Kanadensisk Gran "Sanders Blue" (20 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Höjd På Ett Vuxet Träd, Plantering Och Vård. "Sanders Blue" I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Kanadensisk Gran "Sanders Blue" (20 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Höjd På Ett Vuxet Träd, Plantering Och Vård. "Sanders Blue" I Landskapsdesign

Video: Kanadensisk Gran
Video: Plant Highlight - Picea p. 'Baby Blue' 2024, Maj
Kanadensisk Gran "Sanders Blue" (20 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Höjd På Ett Vuxet Träd, Plantering Och Vård. "Sanders Blue" I Landskapsdesign
Kanadensisk Gran "Sanders Blue" (20 Bilder): Beskrivning Av Sortens Grå Gran, Höjd På Ett Vuxet Träd, Plantering Och Vård. "Sanders Blue" I Landskapsdesign
Anonim

Bland ryska trädgårdsmästare har kanadensiska granar många fans. Faktum är att dessa träd inte bara har ett fantastiskt utseende, utan också opretentiös vård, vilket är mycket viktigt i våra hårda förhållanden. Nålarna på den kanadensiska granen har en ljusblå nyans, så trädet blir trädgårdens huvuddekoration. Dvärgvarianter är särskilt relevanta för ryska platser, till exempel Sanders Blue -granen.

Bild
Bild

Särdrag

Denna sort tillhör de grågrå sorterna av dvärggranar. Vid 10 års ålder är trädets tillväxt 0,7-1,5 m, kronbredden är 35-80 cm. Under de första åren lägger granen till cirka 2,5-5 cm per år, och efter att ha nått 6-7 års ålder är den årliga tillväxten 15 cm . Kronan växer upp till 15 år, och sedan minskar dess ökning till 1-3 cm per säsong. Vid 30 års ålder når trädets höjd 2-3 m och kronans bredd är 1,5 m.

En blågrå ung gran har en krona i form av en vanlig kon, men med åren ändras kronan något, och vid dekorativ plantering måste detta problem hanteras genom beskärning. Huvuddragen i sorten är den unga färgens blå färg. Gradvis får den en grön färg, och inte jämnt, men på fläckar. Mogna nålar möter vintern med en grön färg med en blåaktig nyans.

Unga nålar är mjuka, men med tiden blir de stela och täta . Rhizomen sträcker sig till ett djup, växer sedan i horisontellt läge och sprider sig gradvis till ett långt avstånd bortom kronans gränser. Fruktkottar i denna sort bildas sällan. Denna sort är ung, och det är ännu inte känt vad trädets livslängd är, men beskrivningen tyder på att granen lever minst 50 år.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du börjar plantera Sanders Blue gran är det viktigt att välja den lämpligaste platsen för plantering. Detta ska vara ett skuggat område.

Om trädet helt berövas solen, blir nålarnas färg tråkig.

Det rekommenderas att använda lera eller sandig lera med en sur eller svagt sur reaktion som jord; jorden ska vara lös.

Bild
Bild

Om det finns stenar i jorden behöver de inte elimineras - kanadensiska julgranar är vana vid steniga bergsområden. Välj en plats som är minst 1,5 meter från grundvattnet.

Nyckeln till ett träds aktiva utveckling är dess hälsa, vilket innebär att det är värt att uppmärksamma plantmaterialets kvalitet . Om det är en importerad planta måste den säljas i en behållare. Om det är ett inhemskt exemplar kan skottet sys i säckväv.

Vägrar att köpa en planta med en öppen rot, det enda undantaget kan vara situationen när groddarna grävs upp i närvaro av köparen.

Rhizomen lindas omedelbart i en fuktig trasa, i avsaknad av jordkoma läggs den i en lermassa och lindas i plastfolie.

Bild
Bild

Plantering rekommenderas i slutet av hösten.

Om skottet fanns i en behållare kan den planteras när som helst, men inte på sommaren. Det är lämpligt att välja en regnig dag för plantering.

Processen ser ut så här:

gräva ett hål i området med ett djup av 70 cm och en diameter på 60 cm

Bild
Bild

utrusta dräneringssystemet med ett lager på 20 cm, för detta kan du använda expanderad lera eller rött trasigt tegel

Bild
Bild

fyll i ett lager av näringsblandning, det kan beredas av bladhumus, sur torv, sand, lera och 150 g nitroammofoska

Bild
Bild

ta bort trädet från behållaren tillsammans med jordklumpen och placera det i hålet så att rotkragen ligger på ytan

Bild
Bild

täck det fria utrymmet med jord, tampa det något, men se till att nacken inte skiftar

Bild
Bild

från jordens rester, gör en rulle längs kronans gränser

Bild
Bild

vattna plantan rikligt så att vattnet når kanten av jordrullen

Bild
Bild

mulch jorden under trädet med barrspån eller sågspån

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vattning, utfodring, beskärning - det här är alla procedurer som Sanders Blue -granen behöver. Det är vanligt att vattna unga exemplar en gång i veckan med 10-12 liter vatten, och för unga skott är det bättre att dela upp vattnet i portioner under dagen så att fukten fördelas jämnt . Med åldern kan gran vattnas mindre ofta.

Under det första året rekommenderar många trädgårdsmästare att efter varje vattningsprocedur, lossa jorden något runt plantan så att de unga rötterna får tillgång till syre.

Särskilt noggrann uppmärksamhet bör ägnas åt höstvattning. Detta beror på det faktum att kvaliteten på växternas övervintring beror på graden av fukt. Så många unga exemplar dör under den första vintern inte av kyla, utan av fuktbrist. Periodiskt måste trädet mullas. Denna manipulation kommer att säkerställa underhåll av fukt i jorden och hämma utvecklingen av ogräs. Använd sågspån, torv eller trädbark som mulch. Det rekommenderade lagret är 5 cm.

På våren behöver trädet sanitär beskärning, under vilken torra och skadade grenar tas bort från det . Dekorativ beskärning utförs när kronan deformeras.

Bild
Bild

Detta är en frostbeständig sort, men unga plantor behöver fortfarande skyddas från vinterkylan, eftersom deras rotsystem ännu inte har rotat sig i marken. För mer tillförlitlig rotning är växten insvept i ett nät eller garn och täckt för vintern.

För detta är det tillåtet att använda lutrasil, men dess tjocklek bör inte vara mindre än 60 mikron, annars kan nålarna bli förkylda.

Vuxna dvärgträd behöver inte täckas under kallt väder, de klarar frost på egen hand, men det är viktigt att vattna dem rikligt på senhösten.

En gång om året måste växten befruktas med komplexa tillsatser. Det rekommenderas att välja gödselmedel avsedda för barrträd. Det är vanligt att vattna unga prover med tillväxtstimulerande medel, till exempel Gerbamin, Heteroauxin, Epin, men överdriv inte detta förfarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyplanterade träd måste sprutas med Ferovit under de första 2-3 veckorna . Undvik att mata mycket kväve. Gödsel baserad på vermikompost, kompost, kaliummagnesium är lämpliga, matning med dolomitmjöl är tillåtet.

Tillämpning i landskapsdesign

Fördelen med sorten är dess mindre betydande solbränning jämfört med andra sorter av kanadensisk gran. Det används för att dekorera rockeries, sten trädgårdar, trädgård sängar. En sådan gran ser vacker ut bredvid ljungar och andra barrträd med gröna nålar. Med buskformer kan du skapa kompositioner på flera nivåer med detta lilla träd.

Unga julgranar kan dekorera en trädgårdsgränd som leder till huset eller rama in en blomsterträdgård, men kom ihåg att ett vuxet träd når en höjd av 3 m , vilket innebär att det är bättre att inte plantera det bredvid solälskande växter, annars kommer det att dölja solljuset för sina grannar. Blå nålar ser väldigt vackra ut mot bakgrunden av vita och röda blommor, och på vintern skapar de en harmonisk kontrast med vit snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den grå granen ser majestätisk ut i den dekorativa trädgården, dekorerad med fontäner, statyer, utsökta stenar.

Bild
Bild

Plantering mot monumentets bakgrund är möjlig - och då kommer utsidan av trädgården att få ännu större högtidlighet

Vissa trädgårdsmästare vågar plantera behållare i behållare, och i detta fall kan sammansättningen av granar ständigt uppdateras, men denna metod rekommenderas inte av erfarna bönder, eftersom det med tiden kommer att bli svårare och svårare att flytta träd, och att ta hand om ett sådant träd är ganska problematiskt.

Rekommenderad: