Hur Beskärs Iris Efter Blomning? Beskära Och Lämna. När Ska Man Beskära Bleka Irisar? Hur Klipps Löv Och Blomstjälkar Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beskärs Iris Efter Blomning? Beskära Och Lämna. När Ska Man Beskära Bleka Irisar? Hur Klipps Löv Och Blomstjälkar Korrekt?

Video: Hur Beskärs Iris Efter Blomning? Beskära Och Lämna. När Ska Man Beskära Bleka Irisar? Hur Klipps Löv Och Blomstjälkar Korrekt?
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, Maj
Hur Beskärs Iris Efter Blomning? Beskära Och Lämna. När Ska Man Beskära Bleka Irisar? Hur Klipps Löv Och Blomstjälkar Korrekt?
Hur Beskärs Iris Efter Blomning? Beskära Och Lämna. När Ska Man Beskära Bleka Irisar? Hur Klipps Löv Och Blomstjälkar Korrekt?
Anonim

Iris är en flerårig växt med långa smala löv som ger en frodig och riklig blomning. En doftande och ovanlig form, blomman blommar varje vår i rabatter och i trädgårdarna. Det är värt att överväga mer detaljerat hur man hanterar bleka växter, om de behöver klippas, hur och när det är gjort.

Det är värt att komma ihåg att för en gynnsam övervintring och riklig blomning på sommaren måste man sköta irisarna ordentligt.

Bild
Bild

Vad är beskärning för?

Iris av olika sorter börja blomma vid olika tidpunkter, nämligen:

  • de tidigaste sorterna i mars och april (reticulum irises);
  • senare sorter i juli och augusti (Kempfers iris).

Viktig! Blomningsperioden varar från en vecka till en månad (beroende på sort).

Bild
Bild

Blommande iris ser bra ut, men sedan vissnar kronbladen och torkar ut. I stället för de fallna blomställningarna bildas frökapslar. Frön från dem, som faller i jorden, kommer att gro nästa vår. Mogningen av frön, och sedan de unga växterna som kommer från dem, tar mat och fukt från vuxna prydnadsarter . Hos hybridarter kommer överväxt från fallna frön att visa tecken på degeneration av sorten. Okontrollerad självsådd stör ordningen i rabatten och blir ett irriterande hinder för vård och vattning.

Tidig beskärning av torkade blommor hjälper till att ge riklig och frodig blomning för nästa säsong, och vuxna växter kommer inte att lägga energi på fröbildning. Blekta och oskärda skott orsakar växtsjukdomar: röta, svampar och skadedjur kan dyka upp där.

Under blomningsperioden skärs endast torra blomställningar, var försiktig så att du inte skadar knopparna. När peduncle har blommat helt, skärs den av med stammen och lämnar cirka 3 cm över jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver skaffa frön för sådd, hålls en peduncle med en eller två blommor på den starkaste växten. När fröna mognar i lådan, efter 2 månader skärs de och torkas . Fröna lagras på en torr och mörk plats. De sås samma höst, eftersom förra årets frön tappar sin spiring. Själva växten skärs av endast 3, 5 veckor efter blomningen. Om några veckor kommer irisarna att återfå sin styrka och börja bilda nya rötter. Detta händer vanligtvis i slutet av augusti eller början av september.

Bild
Bild

Rätt tid

Olika sorter börjar och slutar blomma vid olika tidpunkter. Dess varaktighet beror också på sorten, väderförhållandena och plantans ålder. Den mest rikliga blomningen i iris sker under det fjärde året av plantering. Vid tidpunkten för blomningens början delas de in i grupper som:

  • tidiga sorter blommar i maj;
  • mitten av tidig blomning i slutet av maj - början av juni;
  • i juni kommer sommartyternas tur;
  • sena sorter blommar i mitten av juli.
Bild
Bild

Vissa sorter blommar två gånger under en säsong: på våren och hösten. De kallas remontanter. Alla irisar, efter att de har bleknat, måste skäras av - detta förbättrar plantans dekorativa utseende. Under sommaren beskärs iris flera gånger. Under blomningsperioden på våren och sommaren kan bleka kronblad avlägsnas omedelbart tillsammans med kärnan, var försiktig så att du inte skadar resten av blommorna och knopparna . Detta görs ungefär två gånger i veckan.

Efter slutet av blomningen skärs stjälkarna på vilka blomställningarna befann sig. Torra och skadade löv tas bort under hela tillväxtperioden och blomningen av iris. Full beskärning av växten utförs bara på hösten. Före transplantation eller reproduktion klipps långa blad av, vilket lämnar en buske 17 cm hög . Detta görs för att bevara vatten och näringsämnen i rötterna, och också så att växten kan slå rot mer effektivt efter transplantation. Bladets övre del avlägsnas 4 dagar före själva transplantationen, men bara 14 dagar efter den sista blomman vissnar. Detta görs på kvällen, när solen har sjunkit lågt till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

När fröna mognar, som börjar efter att blommorna vissnar, skär av alla torra knoppar och lämna 1–2. Lådor med frön bildas från äggstockarna. Så det rekommenderas bara artiris att sprida sig. Hybridvarianter behåller inte moderplantans egenskaper.

I början av hösten slutar iris att blomma. Under denna period skärs blommor och stjälkar, om detta inte görs kommer växten att börja ruttna. Blad kan lämnas till sen höst, tills de blir gula. Beskär dem i oktober när de faller till marken. Gröna skott tas inte bort, de ger näring åt växtens rötter och hjälper till att bättre uthärda övervintringen.

Den sista beskärningen av iris görs för vintern före den första frosten efter slutet av regnet på hösten.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Låt oss överväga mer detaljerat, hur man beskär irisar korrekt efter blomningen:

  1. blekande blommor ska klippas med en skarp sax 4, 5 cm från stammen; skär av de blekta knopparna tillsammans med peduncle, eftersom fröna mognar där;
  2. blommor och knoppar försöker att inte skada;
  3. efter slutet av blomningen avlägsnas pedunclerna med stammen, annars kan växten börja ruttna eller skadedjur kan bosätta sig där; klipp med en skarp sax 3 cm från roten.

Iridarium - en trädgård med iris - måste kontrolleras två gånger i veckan för att ta bort vissnade blommor som förstör det övergripande dekorativa utseendet . Det är säkrast att göra detta på en torr och solig dag för att undvika rötning på snitten. Det rekommenderas inte att klippa bladen av blommande iris, liksom efter blomningens slut. Endast torra, gulnade eller skadade tas bort. Sådana skott tas bort hela säsongen från april till oktober.

Florister rekommenderar att inte klippa av gröna skott på iris förrän i slutet av hösten, så växten kommer bättre att ackumulera näringsämnen och vitaminer för övervintring.

I slutet av säsongen klipps lövverket av - detta är en obligatorisk profylax mot skadedjur och svampar. Insekter lämnar ägg på bladens yta. De skurna delarna av bladen bränns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning på hösten har följande sekvens:

  1. toppen skärs med en kon till en höjd av 14-15 cm från marken;
  2. avskurna delar förstörs;
  3. strö rötterna med torr jord;
  4. anläggningen för övervintring är stängd.

I en varm klimatzon behöver bladen på rhizome iris inte klippas av för vintern; endast gula, torra och skadade löv tas bort. Under en varm vinter strös sådana växter med rötter vid rötterna; för en kall och lite snöig vinter läggs ett lager humus och torv ca 20 cm . Lökgrödan beskärs helt och stängs innan vintern börjar. I det hårda klimatet i kalla områden grävs de upp, desinficeras i en svag lösning av kaliumpermanganat eller fungicid. Därefter torkas de i ungefär en månad vid en temperatur på + 25 ° C och förvaras på en torr, sval plats från 0 till +4 grader före plantering.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Skär av torra irisar efter blomningen - för att förfina trädgårdens dekorativa utseende, uteslut möjligheten till självsådd och främja riklig blomning. Du bör ta hand om iris enligt följande:

  1. avskuren;
  2. matas med kompost;
  3. behandlas för sjukdomar;
  4. vattning rekommenderas inte.
Bild
Bild

En månad efter att irisarna har blommat färdigt matas de med kalium- och fosforgödsel (1 matsked per 1 buske). Topdressing appliceras 12 dagar före beskärning eller två veckor senare. Organiskt gödningsmedel används inte just nu . Utomhus iris kräver inte ofta vattning. Efter en period av blomning bildas torrsubstans i växternas rhizom och från överskott av fukt kan rhizomen börja ruttna.

Marken runt busken lossnar 2 cm på djupet, ogräs tas bort om det finns något . Växtens rötter ligger nära ytan och dessa operationer måste utföras noggrant. Den andra beskärningen av iris är det sista steget i att förbereda växterna för vinterperioden. Den får blommar rikligt nästa sommar. Under andra hälften av hösten kommer lövverket att torka ut, det kan klippas av. Endast friskt blad trimmas med en fläkt eller kon, torrt lövverk tas bort helt.

I oktober, innan frost börjar, matas iris med kaliumsulfat eller Osennee -gödningsmedel . På torr höst kan iris vattnas högst 2 gånger. Efter slutet av höstregn (i början av november) behandlas bladen och den övre delen av rhizomen med fungicider.

Innan övervintringen görs toppdressing med superfosfatgödselmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att en trädgård med irisar ska klara vintern bra är det värt att följa följande steg:

  1. skära av torkade och gulnade blad;
  2. täck med torv eller torr jord (mulch) med ett lager på minst 20 cm;
  3. torra grangrenar (gran, tall), lövverk eller agrotextil läggs ovanpå;
  4. det är absolut nödvändigt att täcka lövgrödor och växter som transplanterats i år;
  5. i mars skördas grangrenarna och torvskiktet tas bort från rötterna.
Bild
Bild

Privat åsikt

Vissa trädgårdsmästare är emot att täcka iriserna med ett tjockt lager av mulch för vintern, eftersom de tror att irisarna kan ruttna under den. De rekommenderar också att om du täcker irisarna, sedan med 2-3 cm: med torv, humus, tallnålar, men inte med en film. För att skydda mot vattenloggning på våren (detta anses vara det mest skadliga för rhizomer) stängs de på hösten med skiffer eller takmaterial. Bitar av skiffer eller takmaterial läggs på en sida av brädor eller tegel som tidigare förberetts längs trädgårdens omkrets.

Detta görs så att överflödig fukt efter att snön smälter inte orsakar ruttning på lökarna och rhizomerna.

Rekommenderad: