Kanadensisk Gran "Alberta Globe" (15 Bilder): Beskrivning Och Plantering Av En Mängd Olika Grågranar, Vård Av Glauca Alberta Globe

Innehållsförteckning:

Video: Kanadensisk Gran "Alberta Globe" (15 Bilder): Beskrivning Och Plantering Av En Mängd Olika Grågranar, Vård Av Glauca Alberta Globe

Video: Kanadensisk Gran
Video: Ель сизая "Alberta Globe" (Picea glauca) 2024, Maj
Kanadensisk Gran "Alberta Globe" (15 Bilder): Beskrivning Och Plantering Av En Mängd Olika Grågranar, Vård Av Glauca Alberta Globe
Kanadensisk Gran "Alberta Globe" (15 Bilder): Beskrivning Och Plantering Av En Mängd Olika Grågranar, Vård Av Glauca Alberta Globe
Anonim

Fans av barrträd kommer definitivt att gilla miniatyrkanadensiska granen "Alberta Globe". Denna anläggning kräver särskild vård, men dess attraktiva utseende är en värdig betalning för ansträngningarna och ansträngningarna. Låt oss titta närmare på egenskaperna hos den kanadensiska granen Alberta Globe: hur plantering och skötsel, reproduktion och behandling utförs.

Beskrivning

Den kanadensiska granen Alberta Globe har funnits i ungefär ett halvt sekel. Det upptäcktes först i slutet av 1960 -talet i Holland. Trädgårdsmästaren K. Streng lockades av trädets runda krona. Växten dök upp som ett resultat av en slumpmässig mutation, men senare fixerades sorten genom urval. Denna sort fick namnet "Alberta Globe" glauca.

Bild
Bild

Kanadensisk gran är också känd som grå och vit. Dess ursprungliga form är konisk. Den största skillnaden är i storlek, men subtiliteterna i vård och odling är identiska. Så vid 30 års ålder når trädet, med en stambredd på endast 1 meter, en höjd av 0,7 till 1 meter. Det är värt att överväga det faktum att avelsarterna växer mycket långsammare. Initialt, under de första åren, tillför granen både i höjd och bredd från 2 till 4 cm. Först vid 6 eller 7 år kan det bli en ökning med 10 cm på en gång, och vanligtvis fortsätter aktiv tillväxt upp till 12-15 år.

En tioårig gran har en redan formad krona, medan dess diameter är 40 cm. Nu behöver trädet redan ständiga hårklippningar så att kronan inte tappar formen. Crohns kännetecknas av hög densitet. Nya skott är ljusbruna. De är nästan omärkliga bakom ett stort antal nålar. I början av säsongen är nålarna ganska ljusa, men närmare hösten förvandlas de till ljusgrönt. Den har en fantastisk doft som liknar svart vinbär.

Ganska sällan bildas stötar på den. De visas vanligtvis på skott. Knopparna är cylindriska och kompakta.

Bild
Bild

Landning

Alberta Globe -gran trivs på en sval, skuggad plats, även om den kan växa i solen också. Starka vindar, en ganska nära grundvatten, samt plantering på salt, torr eller tät jord kan ha en skadlig effekt. Det är värt att notera att att bli våt leder till att rothalsbandet dör, vilket leder till att trädet dör. Lösa jordar är det bästa valet. Det är mycket viktigt att skugga trädet från solen på senvintern och våren.

Ett landningshål bör grävas 70 cm djupt och 60 cm i diameter. Därefter måste du dränera från expanderad lera eller trasigt tegel. Dess tjocklek bör vara cirka 20 cm. Men för beredning av en bördig blandning är det värt att ta lera, sand, sur torv och torvmark. Tillåter tillsats av bladhumus, liksom cirka 150 gram nitroamofoska som gödningsmedel.

Det är värt att köpa plantor i en plantskola, medan deras ålder bör vara 4-5 år, eftersom sidogrenar redan bildas på dem vid denna tidpunkt . I detta fall måste roten grävas ut med jorden. Om du köper ett träd i en butik, bör du överväga behållaralternativ. Innan planteringen är det mycket viktigt att vattna granen i en behållare, roten ska inte torka ut.

Bild
Bild

Viktig! Du bör inte köpa en kanadensisk gran med ett öppet rotsystem, eftersom det i detta fall är en mycket liten chans att överleva på en ny plats.

När hålet för plantering redan har grävts, är det värt att hälla 2/3 av den bördiga blandningen i det, häll vatten över allt och vänta på att allt löser sig. Och först efter 14 dagar kan du gå direkt till plantering av gran och följa följande algoritm för åtgärder:

  • det är värt att ta bort jorden från hålet så att plantans rotkrage ligger med kanterna på samma nivå vid plantering;
  • sedan börjar de fylla upp rotsystemet, medan de packas ihop jorden; om granen grävs ut med en jordklump insvept i säckväv, ska den inte avlägsnas från materialet;
  • när granen planteras bör jorden försiktigt tampas bara med fötterna;
  • därefter görs en jordrulle runt stamcirkeln;
  • granen måste vattnas väl, medan en hink vatten går till ett träd;
  • efter att vätskan har absorberats utförs mulching med surt torv, medan dess lager ska vara minst 5 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att få Alberta Globe -granen att se vacker och frisk ut, behöver den god vård.

Vattning

Den kanadensiska Alberta Globe -granen behöver riklig vattning efter plantering. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att vattna de första två veckorna. Trädet är fuktälskande, därför bör det om möjligt vattnas med en slang eller planteras nära fontänen. Vattning bör utföras på morgonen och på kvällen efter 18 timmar . I det här fallet kommer kronan att kunna torka ut redan innan bladen är under solens strålar, och på kvällen kommer de också att kunna torka innan det är mörkt.

Om nålarna är våta under lång tid kan det bildas mögel på dem.

Bild
Bild

Toppdressing

Ung gran behöver ytterligare utfodring. Det är värt att uppmärksamma gödningsmedel som uteslutande är avsedda för barrträd. Du bör köpa foder separat för varje säsong, eftersom de kommer att ha ett annat innehåll. Det är mycket viktigt att följa instruktionerna för att inte överdriva doseringen.

Bladförband är ett utmärkt val, som har stort inflytande på trädets utseende. De kan inte användas mer än en gång varannan vecka.

Mulching och lossning

Eftersom de nedre grenarna är praktiskt taget på marken, kräver lossning av jorden skicklighet. Denna procedur bör utföras efter plantering i flera år, nämligen: efter varje vattning. Ett specialverktyg säljs som lossnar ytligt, eftersom trädets rötter går nära. För mulching bör sur torv eller bark av barrträd, förbehandlade med fungicider, användas. Således kan du behålla fukt i jorden, skydda mot ogräs och också skapa ett speciellt lager för granens nedre grenar så att de inte direkt berör jorden.

Bild
Bild

Kronstädning

Eftersom den kanadensiska granen har en mycket tät krona måste den rengöras. Vatten kommer inte in i kronan, vilket resulterar i att torrheten ökar, kvalster dyker upp. Regelbunden beskärning är obekväm och mycket svår, varför många trädgårdsmästare är med och rengör den. Först måste du utrusta dig fullt ut, bära handskar, skyddsglasögon, armband och andningsskydd, eftersom mycket damm genereras under rengöringen och plantans nålar repar huden. Du kan rengöra kronan uteslutande i torr form, så flera dagar bör passera efter vattning.

Det är nödvändigt att skjuta isär grenarna för att rengöra alla nålar som har torkat. Efter rengöring bör trädet behandlas med en kopparbaserad fungicid. Trädets insida kräver särskild bearbetning.

Kronstädning bör göras minst tre gånger om året, men naturligtvis oftare.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Alberta Globe -gran är inte rädd för frost, men unga träd under det första året efter plantering kräver skydd mot en temperaturnedgång. Vanligtvis är de inslagna med agrofiber, eller grangrenar används. Därefter utförs mulching med sur torv, sedan på våren kan det helt enkelt blandas med jorden.

Var noga med att mata den kanadensiska granen med ett kalium-fosforkomplex på hösten.

Fortplantning

Alberta Globe -gran förökas vanligtvis genom sticklingar eller genom ympning. Om du försöker ett frö för detta, blir resultatet ett artsträd. Användningen av ympning, som ympning, är ett ganska svårt jobb, så det är bättre för nybörjare att göra detta . Det är nödvändigt att skära en gren längst ner på kronan, medan dess längd inte får vara mer än 12 cm. Den ska skäras med en liten barkbit. Skärningen ska behandlas med en rotstimulans. Därefter planteras skärningen i sand eller torvjord, djupet bör vara 2-3 cm.

Den del av skottet som kommer att ligga i jorden blir av med nålarna. Varje behållare måste ha hål så att vatten kan rinna ut ur den. Alla behållare med sticklingar ska placeras i ett svalt växthus, där organiserad vattning kommer att utföras. De sticklingar som slår rot bör sedan transplanteras i jorden, som redan innehåller torvjord, torv och sand. Efter cirka 5 år kan stjälken planteras på en permanent växtplats. Om knoppar bildas högst upp på trädet är de redo att transplanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Det mest onda skadedjuret för granen i Alberta Globe är spindelmiten. Det brukar dyka upp när det saknas fukt. Om du inte rengör och återfuktar kronan i tid, kommer granen att bli en grogrund för fästingar, vilket innebär att den kan infektera andra träd i närheten. Ganska ofta lider Alberta Globe -gran av sådana skadedjur som:

  • hermes;
  • galllöss;
  • granbladrulle;
  • larv "Nunna".

De vanligaste sjukdomarna hos Alberta Globe gran inkluderar följande:

  • rost;
  • ruttna;
  • fusarium;
  • gran virvel;
  • barknekros;
  • shyute (vanlig och snöig);
  • sårcancer.

För att bli av med skadedjur bör insekticider appliceras. Men att bli av med fästingar kommer att hjälpa akaricider. Svampmedel är lämpliga för behandling av olika sjukdomar. För att behandla kronan på ett träd är det värt att använda preparat som innehåller koppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Idag används barrträd alltmer i landskapsdesign, eftersom de gör luften friskare, mättar den med fytoncider. Dessutom, i kalla områden, står vanliga träd utan lövverk i cirka sex månader, och endast barrträd pryder landskapet. Kanadensiska granen Alberta Globe lockar uppmärksamhet med sin lilla höjd. Det ser bra ut i små trädgårdar. Men i rymliga områden används kanadensisk gran ofta för att bilda den nedre eller mellersta nivån.

Eftersom Alberta Globe -granen växer långsamt, har en kompakt storlek och har en attraktiv krona, används den ofta i stenhagar och stenarter. Ett sådant träd passar perfekt in i en trädgård gjord i orientalisk eller engelsk stil . Denna gran används ofta som ersättning för thuja. Trädet kan odlas även i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensisk gran har gröna nålar som ser fantastiska ut. Det går bra med olika dekorativa träd, liksom blommor.

Rekommenderad: