Gran "Konica" (46 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Kanadensisk Gran, Plantering Och Skötsel På Det öppna Fältet För Dvärggrå Gran. Hur Hög är Ett Moget Träd?

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Konica" (46 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Kanadensisk Gran, Plantering Och Skötsel På Det öppna Fältet För Dvärggrå Gran. Hur Hög är Ett Moget Träd?

Video: Gran
Video: Konica Minolta Bizhub C554e 2024, Maj
Gran "Konica" (46 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Kanadensisk Gran, Plantering Och Skötsel På Det öppna Fältet För Dvärggrå Gran. Hur Hög är Ett Moget Träd?
Gran "Konica" (46 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Kanadensisk Gran, Plantering Och Skötsel På Det öppna Fältet För Dvärggrå Gran. Hur Hög är Ett Moget Träd?
Anonim

Barrträd är populära och eftertraktade växter som landskapsdesigners använder för att skapa fantastiska och ovanliga gröna kompositioner. Konika intar en speciell plats bland granarna. Denna sort är inte bara opretentiös och resistent mot sjukdomar, utan har också en vacker konisk form . Det är denna växt som bör uppmärksammas för nybörjare trädgårdsmästare som vill skapa barrträplantor på deras webbplats som kan glädja sina ägare inte bara under den varma årstiden, utan också under nyårssemestern, eftersom det är Konika som kan ersätta Julgran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kanadensisk gran (glauca) "Konica" är en prydnads barrväxt som tillhör den grågrå familjen och har ett andra namn, glauconic. Födelseplatsen för dvärgglaukonik är Kanada. År 1900 blev biologer intresserade av henne, och de började processen för dess popularisering . På grund av sin anspråkslöshet och höga dekorativa prestanda har gran blivit efterfrågad och populär i alla länder i världen. Granens maximala livslängd når 300 år. Den årliga tillväxten för ett ungt träd överstiger inte 10 cm, och det för ett vuxet träd överstiger inte 3 cm.

Bild
Bild

Särdrag hos växten är liten storlek, konisk form och grå blomning på nålar. För att ge växten formen av en kon behöver du inte trimma granen, den kommer att ta denna form själv.

Granens maximala höjd under gynnsamma klimatförhållanden kan nå 4 meter, men oftare kan du se träd som är cirka 2 meter stora. Tack vare denna storlek kan "Konika" odlas inte bara i det öppna fältet, utan också i speciella bärbara behållare.

Diameteren på den frodiga och omfattande kronan sträcker sig från 1,5 till 2 meter . Nålarna har en rik blågrön nyans, deras längd överstiger inte 10 mm. Kottar har en avlång form och deras storlek överstiger inte 6 cm. Barrfrukter är mycket sällsynta på denna granart.

Bild
Bild

Vid transplantation och vård av gran måste man komma ihåg att denna art har ett ytligt rotsystem med horisontella rötter i de övre jordlagren, vars vårdslös hantering kan leda till deras deformation.

Bild
Bild

Varianter av sorter

Långt och noggrant arbete av uppfödare tillåtet att erhålla flera sorter av denna blå gran.

Elegance Compact - en sort som föddes upp av tjeckoslovakiska specialister 1950. Trots att denna art har yttre likheter med grundsorten har den också ett antal särdrag.

Den årliga tillväxten för ett starkt och härdig träd, oavsett ålder, är 5 cm.

De mest slående egenskaperna är en ljusbrun nyans av knoppar, en ljusgrön skottfärg, ett ljusgrönt färgschema av nålar. Trädets maximala höjd är högst 2,5 meter, kottlängden är cirka 1 cm.

Bild
Bild

" Alberta Globe "- en sort som erhölls som ett resultat av naturligt urval. Hemorten för denna art är Nederländerna.

Växtens utseende liknar en buske, och dess höjd överstiger inte 1 meter. Formen på den dekorativa sorten liknar en boll och har en tät krona.

Ett särdrag är skottens radiella arrangemang. Den genomsnittliga årliga tillväxten kan överstiga 10 cm. Granens diameter, som når 10 år, är 50 cm. De mjuka och känsliga nålarna kan bli upp till 1 cm. Skuggan på de gamla nålarna har en gulaktig nyans, men unga skott är färgade gröna. Ibland kan små bruna knoppar ses i grenarnas ändar.

Bild
Bild

" Dvärg "- en liten sort, vars höjd inte överstiger 1,5 meter. Frodiga grenar ligger på en smal krona, vars form liknar en kon. Maximal nålstorlek är 7 mm.

Bild
Bild

" Laurin " Är en mycket sällsynt art med låg årlig tillväxt. Höjden på en ung gran kan öka årligen med högst 5 cm, men tillväxten av ett vuxet träd saktas avsevärt och den årliga tillväxten överstiger inte 2 cm. Rotsystemet har formen av en skarp kon.

Bild
Bild

" Maygold " - en hybrid av den klassiska "Konica", som har gyllene nålar och en kompakt konisk form. Växten har mycket känsliga nålar, vars längd inte överstiger 8 cm. Unga träd är täckta med gulguldnålar, men på vintern ändras deras färg till en mörkare.

Bild
Bild

" Desember " - en förbättrad hybrid som har en årlig tillväxt på cirka 15 cm och en tätare krona. Färgen på nålarna är ljusgrön. Denna art kan planteras på både sura och alkaliska jordar. "Desember" är en favorit bland landskapsdesigners underarter av "Koniki", som dekorerar steniga och alpina kullar, liksom terrasser och sommarmarker.

Bild
Bild

Landningsregler

Trots deras dekorativitet kännetecknas alla underarter av "Koniki" genom sin opretentiöshet, motstånd inte bara mot frost utan också mot temperaturfluktuationer. På grund av sin krävande jord och växande förhållanden kan gran planteras i olika regioner och klimatzoner. Den kompakta och vackra växten kan odlas både utomhus och i krukor.

Som planteringsmaterial kan du använda både egenodlade växter och köpta

Det är bättre att köpa plantor i stora plantskolor, som ansvarar för de sålda varorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med ett slutet rotsystem och en omfattande jordklump har större chans att acceptera än sticklingar utan jord, som måste planteras omedelbart efter förvärvet. Om det finns behov av transport måste rotsystemet lindas med en fuktig trasa, som inte bara låter den torka ut, utan också skyddar rötterna från skador. Experter rekommenderar att man vägrar att köpa sjuka, torra och skadade växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att du väljer väl upplysta områden med lite skuggning för Koniki . Ljus halvskugga skyddar trädet från stekande solstrålar och förhindrar brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det valda området bör skyddas från starka strömmar av kalla vindar, och grundvatten får inte rinna i ytskikten.

Stående vatten och konstant fukt kan framkalla rotröta och därefter plantans död

Det valda området bör inte överbelastas med ett stort antal andra buskar och träd, vilket kommer att avsevärt bromsa tillväxten av de redan långsamt växande nålarna. Skuggan från stora träd kommer att leda till en förändring i nålarnas färg, liksom till utseendet av blekning, som ett resultat kommer växten att förlora sina dekorativa egenskaper.

Det valda området bör ha en bördig jord med en måttlig surhetsgrad. För att öka jordens näringsvärde är det bättre att berika det med organiska och mineraliska gödningsmedel ett år före plantering.

Bild
Bild

Innan plantering måste hela området grävas upp och jämnas ut.

Planteringsstadier:

  • bildandet av en landningsgrop av erforderlig storlek;
  • skapa ett dräneringsskikt med en tjocklek av minst 5 cm;
  • beredning av en näringsblandning, som bör bestå av torv, lövjord, gräs, sand och en liten mängd organiskt gödningsmedel;
  • placera en planta i en grop samtidigt som rotsystemet expanderas;
  • fylla alla tomrum med näringsrik jord;
  • snygg komprimering av jorden;
  • riklig vattning, vilket möjliggör införande av cirka 12 liter vatten i ett hål;
  • mulching av området nära stammen med torv, sågspån och krossad bark.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avgaser och vägdamm påverkar växtens tillväxt och utseende negativt, därför är det bättre att inte använda Konika för att dekorera områden nära motorvägar, utan välja andra barrträd.

Om det finns en önskan att plantera en gran i en kruka, bör den bara placeras på gatan. I en lägenhet känns växten dålig och börjar efter ett tag torka ut. Vissa ägare tar in den gröna skönheten i huset och klär upp den för nyårshelgen . I det här fallet måste du välja det kallaste rummet för det, långt från värmesystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Trots sin opretentiöshet behöver "Konika" snabb omsorg och uppmärksamhet, vilket gör att växten kan maximera sina dekorativa egenskaper.

För att förhindra att jorden torkar ut rekommenderar experter att vattna den två gånger i veckan . Minst 10 liter rent och sedimenterat vatten måste hällas i en planteringsgrop. Daglig sprutning har en gynnsam effekt på det, särskilt under perioder med höga temperaturer. Men man bör inte heller dras med överdriven vattning, vilket kan provocera utvecklingen av ruttningsprocesser i rotsystemet.

Regelbunden lossning av ytjordskiktet hjälper till att berika rotsystemet med syre och förhindra att ogräs uppträder.

Bild
Bild

Nybörjarträdare försöker rensa rotzonen så djupt som möjligt, vilket absolut inte kan göras på grund av risken för att skada rotsystemet, som ligger nära jorden.

Tidig mulching hjälper till att förbättra jordens skick och förhindra att det torkar ut. I samband med förloppet av naturliga sönderfallsprocesser måste mulchen ständigt fyllas på och de svårnedbrytbara komponenterna måste bytas ut mot nya.

I slutet av hösten är det bättre att bygga ett skydd kring de unga granarna, som skyddar växten inte bara från svåra frost, utan också från den brännande vintersolen. Under sommarsolen är det bättre att skugga växten med säckväv eller kartong.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en vacker och hälsosam växt rekommenderar experter regelbunden utfodring, som bör bestå av både organiskt och mineralgödsel. Om näringsämnen användes under plantering, är deras efterföljande introduktion tillåten först efter 4 månader.

Ytterligare utfodring utförs var 60: e dag på våren, sommaren och hösten.

Bild
Bild

Denna typ av gran behöver inte en korrigerande frisyr, och den får en konisk form på egen hand. Men sanitär beskärning av torra, sjuka och deformerade grenar måste utföras regelbundet … För att utföra denna typ av arbete rekommenderar professionella trädgårdsmästare att köpa specialverktyg.

Det är mycket svårt att odla Konika hemma, men om du följer alla nödvändiga vårdkrav, skär det i tid och mata det korrekt, så kommer växten i december att bli huvudattributet för nyårsfirandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att få unga växter, du kan använda följande metoder:

  • nyskapande;
  • ympning.

Den mest populära bland trädgårdsmästare är ympningsmetoden, men bara de mest erfarna och tålmodiga sommarinvånarna odlar unga växter från frön.

Om det finns en önskan att föröka "Konika" med frö, behöver du veta att bara några frön från konen har alla de genetiska egenskaperna hos moderbusken, allt resten av planteringsmaterialet kanske inte ger önskat resultat.

Bild
Bild

För att plantera de valda fröna är det nödvändigt att förbereda planteringsjorden i förväg, som bör bestå av torv, torvmark, flodsand och lövjord. Alla komponenter måste blandas i lika stora proportioner.

Sittdjupet bör inte överstiga 10 mm. Allt arbete utförs bäst på hösten eller vintern, och färdiga behållare måste förvaras svalt till våren. Om denna teknik följs, redan på våren, kan det planterade fröet behaga friska och starka skott. Denna art har nästan 100% grobarhet.

Den årliga tillväxten av skott kan nå cirka 20 cm . Först efter några år, när växten bildar ett starkt rotsystem, kan den transplanteras i öppen mark eller i en stor blomkruka.

Bild
Bild

För det för att få en ny växt med alla de genetiska egenskaperna hos moderbusken, rekommenderar biologer att använda förökningsmetoden för förökning … Denna metod är också långsam, och unga växter först efter 4 år blir lämpliga för transplantation till en permanent växtplats.

Bild
Bild

Den mest gynnsamma tiden för denna typ av arbete är mitt på sommaren. De första två månaderna efter att sticklingarna separerats från moderbusken sker snittet överväxt och först efter det börjar rötterna bildas.

Under bekväma förhållanden kommer växten att kunna bilda rotsystemet fullt ut, vilket hjälper det lätt att övervintra.

För att få ett positivt resultat är det nödvändigt att följa stadierna av ympning:

  • separering av sticklingar från moderbusken tillsammans med en liten del av barken;
  • placera plantmaterialet i en speciell lösning, som påskyndar bildandet av rotsystemet;
  • beredning av ett näringssubstrat;
  • fördjupning av sticklingar följt av vattning med en accelerator för rotsystemets tillväxt;
  • skapande av ett växthusskydd med hög luftfuktighet och temperaturförhållanden.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av dess genetiska resistens mot olika typer av sjukdomar är "Konika" mycket sällan utsatt för sjukdomar. Men trots den höga immunitetsnivån kan hon ha följande sjukdomar.

Trakeomykos - en farlig sjukdom som inte svarar på behandlingen. Vid de första tecknen på denna sjukdom måste granen grävas, ta bort alla rötter från marken och brännas bort från den personliga tomten. Tecken - utseendet på röda fläckar på kronan och massiv avlossning av nålar.

Bild
Bild

Rost - en vanlig sjukdom, vars första tecken är utseendet av apelsintillväxt på kronan. Efter en kort tid börjar nålarna torka, blir gula och faller av nålarna på granen. För att förhindra att en växt dör när de första tecknen på en sjukdom uppträder är det nödvändigt att strö över den med speciella kemikalier.

Bild
Bild

Schüttes sjukdom - en infektionssjukdom som behandlas med kopparsulfat.

De första tecknen är vit blomning på nålarna.

Om du inte börjar behandla sjukdomen i tid, efter ett tag blir alla grannålar svarta och smulas, och växten dör.

Bild
Bild

Inte bara infektions- och svampsjukdomar, utan också farliga skadedjur kan leda till döden av "Konica". Biologer rekommenderar att uppmärksamma följande insekter.

Barkbagge - ett farligt skadedjur som drabbar försvagad gran. För att förhindra att det kommer upp på trädet är det nödvändigt att utföra regelbundna behandlingar av stammen med insekticider, eftersom det är nästan omöjligt att förstöra det. Om insekten börjar förstöra veden, för att förhindra infektion av andra plantager, är det bättre att gräva upp granen och bränna den.

Bild
Bild

Gran falsk sköld - ett farligt skadedjur som lägger sig under barken och suger ut all saft från granen. Tecken - snabbt och massivt fall av nålar. Du kan bli av med parasiten endast med speciella kemikalier.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Kanadensisk gran av sorten Konica är en oersättlig växt för landskapsdesign, som inte bara finns i trädgården, utan också i stadsparker, gränder och nära administrativa kontor. På grund av sin vackra form och lilla storlek kan granar planteras antingen ett i taget eller flera samtidigt.

Oftast planteras "Konika" nära ingången till huset, nära sommarpaviljonger och nära lekplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av gruppplanteringar kan du skapa häckar och ovanliga gröna kompositioner.

Designers identifierar flera av de mest spektakulära gruppplantningarna av granar

Enslig - enstaka planteringar, som kan utföras både i det öppna fältet och i krukor. Om växten planteras i en speciell blombehållare, kan dess plats ändras beroende på ägarens stämning och i enlighet med nya designtrender.

Bild
Bild

Häck - långa ställningar som kan bildas nära staketet eller istället för det. När man planterar gran strikt längs en linje är det nödvändigt att ta hänsyn till att krondiametern på ett vuxet träd kan nå 2 meter. Namn, detta värde bör vara basen vid beräkning av avståndet mellan träd. Den obestridliga fördelen är frånvaron av behovet av att trimma häcken och ge den den nödvändiga formen.

Inte mindre imponerande "Konika" ser ut i klippträdgårdar och klippor. En barrväxt kan vara en underbar bakgrund för blommor, särskilt under deras blomningstid.

Ägare av privata hus använder ofta Konika som en julgran som kan tas in i huset eller dekoreras direkt på gatan.

Rekommenderad: