Plantera Ett Pelarformat äppelträd (25 Bilder): På Hösten Och Våren. Hur Man Planterar Dem Korrekt Och På Vilket Avstånd? Scheman. När är Den Bästa Tiden Att Plantera Plantor I Mos

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Ett Pelarformat äppelträd (25 Bilder): På Hösten Och Våren. Hur Man Planterar Dem Korrekt Och På Vilket Avstånd? Scheman. När är Den Bästa Tiden Att Plantera Plantor I Mos

Video: Plantera Ett Pelarformat äppelträd (25 Bilder): På Hösten Och Våren. Hur Man Planterar Dem Korrekt Och På Vilket Avstånd? Scheman. När är Den Bästa Tiden Att Plantera Plantor I Mos
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Plantera Ett Pelarformat äppelträd (25 Bilder): På Hösten Och Våren. Hur Man Planterar Dem Korrekt Och På Vilket Avstånd? Scheman. När är Den Bästa Tiden Att Plantera Plantor I Mos
Plantera Ett Pelarformat äppelträd (25 Bilder): På Hösten Och Våren. Hur Man Planterar Dem Korrekt Och På Vilket Avstånd? Scheman. När är Den Bästa Tiden Att Plantera Plantor I Mos
Anonim

Kolumnära äppelträd blir mer och mer populärt för varje år; det finns cirka hundra sorter att odla i trädgården. Många strävar efter att skaffa sig en sådan sort i sin sommarstuga. Hur man förbereder jorden och plantorna för plantering, när det är bäst att göra det, liksom andra agrotekniska trick beskrivs i vårt material.

Tidpunkt

För framgångsrik överlevnad i det öppna fältet rekommenderas plantor att planteras på våren eller hösten. Var noga med att välja dagar med gynnsamt väder.

Landa inte i starka vindar, regn eller värme. Helst om det är grumligt och varmt, lugnt. Vid soligt väder skjuts förfarandet till kvällen.

Bild
Bild

Vårplantering

Mest lämplig för sorter med låg frostbeständighet … Detta är den enda gynnsamma tiden för områden där vintrarna är långa och hårda. Det rekommenderas också att plantera i områden med lerjord på våren.

Planteringen av ett pelarformat äppelträd måste slutföras innan knopparna börjar svälla, men med dessa siffror bör jorden redan värmas upp till +10 grader, luften - till en temperatur på + 15 ° C. Under olika klimatförhållanden hålls evenemanget vid olika tidpunkter. Det är viktigt att inte vara sen - om du planterar ett träd, när knopparna börjar blomma på grenarna, kommer det inte att hinna slå rot och kommer inte att växa upp i år.

På våren rotar ettåriga plantor bättre, deras överlevnad är mycket högre än för tvååringar.

I Moskva -regionen och Leningrad -regionen planteras de i mitten eller slutet av april, i Ural och Sibirien, sådant arbete skjuts upp till det andra decenniet i maj.

När man väljer en sort för en trädgård måste man fokusera på egenskaperna hos jordkompositionen, klimatförhållanden, motståndskraft mot kyla och sjukdomar, och först då på fruktets smak och färg.

Bild
Bild

Höstplantering

Lämplig för träd över två år, såväl som vinterhärdiga arter . Vanligtvis utförs efter slutet av bladfallet. Varma dagar från början av september till mitten av månaden är mest gynnsamma, men senast 25-30 dagar före frostens början. Vid en temperatur på +4 grader stannar utvecklingen av rötterna. När temperaturen sjunker under 0 ° C finns det risk för att plantorna fryser. För vinterperioden är det absolut nödvändigt att skapa ett ytterligare skydd.

Höstens planteringstid beror också direkt på regionens klimat. I Moskva -regionen och Leningrad -regionen utförs plantering i slutet av september - början av oktober. I Sibirien och Ural görs detta en månad tidigare. Trädet måste hinna rota i det öppna fältet. En fördröjning av plantering kommer att leda till en fördröjning av plantans utveckling och till och med död.

Om sommarboende på hösten inte har tid med landningen, är det bättre att skjuta upp händelsen till våren . Plantan kan förvaras på en sval plats i en behållare eller i en påse med jord.

Med ett slutet rotsystem, vattna var tredje dag. Rötterna ska aldrig torka ut. Du kan gräva in dig på ett område som skyddas från vinden precis i behållaren.

Bild
Bild

Vilka sorter av pelarformade äppelträd är lämpliga för olika regioner?

  • Leningrad -regionen . Lämplig för väderförändringar, med en bra vinterhärdighet: Arbat, Garland, Chervonets, Amber halsband.
  • Nordvästra delen av Ryssland . I detta klimat är ett träds liv 6-8 år. De väljer sorter med hög frostbeständighet, som kan odlas i trädgårdar både i Moskva -regionen och i Arkhangelsk. Dessa är Moskva halsband, Vasyugan, Ostankino, president, Medoc, Dialog, Chervonets.
  • Centrala Ryssland . I Moskva och i regionerna i söder väljs också opretentiösa, vinterhärdiga sorter med bra avkastningsindikatorer. Dessa inkluderar: Arbat, Bolero, Yesenia, Renet Mazherova, Valuta, Moskva halsband, Malyukha.
  • Ural … I kallare klimat blir många fruktgrödor svagare. Sjukdomsresistenta och vinterhärdiga arter krävs: Arbat, Vasyugan, Valuta, Gin (underdimensionerat-upp till 1,5 meter), Medok, president, Ostankino, Barguzin.
  • Sibirien … De föredrar sorter som tål svår frost: president, Vasyugan, Iksha, Barguzin. När de odlas i ett växthus av polykarbonat börjar kolumnerade sorter blomma i slutet av april - början av maj och bär frukt från slutet av juni.
  • Vitryssland … För ett klimat med fuktig luft och kalla vintrar väljs vinterhärdiga äppelträd, krävande mot jord, resistenta mot svampsjukdomar och alla typer av röta. Dessa är sorterna: Vasyugan, Malyukha, Jin, Triumph, Currency, Moskva halsband.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på webbplatsen

För unga växter måste du hitta en lämplig plats på platsen

  • Bördig mark - sandig lera eller lerig. Om det inte finns något fertilt lager på platsen, hälls det.
  • En solig plats utan drag , på trädgårdens södra eller västra sida, skyddad från vinden. Vanligtvis nära byggnader eller ett staket, men så att växten inte skuggar, gör de ett streck på cirka en meter.
  • Hög luftfuktighet . Grundvattnets placering är inte högre än 2 meter från jordens yta. Med ett närmare liggande är det nödvändigt att skapa dränering.
  • Sorten väljs med hänsyn till klimatförhållandena i en viss region . För norr, ta arter anpassade till låga temperaturer.
Bild
Bild

Hur förbereder man en grop?

Dykningar eller planteringshål förbereds för plantor. En dike är ett djupt spår som görs för flera växter samtidigt. Den används när du skapar en trädgård. Bredden och djupet på diket är 50x50 cm.

Gropar används för att plantera separata eller långt ifrån varandra äppelträd. Som regel är djupet och bredden 70-80 cm, beroende på sorten på vilken det pelarformade äppelträdet ympas. Fördjupningen är gjord av en sådan storlek att rötterna på ett ungt träd fritt kan passa in i det.

De gräver och förbereder planthål i förväg: för våren - på hösten och för hösten - på våren eller senast 1,5 månader före evenemanget

För ett pelarformat äppelträd är lätt sandig lerjord eller lerig jord lämplig. Växtens rotsystem går inte djupt ner i jorden, utan ligger på ytan. Sorten är mycket krävande för fukt och bördigt lager.

Bild
Bild

Var noga med att lägga till hålen:

  • organiskt gödningsmedel (humus, torv) - 5 kg;
  • mineral (superfosfat - 100 g, kalium - 80 g);
  • aska - 500 g;
  • sura jordar neutraliseras med dolomitmjöl.

Det mesta av gropen är fylld med bördig jord blandad med kompost eller humus och kalium-fosfor tillsatser. Komplexa mineraltillskott rekommenderas inte. Alla komponenter blandas och lämnas för vintern för vårplantering. Om det är planerat att plantera på hösten, appliceras inte mineralgödsel för att inte stimulera plantorna att växa. I detta fall börjar befruktningen bara på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beredningen, ta hänsyn till egenskaperna hos marken på platsen

  • Lerig … Lera tillåter inte att vatten passerar väl, och vatten kommer att samlas i ett hål fyllt med en bördig komposition. De gräver djupa urtag upp till 1,5 meter, lägger ut ett tjockt lager av dränering från sand, krossad sten eller brutet tegel, andra material kan också användas. Sand och sågspån måste läggas till jordens sammansättning.
  • Sandig … Lösa underlag behåller nästan inte fukt, så rotsystemet torkar snabbt ut. Gropen är gjord med en storlek på 80x80 cm. Dränering måste ordnas. Täta föreningar läggs till hålet i botten för att behålla fukt - flodslam, lera. Dolomitiserad kalk tillsätts till jorden för att berika den med magnesium. Hålets sidoväggar är förstärkta med material till hands.
  • Torv … Hög surhet på torvmarker. För att neutralisera det, tillsätt krita, slaked lime, dolomitmjöl. För större löshet och vattengenomsläpplighet införs sand.
  • Med en hög grundvattenhalt . Djupet av vattnets plats bör inte överstiga 2 m från ytan. Om vattnet ändå stiger högre, gör trädgårdsmästare jordvallar eller höga sängar som äppelträd planteras på. De organiserar också ett dräneringssystem med dräneringsrör.

Det rekommenderas att välja sorter på en dvärgrotstock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Scheman

Placera unga träd på platsen, var noga med att ta hänsyn till vilka sorter som kommer att finnas i närheten. Grundstamens särdrag, på vilka de pelarformade äppelträden ympas, beaktas också - de fördelar plantorna så att de högre träden inte skuggar de nedre.

Det finns 3 grupper:

  • dvärg - upp till 2 m;
  • halvdvärg - upp till 3 m;
  • hög - över 3 m.

Tidpunkten för mognad påverkar också hur äppelträden grupperas med varandra . Det finns sommar, höst och sena grupper. Det är bättre att plantera träd med samma fruktperiod i närheten, så det blir mer bekvämt att ta hand om dem.

Du måste också följa en viss ordning när du sitter. Ett avstånd på minst 40 cm finns kvar mellan träden. Minst 1 meter mellan raderna för att inte skapa ytterligare skugga. Det rekommenderas inte att plantera det ensam, det kan kombineras med andra typer av fruktträd. Endast sorten Moskva Halsband kan planteras separat.

Bild
Bild

Enstaka planteringar kommer att bära frukt om det finns lämpliga pollinatorer i närheten. Det borde finnas ett annat äppelträd i närheten, som blommar samtidigt som det pelarformade. Detta är nödvändigt för framgångsrik korsbestämning och fruktsättning.

Grundläggande system för avstigning

Tejp … Det används ofta vid industriell odling av fruktträd. De planteras i rader med ett intervall på 50-80 cm, ett intervall på 80-150 cm görs mellan raderna. Med detta arrangemang förses växterna optimalt med ljus och näringsämnen. Det används ofta för att skapa gränder med fruktträd eller placera en rad längs ett staket. Detta system är oumbärligt för ett litet område.

Bild
Bild

Schack … Lämplig för plantering av sorter med olika mognadsperioder. Plantor placeras på ett avstånd från 0,50 till 1,5 meter, ofta görs avståndet större för plantor på höga rotstammar. Planteringshål grävs på toppen av ett torg, vars sida är cirka 1 meter. 4 träd planteras i hörnen och det femte i mitten av figuren. Denna metod är mest lämplig för Rysslands södra regioner.

Bild
Bild

Krypande … I områden med hårda vintrar odlar erfarna trädgårdsmästare ett pelarformat äppelträd i krypande form. Det säregna med denna planteringsmetod är att unga träd planteras i 2 rader enligt följande schema:

  1. avståndet mellan dem är 0,8-1 meter;
  2. mellan raderna - 1 meter.

Alternativ för hur man gör en krypande sort:

  1. plantera ett träd i en vinkel på 30 °;
  2. stammen är arkiverad och böjd till marken i en vinkel på 90 °.

För odling av krypande former är beståndet lämpligt-M-9, P-9. Fördelarna med sådana former är att de lätt kan skyddas från frost för vintern.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Före plantering placeras plantorna i en behållare med varmt vatten i 12-15 timmar, och en tillväxtstimulator läggs ofta till. Dessutom bereds en vattenlösning med tillsats av lera, rötterna doppas i den innan växten placeras i gropen.

Ett pelarformat äppelträd för normal tillväxt och utveckling kräver en yta som är ¼ m2. På 2, 5 m2 kan du plantera och skörda regelbundet från 10 träd av denna art. Plantor ympade på höga rotstammar kommer att kräva mer utrymme än dvärgvarianter.

Planteringsmaterial köps bäst på specialiserade plantskolor som har visat sig bra

Vanligtvis säljs växter i behållare med slutna rot och är märkta med sortnamnet, beskrivningen och allmänna vårdriktlinjer.

Bild
Bild

Om växten köps från en marknad där förutsättningarna för att hålla unga träd inte alltid uppfyller standarden, bör man vara uppmärksam på rotens, stammens och träets skick. Finns det några skador, avbrott, tecken på förfall.

Under transporten lindas rötterna i en fuktig trasa, de ska inte torka ut. Det är bäst att göra köpet strax före avstigning.

Det är nödvändigt att plantera unga träd när lufttemperaturen värms upp till +15 grader och återfrosten stannar. Ettåriga plantor rotar sig bättre än tvååriga. Växter som köps i en behållare kan också planteras på sommaren.

Bild
Bild

Hur man planterar korrekt

  1. En planteringsgrop förbereds som fylls med en bördig blandning och gör en vall i form av en kulle.
  2. Växtens rotsystem placeras i en rotstimulerande lösning i 8 timmar.
  3. Sedan beskärs rötterna något för att stimulera deras tillväxt, platsen för snittet strös med aska.
  4. Trädet placeras i det färdiga hålet, rotsystemet rätas ut längs vallens kanter. Den övre delen av rottillväxtlinjen (rotkragen) bör vara 4-6 cm över markytan, ympplatsen ska vändas söderut.
  5. Ett stöd är installerat bredvid det - en pinne gjord av lind eller hassel.
  6. Somna bara med bördig jord, som blev kvar när du grävde ett hål, upp till hälften och vattnade 0,5 hinkar vatten. Sedan hälls den återstående jorden ut och ett hål med 2-3 cm höga sidor bildas.
  7. Jorden komprimeras och fuktas med 2 hinkar vatten vid rumstemperatur.
  8. Vattnet får suga, varefter stamcirkeln mulas med torv eller spån, gräs.
  9. Knyt plantan till stödet med garn och säkra den med en siffra åtta. Om rotkragen börjar fördjupa sig i jorden, spänns trädet med en rem.

Dessa enkla regler hjälper till och med en nybörjare att plantera ett pelarformat äppelträd på platsen exakt och på kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter plantering måste ett ungt träd tas om hand så att det rotar sig, övervintrar säkert och två år senare trivs med den första skörden.

Om plantorna planterades på våren kommer rekommendationerna att vara följande

  • 2 veckor efter plantering, häll den rotstimulerande kompositionen ("Kornevin", "Epin") .
  • Vattna regelbundet (du kan utrusta ett droppbevattningssystem), i avsaknad av regn, skölj en gång var 3-5: e dag och efter 2 veckor - riklig vattning. I augusti reduceras vattningen med 2 gånger, i september stoppas den.
  • Ta bort ogräs och lossa (de gör detta mycket noggrant, eftersom trädets rotsystem är fibröst i struktur och ligger på ytan).
  • Kompost efter vattning (sågspån, hö) eller plantera gröngödsel (spannmål, mynta, koriander, dill).
  • Utfodra 3 gånger per säsong efter vattning. Från det första året görs bladsprutning med en karbamidlösning: 2-3 msk. skedar för 10 liter vatten.
  • Rotfodring börja appliceras först efter 2 år eller om de planteras på hösten. De introducerar organiska gödningsmedel och ammoniumnitrat på våren, i juni - komplexa blandningar, till exempel nitroammofoska, i augusti - kalium- och fosforgödselmedel, till exempel träaska.
  • Under de två första åren ta bort alla äggstockar så att växterna växer sig starkare .
  • Under det andra året klipps unga skott på våren och lämnar 2 knoppar på grenarna , de extra sidoskotten tas bort medan de fortfarande är gröna. Enligt rekommendationerna berörs inte de apikala knopparna för att säkerställa trädets tillväxt. (I praktiken finns det flera sätt att beskära ett kolumnerat äppelträd. Vissa trädgårdsmästare odlar inte en rak stam i form av en kolumn, utan bildar 2-3 grenar på en stam. Man tror att detta kommer att öka effektiviteten av frukt.)
  • Den apikala njuren är skuren först efter att kulturen har nått storleken på ett vuxet träd.
  • Uppträdande förebyggande sprutning från skadedjur med insekticider (Fitoverm), men bara före blomning. Efter bladfallet behandlas de med Bordeaux -vätska, och för vintern sprider de Zashchita -jord runt stammen.
  • För förebyggande av svampsjukdomar som används Fitosporin, Trichodermin, Pharmayod .
  • Om det finns sår är de täckta " Pharmayodom "Stammarna är vitkalkade med kalk eller trädgårdsfärg.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar på hösten, bör du först ta hand om plantans skydd för vintern

  • Sprid ytterligare ett lager jord eller torv runt rötterna.
  • Täck jorden med sågspån och ett lager grangrenar för att förhindra att rötterna fryser.
  • Stammen och grenarna i de norra regionerna är inslagna i geotextiler.
  • För att skydda mot hare installeras ett järnmask eller en gammal metallhink utan botten runt plantorna, insvept med takmaterial.
  • För små gnagare används nylonmaterial (till exempel tights), de är täckta med fotogen eller dieselbränsle.

Barken kan besprutas med kopparsulfat eller Dachnikmedlet.

Rekommenderad: