Krysantemumtransplantation: Vad är Det Bästa Sättet Att Transplantera En Krysantemum Från En Plats Till En Annan Under Sommaren, Våren Och Hösten? Hur Transplanterar Man Krysantemu

Innehållsförteckning:

Video: Krysantemumtransplantation: Vad är Det Bästa Sättet Att Transplantera En Krysantemum Från En Plats Till En Annan Under Sommaren, Våren Och Hösten? Hur Transplanterar Man Krysantemu

Video: Krysantemumtransplantation: Vad är Det Bästa Sättet Att Transplantera En Krysantemum Från En Plats Till En Annan Under Sommaren, Våren Och Hösten? Hur Transplanterar Man Krysantemu
Video: Агрогороскоп с 12 по 14 сентября 2021 года 2024, Maj
Krysantemumtransplantation: Vad är Det Bästa Sättet Att Transplantera En Krysantemum Från En Plats Till En Annan Under Sommaren, Våren Och Hösten? Hur Transplanterar Man Krysantemu
Krysantemumtransplantation: Vad är Det Bästa Sättet Att Transplantera En Krysantemum Från En Plats Till En Annan Under Sommaren, Våren Och Hösten? Hur Transplanterar Man Krysantemu
Anonim

Chrysanthemum är en örtartad växt av Asteraceae -familjen; den är indelad i ettåriga och fleråriga sorter med blommor i olika storlekar och färger. Jämfört med henne kan ingen annan kultur skryta med så många färgpaletter. De olika blomningstiderna för varje sort gör det möjligt att skapa en blomsterträdgård som kan beundras från mitten av sommaren till senhösten . Alla typer av krysantemum har en viss typ av transplantation som utförs vid olika tider på året.

Bild
Bild
Bild
Bild

När kan du transplantera

Många trädgårdsmästare tror att det är bäst att plantera om krysantemum tidigt på våren, eftersom det vid denna tidpunkt finns tillräckligt med fukt i jorden, vilket bidrar till att växten snabbt rotar sig på en ny plats. Att odla en växt innebär följande typer av transplantationer:

  • plantera plantor i öppen mark;
  • transplantera en växt från en kruka till öppen mark;
  • transplantera vinterhärdiga krysantemum från en plats till en annan;
  • transplantation av icke-frostbeständig krysantemum.

Krysantemum tolererar att transplantera bra, därför kan du i vissa fall göra detta på sommaren.

Bild
Bild

Det enklaste sättet att reproducera krysantemum är med frön, de sås i slutet av februari i lådor med jord, som inkluderar torv, torv och sand i förhållandet 1: 2: 1 . Lådorna avlägsnas på en halvmörk plats innan skott uppstår, och markfuktigheten kontrolleras. Efter att skotten bildat 2 äkta blad, dyks de, kopparna med plantor placeras på en plats där solen inte är mer än 5 timmar om dagen. Fröplantor planteras i öppen mark i slutet av maj, när hotet om nattfrost har passerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tiden för plantering i frilandsmaterial som köpts i en butik i en kruka beror på när det köptes. Om en krysantemum köptes på hösten, efter den 15 september, är det troligt att den inte hinner slå rot före frost och helt enkelt dör. I detta fall skärs plantans stjälkar av, lämnar inte mer än 10 centimeter i höjd och lagras till våren i källaren eller uppvärmda garaget.

Vinterhärdig flerårig krysantemum (koreansk småblommig krysantemum anses vara den mest populära) kan lämnas att växa på ett ställe i 3-4 år . Eftersom krysantemum växer snabbt bildar dess rotsystem inom en kort tid många små skott, tvingade att mata från huvudroten, vilket leder till en snabb utarmning av jorden vid buskens plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En växts försvagning från brist på näringsämnen kan bestämmas av blommorna: de börjar krympa och tappar formen. Detta innebär att krysantemum måste transplanteras till en annan plats med en mer bördig jordkomposition. Det är bättre att plantera om fleråriga växter på hösten, 20 dagar före permanent frost, så att stjälkarna hinner slå rot. En krysantemum som transplanterats på hösten kommer att blomma tidigare nästa år än transplanteras på våren.

Det är bättre att plantera om en icke-frostbeständig flerårig växt på våren, detta kommer att bidra till att bevara en sällsynt typ av blommor . Jämfört med hösttransplantationen försenar vårtransplantationen början av blomningen av växten, men denna brist kompenseras lätt av tidiga blommande ettåriga.

Du kan transplantera krysantemum hemma i en större kruka när som helst på året.

Med förbehåll för vissa regler kan du transplantera en blommande växt.

Bild
Bild

Träning

Krysantemumberedning för transplantation antar följande åtgärder:

  • val av plats;
  • beredning av planteringsmaterial.

För att transplantera krysantemum, välj ett område skyddat från vinden (till exempel nära husets vägg) och upplyst av solen i upp till 5 timmar om dagen. Lös, bördig jord med neutral syra är idealisk för växten. Den tunga jorden befruktas med humus och grävs upp, med passage av högt grundvatten hälls sand i varje hål. Transplantationen utförs i grumligt, svalt väder. Krysantemum är en fuktälskande växt, men den tål inte låga områden med stillastående vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som köps på sommaren från affären i en kruka bör transplanteras så snart som möjligt efter köpet, eftersom de säljs med tillfällig jord med kort varaktighet. Plantan avlägsnas försiktigt från krukan, rötterna tvättas och de undersöks för mögel och röta. För att förhindra svampsjukdomar förvaras rötterna i en fungicidlösning i 30 minuter.

Hemplantor i koppar en vecka före transplantation börjar de härda, tar ut dem på balkongen eller tomten för dagen och överför dem tillbaka till rummet på natten. 3 dagar före den förväntade planteringsdagen lämnas plantorna på platsen över natten. Jorden i kopparna hålls fuktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att transplantera en flerårig krysantemum till en annan plats väljs ett soligt område som ligger på en höjd och skyddas från vinden.

Innan du gräver vattnas växten rikligt så att när den avlägsnas från marken kommer den att skada rötterna mindre och lämna till nästa dag för att mjuka jorden bättre.

Bild
Bild

Transplantationsprocedur

Fundera på exakt hur man transplanterar krysantemum vid olika tider på året.

Sommar

Den blommande krysantemum som köpts på sommaren måste transplanteras i en kruka 2-3 storlekar större. Detta bör göras så snabbt som möjligt, eftersom plantorna till salu placeras i små behållare med tillfällig jord. Rötterna till köpta växter befrias från ett jordkoma, tvättas och desinficeras.

Bild
Bild

Ytterligare åtgärder utförs i etapper

  1. Dränering läggs på botten av den förberedda potten (hemma kan du använda skumbitar), fyll den med bördig, lös jord, som kan tas från platsen.
  2. Krukan är fylld med jord, en växt placeras i den, jorden är något tampad och vattnas väl.
  3. Hålls på en skuggig plats tills den rotar, sedan exponerad på fönsterbrädan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från en butikskopia transplanteras hemlagad krysantemum utan att störa jordkoman genom omlastningsmetoden.

För att göra detta vattnas växten, tas bort tillsammans med en jordklump och placeras i en annan kruka. Hålrummen i krukan fylls med jord, vattnas igen och avlägsnas i 10 dagar på en halvmörk plats.

Bild
Bild

Under våren

Att transplantera plantor till öppen mark på våren utförs i slutet av maj, när hotet om nattfrost har passerat. Fröplantor planteras i följande sekvens.

  1. Spill plantan i ett glas med vatten för att inte störa jordklumpen under extraktionsprocessen.
  2. Häll vatten i förberedda hål (15-20 centimeter djupa), vänta tills det absorberas. Plantor, tillsammans med en jordklump, planteras i hål på 30 centimeters avstånd från varandra, krysantemum av stora sorter planteras på ett avstånd av 50 centimeter.
  3. Täck jorden under plantorna för att behålla fukt, håll jorden i ett löst fuktigt tillstånd tills plantorna är helt rotade.
Bild
Bild

Krysantemum i krukor efter övervintring planteras i samma ordning som plantor.

Bild
Bild

På hösten

En hösttransplantation av en vinterhård krysantemum innebär att växten flyttas från en plats till en annan. Busken som extraheras från marken är uppdelad i stjälkar, som planteras tillbaka till öppen mark. En ordentligt genomförd händelse är nyckeln till framgång. Transplantationen bör utföras före mitten av september, så att de delade skotten hinner slå rot innan konstant frost börjar.

Bild
Bild

Ytterligare steg-för-steg-åtgärder är följande

  1. Vattna växten rikligt för att mjuka upp jorden. Detta kommer att hjälpa till mindre trauma för rötterna när du tar bort krysantemum från marken.
  2. Gräva i en buske med en skarp spade (2 bajonetter djupa) i en cirkel, på ett avstånd av 30 centimeter från huvudstammen.
  3. Efter att ha tagit bort krysantemum från jorden delas stjälkarna, väljer de starkaste, med utvecklade rötter.
  4. Stammarna planteras i öppen mark i förberedda och spillda hål, täckta med jord, lätt tampade. I 2 veckor upprätthålls jorden på platser för plantering av plantor i ett fuktigt, löst tillstånd. Ingen växtmatning krävs på hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Hemma, vårdar en krysantemum som växer i en kruka, kommer inte att ta mycket tid och ansträngning, men bara om vissa regler följs.

  • Växten placeras i den västra eller östra delen av rummet för att begränsa den tid den tillbringar i solen.
  • Blomman vattnas 1-2 gånger i veckan, undviker både uttorkning och överflödig fukt.
  • När de första tecknen på en svampsjukdom hos växten uppträder (gulning av bladen) används fungicidbehandling. "Glyocladin" är en fungicid i tabletter som kan placeras i en blomkruka för att desinficera jorden och fördjupa den med 2-3 centimeter.
  • För att bekämpa skadedjur används insekticider enligt instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om växter i det öppna fältet kommer reglerna att vara följande

  • Växter vattnas regelbundet för att förhindra att jorden torkar ut.
  • På våren matas de med kvävehaltigt gödselmedel för att bygga upp grön massa. I mitten av sommaren - fosfor -kalium, som hjälper krysantemum att förbereda sig för kylan och vintern på ett säkert sätt.
  • Topdressing utförs vid roten av växten för att undvika att bladen bränns.
  • Efter slutet av blomningen skärs växten av och lämnar hampa inte mer än 10 centimeter i höjd och skickas för vinterförvaring i ett rum med en temperatur på högst 5 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kallresistenta perenner kräver inte skydd för vintern, men icke-frostbeständiga fleråriga krysantemum isolerar, med vanliga metoder:

  • kullar en buske;
  • skydd med improviserade material: grangrenar, arkjord, sågspån.

För att förhindra att skyddet sveps av vinden bör du trycka ner det uppifrån med brädor. På vintern används snötäcket som ett extra skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Tänk på några rekommendationer, som tillhandahålls av erfarna trädgårdsmästare.

  • För att förhindra infektion av en svampinfektion måste köpta växter, tillsammans med rötterna, behandlas med desinfektionsmedel och transplanteras till en annan kruka.
  • För att undvika stagnation av vatten i hålen efter hösttransplantationen måste växter i trädgården kullas för vintern.
  • Icke-frostbeständiga fleråriga krysantemum av sällsynta arter rekommenderas att planteras om varje år för att eliminera risken att förlora den värdefulla sorten.
  • Det rekommenderas att plantera om växten på dagar med små, långvariga regn.
  • Sommartransplantation av blommande krysantemum kommer att bli framgångsrik, med förbehåll för den optimala belysningen och tidig vattning för plantans rotperiod.
Bild
Bild
Bild
Bild

R

Rekommenderad: