Beskär Vinbär På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär En Gammal Buske? Scheman För Nybörjare. Under Vilken Månad Ska Du Beskära Vinbär För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Vinbär På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär En Gammal Buske? Scheman För Nybörjare. Under Vilken Månad Ska Du Beskära Vinbär För Vintern?

Video: Beskär Vinbär På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär En Gammal Buske? Scheman För Nybörjare. Under Vilken Månad Ska Du Beskära Vinbär För Vintern?
Video: Beskära Vinbär 2024, April
Beskär Vinbär På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär En Gammal Buske? Scheman För Nybörjare. Under Vilken Månad Ska Du Beskära Vinbär För Vintern?
Beskär Vinbär På Hösten: Hur Man Korrekt Beskär En Gammal Buske? Scheman För Nybörjare. Under Vilken Månad Ska Du Beskära Vinbär För Vintern?
Anonim

Prydnads trädgårdar blir mer och mer populära, platser där det inte finns något mål att samla en stor skörd, men det är höga estetiska krav. Men det fanns hela tiden sommarboende och trädgårdsmästare som försökte kombinera det och det så mycket som möjligt. I områden där varje buske var vacker och inte sticker ut från den övergripande bilden. Till exempel, vinbär glada över hällda frukter och exemplarisk form. Och snabb höstbeskärning bidrar till detta mycket.

Bild
Bild

Varför behöver du det?

Vinbär är inte den mest krävande växten, den är verkligen opretentiös och slår ofta rot där den inte ska växa . Även i övergivna områden kan man se bördiga buskar som växer och gör sitt jobb, trots bristen på underhåll. Detta tyder bara på att vinbär är en tacksam växt, och att en relativt liten lista över procedurer som den behöver kommer att ha ett motsvarande svar. Till trädgårdsmästarens glädje, förstås.

Vanligtvis ger vinbär en bra start, en snabb skörd, vilket imponerar på ägarna till webbplatsen.

Bild
Bild

Men efter 3-4 säsonger sjunker avkastningen, och inte de mest erfarna trädgårdsmästarna börjar få panik. Mest troligt är frågan just i avsaknad av beskärning. Dessutom finns denna reaktion i både röda och svarta vinbär.

Förklaringen är logisk: generativa (kan man säga, fertila) knoppar visas bara i unga grenar, vars ålder är upp till 5 år . Fleråriga grenar tar aktivt upp mat, men de ger inte frukt. Du bör bli av med sådana grenar. Samt från torkade grenar, som inte tillåter lovande skott att utvecklas normalt.

Beskärning föryngrar busken och förlänger dess livslängd med cirka 5 år. Då kommer nya insatser att krävas. Totalt kan vinbär tjäna 20-30 år, som om det finns något att kämpa för.

Bild
Bild

Uppgifter som beskärning löser:

  • de drabbade, sjuka delarna av busken tas bort;
  • produktivitetsökningen, det totala antalet bär;
  • tillväxten av nya skott återupptas;
  • näring fördelas optimalt;
  • perioden för fruktning av busken som helhet ökar;
  • busken får en attraktiv form.

Det är uppenbart att denna procedur är användbar och multifunktionell. Beskärning utförs inte bara på hösten, utan också på våren.

Trots de kvalitativa argumenten om båda beskärningarna avtar inte debatten om vilken som verkligen behövs.

Men sanningen är alltid i mitten. Och om du beskär korrekt, kommer det utan tvekan att vara effektivt

Bild
Bild

Tidpunkt

Hela sommaren utvecklas vinbärsbusken aktivt, och som ett resultat dyker nya skott upp. Några av dem är mycket produktiva, men det finns också oproduktiva sådana. De kommer bara att dölja användbara grenar, vilket hindrar deras utveckling. Det är därför, före vintern, måste busken bli av med denna ballast, och detta måste göras före frostens början .… Det är nödvändigt att vänta tills bladen faller, saftflödet stannar. Så, den genomsnittliga perioden i Ryssland, lämplig för skärning av vinbär på hösten, blir oktober (mellersta remsan).

Bild
Bild

Beskärning efter region

  • Den ungefärliga perioden av frysning av jorden i Moskva -regionen - mitten av november, vilket innebär att det i slutet av oktober redan är nödvändigt att beskära. En halv månad räcker för att växten ska kunna förbereda sig för övervintring.
  • I Leningrad -regionen temperaturen är något annorlunda, så du kan trimma buskarna i mitten av oktober.
  • I Sibirien Temperaturfall, som växlar mellan uppvärmning och kylning, har blivit vanligt. Och om du lyssnar på experterna kan buskarna i början av september skäras av.
  • I Ural detta är också värt att ta hand om under den första höstmånaden.

För att inte misstas med skärtiden måste du klippa ett skott. Om juice fortfarande utsöndras från såret måste beskärningen skjutas upp i ungefär en vecka.

Bild
Bild

För många trädgårdsmästare har månkalendern blivit en säker referenspunkt i trädgårdsarbete och trädgårdsarbete.

Det är värt att komma ihåg att du måste titta på det aktuella året, datumen kommer att vara annorlunda.

Beskärning, enligt kalendern, rekommenderas för den avtagande månen (eller det kan vara i den tredje eller fjärde fasen). Vid denna tidpunkt går cellsaften ner till rötterna

Bild
Bild

Steg-för-steg beskärningssystem

Nu om exakt hur beskärningen utförs. Det kan vara annorlunda, det första kan mycket väl vara förlandning … Tyvärr är hon ofta glömd, men förgäves. Vinbär planteras också på hösten, ungefär en månad före frost. På planteringsdagen skärs toppen av skotten från plantan. I slutändan ska alla grenar ha 2-3 knoppar för vegetation. Varför behövs det - så att i slutet av det första levnadsåret visas 5-6 skott vid busken.

Bild
Bild

Sanitär

Ungefär en månad före frost kommer vinbären att gå i viloläge. Och vid den här tiden måste du klippa den med ett högkvalitativt och säkert verktyg, enligt instruktionerna.

Vilka verktyg kommer till nytta:

  • sekatör - hanterar tunna kvistar och medelålders skott;
  • trädgårdskniv - lämnar jämna snitt, men fungerar uteslutande med tunna grenar;
  • bågfil - har små tänder, det används för att skära tjocka, redan gamla eller bara mogna grenar;
  • avverkare - utrustad med långsträckta handtag, är det bekvämt att använda det om det är svårt att ta sig till grenen;
  • penselklippare - skär alla grenar, klarar sig bra med bildandet av en buske.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla verktyg innan arbetet behövs desinficera alkoholkomposition.

Det spelar ingen roll om beskäraren lånats av en granne eller om det är hans eget instrument - före varje ny operation desinficeras den.

Reglerna är nästan kirurgiska, vilket är förståeligt: bara ett sterilt instrument skadar inte växten. Och en smutsig kan lätt "belöna" en buske med en infektion eller en svamp.

Så, verktygen hittas, klara, du kan börja sanitär beskärning.

Bild
Bild

Sanitär beskärning är 4 stora steg

  • Steg ett … Torkade och sjuka grenar tas bort från växten. Du måste vara hänsynslös mot dem, de hindrar busken från att utvecklas.
  • Steg två . Klipp ut de skott som inte lyckades utvecklas under sommaren, de förblev gröna. Tyvärr är dessa grenar inte lovande.
  • Steg tre . Ta bort grenar som är nära sammanflätade eller växer från mitten av busken, liksom de som envist ligger på marken.
  • Steg fyra . Ta bort deformerade processer, sjuka, uppätna av ett skadedjur.

Praktiskt taget medicinska manipulationer måste göras, men så här är det.

Bild
Bild

Föryngrande

Målen med denna procedur är olika, det handlar inte längre om hur man utför förebyggande åtgärder, hur man avslutar säsongsvård, utan snarare om återupplivning av busken. Som redan nämnts växer och utvecklas vinbär cykliskt. Nöjer sig med en riklig skörd de första åren, och sedan dör frukten ut.

Många vinkar till och med handen mot växten och tror att det är sjukt med något och ingenting kan åtgärdas.

Andra (lyckligtvis finns det fler av dem) vet hur man korrekt skär vinbär och ger dem ett nytt liv. Eller snarare hur man föryngrar en buske.

3 steg av anti-aging beskärning

  1. Ta bort alla grenar som är mer än 5 år gamla . Det är synd, men deras livsväg är över, det är dags att ge vika för unga skott. För svarta vinbär är skottets livslängd 5 år, men för röda och vita vinbär är det 7 år.
  2. Alla skott under ett visst år förkortas med en tredjedel .
  3. Skär bort pagoner på växten, som är över 3 år .
Bild
Bild

Dessa två trimmer, sanitära och anti-aging, anses vara ett måste . Men precis som den förplanterade finns det ytterligare ett par arter som också kräver utförande enligt reglerna. Till exempel underhåll av en buske. Med denna beskärning måste du klippa ut de centrala grenarna, vilket kommer att ge ljus till busken. Om det inte finns särskilt många fruktpagoner kan skotten av det aktuella året tas bort.

Uppmärksamhet! När du bibehåller en buske, bör du inte dras med gallring. Det ska vara måttligt.

Bild
Bild

Att skära ut många centrala grenar på en gång kan stressa växten. Inte alla vet om detta, men många står inför konsekvenserna av sådana handlingar. En växt under stress är sjuk länge, den kan dö, den blir mycket sårbar.

Det finns också mycket förvirring bland nybörjare trädgårdsmästare när det gäller beskärning av en buske efter år. De vet att det är skillnad mellan procedurer med ettåriga vinbär och de som kräver föryngring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man beskär en buske efter år

  • Första året . Grenarna görs kortare, det finns groddar på 15 centimeter.
  • Andra året … 5 av de mest ihållande och starka skotten väljs, resten skärs ut vid roten. Vid denna tidpunkt är det viktigt att korrekt lägga grunden för efterföljande bildning av busken.
  • Tredje året . Grenarna under det första och andra året berörs inte. Av de nya skotten är 5 av de starkaste kvar. Men bara de som inte växer inne i busken. Andra skott av innevarande år skärs av vid basen.
  • Fjärde året . Åtgärderna från föregående år upprepas.
  • Femte året . Det är dags för föryngrande beskärning. Gamla grenar med ett minimum av bär tas bort, tas bort under roten, vilket kommer att stimulera tillväxten av nya skott.
Bild
Bild

Vid beskärning beaktas alltid särdragen hos vinbärsarter. Så, om svart börjar bära frukt på förra årets skott, rött och vitt - året innan förra året.

Fruktzonen för den svarta arten täcker hela grenens längd och de vita och röda - den övre halvan.

Slutligen ger svart 3-5 år, rött och vitt - ett par år längre. Och så är det guldvinbäret, som i större utsträckning anses vara en prydnadsart. Men reglerna för vita och röda vinbär gäller för vård av henne.

Bild
Bild

Tips för nybörjare

Följande är tips som hjälper unga webbplatsägare att inte gå vilse i svårigheterna att ta hand om buskar .… Kanske kommer de att vara användbara för dem som har odlat vinbär i flera år och vill fylla på sina kunskaper.

Bild
Bild

16 tips för beskärning av en vinbärsbuske

  1. Efter trimning är det absolut nödvändigt att bearbeta skivorna . Annars kommer infektionen att tränga in i färska sår, och busken kommer att ha svårt. Innan bearbetningen väntar de på slutet av frisläppandet av juice, och efter torkning kan du fortsätta. Snitten bearbetas med trädgårdslack, som består av kolofonium, vax, propolis och terpentin.
  2. Beskärning vid fel tid på året är fortfarande osannolikt att döda växten . Vinbär är ganska sega, särskilt unga. Men om du gör detta då och då har busken ingen chans.
  3. När det gäller vädret är det bättre att klippa ut extra grenar på en dag när vädret är milt och temperaturen är över noll . Inget regn eller stark vind.
  4. Innan arbetet måste du kontrollera om verktygen är väl slipade. Om inte tillräckligt, måste du underminera.
  5. Om det inte finns något verktyg än, men du planerar att köpa det, är det lämpligt att ta en kniv eller beskärningssax, sax med färgglada handtag … Hållaren får inte heller glida i handen. Ett liknande verktyg är lättare att hitta i gräset, i snår.
  6. Om du måste hantera en gammal buske, relativt jämn försummad, som inte har klippts på 10 år, måste du vara försiktig . De nya ägarna försöker omge honom med omsorg, ibland med prefixet "hyper". Om ett stort antal grenar tas bort från en sådan buske på en gång, kommer vinbärets utbyte definitivt att minska. För en växt är detta stress. Det spelar ingen roll om beskärning sker på hösten eller på våren.
  7. En åldrande buske sprider sig alltid , dess form är oregelbunden, slarvig. För att bilda en mycket mer acceptabel typ av buske måste du först ta bort de grenar som förhindrar tillväxt av nya. Och resten kommer att klippas nästa år.
  8. Metod "en tredjedel ", som, utan överdrift, många trädgårdsmästare använder, verkligen fungerar. Det är inte alltid så effektivt som möjligt, många faktorer påverkar, men du kan prova. Det består i att bara en tredjedel av den totala massan av skott tas bort åt gången. Dessutom är denna metod inte dålig på lång sikt.
  9. Vid beskärning mot åldrande är ett obligatoriskt ögonblick frisläppandet av mitten av busken .… Det är nödvändigt att tunna ut denna del så att luft kan cirkulera fritt mellan grenarna. Och belysningen av anläggningen kommer att förbättras.
  10. Varför måste du ta bort grenar som ligger på marken: på sommaren har de inte tillräckligt med ljus, de bär lite frukt. Någon tror att sådana grenar lägger till estetik i busken, gör det så vävande på marken (fotograferingar mot bakgrunden av dessa växter är fashionabla), men för kulturen i sig är närvaron av sådana grenar en uppenbar nackdel.
  11. En gammal buske kan bringas till ett optimalt tillstånd på 3-4 år, det kommer inte att fungera tidigare . Men det finns ingen anledning att skynda sig, det är bättre än stressigt att bar hela busken och vänta för att se om den kommer att "ta sig ut".
  12. Vissa yrkesverksamma är nära att beskära direkt efter skörden .… Det finns verkligen fördelar: grenarna får mycket ljus, vilket innebär att fotosyntesen av nya skott kommer att starta. Interna grenar efter ett sådant förfarande växer intensivt, vilket kommer att påverka buskens bättre form. Risken för svampinfektion minskar.
  13. Om det märks att busken har tappat sin tidigare frukt kan det räcka med att skära 2 eller 3 skelettgrenar, strax under roten … Plats för nya kommer att frigöras.
  14. Radikal föryngring - det finns också en sådan metod … Men detta gäller buskar som är minst 8-10 år gamla. Alla vinbärsgrenar skärs till basen, skärplatsernas platser är belagda med trädgårdslack. Jorden runt stubbarna strös med humus, och små (cirka 3 centimeter) stubbar sprinklas också med den. Det finns risk för rotfrysning, men för att minska det måste du täcka buskresterna med sågspån eller halm.
  15. Om du vill få större och sötare bär används metoden att odla vinbär på en spaljé . På plantor, efter plantering, skärs alla skott till 5 cm (tillväxtknoppar omvandlas till fruktknoppar). Grenar nära marken skärs; endast huvudskottet ska inte vidröras. Om de nedre grenarna tas bort regelbundet kommer busken i höjd att vara inom en meter med en liten, högst en och en halv meter. Under efterföljande år utförs gjutning: basala skott klipps ut som ligger nära marken. Busken blir nästan kolumnerad. Den sista skörden blir mindre, men själva bären är godare och större.
  16. Beskärning på en stam bildar ett miniträd av vinbär . Du måste välja ett kraftfullt skott, som blir stammen. Andra grenar tas bort. Det förkortas till en meter eller till och med lite mindre än en meter; 3-4 övre knoppar är kvar för att bilda kronan. Den nedre delen av skottet är täckt / satt på i ett gummirör. Alla lämpliga stöd placeras. Sidoskott kläms efter 3-5 blad. Under det andra året kläms nya lager. Under det tredje året liknar vinbär redan ett spridande träd.
Bild
Bild

Men förutom allt som sagts behövs kunskap om hur man sköter en buske direkt efter beskärning. Arbetet, om än inte det jobbigaste, fortsätter.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter all trimningsmanipulation måste du uppdatera stamcirkeln. Området runt busken är befriat från fallna löv, gammal kompost tas bort. De insamlade föremålen skickas antingen till kompost eller bränns. Därefter lossas jorden försiktigt (med en hacka eller till och med en höna), men lite längre från busken - det är viktigt att inte skada rotsystemet.

Lossning skyddar jorden väl från att frysa på vintern.

Bild
Bild

Vad mer ingår i vårdsystemet för trimmade buskar

  • Vattning … Efter intensiv fruktning blir buskarna känsliga för vätskebrist i marken. Om vattnet är knappt påverkar detta inte den framtida skörden på bästa sätt. Om hösten visade sig vara torr, kommer korrekt, inte skrämmande vattning att hjälpa busken att klara vintern lättare. Torr höst är en anledning att regelbundet vattna marken nära busken tills frost.
  • Toppdressing , associerad med brist på huvudelementen . Under skördetiden drar vinbär också ut all mat från marken, jorden blir utarmad. Han saknar (ibland kritiskt) fosfor och kalium. Det vill säga det skulle vara rimligt att införa superfosfat, kaliumsulfat. Dessa gödningsmedel påverkar inte tillväxten, men kvaliteten på bären kommer att förbättras. Gödningsmedlet används i form av granulat.
  • Gödsling med humus för att förbättra växtligheten . Humus och kompost har inte bråttom att lägga sig i marken, du måste fördröja detta ögonblick nästan till själva frosten. Och dessa gödningsmedel kommer att brytas ned i marken i ett par månader. Det betyder att växten kommer i tid till våren att få det som den särskilt behöver.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, de flesta misstagen, och till och med dödliga fel, kommer ut med toppdressing . Till exempel introducerar en trädgårdsmästare koncentrerad humus. Detta kan bränna växten och förstöra vegetationen. Späd bara ut gödningsmedlet med vatten, inget annat. För tidig utfodring kommer också att vara ett misstag: saften i växten kommer att börja cirkulera i förväg, vilket betyder att busken kommer att dö så snart frosten slår. Slutligen kan du inte misstas med doseringen, allt görs strikt enligt instruktionerna. Om du övermättar vinbär med gödningsmedel på hösten, kommer busken att sakta ner i utvecklingen.

Bild
Bild

Separat bör det sägas om grenens böjning och deras skydd för vintern

  • Varför är det värt att göra: vintern kanske inte är mild, och om frost träffar under -25 grader, kommer växten inte att tolerera detta (risken är stor).
  • Du kan böja grenarna, trycka ner dem med något tungt, samma tegel . Du kan gräva i de böjda grenarna med jord, eftersom detta är den mest naturliga och prisvärda isoleringen.
  • Och om buskarna är små kan de enkelt stängas med trälådor .… Du kan också använda säckväv. Men säcken kan rippas av vinden, för om platsen är en plats där de inte bor på vintern, används något mer tillförlitligt för säkerheten.
Bild
Bild

Du kan inte klippa grenarna med någonting (inte med trädgårdsaxar, men med till exempel kontoristiska). Du kan inte bryta av … En riven och skadad buske är mycket problematisk på vintern. Skadedjur har bara bråttom att slå på sårbara skott, det vill säga att oro under den nya säsongen bara kan öka. Slutligen är det omöjligt att isolera busken med syntet. Polyetenfilm är ett av sådana material. Luftventilation ifrågasätts, mikroklimatet under skyddet störs, och detta är också belastat med växtens död.

Men agrofiber, mineralull, skogslöv, grangrenar, fallna nålar kommer att vara ett bra substitut för polyeten.

Bild
Bild

Beskärningsfrågan är mycket omfattande, men i stort sett inte den svåraste. Schemat är enkelt, genomförbart utan mycket pengar och ansträngning, men resultatet finns alltid där.

Rekommenderad: