denna rulle och bildar en plyus - ett karakteristiskt fat där ekollan ligger.

Ekvarianter har också olika storlekar av ekollonfrukter . Och även vågens form är extremt rik: i vissa arter är vågen små, i andra, till exempel i den ungerska eken, är vågen centimeter långa och vände bort. Eken kännetecknas av en trecellig äggstock med blommor, men under fruktmognadsperioden kommer bara ett bo att växa, resultatet är en enfröad frukt med en stark läderartad perikarpa, som botaniker klassificerar som en nötliknande frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken månad blommar det?

Liksom många andra fruktbärande växter blommar ek också på våren. I vårt land, dess centrala del, faller denna period runt majdagarna . Samtidigt är början av blomningen direkt relaterad till växtens sort. Olika arter har olika blomningsdatum. Engelsk ek är av två typer - sommar och vinter. Den första arten börjar blomma oftare under första halvan av maj, blommar rejält, producerar många ekollonfrukter.

Oftast är sådana ekar ägare till jämna stammar . Den andra, vinterarten börjar blomma 2 veckor senare. Han kommer att ha färre blommor och frukter. Ekblad blommar bara, de är små, målade gulgröna. Örhängen dyker upp tillsammans med dem, de hänger i klasar från grenarna.

Örhängena är färgade på samma sätt som de unga bladen - gulgröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och de sticker absolut inte ut mot lövverkets bakgrund . Men det faktum att bladen vid denna tidpunkt är mycket små gör processen med pollinering mycket lättare. Naturligtvis blommar ek främst i maj, men den kan blomma även under sommarmånaden - juni. Trädet styrs i första hand av vädret, själva växten kan avgöra om frost förväntas eller inte.

Blomningen av ekblad från knopparna pågår under en hel månad . Denna process börjar i början av maj och pågår till början av juni. Även här beror mycket på väderförhållandena, till exempel hur vädret var i april: till exempel flyttar kylan tiden för blommande ekblad till slutet av maj.

Bild
Bild

Hur många blommor?

Blommor på ekar visas samtidigt med löv, sent på våren. Men till skillnad från bladen, som gradvis blommar under en månad, är blomningstiden i sig inte mer än 10 dagar. Efter att ha blommat på ståndarna i blommorna i den manliga gruppen, mogen pollen, förblir den aktiv under en kort tid - 4-5 dagar. När vädret är gynnsamt för pollinering, det vill säga om det är blåsigt och det finns tillräckligt med sol, smular den mogna pollen snabbt, och vindströmmar eller insekter överför det till pistillerna och därigenom befruktar honblommorna.

Och på hösten blir dessa blommor till karakteristiska ekollonfrukter som sedan faller till marken.

De övervintrar under ett lager snö, och på våren, om det är varmt, växer unga träd från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förädlingsprocessen för en ek kräver mycket styrka och mycket energi. Det är av denna anledning som dessa träd inte bär frukt varje år, det händer vart 5-8 år.

För utveckling och blomning är det nödvändigt att det blir en liten kylning på våren . I princip är eken rädd för kallt väder, och i detta avseende börjar saftflödet senare än i andra kulturer. Men för att bevara blomställningens integritet krävs en liten kylning. Det finns ett så populärt tecken: om en ek har blommat betyder det att det snart kommer att bli så kallad ekkyl. De är kortlivade, ungefär en vecka, men de är de sista kalla dagarna före den varma efterlängtade sommaren.

Rekommenderad: