Hur Man Planterar En Hortensia Utomhus På Våren? Är Det Bättre Att Plantera På Våren än På Hösten? Hur Planterar Man Plantor Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar En Hortensia Utomhus På Våren? Är Det Bättre Att Plantera På Våren än På Hösten? Hur Planterar Man Plantor Korrekt?

Video: Hur Man Planterar En Hortensia Utomhus På Våren? Är Det Bättre Att Plantera På Våren än På Hösten? Hur Planterar Man Plantor Korrekt?
Video: PLANTERA TUJA SJÄLV - Barrträd se (Svensk text) (EN) 2024, Maj
Hur Man Planterar En Hortensia Utomhus På Våren? Är Det Bättre Att Plantera På Våren än På Hösten? Hur Planterar Man Plantor Korrekt?
Hur Man Planterar En Hortensia Utomhus På Våren? Är Det Bättre Att Plantera På Våren än På Hösten? Hur Planterar Man Plantor Korrekt?
Anonim

Frodiga hortensiablomställningar är en underbar dekoration för varje trädgårdstomt och grönsaksodling. Denna fleråriga buske är inte kräsen att ta hand om, resistent mot många virus- och svampsjukdomar, och glädjer samtidigt sina ägare med charmiga vita knoppar varje år. Tänk på hur man korrekt planterar en hortensia i öppen mark på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Hälften av framgången med att odla en trädgårdsväxt ligger i väl valda planteringsförhållanden: jordtypen, skyddet av den valda platsen från vinden, samt tidpunkten för plantering av växten på platsen. Erfarna trädgårdsmästare är säkra på att våren är den optimala tiden för att plantera hortensior i öppen mark.

Denna åsikt anses vara korrekt av flera skäl

  • Växtperioden, det vill säga tiden för den mest aktiva tillväxten av skott och rötter av trädgårdshortensia, börjar i mitten av våren, så växten har fler chanser att slå rot på en ny plats.
  • Våren är den perfekta tiden för avstigning när det gäller väderförhållanden. Ökande värme, mjukt och icke -aggressivt solljus, medelhög luftfuktighet - allt detta har en gynnsam effekt på tillväxten av trädgårdsväxter.
  • Hortensia, planterad i öppen mark på våren, med en hög grad av sannolikhet kommer att kunna förvärva ett starkt rotsystem, vilket gör att det smärtfritt kan överleva den kalla perioden under de kommande höst- och vinterfrostarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkten för plantering av hortensior kan variera något beroende på regionen och de klimatförhållanden som finns i den. De bästa landningstiderna för vissa regioner kommer att listas nedan.

  • Centrala Rysslands territorier (till exempel Moskva -regionen). På tomter i detta område bör hortensia planteras 13-15 april.
  • Territorier i de norra regionerna (till exempel Ural, Sibirien, Leningrad -regionen). Här är det bäst att flytta timingen till sommaren - den optimala tiden är slutet av april eller de första dagarna i maj.
  • I de södra regionerna (som Krasnodar -territoriet eller Kaukasus) bör tidpunkten för plantering av hortensior tvärtom flyttas till början av april - till de första varma soliga dagarna.

Vissa trädgårdsmästare föredrar att bli styrda av måncyklerna när de väljer specifika datum för plantering av trädgårdsväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi överväger månkalendern för det aktuella året, så är de bästa datumen för plantering av hortensior i april datumen: från 6 till 8, från 11 till 13, från 15 till 17, från 24 till 26, samt 39 och 30. När det gäller gynnsamma majdatum är dessa: från 6 till 8, från 10 till 17, från 21 till 23, från 26 till 28, liksom 31. Vårdagar, där du definitivt inte bör plantera hortensia i öppen mark, är 5 och 19 april och maj.

Glöm inte att vägledas av gynnsamma väderförhållanden när du planterar hortensior, oavsett datum.

Det är bäst att välja en lugn, grumlig, men varm dag - under sådana förhållanden kommer det att vara lättast för en hortensiaplanta att vänja sig vid en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av plantor

En av de viktiga punkterna för plantering och odling av en trädgårdsväxt är korrekt utvalda och köpta plantor. Under planteringsprocessen finns det en möjlighet att några av plantorna kommer att skadas, bli sjuka eller helt enkelt inte kommer att slå rot på en ny plats. För att minska sannolikheten för att plantera sådana plantor, försök alltid att köpa dem endast från specialiserade plantskolor och trädgårdscenter . För att bedöma kvaliteten på en butiks produkter, kolla bara recensionerna om den på Internet.

Om du redan är en erfaren trädgårdsmästare som har odlat trädgårdsblommor i mer än ett år, kan de bästa plantorna alltid fås genom sticklingar, men för hortensior kan det ta mycket tid att få fullvärdiga plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I dag kan du i trädgårdsbutiker hitta plantor av hortensia av bara två typer: med öppna och stängda rotsystem (OKS respektive ZKS). Valet mellan dessa två typer är alltid ganska svårt. Å ena sidan, plantor med ett slutet rotsystem är mer benägna att slå rot på en ny plats tillsammans med "moder" jordklump … Å andra sidan tillåter jordklumpen inte att korrekt bedöma växtrotsystemets integritet. Faran med att köpa plantor med ACS är att de vid försäljningstillfället är tillsammans (i ett slags klasar), vilket innebär att potentiella sjukdomar och svampar från sjuka rötter hos andra plantor kan infektera friska växter.

Det säkraste är oftast plantor med ZKS. För det för att ta reda på om en planta har varit i en behållare länge eller säljs med en jordklump, titta bara på närvaron av ogräs och skott av andra växter i marken … Detta är ett gott tecken på att hortensian har varit i behållaren under en lång tid (den kan till och med ha övervintrat i den) och har fått sitt eget starka rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du kompetent vill närma dig valet av en hortensiaplantning, var uppmärksam på ett antal faktorer

  • Undersök noga plantans rotsystem: förekomsten av mögel, ruttna eller torra rötter indikerar dålig immunitet hos plantan eller någon form av sjukdom. Och det kommer också att vara användbart att lukta på växtens rötter - ofta tar säljare bort mögelplatta från växten i förväg för att den ska få ett bra utseende.
  • Plantan ska se frisk och intakt ut. Eventuella sprickor, trasiga skott eller rötter indikerar vårdslös hantering av växten.
  • Växtens rotsystem ska vara något fuktigt vid beröring; undvik alternativ för plantor med helt torra rötter.
  • Utvärdera växtens rotsystem när det gäller dess utveckling - det ska vara omfattande, spridande och hälsosamt. För att uppskatta antalet rötter i plantor med ZKS räcker det med att lyfta plantan något ur potten (vid rothalsbandet) och inspektera väggarna i jordens koma - rötterna ska vara synliga där.

Dessutom har vissa behållare speciella dräneringshål genom vilka växtens rotsystem också kan bedömas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha köpt en planta, skynda dig inte att plantera den i öppen mark - vänta på gynnsamma väderförhållanden . Innan det, bör du kompetent närma dig lagringen av plantan inom väggarna i lägenheten. Det är bäst att välja ett mörkt och svalt rum för förvaring av en blomma. Att vattna plantan är ofta inte värt det - det räcker 1 gång på 1, 5-2 veckor. Du kan förvara växten i en köpt behållare, där den redan har rotat sig, eller transplantera den i en större behållare med en förvald sur eller lätt sur jord.

Så snart medeltemperaturen ute är stabil över + 10 ° C kan du säkert flytta växten från rummet till friluft (till exempel till en balkong eller veranda) så att den redan finns där och väntar på plantering i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Huvudpunkten för att odla hortensior är kompetent plantering, vilket inkluderar att välja en landningsplats, gräva ett hål och forma jorden. För att plantera din hortensia ordentligt, följ riktlinjerna nedan.

Rätt plats är halva framgången om du vill plantera hortensior i det öppna fältet. Det finns flera krav för landningsplatsen.

  • Fukt . Hortensia älskar mycket fukt, men tål inte för mycket fukt. Från stillastående vatten börjar rötterna på denna växt att ruttna, vilket påverkar både blommorna och kronan. En ung växt bör vattnas minst en gång i veckan, oftare under torra årstider. Undvik att plantera denna växt i lågland och våtmarker.
  • Belysning . Mjukt solljus främjar snabb tillväxt av skott och blad av busken, påskyndar blomningen av knoppar. Trots detta påverkar alltför aggressiva solstrålar hortensior negativt - från dem blir bladen gula och vissnar. Välj en plats där växten skulle stå under solen på morgonen och kvällen och i skuggan vid middagstid. Du bör inte placera en hortensia helt i skuggan, annars kommer den inte att kunna utvecklas fullt ut.
  • Skydd . Platsen för att plantera hortensior bör inte bara vara ordentligt upplyst, utan också noggrant skyddad från starka vindbyar. Idealiskt skulle vara platsen där busken på ena sidan kommer att skyddas av husets vägg eller ett tätt staket. Om detta alternativ inte är möjligt, ge växten ett starkt stöd.
  • Jorden . Om en hortensia verkligen är nyckfull för något, så är det beroende på vilken typ av jord den måste växa i. Den ska vara rik och näringsrik jord, måttligt oxiderad. Hortensia älskar lätt sura och sura jordar, men den har en extremt negativ inställning till alkaliska jordar.
  • Grannskap . En viktig aspekt av att välja en plats för hortensia är det närmaste grannskapet till den framtida busken. Om vi pratar om den estetiska sidan av frågan, kommer den här växten att se bäst ut tillsammans med hosta eller astilba. Om du vill att växten ska utvecklas fullt ut och snabbt, bör du vägra att plantera den nära träd eller andra buskar, särskilt med ett ytligt rotsystem. Växter med mer utvecklade rötter kommer att suga ut all jord från fukten, och hortensiabusken kommer att växa underutvecklad och svag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det räcker inte att bara hitta en plats och gräva ett hål av en viss storlek där. Förberedelsen av planteringsplatsen är också en av de viktiga procedurerna som kan påverka buskens framtida tillväxt.

  • Rengöring . När du har valt det bästa stället för att plantera växten, rensa den från ogräs, ta bort allt skräp, stenar, rötter och kvistar. För effektivare jordodling kan du gräva upp området med en spade. För att befrukta jorden redan i detta skede kan du lägga till flera hinkar torv i jorden vid tidpunkten för grävning och sedan lossa allt noggrant.
  • Mått . När du har rensat området för skräp och ogräs, börja gräva hålet själv. För unga plantor som inte är äldre än två år räcker ett hål på 30 x 30 cm. För äldre växter över 4 år borde ett hål på 50 x 50 cm vara tillräckligt. Eftersom hortensia har ett grenat rotsystem, är hålet bör inte bara vara djup, utan också bred.
  • Distans . Om du planerar att plantera flera hortensior med en häck, plantera dem med minst 70 cm mellanrum. För den vanliga plantering av buskar nära varandra, lämna cirka 1,5 m ledigt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda jorden så mycket som möjligt för att plantera buskar bör du blanda sur hög torv och bördig trädgårdsjord i förhållandet 2/3. Torv kommer att höja jordens surhetsgrad, vilket gör att växten snabbt kan vänja sig vid den nya platsen.

Plantorna måste också förberedas för plantering . Om du köpte plantor med ZKS behöver du inte förbereda dem, men om vi pratar om hortensior med ACS, bör växtens rötter blötläggas i en speciell stimulerande lösning för att påskynda rotbildningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att plantera en hortensia i sig kommer att innehålla flera steg

  • Vattna hålet noggrant 2-3 timmar innan plantan planteras.
  • Var noga med att inte skada plantans rotsystem, placera den i hålet och sprid rötterna så att de i framtiden kommer att växa i flera riktningar. Rötterna ska ligga platt i hålet, utan böjningar.
  • Använd beredd jord från torv och jord, fyll plantans rötter upp till rotkragen. Se till att jorden är jämnt fördelad i hålet, inte bildar tomrum eller nischer.
  • Använd en spatel för att lätt komprimera jorden runt plantens stjälk.
  • Vattna noggrant igen (beroende på plantans ålder - från 1 till 3 hinkar per buske) och se till att vattnet inte stagnerar vid rotkragen.
  • Det finns en möjlighet att jorden runt växten kan sätta sig något efter vattning. I det här fallet bör du använda ytterligare jord för att jämna ut landningsplatsen med marknivån.

Om du inte gör detta kommer överflödig fukt alltid att ackumuleras i buskens rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

Trädgårdshortensiavård slutar inte med plantering och vattning. För att växten ska utvecklas fullt ut och glädja dig med sin känsliga blomning varje år, följ rekommendationer från specialister för vård av denna buske.

Fukt

Det första en oerfaren trädgårdsmästare kan stöta på är låga fuktnivåer nära växten. Hortensia tolererar inte hög luftfuktighet och vattenackumulering vid rötterna, men denna blomma behöver vatten för aktiv tillväxt och blomning. Låt inte växten torka ut jorden helt - den ska alltid vara måttligt fuktig . Under torrperioden bör mängden vattning ökas. Efter varje vattningsprocedur bör jorden runt växten lossas och rengöras från ogräs.

Bild
Bild

Kompostering

För långsiktig bevarande av fukt i jorden runt växten är det värt att tillgripa mulching. Mulch eller mulch material är en blandning av naturmaterial som är utformade för att hindra jorden från att torka ut . Torv, fallna löv (rensade från parasiter) eller till och med barrträd kan användas som sådant material. Välj tjockleken på kompostskiktet själv, beroende på blommans ålder, men experter rekommenderar att du lämnar minst 5-8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Hortensia tillhör trädgårdsbuskar som kan bli upp till 30 cm höga på en säsong, och därför behöver denna växt regelbunden och förebyggande beskärning. Proceduren bör utföras på hösten, efter att knopparna har torkat. Vid denna tidpunkt rekommenderas att minska ungefär hälften av tillväxten av hela växten. Förebyggande beskärning utförs varje vår redan innan sapflödet och en period med aktiv tillväxt. Här bör du skära av alla torra, sjuka eller brutna grenar, liksom skott som växer inuti växten.

Vid beskärning beror mycket på egenskaperna hos en viss typ av hortensia

  • Om vi pratar om en trädliknande hortensia, bör höstbeskärningen vara noggrann - högst 20 cm bör vara kvar från marken till plantans toppar.
  • I storbladiga sorter av hortensia bör endast torkade och missfärgade blomställningar tas bort. Skotten och grenarna själva ska inte beröras - nya skott kommer att dyka upp från dem nästa vår.
  • I hortensior av panikeltyp växer också unga skott från gamla grenar. Först ska alla svaga, frysta och torra grenar från växten tas bort, sedan ska starka och vuxna skott klippas för 2-3 knoppar. När växten redan växer upp kan den behöva föryngras - för detta bör inte mer än 10 av de starkaste skotten och grenarna lämnas varje säsong och resten ska vara helt avskuren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Liksom alla trädgårdsväxter måste hortensia matas med naturliga och mineraliska näringsämnen. De stärker plantans grenar, och blomställningarna själva gör dem mer frodiga och ljusa.

Betesammansättningen måste nödvändigtvis innehålla: kväve, kalium och fosfor (under knoppbildningen på våren), liksom superfosfat (efter blomningstiden).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Lyckligtvis är hortensia en frostbeständig buske som kan överleva även de hårdaste vintrarna, men unga och sköra växter kan behöva ett pålitligt skydd. Det kommer inte bara att hindra växten från att bryta under trycket från den kalla vinden, utan det kommer också att förhindra att den fryser under snön. För höstsäsongen är det valfritt att installera ett skydd, men växten bör stödjas mot vindbyar.

Rekommenderad: