Geraniumblad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Bladens Kanter Torkar? Hur Vattnar Man Pelargoner Om Bladen är Missfärgade Och Böjda? Vad är Orsakerna Till Detta?

Innehållsförteckning:

Video: Geraniumblad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Bladens Kanter Torkar? Hur Vattnar Man Pelargoner Om Bladen är Missfärgade Och Böjda? Vad är Orsakerna Till Detta?

Video: Geraniumblad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Bladens Kanter Torkar? Hur Vattnar Man Pelargoner Om Bladen är Missfärgade Och Böjda? Vad är Orsakerna Till Detta?
Video: How do you know if your geraniums are overwatered? 2024, Maj
Geraniumblad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Bladens Kanter Torkar? Hur Vattnar Man Pelargoner Om Bladen är Missfärgade Och Böjda? Vad är Orsakerna Till Detta?
Geraniumblad Blir Gula: Vad Ska Jag Göra Om Bladens Kanter Torkar? Hur Vattnar Man Pelargoner Om Bladen är Missfärgade Och Böjda? Vad är Orsakerna Till Detta?
Anonim

På många fönsterbrädor kan du hitta blommande växter med ljusa öppna knoppar, som kallas pelargoner. Men bara ett fåtal vet att detta är långt ifrån fallet, eftersom blomman tillhör en helt annan art och också kallas ganska annorlunda. Äkta pelargon är en vild eller trädgårdsväxt med små blå blommor, och blomman som är känd för oss under detta namn är pelargonium. De är avlägsna släktingar, eftersom båda tillhör familjen Geraniev, men tillhör olika arter. "Fel" namn är så fäst vid krukväxten att få människor använder den riktiga. För att inte bli förvirrad, i artikeln kommer vi också att använda det välkända begreppet. Så pelargon kännetecknas av lyxiga blommor och opretentiös vård, därför är det mycket populärt bland blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

När du odlar pelargoner hemma kan du möta vissa svårigheter. En av de vanligaste är gulning av bladplattorna.

I de flesta fall är anledningen till att bladen blir gula felaktig vård eller förvaringsförhållanden.

Det är värt att överväga dem mer detaljerat

  • Överdriven eller omvänt dålig vattning har en skadlig effekt på växten . Om bladens kanter torkar eller de är missfärgade saknar pelargonen fukt. Att täcka bladets blad med gulaktiga fläckar betyder att blomman lider av överdriven vattning. Mängden och mängden befuktning är direkt relaterad till säsongen. På vintern räcker det med 1 vattning per vecka, med mer frekvent, förutom en gulaktig blomning, kan rotförfall också börja. På sommaren ökar mängden fukt.
  • Blad kan också bli gula av för hårt vatten , på grund av vilket kalcium börjar ackumuleras i jorden. För vattning av pelargoner är det värt att bara använda väl avlagrat vatten, helst inom några veckor. Florister rekommenderar att du tillsätter lite citronsyra eller ett par droppar citronsaft för att mjuka upp det.
  • Ökad luftfuktighet innebär också utseendet av gulhet på bladplattorna. Därför behövs inte sprutning som extra fukt för blomman.
  • Tät kapacitet förhindrar att rötterna utvecklas korrekt. I en liten kruka försvagas blomman, eftersom den saknar näringsämnen. Under dessa förhållanden börjar gulnade delar dyka upp på växten. För stor kruka är inte heller lämplig, eftersom överflödigt utrymme fördröjer utvecklingen av spirande, geranium använder all sin kraft på att öka rotsystemet. Den stora ytan tillåter inte att fukt snabbt avdunstar, vilket är fylld av röta på rötterna.
  • Utkast orsakar ofta gula pelargonblad. Växten tolererar dem inte bra, så du bör inte placera den nära fönstren som ofta lossnar. Luftströmmar när rummet ventileras får inte falla på blomman.
  • Värme i rummet påverkar också pelargonets utseende negativt. Om nivån överstiger +20 grader torkar bladplattorna ut och blir gulaktiga. För att växa och utvecklas normalt behöver en blomma kyla, men här behöver den inte heller gå till ytterligheter. Hypotermi är dödligt för pelargoner.
  • Dränering är en oumbärlig komponent när man planterar en växt, eftersom den fungerar som en skyddande barriär för rötterna från vattenloggning. I frånvaro kan vätskan stagnera i botten, vilket leder till gulning av bladen och sedan till pelargonets ruttnande.
  • Blomman behöver en jord bördig och väl lossad . Det bästa alternativet skulle vara ett färdigt substrat för pelargonium.
  • Belysning spelar en viktig roll för plantans underhåll, eftersom både överdrivet starkt ljus och dess brist leder till utseendet av en gul blomma. I begränsat ljus sträcker växten ut sig, löv och skott blir slöa. Här är det värt att hitta det bästa platsalternativet.
  • Brist på näringsämnen och mikronäringsämnen provocerar också gula blad och rödaktiga kanter. Organiska tillsatser och mineralblandningar som innehåller kalium och fosfor är väl lämpade. Det är viktigt att följa appliceringsregimen och proportioner, eftersom ett överskott av gödningsmedel, särskilt kvävegödselmedel, medför utseendet av en gul blomning. Som ett alternativ till toppdressing kan du använda en icke-koncentrerad lösning av jod med vatten, det har en positiv effekt på plantans tillstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vården är tillräcklig och alla nödvändiga villkor är uppfyllda, men blomman inte ser särskilt bra ut, bladplattornas kanter torkar eller bladen krullar ihop till ett rör, bör man leta efter orsaken vid möjliga sjukdomar. Geraniumsjukdomar kan provoceras av svampar, bakterier och virus. Glansiga ränder och brunaktiga fläckar visas på bladen, vilket leder till att de helt vissnar, pelargonen dör. Virussjukdomar är en följd av insekternas tidigare aktivitet på växten . Infektion är också möjlig under sticklingar, genom att ta sticklingar från en sjuk blomma. I detta fall dras bladen ihop, uttalade gröna ådror visas på dem och bildar ett mosaikmönster. Sådana tecken indikerar förekomsten av vaskulär patologi, den sjuka växten bör förstöras för att undvika att infektera andra.

Sjukdomar som orsakas av bakterier leder till bildandet av gulaktiga fläckar på bladen och deras tappning . Utvecklingen av bakteriesjukdomar orsakas av för varm fuktig luft i rummet och dess symptom - bladvener blir svarta. Om du inte vidtar några åtgärder kommer plantan att torka ut. Vid infektion med svampar och bakterier bildas fläckar i olika former och färger, de kan vara gråa, brunaktiga eller gula.

Blackleg är en vanlig bakterieinfektion som kännetecknas av ruttnande skott, vilket får dem att bli täckta med en svart blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rost blir ett betydande problem för pelargoner, med det är de övre delarna av bladplattorna täckta med fläckar med en gulbrun färg med en klart definierad kant, och de nedre - med små bruna prickar. Märkningarna på bladen är påsar av svampsporer. Och även sjukdomen orsakar bildning av ödem på lövverket - små, täta tillväxter. När de dyker upp tas de drabbade plattorna bort. Geraniumblad blir också gula när blomman skadas av skadedjur. De vanligaste skadedjuren är värda att överväga.

  • Nematoder - små maskar som livnär sig på blommans rötter. Du kan känna igen en skada av dem av miniatyrfläckarna på rötterna. Den sjuka växten försvagas och dör sedan.
  • Spindelkvalster suger saften från bladen, det är därför de krullar. Baksidan är täckt med spindelväv och sedan torkar hela plattan ut.
  • Bladlus kommer inte att bosätta sig på en blomma om gödning med kaliumhalt och en minsta mängd kväve används.
  • Whitefly skadar löv genom att göra äggläggningsrörelser inuti.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Om gula eller börjar torka ut bladplattor på pelargoner bör akuta åtgärder vidtas för att rädda blomman. Det är nödvändigt att fastställa orsakerna till sjukdomen, då är det möjligt att hjälpa växten snabbare, nämligen:

  • Först och främst bör du se om blomman är ordentligt placerad i behållaren, det finns tillräckligt med utrymme för att den ska växa, det finns dränering; om det finns avvikelser, ändrar de krukan eller jorden, det är nödvändigt att använda ett speciellt substrat för pelargonium;
  • du kan flytta pelargonen till en ljusare plats, men se till att skugga den från direktstrålar;
  • revidera vattningsregimen - de fuktar växten tillräckligt, men inte för ofta; det är nödvändigt att övervaka närvaron av vatten i pannan, det ska inte stagnera där, eftersom jorden måste torka ut mellan vattningarna;
  • blomman gillar inte temperaturförändringar, den ska placeras bort från värmeapparater; på vintern är det bättre att ta bort det från fönsterbrädan så att det inte kommer i kontakt med kallt glas;
  • rummet måste ventileras, växten behöver frisk luft, men drag har en skadlig effekt på det; om det finns en sådan möjlighet flyttas blomman;
  • när jorden torkar, fuktas den omedelbart; om blomman efter vattning inte har fått sitt ursprungliga utseende, ligger orsaken till bladens gulhet någon annanstans;
  • vid användning av gödningsmedel måste de rekommenderade doserna strikt följas; en överdriven mängd eller en stark koncentration av läkemedlet kan skada rotsystemet, vilket kommer att manifestera sig i gulning av bladen; om detta händer måste rötterna undersökas väl, de skadade bör tas bort och pelargoner bör transplanteras;
  • om, under undersökningen, svampsjukdomar eller skadedjur avslöjas, är växten isolerad och kan behandlas med fungicider (mot sjukdomar) eller insekticider (vid skador av insekter); fram till fullständig härdning bör pelargoner i karantän;

torkade löv måste tas bort och själva växten måste undersökas oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra bildning av gula löv måste du följa huvudkraven för vård, eliminera alla negativa faktorer, justera bevattnings- och utfodringsregimen. Det är värt att skydda pelargoner från möjliga problem i förväg, snarare än att leta efter deras lösning senare . Genom att skapa bekväma förhållanden för växten kan du skydda den från kommande sjukdomar, och pelargon kommer att tacka dig för detta med sitt friska och blommande utseende.

Rekommenderad: