Transplantera Clematis: När är Det Bättre Att Transplantera: På Våren Eller Sommaren Från En Plats Till En Annan? Hur Transplanteras En Vuxen Blommande Clematis Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Clematis: När är Det Bättre Att Transplantera: På Våren Eller Sommaren Från En Plats Till En Annan? Hur Transplanteras En Vuxen Blommande Clematis Korrekt?

Video: Transplantera Clematis: När är Det Bättre Att Transplantera: På Våren Eller Sommaren Från En Plats Till En Annan? Hur Transplanteras En Vuxen Blommande Clematis Korrekt?
Video: Календарь-агрогороскоп цветовода на сентябрь 2021 года 2024, Maj
Transplantera Clematis: När är Det Bättre Att Transplantera: På Våren Eller Sommaren Från En Plats Till En Annan? Hur Transplanteras En Vuxen Blommande Clematis Korrekt?
Transplantera Clematis: När är Det Bättre Att Transplantera: På Våren Eller Sommaren Från En Plats Till En Annan? Hur Transplanteras En Vuxen Blommande Clematis Korrekt?
Anonim

I sommarstugor, i parker och torg kan du ofta se en vacker blommande liana, vars stora blommor är fantastiska i sina färger. Detta är en klematis som kommer att glädja dig med blomning från tidig vår till sensommar. Många trädgårdsmästare drömmer om klematis eller har redan köpt den, men de kanske inte ens gissar att den behöver transplanteras regelbundet. Fundera över hur du gör detta korrekt och sedan hur du sköter växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Clematis tolererar inte att transplantera bra från en plats till en annan, eftersom de har ett väl utvecklat, men känsligt rotsystem. Det är bättre att omedelbart välja en permanent bostad för dem, men ibland är det helt enkelt omöjligt att göra utan en transplantation . Det finns ingen enighet om den optimala tidpunkten för omplantering av en växt. Tidpunkten beror på tillväxtregionen och säsongens klimatförhållanden. Men i de flesta fall rekommenderas det inte att transplantera clematis på sommaren, de gör detta om det inte finns någon annan utväg. Sommaren inleder växtsäsongen och aktivt flöde av saft, transplantation vid denna tidpunkt kan vara skadligt för växten.

I de tidiga dagarna vuxna klematis kan transplanteras när belysningen redan har blivit tillräcklig och jorden har tid att torka ut från smält snö … I vissa regioner kommer sådana förhållanden att observeras i slutet av våren, medan i andra - på sommaren, runt juni. Bra belysning och jord som andas är garantin för att rotsystemet kommer att utvecklas korrekt och bra på en ny plats. Och det är också värt att uppmärksamma växtens knoppar. Det är bättre att de inte hinner börja växa innan de transplanteras.

Viktig! Hösten är en prioriterad tid för transplantation av klematis. Det viktigaste är att minst en månad återstår innan den första frosten från transplantationstillfället, då kommer klematis att hinna slå rot och kommer inte att dö med ordentligt skydd för vintern.

Bild
Bild

Val av sittplats

Clematis transplanteras om jorden är utarmad på den gamla platsen eller när växten har blivit mycket stor och kräver att busken delas. Det är inte lätt för en vuxen liana att uthärda en förändring av landskapet. En av de viktigaste faktorerna som påverkar framgången för en transplantation är att välja rätt ny plats . Liksom de flesta blommande lianor föredrar clematis ljuspunkter. Om de växer i skugga blommar de kanske inte ens. Öppna soliga områden är lämpliga, bredvid som träd med spridande kronor inte växer. Clematis är inte en växt för en grupp.

Bild
Bild

Även om klematis föredrar riklig vattning, gillar de inte stillastående fukt . De bör inte planteras i lågland, liksom nära byggnader där vatten kan samlas. Grundvattennivån måste också vara ganska låg, annars dör vinstocken. Starka vindar är fienden till klematis. Dess grenar gargar runt stödet, och den konstanta vinden kan hindra vinstocken från att klättra upp. Plantera därför inte klematis i utkast eller på lässidan. Marken på den nya tillväxtplatsen ska vara lerig, lös och befruktad.

För att skugga rotsystemet är det lämpligt att plantera lågväxande örtväxter i rothålet.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Vansinnigt vacker clematis måste transplanteras mycket noggrant så att den slår rot på ett nytt ställe och inte dör. För en vackert blommande växt kommer transplantation att vara mycket stress. Våra detaljerade steg-för-steg-instruktioner hjälper till att undvika många misstag i samband med transplantation av klematis.

  1. Förbereder platsen . Platsen måste först rengöras från skräp och grenar. Om grundvattnet på en given plats är ganska högt, men det inte är möjligt att välja ett annat, är det nödvändigt att lägga åtminstone ett primitivt dräneringssystem i form av spår.
  2. Gräver ett landningshål . Innan du planterar klematis i öppen mark måste du gräva ett planteringshål som är lämpligt i storlek. Ju äldre växten är, desto större diameter är detta hål (minst 0,7 m). Efter att ha grävt ett hål läggs ett dräneringsskikt av expanderad lera eller brutet tegel. Gödsel läggs till den utgrävda jorden: kompost eller universalmedel, liksom torv och sand. En jordhög hälls från det förberedda substratet i mitten av gropen.
  3. Vi installerar supporten . Clematis är en liana, så att han har något att lita på under tillväxten, det är nödvändigt att installera speciella gitter. Efter att ha valt formen och storleken på gallren måste de vara ordentligt fixerade vid foten av planteringsgropen.
  4. Förbereder växten för transplantation . Före transplantation måste stammarna av klematis beskäras, eftersom det först och främst behöver styrka för att rota, och inte för tillväxt av skott. Snittet utförs ganska starkt. Lämna bara 10 cm över marken. Efter beskärning börjar de gräva upp busken. Det kommer inte att vara möjligt att helt bevara ett kraftfullt rotsystem, så de gräver ut en jordklump så stor som möjligt (ca 50x50 cm). Rhizomerna hos en vuxen växt kan delas in i flera exemplar och transplanteras till olika platser. Om clematis är sjuk måste dess rötter behandlas med fungicidlösningar. Kom ihåg att hybridsorter är särskilt svåra att transplantera och kräver mer noggrann övervakning.
  5. Vi planterar en växt . Det är nödvändigt att noggrant sprida rötterna och lägga växten i marken på en förberedd jordhög, fixera den på ett stöd. Sedan hälls en blandning av jord och ytterligare element på toppen och tampas lite. Unga klematis fördjupas med storleken på tre nedre knoppar, äldre vid två års ålder eller mer - till ett djup av cirka 20 cm.
  6. Vattna clematis . Efter plantering på en ny plats kommer växten att kräva mycket fukt. Stamcirkeln vattnas rikligt med mycket vatten. Använd inte iskallt eller för varmt vatten. Det är bättre om det är vid omgivningstemperaturen. En varm manganlösning kan användas för att desinficera stamcirkeln.
  7. Vi lossar och täcker jorden . Efter vattning är det nödvändigt att lossa jorden så att den inte spricker och strö sedan över den med ett lager av mulch för att undvika att torka ut. Sådana procedurer hjälper rotsystemet att återhämta sig från transplantationen snabbare.

Viktig! Den transplanterade clematisen återställs i 1-2 år, varefter den kommer att glädjas med riklig blomning.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Korrekt vård av clematis efter transplantation hjälper växten att slå rot på en ny plats. Växter dör ofta inte bara på grund av fel val av plats, utan också utan korrekta ytterligare förfaranden. Clematis bör ständigt befinna sig i trädgårdsmästarens synfält de första två åren efter transplantationen. Fundera över vilka åtgärder för vård av klematis måste vara.

  • Vattning . Vid varmt väder bör den nytransplanterade klematisen vattnas rikligt, eftersom den inte tål torka och bladen omedelbart vissnar. Men stagnation av fukt är också destruktiv för honom, så det är viktigt att övervaka detta och vid behov gräva dräneringsspår. För växter upp till två år behövs 1-2 hinkar vatten, för äldre exemplar-3-4 hinkar. På hösten reduceras eller stoppas vattningen helt och hållet med regelbundet regn.
  • Kompostering . Efter vattning måste kompostskiktet förnyas varje gång. Detta hjälper till att skapa en optimal miljö för rotsystemet när det gäller fukt och luftutbyte.
  • Toppdressing . Under det första året efter plantering är det inte nödvändigt att befrukta klematis, eftersom en tillräcklig mängd av dem redan infördes i jorden under transplantationen. Under det andra året, på våren, kommer gödningsmedel med kväve, samt kalk- och dolomitmjöl att krävas. När knoppar dyker upp bör potatisgödsel appliceras. Efter slutet av blomningen behöver rotsystemet för klematis fosfor, vilket hjälper till att stärka rötterna.
  • Strumpeband och trim . Under de första två åren efter transplantationen är det oönskat att låta clematis blomma, eftersom blomningen försvagar växten, som nu behöver styrka för att återställa rotsystemet. Därför skärs knopparna som har satt sig under denna period. De växande grenarna är snyggt bundna till ett stöd, beskäras vid behov, men inte för mycket.
  • Vintrar . De flesta klematiser tolererar 40 graders värme och svåra frost bra. Men för att vara säker på att din liana kommer att övervintra bra, rekommenderas att du tar bort den från stödet när kallt väder sätter in, lägger den på marken och täcker den med grangrenar.
  • Skydd mot sjukdomar . Oftast utsätts klematis för svampsjukdomar. För att skydda växten från detta problem är det värt att spruta den med lösningar som innehåller koppar. Sprinkling av siktat mjöl på stamcirkeln i slutet av sommaren räddar från förfall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clematis är noggrann med transplantationen, men om du gör det korrekt och sedan tar väl hand om det, kommer växten säkert att glädjas med riklig blomning om 1-2 år.

Du kommer att lära dig mer om hur man korrekt transplanterar klematis.

Rekommenderad: