Hur Man Beskär En Hortensia? Hur Beskärs Hortensior Korrekt På Våren, Sommaren Och Hösten? Behöver Du Beskära För Vintern Efter Blomningen? Hur Bildar Man En Buske?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Beskär En Hortensia? Hur Beskärs Hortensior Korrekt På Våren, Sommaren Och Hösten? Behöver Du Beskära För Vintern Efter Blomningen? Hur Bildar Man En Buske?

Video: Hur Man Beskär En Hortensia? Hur Beskärs Hortensior Korrekt På Våren, Sommaren Och Hösten? Behöver Du Beskära För Vintern Efter Blomningen? Hur Bildar Man En Buske?
Video: Då vet du att det är dags ! Krukväxter plantera om beskär ta sticklingar från pelargoner 2024, April
Hur Man Beskär En Hortensia? Hur Beskärs Hortensior Korrekt På Våren, Sommaren Och Hösten? Behöver Du Beskära För Vintern Efter Blomningen? Hur Bildar Man En Buske?
Hur Man Beskär En Hortensia? Hur Beskärs Hortensior Korrekt På Våren, Sommaren Och Hösten? Behöver Du Beskära För Vintern Efter Blomningen? Hur Bildar Man En Buske?
Anonim

Hortensia (Hydrangea) är älskad av många trädgårdsmästare för sin skönhet, mångfald av färger, blommande hela sommaren, enkel skötsel. Det viktigaste som en växt behöver är riklig vattning (namnet på en blomma översätts som "ett kärl med vatten"). Men för att få många stora blomställningar måste de matas i tid, och viktigast av allt måste de klippas korrekt och i tid. Det är beskärning som ger dekorativitet åt olika typer och sorter av hortensior. Vår artikel kommer att berätta hur du korrekt skär denna eller den där formen av en växt.

Bild
Bild

Optimal tid på året

För att bestämma den mest framgångsrika tiden för beskärning av en hortensia måste du veta vilken art den tillhör (buske, träd, liana). Dessutom måste du ta hänsyn till sorterna, som är indelade i två grupper i enlighet med reglerna för beskärning.

Den första gruppen innehåller hortensior som blommar på förra årets skott. Dessa är följande sorter:

  • ekbladad;
  • storbladig;
  • sågtandad;
  • hortensia Sargent (Sargent);
  • petiolate.

Här är några exempel från denna grupp: Expression, Ever Peppermint, Endless Summer, You & Me.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensior från den andra gruppen bildar knoppar på unga skott som har växt under innevarande år. Dessa är trädliknande och panikulära underarter, representerade av följande sorter: Dart's Little Dot, Pinky Winky, Hayes Starburst, Annabelle och många andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter i den första gruppen rengörs på våren, när knopparna börjar svälla . Tidigare kan detta inte göras, eftersom knopparna kommer att indikera ursprunget för nya grenar. Om det blir i mars eller april beror på klimatzonen och det aktuella vädret. Till exempel, på de södra breddgraderna, mittfältet, där nya skott växer snabbare, rengörs hortensian mer grundligt. Annars växer grön massa istället för blommor.

I de norra regionerna, bortom Ural, i Sibirien, där tillväxten bromsas, sker beskärningen måttligt. Vissa odlare tror att storbladig hortensia inte behöver klippas av på våren . Eller gör bara lätt sanitär beskärning.

Och för sorterna i den andra gruppen är bildandet av unga skott viktigt. Därför, på våren, klippte de av gamla, växande inåt, sjuka grenar. Högst 3 par njurar återstår vid hälsosamma processer. Om proceduren utförs korrekt kommer en skott med en frodig blomställning i slutet att bildas från varje knopp till sommaren.

Det är omöjligt att dra åt med beskärning, annars hinner blomman inte att mogna och förbereda sig för frost . Men hela sommaren måste sanitär beskärning göras. Om du i juni upptäcker att busken har vuxit mycket, extra unga skott har vuxit, måste du klippa av dem utan ånger.

Men det är bättre att göra detta efter blomningen. För att göra detta, klipp grenen med 1/3 vid närmaste internod.

Bild
Bild

På hösten behöver växten beskärning och förberedelse för vintern. Många älskare av denna blomma säger att de inte tar bort blomlocken efter att de har bleknat . På vintern ser de mycket vackra ut mot bakgrunden av snö. Men med en stor mängd kommer det att sätta press på denna blommaherbarium och kan bryta tunna grenar. Innan växten förbereds för viloläge avlägsnas grenar som växer inåt från träden. Hos vuxna buskar, träd, lianor förkortas överskott.

I allmänhet är det på hösten mycket bekvämt att bilda en krona, eftersom växten är i "halvsömn" - juice kommer inte att släppas rikligt, växtens form, sjuka, överskott och torkade grenar är bättre synlig. Och blomsterodlare har mer tid på hösten.

Således, för beskärning kan den mest lämpliga tiden kallas vår och höst, men sommarsanering skadar inte växten … Och resultatet blir en frodig krona, föryngring av busken, en ökning av antalet och storleken på blommor.

Bild
Bild

Typer av beskärning

Många hortensiaälskare skär inte alls sitt husdjur. Men med tiden kommer en sådan växt att få ett fult utseende, knopparna blir mindre, på grund av det stora antalet skott slutar blommor bildas helt. För att undvika dessa problem, och utföra beskärning.

Baserat på funktionerna finns det fyra typer av trimning: sanitär, formande, stimulerande, föryngrande. Om det behövs kombineras de eller utförs separat.

Bild
Bild

Sanitär

För att bli av med torkade, gamla, sjuka, krokiga och onödiga skott utför de sanitära beskärningar. Detta är vad du behöver göra tidigt på våren. Faktum är att under vintern kunde grenarna frysa, bryta från snöns vikt. Efter skärning är det värt att noggrant undersöka busken (trädet) igen: om det finns grenar som växer inuti kronan måste de också klippas av.

Bild
Bild

Formande

De börjar bilda en buske i 2-3 år. Under det första året anpassar sig växten och bildar ett rotsystem. Men sedan, för att ge den önskad form, stimulera tillväxten av starka grenar, fördela blomställningar genom kronan och göra en formativ beskärning. På våren, medan det inte finns någon grön massa, är skelettgrenar och knoppar tydligt synliga, från vilka skott kommer att växa . Det är under denna period som fjolårets tillväxt minskas med 1/5 - 1/3 av längden och lämnar 2-3 knoppar. Det är viktigt att bli av med de svaga grenarna och låta de starka peka utåt.

För att organisera formationen korrekt måste du ta hänsyn till de specifika funktionerna

  • I storbladade hortensia skärs blekta knoppar av och lämnar unga icke-blommande tillväxter.
  • Ett träd bildas ofta av den panikulära sorten och tar bort svaga och inåt växande grenar. För att bilda starka grenar på ett träd förkortas de med bara 1-2 knoppar. Om jag på planteringsplatsen skulle vilja se en buske, då är plantan begravd, vilket ger möjlighet att växa nya skott från marken.
  • Treliknande hortensior börjar också bildas på 2-3 år. Under det andra året skärs skotten så att 3-4 knoppar finns kvar. Huvuduppgiften är att bilda skelettgrenar. Och bara ett år senare börjar de bilda locket på trädet.
Bild
Bild

Stimulerande

Reglerande (stimulerande) beskärning är utformad för att säkerställa riklig blomning. Det hålls årligen från och med det tredje året. Tiden kan sammanfalla med sanitär beskärning. Vid förra årets skott tas en del av grenarna bort över den första starka blomställningen. OCH här måste odlaren lösa ett litet problem för sig själv: aktiv beskärning av skott kommer att leda till riklig blomning, men växtens storlek kommer att reduceras kraftigt … Om det inte finns någon önskan att kraftigt minska busken, måste du klippa av skotten med högst en tredjedel.

Stimulering resulterar i ett stort antal stora blommor, som med sin vikt kan bryta grenar. Det är nödvändigt att använda stöd och ett strumpeband av sådana växter.

Bild
Bild

Föryngrande

Kardinalföryngring beskär en växt under en stubbe. Det utförs i fall där hortensia har lidit av sjukdomar, mekanisk skada, förtjockning, skadedjur. Med denna beskärning skärs flerårigt trä på 0,5-0,8 m höjd och lämnar unga skott. Snittet är gjort med en hacksåg som täcker det med trädgårdshöjd . Nästa år kommer det inte att finnas några blommor, men växten kommer att växa en ung krona, som lätt kan bildas i önskad form.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och armaturer

Det behövs inte många verktyg för att plantan ska se bra ut. Men de måste uppfylla följande krav.

  • Var så skarp som möjligt för att klippa, inte krossa grenar.
  • Var säker och enkel att använda.
  • Var lätt men tillverkad av slitstarka material.
  • Det är bättre att använda bladens smala ändar för att ge tillgång till buskens djup.
  • Instrumenthandtagen ska vara ljust färgade halkskyddade flätor. Det blir lättare att hitta ett sådant verktyg i gräset.
Bild
Bild

Vilka instrument pratar vi om?

  • Sekatör . För hortensior är klassiska beskärningssaxar med ett böjt blad - näbb lämpliga. Men du kan få ett blomsterhandlarverktyg för att klippa blommor, liksom en beskärningssax för beskärning av taggiga växter - det hjälper att ta tag i snittblomman och skydda dina händer.
  • Loppers hjälper inte bara vid sanitet, utan också vid beskärning mot åldrande. De har långa handtag, vilket är bekvämt för gallring av växten. Det är ett oumbärligt verktyg för arbete på höjden eller på kronans djup.
  • Trädgårdssågar används för att skära tjocka grenar och stammar. Trädgårdssågar fungerar bäst på torrt trä, även om de skär igenom levande grenar. Men elektriska och motorsågar används endast på torrt trä.
  • Trädgårdsknivar kan också behövas: för att ta bort oegentligheter, skadad bark, klippa en blomma. Det finns flera sorter av trädgårdsknivar. För hortensior är trimning lämplig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom verktyg. en blomsterhandlare behöver:

  • handskar;
  • skyddsglasögon för sanitetsarbete;
  • stöd och selar för bindning;
  • trädgårdshöjd och kol för att täcka nedskärningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beskärs olika typer av hortensior?

I vårt land finns det oftast panikulära, storbladiga (trädgård) och trädliknande sorter. Vi kommer att prata mer detaljerat om hur man korrekt beskär en växt.

Trädliknande

Denna sort är en prydnadsbuske med frodiga blomhuvuden. Det är från denna sort som det rekommenderas att börja odla hortensia för nybörjare, eftersom det inte är svårt att odla det, det är anpassat till svåra vintrar, tolererar direkt solljus och halvskugga och blommar från mitten av sommaren till mitten av hösten, glädjande med blommor på årets skott.

Professionella och amatörer är överens om att under de första 3-4 åren ska endast sjuka eller skadade grenar beskäras från växten. På hösten är det tillräckligt att bara stänga av blomställningarna av denna sort. På våren är arbetsfronten mycket mer:

  • sanitär beskärning, borttagning av processer som växer inuti kronan;
  • beskärning av ettåriga grenar, på vilka 3-5 knoppar är kvar (det är de som kommer att ge blommorna för det aktuella året);
  • gallring, förhindrande av förtjockning;
  • ta bort gamla grenar på en vuxen växt.
Bild
Bild

Paniculata

Otroligt vackra konformade knoppar duschar panikulära sorter. De finns i små eller stora blommor. På grenarna av den aktuella säsongen växer vita blomställningar, som gradvis blir ljusrosa och senare - till ljusrosa. Det är för detta som den panikulära sorten är så förtjust i. Dessa sorter blommar i juli-oktober.

För att hålla kottarna stora, skärs blomställningarna av efter blomningen . (omedelbart eller på hösten). Om detta inte görs blir blomställningarna små och busken tjocknar.

Beskärning utförs både för buskformen och för standardträdet.

Bild
Bild

För att skapa en frodig buske från den infällda halsen, låt nya skott växa . Nästa år förkortas dessa skott och lämnar upp till 3 par knoppar. Noll och svaga skott måste skäras av. Denna art är väl lämpad som en häck, som inte bara kommer att vara en skyddande, utan också en vacker barriär. Det är på en sådan växt som det är mest bekvämt för nybörjare att odla.

Bild
Bild

Mer erfarna odlare kan bilda en buske med en upphöjd krona:

  • gamla och onödiga grenar tas bort från en 3-årig växt;
  • lämna inte mer än 5 skott som växer i en vinkel på 60º från marken;
  • under dem installeras stöd parallellt med grenarna och binds upp;
  • varje år avlägsnas nya skott i ett ringformigt flöde och lämnar endast 2-3 apikala knoppar;
  • nästa år kommer nya grenar att växa, och förra årets sidoskär skärs i en ring;
  • från vår till vinter tas alla skott bort på mittskottet och lämnar bara 2-3 apikala skott.

I detta schema beskärs växten tills kronan växer till önskad höjd.

Bild
Bild

Ett standardträd erhålls enligt följande:

  • skär av alla skott i en ring, förutom de starkaste, växer vertikalt;
  • binda den till stödet;
  • nyp sidoskotten som bildas på sommaren, men ta inte bort dem (de tjänar till att mata stammen);
  • nästa år, skär dessa sidogrenar till en ring;
  • när den når 0,5-1,5 m i höjd börjar stammen bilda en krona, skär av toppen av trädet och stimulerar dess förgrening.

Det ser schematiskt ut enligt följande.

Bild
Bild

Under hela tillväxten är det nödvändigt att ta bort unga skott som kommer från växtens rötter. Skär också av de blekta blomställningarna, tillsammans med grenarna på vilka de växte, upp till det första paret av knoppar . Sådan beskärning är nyckeln till riklig blomning nästa år.

För att tjockna stammen kläms sidoskotten fortfarande, och nästa år skärs de av längs den ringformiga tillströmningen.

Bild
Bild

Storbladig

Den storbladiga trädgårdshortensian anses vara den mest nyckfulla, men dess blå, blå, röda, snövitblommor är värda ansträngningen att lägga ner på växten. Om det beskärs fel får hortensia inte blomma, därför:

  • på våren utför de sanitär beskärning och lämnar förra årets skott, på den övre tredjedelen av vilka det finns höstknoppar;
  • gamla skott tas bort med 1⁄4;
  • bekämpa förtjockning genom att ta bort laterala och skelettgrenar;
  • vart fjärde år föryngras busken och lämnar 30-40 cm från marken, men det rekommenderas att göra detta på hösten;
  • med kallt väder tar blekna blommor bort.

Diagrammet nedan visar omfattningen av arbetet som måste göras med trädgårdshortensia på våren och hösten när det gäller beskärning.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

För att undvika misstag när man odlar en så vacker växt, använd följande tips.

  1. Beskär inte hortensia de första 2 åren.
  2. Plocka inte av grenar - klipp bara av dem med ett skarpt och rent verktyg. Behandla alla snitt, klyfta hampa med trädgårdshöjd eller hackat kol.
  3. Du måste arbeta i torrt väder för att inte ta svampen till våta sektioner. Snittet görs snett och avgår från njurarna med 2-3 cm.
  4. Om busken är stor och frisk, gallring utförs gradvis om 2-3 år.
  5. Om knopparna redan är synliga på våren, men vädret fortfarande är kallt, är det värt att vänta på uppvärmningen och först då beskärning.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Förutom beskärning måste hortensior matas och vattnas i tid. Efter vårbeskärning mults jorden med kompost, torv eller humus. På sommaren kan du mata med en lösning av 1 del kycklinggödsel och 10 delar vatten, eller köpa specialgödselmedel för hortensior . Förresten, i butiker kan du också köpa droger för att ändra färgen på dess knoppar.

Efter höstens beskärning måste trädgårdshortensia vara täckt för vintern, men det är inte nödvändigt att täcka den panikulära och trädliknande hortensian - allt beror på klimatet på platsen för dess tillväxt.

Rekommenderad: