Thuja "Globoza" (18 Bilder): Beskrivning Av Thuja Västra, Sfäriska Träd I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Thuja "Globoza" (18 Bilder): Beskrivning Av Thuja Västra, Sfäriska Träd I Landskapsdesign

Video: Thuja
Video: Как вырастить Globosa Nana Cryptomeria (карликовый японский кедр) с подробным описанием 2024, April
Thuja "Globoza" (18 Bilder): Beskrivning Av Thuja Västra, Sfäriska Träd I Landskapsdesign
Thuja "Globoza" (18 Bilder): Beskrivning Av Thuja Västra, Sfäriska Träd I Landskapsdesign
Anonim

Thuja är en populär barrväxt som planteras i många sommarstugor och trädgårdar, liksom i allmänna utrymmen (till exempel i parker). En utbredd sort av thuja är den västra Globoza -sorten, som har ett antal fördelar som lockar många trädgårdsmästare.

Idag kommer vi i vårt material att överväga alla växtens egenskaper, bekanta oss med sorterna av den västra sorten och också lära oss reglerna för plantering och vård av Globoza.

Beskrivning

Västra thuja "Globoza" är en växt som tillhör kategorin barrträd. Det började odlas massivt 1874. Växten är populär och älskad av ett stort antal trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Växten är värderad för sitt estetiskt tilltalande utseende, liksom opretentiöshet när det gäller vård . Det är därför denna typ av thuja ofta används för att dekorera trädgårdstomter. Thuja har en sfärisk form och är relativt liten. Så anläggningens höjd överstiger inte 1,5 meter. Buskbredden är ungefär i samma område. I samband med sådana indikatorer tillskriver forskare "Globoza" till dvärgväxter. Växten är vinterhärdighet.

Bild
Bild

Viktig. Oerfarna trädgårdsmästare förvirrar ofta denna "Globoza" med en enbär. Var försiktig när du köper plantor.

En vuxen växt producerar skott som är ganska täta och täta i strukturen . De växer vertikalt uppåt och kan riktas i alla riktningar. Trots att thuja är en barrväxt är nålarna mjuka och behagliga att röra vid. De är målade i en rik grön nyans (ibland kan du observera en lätt gul underton). Denna färg är dock typisk för växten under den varma årstiden. På vintern tar thujan en brun nyans. Thuja -sorter "Globoza", liksom resten av bröderna i denna växt, har kottar. De är målade i beige nyanser.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera sorter av thuja "Globoza", som används aktivt i landskapsdesign. Låt oss ta en titt på några av dem.

Globoza Aurea

Denna buske skiljer sig från den västerländska sorten i sin form: den är inte sfärisk, utan mer långsträckt. Växten kan nå en höjd av 1 meter och 20 centimeter. Denna underart tolererar frost bra, därför är den lämplig för plantering i nästan alla regioner i Ryssland.

Bild
Bild

Globoza Compact

Denna thuja har formen av en liten boll. Buskens maximala höjd är 60 centimeter. Kronfärgen varierar och kan ha olika nyanser av gult och grönt. Ofta planteras Globoza Compact -sorten i inomhuskrukor och odlas hemma.

Bild
Bild

Globoza Nana

Västra "Globoza Nana" i höjd överstiger inte 80 centimeter. Kronans färg i denna sort är ljusare än den som beskrivs ovan. Busken är ganska opretentiös för jorden, det är lätt att ta hand om den. I landskapsdesign kan den användas både i enstaka och i gruppplanteringar.

Bild
Bild

Således, beroende på dina specifika behov och preferenser, kan du välja den optimala sorten av den västra växten.

Hur man planterar?

Den framgångsrika utvecklingen av ett träd beror till stor del på om den satt korrekt och om alla nödvändiga åtgärder vidtagits under landningen.

  • Den mest optimala typen av jord för thuja av släktet "Globoza" anses vara lera. Växten kan dock aktivt utvecklas även på annan mark. För att thujan ska ta bra bör ytterligare komponenter som kompost, sand, torv, gräs och mineralkomplex läggas till jorden.
  • För att plantera en växt måste en depression göras i jorden. Dess storlek beror direkt på storleken på roten på en viss planta. Vid plantering bör spåret göras något större än rotsystemets storlek (man tror att en sådan bestånd bör vara 25 centimeter djup och 30 centimeter runt omkretsen).
  • När du har placerat plantan i marken är det nödvändigt att vattna den rikligt. Marken runt stammen bör mullas med klippt gräs (alla andra naturmaterial kan dock användas).
  • Dessutom bör klädningsprocessen upprepas före kallt väder. Den här gången kan grangrenar spela rollen som mulch. Detta material kommer att skydda växten från sabotage av gnagare, och plantorna kommer i sin tur att kunna överleva vinterkylan i lugn och ro.
  • Thuyu "Globoza" kan odlas i nästan alla klimatförhållanden. Växten är ganska spänstig och härdig. Den tål både frost och stekande sol väl. Men under våren bör du definitivt ta hand om borttagning av buskgrenar som redan har försämrats eller torkat ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vård av thuja av släktet "Globoza" bör vara komplett och omfattande. Endast i detta fall kommer du att kunna bevara plantans livskraft och förlänga dess livslängd. Det är därför du inte bör försumma rekommendationer från specialister.

Vattning och utfodring

Thuja älskar vatten, så vattningsproceduren bör vara systematisk och växten bör vattnas rikligt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett överskott av vätska och fukt kan påverka utseendet utan också växtens hälsa negativt - sönderfallsprocesser kan börja, och sedan dör thuja. Den rekommenderade vattningsfrekvensen är 1 gång var 7: e dag . Om du lever i ett varmt och torrt klimat kan du vattna busken oftare.

Bild
Bild

Processerna för utfodring och gödning beror till största delen på marken där thuja växer. Så, om jorden är ofullständig i sin sammansättning, rekommenderas det att börja gödsla 3 år efter plantering … Det vanligaste befruktningsalternativet i detta avseende är kompost. Den ska placeras cirka 10 centimeter djup. Därefter rekommenderas att täcka jorden runt stammen av thuja med tallbark.

Ett annat alternativ för utfodring kan vara häst- eller kogödsel, samt bladhumus. Om så önskas kan du använda speciella kemiska och konstgjorda föreningar som säljs i trädgårdsbutiker. Dessutom bör företräde ges till de förband som innehåller en stor mängd kalium och fosfor.

Bild
Bild

I allmänhet rekommenderas 2 förband under 1 säsong.

Beskärning

Beskärning är ett annat viktigt steg i växtskötseln. Det utförs för att förhindra de så kallade processerna för lossning av "Globoza" -barken. Det är dock värt att komma ihåg att du inte ska vara alltför nitisk med denna process. Grenarna skärs av inte mer än en tredjedel av hela längden . Dessutom är det viktigt att notera att själva beskärningsförfarandet rekommenderas att utföras på våren, nämligen efter att knopparna i thuja har öppnats.

Bild
Bild

Besprutning

Sprutning är en annan vårdåtgärd i förhållande till thuja. Trots att det har en positiv effekt på växten är det värt att komma ihåg att även den mest rikliga och intensiva sprutningen inte kommer att ersätta vattning. Thuja älskar dock exponering för fuktig luft.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Västra thuja är en ganska resistent och härdig växt. Trots detta kan busken vara mottaglig för olika typer av sjukdomar och skadedjur.

  • Växten kan bli infekterad av senblåsa. I det här fallet börjar busken blekna, en rutten lukt kommer att visas och stammen börjar mjukna. För behandling används fungicider.
  • I thuja kan falska sköldar dyka upp - gula sår börjar dyka upp på plantans yta. För att bli av med sådana negativa manifestationer bör insekticider användas.
  • Vanliga sjukdomar relaterade till Globoza är svampsjukdomar som rost och stänk. Deras första manifestationer är svartnad och fall av nålar. För att bli av med sjukdomen, använd svampdödande kompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Negativa fenomen kan uppstå i samband med din felaktiga trädgårdsarbete. Några av dem kan inkludera:

  • ett felaktigt planterat träd kan orsaka rotröta;
  • ett överskott av konstgjord matning kan leda till rotbrännskador;
  • nära plantering av flera plantor kommer att få växten att förfalla.

Det är därför det är mycket viktigt, inte bara under avresan, utan också vid plantering, att följa alla rekommendationer från specialister och strikt följa instruktionerna.

Använd i landskapsdesign

Västra thuja, som tillhör Globoza -sorten, är mycket uppskattad av specialister på landskapsdesign. Denna växt används för ett stort antal dekorativa och designändamål. Till exempel kan thuja fungera som en slags häck, dekorera en trädgård eller stenhage.

Dessutom används denna växt ofta för att ta fram moderna landskapskompositioner, som blir den centrala delen av hela platsen. I så komplexa föremål kan buskar av olika storlekar och höjder, med olika färger användas.

Bild
Bild

På grund av att Globoza -buskens form är sfärisk används den ofta för landskapsarkitektur som terrasser, loggior och till och med tak . För att ge byggnaden ett ceremoniellt utseende kan thuja planteras vid huvudentrén.

Bild
Bild

Om du närmar dig processen med att ta hand om en växt med fullt allvar, kan du i trädgården eller sommarstugan skapa en växtsammansättning som kommer att bli höjdpunkten i landskapsdesign.

Rekommenderad: