Beskärning Av Syrener: Hur Man Beskär Gamla Lila Efter Blomningen? Bildar En Buske Enligt Schemat, Vårdar Syrener På Våren

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Syrener: Hur Man Beskär Gamla Lila Efter Blomningen? Bildar En Buske Enligt Schemat, Vårdar Syrener På Våren

Video: Beskärning Av Syrener: Hur Man Beskär Gamla Lila Efter Blomningen? Bildar En Buske Enligt Schemat, Vårdar Syrener På Våren
Video: Lär dig beskära buskar och träd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Beskärning Av Syrener: Hur Man Beskär Gamla Lila Efter Blomningen? Bildar En Buske Enligt Schemat, Vårdar Syrener På Våren
Beskärning Av Syrener: Hur Man Beskär Gamla Lila Efter Blomningen? Bildar En Buske Enligt Schemat, Vårdar Syrener På Våren
Anonim

Lila är en av Rysslands folks favoritbuskar och dekorerar landskapet på nästan varje trädgårdstomt med sin skönhet. Frodig, doftande blomning och berusande doft är huvuddragen i denna buske. Men för att syrenbuskar ska vara en riktigt underbar syn under lång tid är det nödvändigt att ge växterna rätt vård. En av elementen i jordbrukstekniken är beskärning.

Bild
Bild

Typer av trimning

Tillståndet för vegetativa processer inuti växten reflekteras negativt av närvaron av torra skott, överdriven tillväxt, vissna blomställningar, skiktning, eftersom rotsystemet inte kommer att klara den fulla utvecklingen av blomställningar och näring av hela busken.

För återhämtning och bildning av buskens krona används en årlig, föryngrande, gallring och bildande beskärning av syren . Dess syfte är att bilda en vacker, frisk buske för en riklig, frodig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årlig

Årlig beskärning av syrenbuskar utförs huvudsakligen för sanitära ändamål. Varje år på hösten måste du noggrant undersöka buskarna och klippa av alla kurvor som växer inuti busken, brutna skott som påverkas av lavar. Det är bättre att inte göra den här typen av översyn av buskarna på våren, för att inte skada blomknopparna . Buskar som klipps på hösten kommer att vara väl förberedda inför vintersäsongen. Många trädgårdsmästare väljer höstens årliga beskärning. Men höstfristen för årlig beskärning är ett kontroversiellt uttalande.

Denna procedur kan göras tidigt på våren, när saven ännu inte har börjat röra sig i växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Föryngrande

Gamla syrenbuskar över 10 år gamla, även med rätt vård, blir fula, tappar formen och blommar dåligt. Sådana buskar genomgår beskydd mot åldrande. Alla grenar som finns på växten beskärs så att deras höjd från markytan inte är mer än 40 cm. Som ett resultat kommer endast hampa att finnas kvar på buskens plats. Naturligtvis, under ett eller två år, kommer en sådan buske inte att blomma. Till en början ser busken väldigt ful ut, men ångra dig inte: den återställs framgångsrikt på 2-3 år.

Kompetent utförd beskärning mot åldrande är en garanti för att bevara en vacker buske och dess lyxiga blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gallring

Unga syrenbuskar behöver inte beskäras bara under de första två åren efter plantering. De växer väldigt snabbt, så du måste hela tiden övervaka kronans densitet och buskarnas form så att de inte förvandlas till orörliga snår. Vid gallring bör man inte glömma att inte mer än 1/3 av alla grenar kan tas bort, samtidigt som man observerar det optimala förhållandet mellan unga och träiga grenar , på vilka blomknoppar bildas, så att senare unga skott kommer att ersätta gamla. Gallring av beskärning gör att du kan förhindra onödig förtjockning av kronan genom att ta bort sidoskott och sticklingar.

Okuvliga rotskott skärs helt i linje med marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formande

Detta är den viktigaste typen av beskärning. Metoden och schemat för formativ beskärning beror på vilket resultat som ska uppnås: en buske eller en stjälk (träd), därför är det nödvändigt att besluta om valet före beskärningsdatumet. Bildandet av en buske börjar 2-3 år efter plantering. Busken bildas slutligen om några år.

En enhetlig sfärisk buske bildas enligt det klassiska mönstret . Vid den första beskärningen av en ung buske för första gången lämnas 3-4 av de starkaste skotten och strikt observerar att skelettgrenens riktning är i olika riktningar från mitten: bara på detta sätt kommer buskens form att vara förväntat korrekt. Om två skelettgrenar är mycket nära och växer i samma riktning måste du omedelbart bli av med en av dem och lämna den starkare. Korsade och störande skott måste också tas bort.

Alla grenar som lämnas efter den första beskärningen förkortas med nästan hälften och försöker så mycket som möjligt att lämna dem ungefär lika långa för att säkerställa bildandet av en frodig och jämn buske.

Bild
Bild

Under det andra bildningsåret måste skelettgrenarna förkortas igen, och de starkaste bör lämnas från sidogrenarna. Under det tredje året gör de samma som i det andra. Under de följande åren övervakas kronans bildning noggrant och vid behov vidtas lämpliga åtgärder i tid för att justera.

Syrenen på stammen är ett snyggt välskött träd . Bildandet av en sådan krona är inte en lätt process, så nybörjare trädgårdsmästare väljer sällan det av rädsla för att inte klara sig. Vid den första beskärningen (i det tredje året efter plantering) skärs alla grenar helt från botten så att huvudstammen är fri. Under säsongen måste alla nyväxande skott också tas bort från denna stam. Under de två första åren måste du kämpa mot de nya skotten och klippa ut alla körningar som växer inuti stammen. Under det fjärde året är stammens höjd redan tillräcklig. För att stoppa trädets tillväxt i höjd, nyp toppen av busken. Busken kommer att börja växa på sidorna och bli bredare och mer frodig. En sådan buske kommer att se vacker ut i olika landskapskompositioner: längs vägen, på gräsmattan, i rabatten.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

När gallring av syrenbuskar, skärning av blommor i buketter och borttagning av bleka blomställningar ska du under inga omständigheter bryta av grenar och gamla blomstjälkar utan att använda verktyg, eftersom trasigt trä återställs med svårighet kommer fukt in i sprickan och grenen börjar ruttna. Beskärning måste göras med vanliga trädgårdsredskap:

  • beskärningssax (för tunna grenar);
  • trädgårdssåg (för tjocka stammar);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • lopper (för att klippa av knutar);
  • trädgårdssax (för klippning av blomställningar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudvillkoret är att instrumenten måste vara säkra, skarpa och sterila rena ., så att under trädgårdsarbete inte att infektera buskarna med växtinfektioner och inte införa skadedjurslarver. Ha alltid handskar och snöre till hands. Snittplatser måste behandlas med trädgårdslack eller harts, och du kan också använda oljefärg, torkolja eller lysande grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man tränar rätt?

Synen på övervuxna ohälsosamma buskar i landskapssammansättningen är en ful bild. Dessutom utgör de ett hot mot den bekväma existensen av andra planteringar på platsen. När du väljer en beskärningsmetod bör du ta hänsyn till årstid, buskens ålder och i vilket skick det är . Det är lämpligt att utföra alla aktiviteter för beskärning av syrener i grumligt väder för att undvika solbränna av skurna skott. Det finns vissa scheman och regler som, om de observeras, gör att lila buskarna kan vara friska och mycket dekorativa under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under våren

Våren är den bästa tiden att beskära. När man undersöker syrenbuskar på våren är det lättare att diagnostisera deras tillstånd, eftersom det med en grundlig undersökning är lättare att upptäcka alla sjuka svaga grenar. Vanligtvis är de tunna och spröda, bladen blommar på dem med en fördröjning. Blomställningar på sådana skott är osannolika att bildas, men växten måste spendera näringsämnen för att behålla dem. På våren kan beskärning göras före blomning och efter blomning.

Tidig vårbeskärning före blomning (slutet av mars - början av april) stimulerar tillväxten av sidoskott . Först måste du ta bort alla grenar med eventuella defekter: skadade, trasiga, frysta, vridna. Då måste du bli av med gamla deformerade grenar med svartad bark, lavar och bara delar av stammen. Förra årets unga skott måste också undersökas och de som växer i mitten av busken bör tas bort. Ljus når dem inte i erforderlig mängd, de har inte tillräckligt med utrymme för normal utveckling, de får lite näringsämnen, de tjocknar kronan och överbelastar busken. I detta skede är det möjligt, om inte gjort på hösten, att utföra en formativ beskärning av kronan, men det bör komma ihåg att under denna period är det omöjligt att förkorta de övre delarna av grenarna på vilka blomknopparna ligger.

Bild
Bild

Vårbeskärning av syrener efter blomning (slutet av maj - mitten av juni) utförs för att ta bort bleka blomställningar . Detta bör göras så snart som möjligt efter blomningen är klar. Om de torkade blomställningarna inte avlägsnas från buskarna i tid, kommer växten att börja bilda frukt och frön och spendera mycket energi på denna process som är nödvändig för bildandet av blomknoppar. I det här fallet kommer det att vara omöjligt att vänta på mycket dekorativ blomning nästa säsong, det kommer att visa sig vara defekt och svagt. Om flera typer av syren odlas på platsen, följer trädgårdsmästare regeln: först skär de borstarna från buskarna av vanliga sorter, sedan från halvdubbla, sedan från frottéer. Gamla penslar klipps med trädgårdssax eller en lätt beskärare vid den punkt där den gröna delen av penseln slutar ovanför det första paret av löv eller skjutknoppar. Med tidpunkten för genomförandet av dessa enkla vårdmoment kommer blomlila att blomstra rejält under nästa säsong.

Om det behövs, på våren efter blomningen, kan du korrigera kronan något i enlighet med den redan valda typen (buske eller stjälk), förkorta igenvuxna grenar, ta bort överdriven förtjockning av busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten

På hösten kan du utföra en formativ eller föryngrande beskärning av syrener. Höstbeskärning av syrener måste utföras med största försiktighet för att inte av misstag ta bort skott med knoppar tillsammans med defekta grenar. Nybörjare trädgårdsmästare brukar överföra denna beskärning till tidig vår. Du måste börja beskära trädgården i torrt, grumligt väder. Sådant arbete bör utföras ungefär en månad innan stabila frost börjar.

När det gäller tidpunkten för beskärning av syrener - vår eller höst - finns det inga entydiga rekommendationer . Trädgårdsmästare styrs av olika kriterier när de väljer: klimatförhållandena i odlingszonen, tillståndet för planteringarna på platsen, personlig erfarenhet och deras egen tidskapacitet.

Framgången för beskärning beror främst på dess genomförbarhet för närvarande och på noggrannheten i att följa de grundläggande metoderna, reglerna och rekommendationerna för dess genomförande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

All beskärning av buskar, även mindre sanitär rengöring, är en traumatisk störning av plantans vegetativa system. För framgångsrik återhämtning måste du följa enkla vårdregler:

  • ytligt (ca 10 cm) lossa jorden runt busken;
  • applicera kaliumfosforgödselmedel;
  • strö nära stammzonen med sågspån eller torv för bättre luftning av rötterna och bevarande av fukt.

Det dekorativa utseendet på träd, blommor och buskar är ett visitkort för landskapsdesignen för varje plats. Endast med korrekt beskärningsteknik kommer lila buskar att hålla länge och kommer att glädja tomten med ett underbart doftande utseende.

Rekommenderad: