Enbärstransplantation: Hur Man Transplanterar Det Från Ett Ställe Till Ett Annat? När är Det Bättre Att Plantera Om En Växt: På Sommaren Eller Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Enbärstransplantation: Hur Man Transplanterar Det Från Ett Ställe Till Ett Annat? När är Det Bättre Att Plantera Om En Växt: På Sommaren Eller Våren?

Video: Enbärstransplantation: Hur Man Transplanterar Det Från Ett Ställe Till Ett Annat? När är Det Bättre Att Plantera Om En Växt: På Sommaren Eller Våren?
Video: Då vet du att det är dags ! Krukväxter plantera om beskär ta sticklingar från pelargoner 2024, April
Enbärstransplantation: Hur Man Transplanterar Det Från Ett Ställe Till Ett Annat? När är Det Bättre Att Plantera Om En Växt: På Sommaren Eller Våren?
Enbärstransplantation: Hur Man Transplanterar Det Från Ett Ställe Till Ett Annat? När är Det Bättre Att Plantera Om En Växt: På Sommaren Eller Våren?
Anonim

En enbärstransplantation behövs när platsen för växten inte är särskilt väl vald, och det känns obehagligt i skuggan eller i solen. Ibland kan detta bero på trädgårdsmästarens önskan att skapa en ny landskapskomposition. I vilket fall som helst måste du veta när och hur du gör det korrekt utan att skada prydnadsbusken.

Bild
Bild

När kan du transplantera?

Beroende på säsong förändras enbärens förmåga att bilda nya rotskott, och därför är det viktigt att veta när man ska flytta buskarna till en annan plats. Trots att barrgrödor kan transplanteras när som helst, anser experter på detta område att det är bättre att transplantera på våren, eftersom tillräckligt med fukt i jorden hjälper växten att slå rot snabbt efter att snön smälter.

Den bästa tiden för detta är slutet av mars, april.

Bild
Bild

Det finns vissa transplantationsregler just nu:

  • en plats skördas i den tinade jorden, och runt den skärs jorden med en spade och får stå i 2-3 dagar;
  • efter transplantation vattnas växten och jorden runt den mulkas och också skuggas så att kronan inte brinner ut - skyddet kan bara tas bort i juni;
  • du måste vattna växten lite efter lite, men regelbundet, för att öka rotsystemets vitalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En diametralt motsatt uppfattning - en en kan överföras från en plats till en annan under hösten, i september . Det finns skäl för detta - på grund av den ökade luftfuktigheten i marken och luften kan växten lättare överföra plantering till en ny plats och snabbt anpassa sig till de förändrade miljöförhållandena.

Bild
Bild

Hösttransplantation har sina egna egenskaper:

  • det är inte nödvändigt att skära genom jorden runt busken - det grävs helt enkelt in så att det är lättare att ta bort det från marken;
  • det är nödvändigt att se till att jordklumpen finns kvar på rötterna - detta hjälper till att undvika skador på dem;
  • transplantationen bör utföras när solen är täckt av moln, helst varmt men grumligt;
  • du kan inte utföra proceduren omedelbart före frostens början - du måste transplantera minst en månad före förkylningen;
  • efter placering bör enburen bevattnas måttligt, undvika stillastående vatten, och före nattfrost måste det sluta vattnas;
  • området nära stammen måste täckas med ett lager av mulch för att skydda det från vattensköljning och kyla;
  • en vuxen buske kan inte stängas för vintern, men i mars måste den skyddas från starkt solljus, så skuggning kommer att behövas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren rekommenderas det inte att transplantera, eftersom växten kan förlora mycket fukt, vilket innebär att rötterna som extraherar användbara ämnen från jorden för det kan drabbas.

Anpassning i detta fall är svår, och ofta kan enbär inte slå rot.

Om det behövs kan du naturligtvis transplantera, men de gör det med hänsyn till följande krav:

  • den utgrävda växten måste placeras i en separat låda eller behållare med beredd jord;
  • skugga med en film eller ta den till växthuset, begrava behållaren i marken;
  • plantera på en permanent plats under sensommaren eller tidig höst, välja halvskugga, medan enbär fortfarande är svag och för sårbar för ultraviolett strålning.
Bild
Bild

Om du behöver flytta ett träd eller en buske från skogen till platsen är det klokare att välja tidig vår för detta. För att skada enbäret så lite som möjligt och öka chansen att det rotar sig är det nödvändigt:

  • ta en växt med en stor jordklump och äventyrliga fibrösa rötter;
  • undersöka busken för sjukdomar och skadedjur;
  • markera genast solens sida av kulturen;
  • efter grävning, linda en jordklump i en film;
  • kan planteras i halvskugga, bort från bostadshus, för att förhindra skador från snö som glider från tak.

För skogsbär framställs ett komplett näringsrikt underlag av torv, grov sand, kompost och bördig jord. Under de första sex månaderna kommer växten att behöva vattnas en gång i veckan (24 liter vatten per träd).

Bild
Bild

Oftast transplanteras unga växter som inte är äldre än 3 år med en höjd av 1 m. Det är bättre att inte röra vuxna enbuskar utan särskilt behov, eftersom de rotar sig dåligt . Dessutom måste du välja växter som växer på medeltunga leriga jordar - de utmärks av bättre rotning.

Bild
Bild

Att välja rätt plats

För transplantation måste du välja ett område där växten kommer att känna sig bekväm, och den behöver inte skadas igen av nya rörelser.

  • Valet av plats beror på typen av enbär. Om växten växer i sin naturliga miljö på sluttningarna av bergen, är en öppen kulle med bra belysning lämplig för den. Men eftersom unga växter huvudsakligen transplanteras kommer även solälskande barrträd inte att störas av lite skuggning.
  • Beroende på sorten måste du också välja en lämplig jord för kulturen. Vissa sorter av enbär föredrar lera och sandig lerjord, medan andra föredrar jord med hög kalkhalt. När du skapar en dekorativ grupp från olika arter är det viktigt att samma mark passar alla, annars blir det svårt att ta hand om dem.
  • Det är bättre att inte plantera enbär bredvid sådana trädgårdsgrödor som päron och äppelträd, eftersom fruktträd kan bli rostiga.
  • För landskapensembler väljs en rymlig plats, med hänsyn till det faktum att växten växer starkt på bredden, särskilt dess underdimensionerade sorter.

För krypande växter som växer i naturen på steniga jordar kan du skapa rabatter och kullar som täcker området med småsten och grus.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Förberedande arbete hjälper till att genomföra enbärstransplantation med hög kvalitet och kommer att eliminera olika problem.

  • Runt trädet som valts för placering på ett annat ställe, tunnar de ut jorden till dess längd (50 cm) med en skarp spade, detta måste göras 12 månader före proceduren.
  • Planteringshålet förbereds 2 veckor före placering. Krukblandningen är vanligtvis gjord av sand, torv och gräs med tillsats av dolomitmjöl eller lime. Vissa sorter kräver organiskt gödningsmedel och kompost.
  • För en liten planta behövs ett hål med måtten 50 × 50 × 50 cm, men om enbären är stor styrs den av en jordklump - hålet bör överstiga det med 2-3 gånger.
  • I botten läggs ett dräneringslager av småsten, krossad sten eller sand med krossat tegel 15 cm högt.
  • Ett lager jordblandning på 8-10 cm placeras på dräneringen. Du kan lägga till det övre jordlagret av skogsskräp, som skogens enar växer på.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt transplantation utförs enligt följande

  • Ta bort enbär från jorden med försiktighet för att inte skada rotsystemet. Därför grävs det först försiktigt nerifrån och läggs på en säckväv, med vilken du kan dra busken till en ny plats i trädgården.
  • För bättre rotning behandlas en jordklump tillsammans med rötter med föreningar som stimulerar rotsystemets aktivitet, särskilt om några skott slås ut ur koma.
  • Vid plantering placeras enbären jämnt, med fokus på kardinalpunkterna, rotkragen placeras på marknivå. Rötterna är täckta med jord och komprimerar den för att utesluta tomrum.
  • Därefter bör du vattna växten väl, vänta på att fukten ska absorberas och fyll på jorden om det behövs. Det är nödvändigt att täcka utrymmet nära stammen med torv, flis, krossade kottar, tallbark, skikttjocklek-5-7 cm. När man planterar trädsorter är det viktigt att fixera stammen med garn och tre pinnar.

För förebyggande ändamål måste växten besprutas med fungicid- och insekticidmedel.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter omplantering måste enbaren regelbundet tas om hand, detta ökar chansen att överleva.

Enkla åtgärder hjälper till att påskynda anpassningen

  • På en ny plats ska kulturen vattnas en gång i veckan. Jorden måste ständigt fuktas, den får inte torka ut. Men när du vattnar cirkeln nära stammen, undvik att träffa plantans ovanjordiska del.
  • Trädets nålar måste också sprayas regelbundet, detta kommer att säkerställa dess densitet och vackra färg.
  • Växter som transplanteras på hösten befruktas med komplexa mineralämnen på våren.
  • Det är nödvändigt att täcka den förskjutna enbär för vintern i 4 år i rad. För att göra detta uppförs en träram runt växten, kvistarna böjs och fixeras till stammen. Täck överdelen med ett ovävt skyddsmaterial.
  • Oavsett tid på året, efter transplantationen, måste enbär skyddas från solens strålar, som är skadliga för kronan, särskilt från trädets södra sida.
  • Fram till fullständig rotning fortsätter kulturen att behandlas med särskilda medel mot sjukdomar och skadedjur.
Bild
Bild

Du kan förstå att enbären har rotat sig när den växer, det vill säga nya, färska skott kommer att bildas på den.

Möjliga problem

Efter transplantation kan en en som ännu inte hunnit rota normalt påverkas av bladlöss, skida och spindelkvalster. Förutom, dålig dränering och vatten på kronan kan leda till växtens svampsjukdomar . Det är därför det är viktigt att, efter att ha flyttat till en annan plats, utföra förebyggande arbete för att förhindra dessa problem.

Det är ofta möjligt att observera hur nålarna på en en blir gula efter transplantationen, särskilt den som är närmare stammen, i mitten av kronan. Detta kan innebära brist på fukt, så man måste vara försiktig så att markytan under trädet inte blir till en torr skorpa. Men också samma sjukdomar och skadliga insekter är orsaken till gulning.

Bild
Bild

Kampen mot dem bör startas när de första tecknen på problem uppstår och växlar mellan olika medel, eftersom patogener ofta utvecklar resistens mot samma läkemedel. De drabbade grenarna måste tas bort och sektionerna måste behandlas med trädgårdslack eller kopparsulfat.

Transplantationsprocessen är naturligtvis viktig och måste utföras enligt alla regler, men för anpassning av en en på en ny plats är korrekt vård av växten av stor betydelse.

Rekommenderad: