Gran "Super Blue" (10 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. "Superblå Planta" I Landskapsdesign. Höjd Och Egenskaper Hos Ett Vuxet Träd

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Super Blue" (10 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. "Superblå Planta" I Landskapsdesign. Höjd Och Egenskaper Hos Ett Vuxet Träd

Video: Gran
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Maj
Gran "Super Blue" (10 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. "Superblå Planta" I Landskapsdesign. Höjd Och Egenskaper Hos Ett Vuxet Träd
Gran "Super Blue" (10 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Blå Gran. "Superblå Planta" I Landskapsdesign. Höjd Och Egenskaper Hos Ett Vuxet Träd
Anonim

"Super Blue Seedling" är en nordamerikansk gran med en fantastisk blå kronfärg, som blir mer levande och uttalad med åldern. Trädet växer snabbt, ser estetiskt tilltalande ut på grund av sin koniska form. Denna skönhet är fantastiskt bra både på vintern och på sommaren, men dess odling har vissa finesser.

Bild
Bild

Beskrivning

Gran "Super Blue" är ett elegant träd med tät och jämnt fördelad grön krona i form av en kon. Det har sina egna egenskaper.

  • Det är ett snabbt växande barrträd som kan bli 30 cm högt och 15 cm brett på ett år.
  • Höjden på ett vuxet träd är från 10 till 15 m.
  • Växtens nålar är hårda och taggiga och når 1,5–3 cm i längd, formen på de vassa nålarna är romboid.
  • Starka grenar ligger horisontellt, de fokuserar på den överdelade strukturen i den ovanjordiska delen. Kronan växer och stiger uppåt och avslöjar en del av stammen.
  • Kottar är hartsartade, har en cylindrisk form, under mogningen har de en gulgrön eller rödaktig nyans. När de mognar blir de bruna, växer i längd upp till 5-10 cm och i bredd-upp till 2-3 cm. De innehåller svarta frön 3-4 mm långa med ljusbeige winglets. Ibland finns de kvar på grenarna fram till våren och hösten nästa år.
Bild
Bild

Den magiska blå färgen på en plantas nålar beror på jordens sammansättning där den växer, liksom på belysningsgraden.

Experter rekommenderar att plantera "Super Blue" på öppna platser, för i skuggan tappar kvistarna sin ovanliga blåa och blir gröna. I sin skönhet överskuggar trädet den berömda sibiriska granen, men det kan inte tävla med det i vinterhärdighet . I Nordamerika lever den upp till 600 år, men i mittzonen, inklusive Ryssland, når den knappt 70 år.

Bild
Bild

Landning

För att odla nordamerikansk gran behöver du bördig, lös, dränerad jord, fuktig, men utan vattenloggning.

Den idealiska surheten för ephedra är 4, 5 -5, 8 enheter. Den huvudsakliga planteringstiden är vår, sen höst.

Behållarväxter kan planteras under hela säsongen, men tills jorden fryser.

Bild
Bild

Det enklaste sättet är att köpa ett litet ungt träd upp till 70 cm högt med packade rötter . Det är värt att uppmärksamma nålarnas färg: det får inte bli mörkare på den. Om växtens antändningsdel inte är för proportionell och har oegentligheter är detta inget problem: granen kommer att plana ut när den växer. Sådana plantor kan omedelbart placeras i marken. Vid landning av en grupp måste ett avstånd på 2-4 meter observeras mellan dem. Gropen grävs till ett djup av högst 70 cm; ett dräneringslager av 20 cm tjockt grus och sand måste läggas på botten.

Du kan också använda frön från unga kottar, men du måste veta att hälften av dem inte kommer att gro, och bara 20% av plantorna kommer att ha en vacker blå färg på nålarna. Kottarna torkas först, vänta på att de öppnas och skölj dem sedan med vatten och en svag lösning av kaliumpermanganat. Fröna kan förvaras till våren eller planteras omedelbart . Före sådd förvaras de i 10-12 timmar i en lösning av ett svampdödande medel. Sedan kan du plantera dem i krukor eller direkt i marken efter att ha lagt "Ammofoska" (25 g per 1 kvm) till det. Ovanifrån mulas jorden med en blandning av sågspån, torv med ett lager av 2 cm.

Bild
Bild

Groning sker efter 10 dagar, varefter blå julgran väljs ut, som måste sprutas 2 gånger om dagen för att undvika uttorkning. Upp till 3 år gamla, de bör regelbundet tas ut i luften, och sedan kan de planteras i öppen mark.

Sticklingar är en annan avelsmetod för blågran . Sticklingar bör tas från mogna växter i åldern 5–10 år. De gör detta i april-maj. En ung skott bör vara upp till 12 cm lång och med en häl - en bit bark.

Det är bättre att plantera grenar i ett växthus. En sand -torvblandning eller perlit används som substrat, grus läggs ut på botten av hålet, sedan lövhumus, ovanpå - kvartssand och torv. Plantorna sänks till ett djup av 2 cm i en liten vinkel (20-30 °). Under sådana förhållanden kommer trädet att växa i cirka 12 månader, varefter det regelbundet härdas på gatan, och vid 3 års ålder planteras det på en permanent plats.

Bild
Bild

Vård

Omsorg för amerikanska granplantor innehåller flera aspekter.

  • För att förhindra att växterna vissnar, än mindre förgås, är regelbunden lossning nödvändig. För att inte skada de känsliga rötterna, lossa inte för djupt (högst 6-7 cm).
  • Det krävs att vattna julgranarna var 7: e dag, 12 liter vatten räcker till ett träd.
  • Det är nödvändigt att täcka jorden, eftersom det på så sätt inte kommer att torka ut. Glöm inte att spraya grankronan.
  • Till vintern har unga julgranar grenar bundna till stammen så att de inte bryts av snöns vikt. Fram till 3-4 års ålder är det bättre att täcka dem med en bomullstrasa eller agrofiber för att skydda dem mot solbränna.
Bild
Bild

Trädet kräver sanitär beskärning och borttagning av torra och skadade grenar . I grund och botten utförs dessa arbeten på våren, när brutna, krokiga och döda skott skärs ut. Växten tolererar proceduren väl om den är frisk. Och du kan också utföra en formande frisyr av en dekorativ krona. Det är bättre att göra detta på sommaren, när tillväxten av skott stannar, men inte på senhösten eller vintern: trädet tål kanske inte frost.

"Superblå plantor" kan vara mottagliga för svampsjukdomar, framkallade av vattenloggning och stagnation av vatten, så det är viktigt att vattna ordentligt.

För behandling används sprutning med systemiska fungicidmedel . I vissa fall kan insektsbekämpning vara nödvändig, eftersom unga skott är mottagliga för skadedjur som gransköld, hermes, spindelmider, bladlöss och barkbaggar.

Bild
Bild

Användande

I landskapsdesign används enskilda granar och hela gruppplantningar. Ofta används "Super Blue" för att dekorera stadsparker, torg, områden i offentliga byggnader. Träd kan bilda en häck för skydd mot vinden, de utsätts ofta för lockig beskärning och granar blir en original dekoration i form av ovanliga geometriska former.

Blå gran kan passa in i alla landskap i stora och små områden . Eftersom växten inte är särskilt känslig för damm- och gasföroreningar kan den planteras längs staketet, men den bästa användningen av denna skönhet är olika kompositioner med blommor och andra växter med kontrastfärg. Dessutom kan Super Blue Seedling bli en familjens julgran på ett lanthus.

Rekommenderad: