Thuja "Teddy" (26 Bilder): Beskrivning Av Det Västra Trädet, Plantering På Marken Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Thuja "Teddy" (26 Bilder): Beskrivning Av Det Västra Trädet, Plantering På Marken Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Video: Thuja
Video: Red Honey Flower | Bunch Of Small Red Flowers | Little Red Flowers | Ixora Plant #shorts #ytshorts 2024, Maj
Thuja "Teddy" (26 Bilder): Beskrivning Av Det Västra Trädet, Plantering På Marken Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Thuja "Teddy" (26 Bilder): Beskrivning Av Det Västra Trädet, Plantering På Marken Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Anonim

Barrträd är av intresse för designers och trädgårdsmästare, inte bara mot bakgrund av deras fördelaktiga egenskaper för luftdesinfektion, utan också som en dekorativ dekoration av territoriet. Bland de många representanterna för sådana kulturer är det värt att lyfta fram "Teddy", som lockar uppmärksamhet med sin sfäriska form och opretentiös omsorg.

Bild
Bild

Beskrivning

Kulturen idag har flera vanliga namn, förutom de vanligaste kallas den enbär "Teddy", liksom "livets träd". Västra thuja har en mjuk sfärisk krona som inte lämnar någon trädgårdsmästare eller dekoratör likgiltig. Växten är inte årlig, så den kommer att växa på ett ställe i det öppna fältet i mer än hundra år . Kulturen kännetecknas av bakteriedödande egenskaper, eftersom "livsträdet" under tillväxtprocessen frigör fytoncider som desinficerar luften. Nordamerika anses vara thujas hemland, och bokstavligen "thuja" översätts som "rökelse". Det beror på den avgivna unika aromen som bildas under förbränningen av sådant trä.

Kulturen växer långsamt, under säsongen lägger dvärgträdet bara 2-3 centimeter i höjd. I genomsnitt varierar höjden på en vuxen växt inom 1–1, 5 m. Thuja tillhör familjen Cypress, i tillväxtprocessen kastar den ut ett stort antal skott, vilket ger den en bolls form. Kulturens löv har formen av nålar, gradvis blir det som skalor. Kronans färg kommer att vara grön, men med en blåaktig nyans; med ankomsten av höst och vinter blir växten gul eller till och med brons . Processen för förnyelse av nålar sker i thuja vart 2-3 år, det är förknippat med fallet av små grenar och skott. Thujas krona och bark är mjuka, men starka, dessutom utmärker sig busken med ett väl utvecklat rotsystem av yttyp. Barrgrödor bildar också kottar, inuti vilka fröet ligger, på ett tillförlitligt sätt skyddat av fjäll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Dvärgbusken tillhör inte krävande och nyckfulla grödor, så trädgårdsmästaren bör självständigt välja den optimala tiden för att plantera den i öppen mark. Experter rekommenderar att man planterar thuja, från mitten av våren till hösten, men under förutsättning att en ung planta med slutna rötter planteras. Öppna rötter planteras från maj till september. Det finns följande rekommendationer angående plantering av "Teddy" thuja:

  • trädgårdsmästaren bör bara välja väl upplysta platser för roten av växten, men direkt solljus kan bränna nålarna, så prioriteten kommer att vara det område där diffust solljus kommer att finnas under dagen; i skuggan kommer nålarna att växa mycket långsamt, dessutom blir kronan inte så frodig;
  • platsen där thujan kommer att växa bör inte vara i ett drag, eftersom växten inte tål kalla vindar;
  • när det gäller jorden bör barrträdet inte rotas i tunga lerjordar; för att späda ut sådan jord kan du kombinera den med svart jord och även utrusta bra dränering innan du planterar växten, för att undvika stagnation av vatten vid rötterna kommer lösa bördiga jordtyper att prioriteras;
  • träd kommer att växa bra i områden med en liten lutning eller på en kulle; det rekommenderas inte att plantera en gröda i ett lågland, för att inte provocera ruttning av rotsystemet under kraftig nederbörd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsalgoritmen kommer att vara följande:

  1. om jorden som är tillgänglig på marken är lämplig för rotning, behöver du inte utföra några ytterligare åtgärder; i vissa fall kan du förbereda en speciell jordblandning för att plantera thuja, den kan bestå av lövmark, torv och sand;
  2. som en extra åtgärd kan du använda mineraltillsatser för introduktion i jorden;
  3. plantering av en växt med ett slutet rotsystem utförs i en förfuktad jord; i andra fall utförs vattning efter rotning;
  4. spårets storlek beror på plantans storlek och rötter; hålen för thuja ska vara dubbelt så stora som växten;
  5. dränering läggs på botten före plantering - det kan vara brutet tegel, grus, expanderad lera;
  6. nästa lager blir jorden, som måste fyllas med 2/3 av hålet, varefter organisk material eller mineralgödsel kan om så önskas införas;
  7. jorden fuktas något, sedan placeras en planta i mitten och lämnar rotkragen över marknivå, sedan hälls jorden till slutet, tampas väl, vattnas med vatten;
  8. det är bäst att täcka cirkeln nära stammen; för dessa ändamål kan du använda torrt gräs eller sågspån;
  9. vid plantering av flera buskar bör avståndet mellan dem vara minst en halv meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Det är värt att notera flera agrotekniska åtgärder när man odlar en sådan prydnadsbuske.

Vattning

Under de första veckorna kommer grödan att kräva en regelbunden introduktion av fukt för bättre rotning och anpassning. Vattning bör dock inte överanvändas; det är nödvändigt att fokusera på jordens skick. När dvärgbusken slår rot kan vattning göras en gång i veckan. En vuxen gröda kräver 2 hinkar vatten. I värmen kan volymerna ökas något genom att injicera fukt två gånger i veckan.

Det kommer att vara möjligt att bestämma att växten behöver ytterligare vätska på grund av kronans tillstånd - på grund av brist på vatten börjar thuja blekna och bli gul . Vattning med kall vätska bör undvikas. För att öka nålarnas aromatiska egenskaper kan du använda sprinklingsmetoden. Det rekommenderas att införa fukt på morgonen eller kvällen efter solnedgången.

Bild
Bild

Mulching stamcirkeln

Nästa viktiga händelse relaterad till vård kommer att vara mulching av jorden runt thuja. Med ett lager av mulch kan trädgårdsmästaren undvika att torka ut jorden, liksom odling av ogräs, som kommer att absorbera alla viktiga spårämnen från marken. Halm eller bark hjälper till att bevara och bibehålla ett slags mikroklimat inuti, vilket hjälper till att behålla fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar

Ett alternativ till den tidigare metoden för vård av thuja är den obligatoriska lossningen av stamcirkeln, som vanligtvis utförs efter varje införande av fukt. Djupt penetrering av verktyget i marken krävs inte, eftersom barrkulturen har ett ytligt rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsintroduktion

För att en dvärgbuske ska växa och utvecklas normalt räcker det med en matning på 12 månader. Vanligtvis hålls sådana evenemang i början av våren. Prioriteten kommer att vara komplexa gödningsmedel och mineralkompositioner som rekommenderas för barrträd. Du kan också regelbundet tillsätta torv eller kompost av vegetabiliskt ursprung till jorden.

Bild
Bild

Beskärning

Formativ beskärning är onödig för grödan, men odlaren måste sanera beskärningen i april och maj. Det handlar om att ta bort torra grenar.

Bild
Bild

Förberedelse för övervintring

Mogna, mogna växter kännetecknas av god frostbeständighet, så att de kan övervintra utomhus även under de hårda ryska vintrarna. Men tills nålarna når tre år rekommenderas det att täcka det med agrofibre. Efter vintern, med töns ankomst, kan den tas bort.

Bild
Bild

Fortplantning

Det är värt att överväga de vanligaste alternativen som används för avel thuja "Teddy".

Plantera frön

Detta alternativ kommer att kräva att uppfödaren har tålamod, och växten kommer också att förlora sin sort. De flesta trädgårdsmästare föredrar att få nya grödor från sticklingar, så den unga växten kommer att behålla alla funktioner som finns i moderbusken. Att så frön innebär den första insamlingen av plantmaterial från torkade thujakottar. För att gro frön behöver du en liten trälåda samt en jordblandning av torv, sand och gräs.

Thuja frön sås vanligtvis på hösten. Efter rotning fuktas jorden och täcks sedan med lutralis. Som regel bör de första skotten redan visas i behållaren på våren. Under denna period kan du ta bort täckmaterialet, applicera mineralgödsel varannan månad. När grödorna är tillräckligt stora kan de rotas i öppen mark.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar för efterföljande plantering väljs bäst från tvååriga skott. Den optimala längden är 20-25 centimeter. Du kan också använda skott som kommer att vara ungefär ett år gamla, deras längd kan vara 10–20 centimeter. Planteringsmaterial utförs vanligtvis i juni. Först gror grödor i växthusförhållanden i en liknande jordblandning som fröna . Innan planteringen frigörs sticklingarna från nålarna, plantorna tillsätts droppvis med 2-3 centimeter, rumstemperaturen hålls vid en konstant nivå på + 25 ° C och luftfuktigheten är inte lägre än 70%.

Viktig! Ibland utövas thuja -förökning med metoden för horisontella grenar, genom att dela moderplantan. Dessa alternativ är dock mer lämpliga för erfarna trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tui lider ganska sällan av skador av olika sjukdomar, men det finns fall av utveckling av cytosporos, fusarium, rost och thuja pseudopoder. Om några tecken på utvecklingen av svampinfektioner upptäcks är det nödvändigt att omedelbart bearbeta växten med kopparhaltiga föreningar. Topsin-M och Hom visar bra resultat . Bordeaux vätska och foundation är lämplig som förebyggande åtgärd. Ibland attackerar växten bladlöss.

För att döda insekten använder trädgårdsmästare insektsmedel för att spraya. Behandlingen måste utföras två gånger, med intervaller mellan sprayer på 5-10 dagar.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Thuja "Teddy" är ett utmärkt alternativ för bildandet av gröna kompositioner i en trädgård eller ett offentligt område. Växten kan användas i en komposition eller som en oberoende gräsmatta. Mycket ofta finns tallnålar i kompositionerna av alpina objektglas.

Dessutom kan kulturen rotas i den öppna marken eller i speciella dekorativa behållare för grönområden, de kan dekorera balkonger, öppna verandor. Tui sitter i parker och andra rekreationsområden längs lusthus, på gränder, på torg.

Rekommenderad: