Kanadensisk Gran (46 Bilder): Glauka "Konica", "Ehiniformis", "Rainbows End" Och Andra Sorter Av Grå Gran, Beskrivning Av Granen, Höjd, Plantering Och

Innehållsförteckning:

Video: Kanadensisk Gran (46 Bilder): Glauka "Konica", "Ehiniformis", "Rainbows End" Och Andra Sorter Av Grå Gran, Beskrivning Av Granen, Höjd, Plantering Och

Video: Kanadensisk Gran (46 Bilder): Glauka
Video: Ель Пендула, Сербская, Сербская Брунса, Глаука Пендула – сходства, различия, использование 2024, Maj
Kanadensisk Gran (46 Bilder): Glauka "Konica", "Ehiniformis", "Rainbows End" Och Andra Sorter Av Grå Gran, Beskrivning Av Granen, Höjd, Plantering Och
Kanadensisk Gran (46 Bilder): Glauka "Konica", "Ehiniformis", "Rainbows End" Och Andra Sorter Av Grå Gran, Beskrivning Av Granen, Höjd, Plantering Och
Anonim

Kanadensisk gran är ett vackert barrträd som har många underarter. Det kallas också vit eller grå gran, och på latin låter namnet som "glauka". Hemma, i sin naturliga livsmiljö, växer denna gran upp till 20, eller till och med upp till 40 meter, men i vårt land har bara dess kortare sorter slagit rot. Det finns sorter som behåller dvärgstorlekar i mer än 10 år, vilket är mycket värdefullt när man skapar en landskapskomposition på en plats. Vilka populära sorter av denna barrträd finns och hur man tar hand om kanadensisk gran så att den glädjer sina ägare med sitt eleganta utseende i många år, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Kanadensisk gran är särskilt populär i jämförelse med sina tallar. Den exporterades utanför Kanada 1700 och har odlats i olika länder sedan dess. I ung ålder har träden tätt slagit ner grenar, riktade uppåt, men med åldern sjunker de . Det är möjligt att samla kottar från dessa granar först efter 10 år. Livslängden för kanadensiska granar är ganska lång - från 300 till 500 år. Glauka har cirka 20 sorter, vi kommer att beskriva de mest populära av dem nedan.

Kanadensiska granar är älskade av landskapsdesigners, eftersom deras färger och kronform ger ett stort utrymme för fantasi.

Bland sorterna finns det sfäriska, koniska och kuddträd som kan dekorera en mängd olika kompositioner.

Få vet det Kanadensisk gran är en symbol för den kanadensiska provinsen Manitoba och den nordamerikanska staten South Dakota … I den ryska vetenskapsakademiens botaniska trädgård uppträdde märken om det redan 1816. Det rotar sig väl i både maritimt och kontinentalt klimat. På grund av dess vindtäta egenskaper kan den planteras specifikt för dessa ändamål. Jämfört med europeisk gran reagerar den mindre på gasföroreningar och rökinnehåll i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

" Konika " - Det här är den mest populära typen av kanadensisk gran. Träd som odlas i öppen mark och i behållare ser bra ut, de dekorerar effektivt steniga trädgårdar och terrasser. Denna glauca kan nå en höjd av 4 meter vid 60 års ålder. "Konika" är älskad för sin blå färg, som kan späda gröna landskapskompositioner. Benen viks till en tät krona i form av en pyramid. Den växer ganska långsamt, vilket gör att den framgångsrikt kan anslutas till kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Ehiniformis " har en riktigt blygsam storlek - vid 30 års ålder visar det sig att dess tillväxt inte är mer än en halv meter. Men med åren når dess höjd 25 till 35 meter. Medan trädet är ungt, liknar dess krona en boll, och med tiden får den en kuddeform. I kompositioner kastar hon inte en skugga på sina mindre grannar, vilket är hennes plus, och samtidigt kan hon dekorera vilken ensemble som helst.

Denna art älskar lite sur jord och ljus, även om den kan anpassa sig till halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daisy liknar "Konika", men har en annan färg. Vid 10 år kan hennes tillväxt nå 80 cm. Hon är rädd för marsolen, hon ser vackrast ut på senvåren och försommaren, när gula skott dyker upp på henne. Kompletterar framgångsrikt ljungträdgården och klippträdgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Alberta " har nästan samma längd och bredd - ungefär en meter. Nålarna är ljusgröna och nålarna kan bli upp till 9 mm. Landskapsdesigners älskar sin rundade form och kompletterar väl ljung- eller stenträdgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sanders Blue uppkallad efter sin ovanliga blå färg. Dess form liknar en kon, men ganska smal. Vid 10 års ålder överstiger höjden på dessa träd inte 70 cm. För att nålarna ska bli vackra och inte förlora sin ovanliga silverblå nyans rekommenderas det att skydda den från solen de första två åren. Denna gran är lite nyckfull, eftersom den inte tål överdriven fukt och torka. Kan bli byte för spindelnät. Lämplig för sten- och vinterträdgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Perfekt " - gran med hängande grenar, varför dess form kallas för gråt. Den gröna färgen med en blå nyans gör den ännu mer attraktiv för sommarboende och landskapsdesigners. Tål inte intensiv värme utan regn och överdriven jordfuktighet.

Bild
Bild

Rainbows slut - dvärgkonformad växt, växer inte mer än en meter per år. Två steg visas på den under ett år. På sommaren blir granen gul, och under den mindre soliga delen av året blir den grön igen. Om trädet växer i solen, kommer det att behålla sin gyllene färg längre, men i mars och april måste det alltid vara skyddat från solen, annars kommer det att drabbas av brännande strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Den strålande solen " Är en populär sort som har många fördelar. Dess krona är ganska nedslagen, har tydliga koniska konturer.

Unga skott utmärks av gula tofsar, medan huvudfärgen på nålarna i denna sort är blågrön. Älskar den ljusa solen, växer upp till mätaren.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du går till barnkammaren eller till marknaden för en ny grön skönhet, tänk på vilka egenskaper hon bör ha. Om du följer ett visst trädgårdsarbete för en sommarstuga eller ett lokalt område, kommer trädets storlek och tillväxttakt att vara en viktig parameter för dig. Men låt oss prata om allt i ordning. Så här är punkterna att tänka på när du köper.

Motståndskraftig mot väderförhållanden . För granar är ett sådant kriterium som vinterhårdhet mycket viktigt. De flesta sorter har den ovanstående egenskapen, men i vissa är den mer uttalad, medan den i andra är svagare. Var också uppmärksam på granens motståndskraft mot solbränna. Om du inte har möjlighet att täcka trädet i mars-april, kan det påverkas allvarligt av vårstrålarna.

Bild
Bild

Trädets form . Om du är trött på klassiskt formade julgranar eller om de redan finns på din webbplats i tillräckliga mängder, var uppmärksam på de gröna skönheterna i en ovanlig form. Det finns verkligen ett val: träd på huvudkontoret, med en kudde eller sfärisk form, gråtande med hängande grenar.

Bild
Bild

Nålfärg . Även här finns det något att tänka på, för grönt har så många nyanser. Det finns granar med nålar närmare en ljusgrön nyans, det är djupt grönt, det är blått … Alla verkar vara beströdda med frost, för det är inte för ingenting som glauka fick sitt andra namn - grå gran.

Bild
Bild

Nålform . Trädets allmänna utseende beror på nålarnas längd och deras täthet. Om nålarna är sällsynta, kommer kronan att vara med luckor, om den är tät, kommer ljuset knappast att tränga igenom sina fluffiga tassar. Ja, och estetiskt väljer alla sina egna: vissa verkar mer attraktiva kortnålar, medan andra - långa.

Bild
Bild

Slutlig storlek och tillväxttakt . Vad trädet kommer att bli om 10 år, och vad om 50, beror på dess typ. Kontakta din återförsäljare för information, eftersom alla glaukasorter har olika egenskaper för storlek och tillväxt.

Bild
Bild

Hur växer man?

Experter inom granodling rekommenderar ett ansvarsfullt tillvägagångssätt för deras plantering. Trots anläggningens anspråkslöshet finns det nyanser som bör beaktas.

Val av sittplats

Platsen för granen väljs vanligtvis, styrd av en av principerna. Det första är att granen köps in som ett enda nyårsträd, som borde vara stolt över platsen och vara tillgänglig under semestern - så att den kan dekoreras och ledas runt i en runddans. Julgranen ska vara synlig från husets fönster, och ännu bättre, om den kommer att synas från gatan.

Bild
Bild

I det här fallet planteras det vanligtvis helt enkelt på en gräsmatta som lyser av solen, och de tänker inte på trädets grannskap med andra växter.

Ett annat fall är när ett eller flera granar köps för att dekorera en tomt som en del av en landskapskomposition. Detta görs vanligtvis av mer erfarna trädgårdsmästare. De ser noga till att förhållandena i ett visst område bidrar till granens normala tillväxt - det här är jordens rätta sammansättning, optimal fukt, belysning, för först när en optimal miljö skapas kommer granen att blomma i alla dess ära. De tar också hänsyn till förekomsten av andra växter i grannskapet - granen ska inte blockera ljuset från ljusälskande exemplar. Till exempel kommer gräsmattan under sina grenar att vara för mörka.

Det är viktigt att ta hänsyn till kraven för en viss sort av kanadensisk gran och skapa de mest bekväma förutsättningarna för den ., eftersom det finns mer och mindre nyckfulla sorter. Grundregeln är typisk för de flesta av dem: för tillväxten av en vacker tät krona av gran måste platsen vara väl upplyst, och i början av våren måste trädet skyddas från strålarna för att förhindra brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För att förbereda en plats för julgranen bör jorden grävas till ett djup av 40 cm och befruktas. Det är bäst om applicering av ruttnad gödsel utförs med en hastighet av 10-20 kg per 1 kvadratmeter yta. Du kan använda ett kombinerat NPK -gödselmedel, dosen är från 80 till 100 gram per kvadratmeter. Sandjord kommer inte att ha den bästa effekten på trädets tillväxt, så det är bättre att späda ut det med bördig lerjord eller torvjord.

Gran med ett öppet rotsystem transplanteras på hösten eller tidig vår . Om processen fortfarande äger rum på sommaren är det bättre att välja en grumlig dag för detta. I två veckor vattnas trädet aktivt, och sedan skapar de en bekväm nyans för det under rotning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Unga träd kräver riklig vattning - 10-12 liter vatten vardera. Detta är särskilt viktigt på hösten, eftersom de på vintern kanske inte överlever på grund av brist på fukt, vilket är mycket värre för dem än det kalla vädret. Vuxen åt behöver inte lika mycket vatten som ung tillväxt . Ändå klassificeras glauca som ett torktåligt träd.

Bild
Bild

Toppdressing

Kanadensisk gran är mycket förtjust i mulching av jorden; detta är en viktig komponent för att ta hand om den. Tack vare detta förfarande behåller jorden bättre fukt. På grund av mulching växer dessutom ogräs inte så aktivt och tar inte näringsämnen och vatten från trädet. För att täcka, använd sågspån, torv eller trädbark.

Bild
Bild

Beskärning

Många trädgårdsmästare beskär för dekorativa ändamål alltför utskjutande eller torkade, svarta grenar, även om glauca naturligtvis tenderar att behålla en vacker form. För att bevara trädets naturliga skönhet är beskärning tillräcklig en gång om året . Under tiden avlägsnas element som har tappat sitt utseende, och kronan justeras också något om det behövs.

Bild
Bild

Växer i kruka

Att odla kanadensisk gran i en kruka är en rolig och trevlig process. Ett litet träd kan glädja ögat och dekorera interiören. För en hemlagad barrväxt behöver du sur jord. Köp färdig jord för nålar eller blanda en del av den vanliga jordblandningen och jord från en barrskog.

På grund av den stekande solen kan kvistarna i den gröna granen bli gula, och de kommer inte att återgå till sitt tidigare utseende . För att förhindra skador på de återstående grenarna är det nödvändigt att normalisera anläggningens förhållanden och strö över det med bioregulatorer, som används som ett nödhjälpmedel. Om jorden inte oxideras tillräckligt kan nålarna torka ut och skrynklas. Detta kan stoppas genom att ersätta jordens översta lager med granjord, samtidigt som man undviker att exponera rötterna och behålla marknivån.

Som du kan se är det inte så svårt att ta hand om hemgrytor hemma, den växer tillräckligt snabbt, och efter att ha nått sin slutliga storlek kommer den att behålla sin vanliga form i många år.

Bild
Bild

Sjukdomar

Rotsystemet för kanadensiska granar är ofta byten för olika insekter. Det attackeras av björnar, trådmaskar, majbaggar och andra invånare i trädgårdar. Att bekämpa gran skadedjur är inte så lätt, ibland tar det mycket tid och tålamod, och specialiserade förberedelser är inte alltid billiga. Nu allt oftare kan du höra att nålarna lider av invasionen av granens falska sköld. Dessa runda insekter elimineras med hjälp av preparaten "Engio", "Calypso", "Confidor" och "Maxim ".

Bild
Bild

Infektioner kan också förstöra glaucas liv. Bland de moderna olyckorna är det värt att notera dotystrome . Sjukdomen identifierades i Ukraina 2005 och sedan dess kommer omnämnanden av den regelbundet från olika regioner. Med sin utveckling torkar granarna ut och nålarna faller av. Du kan se sjukdomsuppkomsten genom de tvärgående röda eller rödbruna ränderna på nålarna. Det är inte lätt att besegra dottystroma, därför rekommenderar experterna att granen behandlas profylaktiskt med Falcon-, Zantara- eller Zato -preparat.

Bild
Bild

För att undvika uttorkning av granen, håll koll på jordens fuktinnehåll . Under sommarvärmen vattnas mogna träd två gånger i veckan. Mulching jorden runt stammen kommer att bibehålla en normal fuktreserv i jorden. Som med alla växter är rotsjukdomar möjliga i kanadensisk gran. För förebyggande användning av läkemedel "Maxim", "Baikal EM-1". I allmänhet är det värt att notera att om ägaren av webbplatsen följer principerna för jordbruksteknik är sjukdomar på hans webbplats sällsynta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Även om de flesta kanadensiska granar inte är rädda för kylan, måste de fortfarande vara förberedda för vintern, och det är bättre att göra detta i förväg . Faktum är att på vintern skadas trädet inte så mycket av låga temperaturer som av brist på fukt i jorden. I slutet av augusti slutar gödsling med kvävegödselmedel - detta görs för att förhindra uppkomsten av nya skott, som fortfarande inte kommer att överleva den kalla perioden. På senhösten måste du ge dina barrträd riklig vattning, som kallas podzimny. Vatten hälls inte bara runt stammen, utan också längs hela omkretsen från stammen till grenarnas spetsar, det vill säga på ett avstånd av ungefär en halv meter i alla riktningar. Om granen inte vattnades korrekt på hösten, så kommer du på våren att se att nålarna torkar ut från solen och vinden, nålarna blir bleka och torka.

Det är också mycket viktigt att täcka jorden runt stammarna med sågspån . Detta är främst nödvändigt för unga skott som planterats detta eller förra året. På våren avlägsnas mulken för den snabbaste uppvärmningen av jorden i solen.

Vissa trädgårdsmästare, före vintern, stärker också unga träd med golv och lindar in dem och lämnar bara botten av stammen otäckt, och om vintern passerar i regionen med en snöstorm, är det inte överflödigt att täcka kronan på unga träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kryddgran behöver också speciella förhållanden på vintern. Hitta den kallaste platsen för henne i huset, till exempel den norra fönsterbrädan, gapet mellan ramarna, en loggia, en veranda. Under den kalla årstiden kommer hon att vara bekvämast vid temperaturer från 0 till 10 grader . Om det är betydligt högre än dessa märken, kommer detta att påverka trädets hälsa negativt. Faktum är att vintern för granar är en viloperiod, och den kan bara säkerställas vid låga temperaturer.

Det måste vattnas så att jordklumpen ständigt är våt. På vintern är det tillräckligt att göra detta var 2-3: e vecka. Om temperaturen i rummet har sjunkit under 0, kommer trädet med största sannolikhet att överleva denna kalla snäpp, men då ska vattning göras högst en gång i månaden.

På nyårsafton kanske du vill dekorera din krukväxt med en liten krans, leksaker eller glitter . Det är möjligt, men håll det på sin plats där temperaturen är tillräckligt sval. Du kan ta den in i rummet för att dekorera festbordet, men bara i några timmar, så att trädet inte dör i värmen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan få avkomma från glauka på olika sätt - genom frön, sticklingar, plantor. Den första metoden är den längsta och mest noggranna, ympningsmetoden kommer också att vara ganska svår för en vanlig trädgårdsmästare. Det enklaste sättet är kanadensisk gran som förökas av plantor. För att göra detta måste du ta den nedre mogna grenen, som har nått en längd på 10 centimeter. Förbered också en genomskinlig kruka med lock för att skapa en växthuseffekt och lägg ett lager mossa under för att bibehålla normal fuktighet innan du sprinklar jorden.

Efter att stjälken har mottagits måste dess botten frigöras från nålarna, rengöras så att stammen är synlig . Därefter behandlas den med ett rotstimulerande medel enligt instruktionerna och sänks ner i en kruka med jord i ett par centimeter. Som jord är en vanlig jordblandning från en butik lämplig. Vidare måste han i alla skeden av skärningens tillväxt säkerställa tillräcklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Kanadensisk gran är en favorit bland landskapsdesigners, eftersom den är en nyckellänk i många kompositioner. Tack vare ett brett utbud av varianter skapar hantverkare enkelt eleganta landskapsprojekt. Glauka ser bra ut inte bara när den omges av andra växter, den kan planteras i kombination med sina "bröder" av andra sorter. Men för varje sort ges separata rekommendationer av landskapsdesigners och vi har redan beskrivit dem ovan.

En ganska intressant användning av kanadensisk gran planterad i krukor är takdekoration . Tack vare de tätt packade behållarna bildas ett slags grönt tak på dess yta. Glauka planteras ofta nära hus, på terrasser och i trädgårdar. Dekorativa glasögon är bra bland andra lågväxande granskogar och klippträdgårdar. De ser spektakulära ut som bakgrund framför rabatter.

Även en vanlig slät gräsmatta förvandlas om ett dekorativt kanadensiskt fiskbensben visas i mitten av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de olika kanadensiska granarna skiljer sig olika sorter av olika nyanser av grönt, liksom blått. Oavsett färg ser de alla ut som om de var täckta med färsk frost, vilket ger dem en speciell charm. Efter att ha planterat en sådan skönhet på din webbplats kan du beundra hennes fluffiga nålar länge. Det viktigaste är att skapa bekväma förhållanden för trädet och inte glömma förebyggande av sjukdomar.

Rekommenderad: