Varför Blommar Inte Hortensia? Varför Ger Hortensia Bara Lövverk Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Uppnår Du En Underbar Blomning I Trädgården?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Hortensia? Varför Ger Hortensia Bara Lövverk Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Uppnår Du En Underbar Blomning I Trädgården?

Video: Varför Blommar Inte Hortensia? Varför Ger Hortensia Bara Lövverk Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Uppnår Du En Underbar Blomning I Trädgården?
Video: Why Isn't My Hydrangea Blooming? // Garden Answer 2024, April
Varför Blommar Inte Hortensia? Varför Ger Hortensia Bara Lövverk Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Uppnår Du En Underbar Blomning I Trädgården?
Varför Blommar Inte Hortensia? Varför Ger Hortensia Bara Lövverk Och Vad Ska Jag Göra åt Det? Hur Uppnår Du En Underbar Blomning I Trädgården?
Anonim

Hortensia anses med rätta vara en riktig dekoration av vilken trädgård som helst, dess stora öppnade blommor-bollar i känsliga färger ser spektakulära ut både i en enda plantering och som en häck. Trots den ganska opretentiösa naturen hos denna chica buske kan inte alla trädgårdsmästare uppnå frodig och lång blomning.

I vår artikel kommer vi att gå mer in på orsakerna till att hortensia på gatan bara ger en grön massa och inte bildar blommor.

Krav för blomning

Vanligtvis bildar hortensia, med rätt vård, en spektakulär buske, bestående av 5-7 blomställningar. Denna växt blir det främsta dekorativa elementet i landet eller i trädgårdsträdgården. Hortensia blommar i mitten av sommaren, när antalet soliga dagar ökar betydligt och en stabil hög temperatur upprättas på natten. Slutet av blomningen är i september.

För det för att hortensia ska glädja sina ägare med frodig, lång blomning, kräver buskarna obligatorisk beskärning - det har en stark effekt på tillväxten av gröna skott och överflödet av blomning. Felaktigt utfört förfarande blir huvudorsaken till att gatuhortensior bildar ett lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning spelar en viktig roll, hortensia reagerar bra på vatten, även namnet är översatt från latin som "en skål med fukt". Kulturen behöver frekvent och riklig hydrering. Under den varma sommarperioden måste varje växt vattnas två gånger i veckan, men om det är regnväder kan bevattningsmängden minskas, medan vattenmängden justeras beroende på vädret.

Tänk på: unga buskar som bara nyligen planterats i marken har vanligtvis försvagade rötter och tar lite tid för att helt stärka och börja bilda blomstjälkar. Det är därför som hela blomningen av hortensia inträffar först under det fjärde året av växttillväxt.

Om hon inte gör dig nöjd med sina blommor direkt efter plantering, ska du inte få panik, fortsätta vattna och befrukta det gröna husdjuret och i framtiden kommer du att kunna få vackra planteringar varje säsong.

Bild
Bild

Orsakerna till hans frånvaro

Anledningar till Street Hortensia bildar inte peduncles och knoppar, kan vara olika:

  • jordens sammansättning är inte lämplig för växten;
  • rotsystemet är försvagat och dåligt utvecklat;
  • felaktig bevattningsregim;
  • belysningsproblem;
  • överskott, eller omvänt, brist på gödselmedel;
  • frysning av skott;
  • fel landningsplats;
  • sjukdomar och trädgårdsskadegörare;
  • fel beskärning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper plantmaterial är det lämpligt att kontakta specialiserade plantskolor. När man väljer en trädgårdshortensiabuske på marknaden och i en lite känd butik, föredrar många exemplar med riklig blomning . Men i praktiken blir detta inte alltid en indikator på god växthälsa. I de flesta fall används tillväxtstimulerande medel för att ge plantan en presentation. Faktum är att sådana förstärkare skapar en ökad belastning på hortensiornas vegetativa egenskaper, därefter bildar sådana buskar inte blommor på länge, och ibland händer det att ägarna inte ser blomning alls. Det är bättre att omedelbart vägra att köpa en sådan planta och göra ett val till förmån för ett icke-blommande exemplar.

När du köper plantmaterial, se till att växten inte är växthus - sådant material slår mycket dåligt i det öppna fältet.

Fel vid matning orsakar ofta bristen på blomställningar i en hortensia i trädgården . Införandet av kvävehaltigt gödningsmedel i jorden stimulerar den aktiva tillväxten av grön massa, kaliumgödsel och fosforgödsel har en gynnsam effekt på blomningen, dess prakt och varaktighet. Oerfaren odlare tror att gatuhortensior inte behöver kväve för blommornas utseende - och det här är ett stort misstag. Kvävepreparat bidrar till bildandet av skott, på vilka knoppar läggs på hösten, som skjuter ut blomstjälkar under den efterföljande växtsäsongen, men sådant gödningsmedel behöver endast appliceras på våren. På sommaren bör tonvikt läggas på preparat som innehåller kalium och fosfor - de kommer att bibehålla blomningstiden.

Med höstens början kräver hortensior fosforföreningar - med deras hjälp kommer blomman att kunna överleva vintern och hålla alla knoppar intakta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia kan inte producera peduncles på grund av analfabeter beskärning - detta är en av de vanligaste orsakerna till icke -blomning. Om du skär av alla skott på hösten kommer växten aldrig att blomma nästa vår. Faktum är att knoppar som ska blomma börjar bildas på hösten … Det är viktigt att de övervintrar och kan vakna när värmen börjar, därför bör höstbeskärning begränsas till att ta bort torra grenar, försvagade och igenvuxna skott, det är också nödvändigt att klippa av buskarna som växer inåt - de förvärra plantans dekorativa tillstånd.

Tänk på att knoppar bildas på toppen av skotten, så det finns ingen anledning att förkorta friska hortensiagrenar.

En faktor för svag blomning eller dess fullständiga frånvaro kan vara brist på belysning . Detta är ganska vanligt i områden där naturligt solljus är tillgängligt i begränsad omfattning. För att åtgärda problemet måste du ställa in ytterligare belysning eller flytta anläggningen dit det finns tillräckligt med solljus.

Bild
Bild

Hortensia bildar ofta inte knoppar på grund av frysning av knopparna på vintern. De flesta av de opretentiösa sorterna av hortensia tål lätt kyla, men under de senaste åren har vintrarna lite snö, så hortensian måste täckas för vintern, och ju tidigare du gör det, desto bättre. Det är optimalt att utföra allt nödvändigt arbete under det andra decenniet i september . Vid lugnt torrt väder böjs buskens flexibla skott försiktigt mot underlaget och fixeras med trädgårdsklämmor. Träskott bryts ofta med kraftig nål, så stora stenar, tegelstenar eller ett lager grangrenar kan appliceras under dem. Sedan är busken täckt med agrofiber eller annat fiberduk. Kom ihåg: högkvalitativ ventilation måste bibehållas under skyddet, så plastfolie kan inte användas. Ovanifrån strös busken med torv eller jord med ett lager på 8-15 cm och täcks med nålar.

Skyddet tas bort på våren, efter den sista snösmältningen och upprättandet av en stabil temperatur över noll på dagtid och nattetid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Problemlösningsmetoder

Det bör noteras att växtsäsongen för hortensia av olika sorter har sina egna karakteristiska egenskaper och för att för att lösa problemet med bristen på blommor, bör du fråga om särdragen i utvecklingen av en viss sort.

Paniculata . Denna art kännetecknas av en lång utvecklingsperiod, den allra första blomningen sker först vid 5-6 års ålder. Den vanligaste orsaken till bristen på knoppar är jordens sammansättning och struktur. Panikulära sorter föredrar måttlig syra och lera; peduncles visas helt enkelt inte på tung lera, sandstenar och dålig jord.

För riklig lång blomning bör du testa jorden, ge den nödvändiga surheten och ständigt applicera toppdressing.

Bild
Bild

Storbladig hortensia . Den vanligaste orsaken till frånvaron av knoppar av denna sort är frysning, eftersom en sådan buske bara tål frost ner till -18 grader, i områden med kalla vintrar, behöver kulturen ett skyddande skydd.

Sköldknoppar bildas uteslutande på skotten under den senaste växtsäsongen, och denna faktor måste beaktas vid skärning. Om beskärningen utfördes under stubben, kommer en sådan växt att blomma först under det andra eller tredje året.

Tänk på att detta är en av de mest fuktälskande sorterna av hortensior, så den behöver rikligt och ofta vattnas, minst en gång i veckan, 2-4 hinkar för varje buske. När vatten är knappt producerar växter väldigt få små blommor.

Bild
Bild

Trädliknande hortensia . Den tillhör de längsta blommande sorterna. Blombildning börjar från det femte året av växtens liv. Trädliknande hortensia kännetecknas av ett ökat behov av fukt; i torra tider, utan vattning, stannar buskarna helt enkelt i utvecklingen och släpper inte peduncles. För långsiktig blomning kräver växten minst 6 rikliga vattningar per säsong.

Denna hortensia bildar blomställningar på säsongsskott, så beskärning påverkar inte bildandet av knoppar på något sätt - sådana buskar kan klippas som du vill och när du vill.

Bild
Bild

Råd om vård

Om växten planteras på en bekväm plats, observeras alla grundläggande regler för jordbruksteknik, hortensia lider inte av sjukdomar och angrepp av skadedjur och blommar inte i mer än 5 år - ytterligare stimulering kommer att krävas. För att få grödan att blomma bör mineralgödselmedel och näringsblandningar användas. Toppdressing bör göras sporadiskt eller enligt schemat. Här är några effektiva alternativ för att stimulera blomning.

  • Omedelbart efter att snön smälter appliceras Pokon -gödselmedel på jorden för att ge näring åt stjälkarna och stärka rotsystemet. Sammansättning med hög aktivitet, alla nödvändiga doser anges på förpackningen.
  • Från maj till juni ska hortensia vattnas med en lösning av nitroammofoska med en mängde 2 msk. l. på en hink med vatten eller en komplex blandning för prydnadsblommande buskar är intervallet mellan varje befruktning 2 veckor.
  • För att öka blommans prakt är det nödvändigt att regelbundet utföra flytande eller granulärt gödningsmedel under hela växtsäsongen, särskilt från maj till juli, under denna period reagerar kulturen väl på kaliumsuperfosfat (1 msk. L. per 10 l vatten). Från färdiga blandningar kan du använda Fertika.
  • En engångsmatning med GreenWorld, som skapades speciellt för hortensior och rododendron, hjälper till att avsevärt öka det totala antalet och kvaliteten på knopparna. Toppdressing utförs på våren vid det andra bladets uppkomst.
  • När hösten börjar kan du mata din hortensia med organiska gödningsmedel, vilket gör det lättare att förbereda sig för vinterperioden. Vid denna tidpunkt kommer humus eller ruttet gödsel att göra, mulching med flis, sågspån eller nålar hjälper till att hålla fukt under buskarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: preparat som innehåller kalk bör inte användas för att stimulera blomningen av hortensia; du bör inte mata kulturen med träaska. Faktum är att sådana blandningar minskar jordens surhet, vilket påverkar plantans utseende negativt och försämrar dess förmåga att blomma.

Rekommenderad: