Canadian Scarlet (38 Bilder): "Rising Sun" Och Andra Varianter Av Scharlakansröd. Vinterhårdhet, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Trädet. Cercis I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Canadian Scarlet (38 Bilder): "Rising Sun" Och Andra Varianter Av Scharlakansröd. Vinterhårdhet, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Trädet. Cercis I Landskapsdesign

Video: Canadian Scarlet (38 Bilder):
Video: Arbra Hill - On the Sun Rise 2024, Maj
Canadian Scarlet (38 Bilder): "Rising Sun" Och Andra Varianter Av Scharlakansröd. Vinterhårdhet, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Trädet. Cercis I Landskapsdesign
Canadian Scarlet (38 Bilder): "Rising Sun" Och Andra Varianter Av Scharlakansröd. Vinterhårdhet, Plantering Och Vård, Beskrivning Av Trädet. Cercis I Landskapsdesign
Anonim

Cercis är i folkmun känd som skarlet. Det är erkänt som en av de mest prydnadsväxterna - det blev berömt på grund av dess ljusa och ovanliga blomning, som verkligen fascinerar med sin förtrollande skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I naturen växer den kanadensiska skarlaken i Nordamerika från New York till Florida, den växer i Nebraska, Texas, liksom Iowa och Mexico City. I odlad form är den utbredd vid Svarta havets kust, den finns i Tbilisi, Jerevan, Baku, liksom i Ukraina. Den kan växa i Centralasien.

Ruga canadensis är en lövfällande växt med god vinterhärdighet. Kulturen har blivit utbredd inom trädgårdsarbete och landskapsdesign. Tillhör familjen baljväxter.

Cercis växer i form av ett träd eller en buske, har en tältformad krona . Under gynnsamma klimatförhållanden växer den upp till 12-18 m. Stammen och grenarna är täckta med mörkgrå, nästan svart bark. Unga skott har en röd-vinröd ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladplattorna är trådiga, något långsträckta, spetsiga på spetsen. Lite pubescent under. I början av våren blommar bladen i ljusgröna färger, på sommaren blir de mörka och med höstens början leker de med röda och vinröda nyanser.

Blommande sker under andra halvan av april - första decenniet i maj. Blommor 1, 5-2 cm långa är målade i rosa-lila eller ljusrosa färg. Samlas i mängder av 5-8 bitar. Frukten börjar i slutet av september - början av oktober . Frukterna ser ut som bönor 6-10 cm långa och 2-2,5 cm breda, kan hänga från grenar i flera år. Frön är ovala, 5-6 mm långa och 3-4 mm breda, mörkbruna färger, 1000 plantor väger 20-30 g.

Det är intressant att cercis populärt kallas "Judas -trädet" - enligt legenden var det på det som förrädaren Judas Iscariot hängde sig . Det finns dock inte ett enda faktum som kan bevisa denna teori. Den dystra legenden har absolut ingenting att göra med lyxen av crimson.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Tack vare uppfödarnas ansträngningar har många intressanta hybrider dykt upp med dekorativt lövverk och färgglada blommor. Det är ingen slump att de flesta former av skarlet är en ljus accent i trädgårdsdesign. Denna växt behåller sitt ovanliga utseende under hela växtsäsongen från tidig vår till sen höst.

Cercis "Alba " läckerheter med känsliga vita blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pink Charm" och "Pinkbud " - sorter med rika rosa blomställningar.

Bild
Bild

" Silvermoln " skiljer sig i brokigt vitgrönt lövverk. På grund av detta behåller det ett spektakulärt utseende under hela vårhöstperioden.

Bild
Bild

" Ruby Falls " - en ganska intressant sort, som påminner om en låg gråtande pil. Dess långsträckta grenar rusar ner och faller som ett kaskad vattenfall nästan till marken. Bladplattorna är stora, vinröda, gröna eller syrenbruna till färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whitewater - en hybridsort i form av ett lågväxande träd, resultatet av att korsa sorterna "Silver Cloud" och "Ruby Waterfall". Ett särdrag är de nästan vita bladen.

Bild
Bild

Stigande sol - ett litet träd med ovanligt lövverk. På toppen av skotten är de ljusa, smaragdgröna med en gyllene nyans i kontrast. Färgerna på bladen är så färgglada att trädet ger intryck av att vara falska. Heart of Gold har vissa likheter med denna sort, med blad av en ljus gyllene nyans.

Bild
Bild

" Flamma " - en underart av crimson med halvdubbla blommor. Denna växt bär inte frukt.

Bild
Bild

Skogs pensé - en mörk lövform av en låg buske, älskad av trädgårdsmästare för sin breda krona. Bladen är vinröda på sommaren och gyllene på hösten.

Bild
Bild

Lite träig - en buske som växer upp till 3 meter. Blomningen är lila. Den har en kompakt form som bibehålls när den växer, därför kräver den inte gjutning.

Bild
Bild

Varianterna "Rising Sun" och "Herz of Gold" (Heart of Gold) är också mycket populära bland trädgårdsmästare.

Landningsregler

Det är bättre att köpa plantor i plantskolor, företräde bör ges till planteringsmaterial med ett slutet rotsystem. I det här fallet kan du plantera växterna både på våren och på sommaren med omlastningsmetoden, vilket minimerar risken för skador på rötterna. Träd med öppna rötter rotar vanligtvis långsamt och rotar i de flesta fall inte . Det är bättre att plantera det lila gräset omedelbart på en permanent plats, eftersom de har ett pivotalt rotsystem som går djupt ner i marken. Redan ett år senare kommer omplanteringen att vara mycket problematisk.

Den scharlakansröda växten föredrar varm, skyddad från vindbyar - ett drag orsakar ofta att planteringar fryser ut på vintern . Kultur behöver bra belysning. Riklig och långvarig blomning är endast möjlig i full sol eller i ljus halvskugga, men under förutsättning att växten översvämmas med ljus i minst flera timmar om dagen.

Bild
Bild

Cercis föredrar bördig, väldränerad, måttligt fuktig jord med en lätt alkalisk eller neutral reaktion. Denna kultur tolererar inte lerjord, och överflödig fukt är destruktiv för dem.

Lägg till lite kalk och tre delar kompost blandat med trädgårdsjord till planteringshålet . Planteringen utförs så att rotkragen förblir 3-4 cm över marknivå. Efter avslutad procedur fuktas den unga växten rikligt, och tills plantan rotar får substratet inte torka ut. För att göra detta, strö marken i cirkeln nära stammen med mulch - det är bäst att ta mark barrträ för detta.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Att ta hand om rödblå löv innehåller ett antal obligatoriska förfaranden.

Vattning

Cercis föredrar god hydrering. Det bör dock komma ihåg att han behöver rikligt med vattning bara under de första åren av plantans tillväxt. För mogna träd räcker det med sällsynt vattning; i centrala Ryssland är de ganska nöjda med regn och smältvatten . Ytterligare bevattning används endast på torra dagar när marken är mycket torr.

Samtidigt är överflödig fukt ogynnsam för kulturen - i det här fallet kommer rötterna att börja ruttna, och det kommer att göra det omöjligt att leverera vatten och näringsämnen till plantans ovanjordiska delar.

Bild
Bild

Toppdressing

För fullfjädrad tillväxt och utveckling av cercis behövs näringsrika förband.

Första gången gödningsmedel appliceras på våren efter att snön har smält: under denna period behöver de organiskt material.

För andra gången börjar den lila rosen befruktas från mitten av juni-vid denna tidpunkt är det bättre att föredra färdiga mineralkompositioner med hög kvävehalt.

I slutet av sommaren reagerar växten bra på mineralkompositioner med en övervägande mängd kalium och fosfor

Bild
Bild

Beskärning

Kronan av cercis bildas endast under de första 5 åren, varefter dekorativ beskärning inte längre krävs för växten. Men den sanitära måste utföras årligen, det är bäst att göra detta på hösten.

Grenarna förkortas med en tredjedel av längden, de sjuka, brutna grenarna skärs av och de felaktigt växande skotten som tjocknar kronan tas bort. Klippta tomter måste behandlas med trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Fortplantning

Cercis förökas av sticklingar eller frön. Frömetoden är mycket framgångsrik . Men det tar lång tid, dessutom ger det ingen garanti för att huvudfunktionerna hos moderplantan kommer att bevaras.

Frön skördas från mogna baljor innan de öppnas i oktober-november . De behöver kall skiktning, eftersom fröet torkas vid rumstemperatur och sedan placeras i kylen i 1, 5-2 månader. Om du lämnar fröna utanför, kommer de på vintern att genomgå naturlig skiktning.

Till skillnad från plantor av andra baljväxter, som gror efter 3-5 dagar, har scarification frön ett ganska tätt lager, de behöver scarification. För att göra detta måste du gnugga fröskalet med finkornigt smörjmedel eller göra några tunna repor med en kniv. Före plantering blötläggs fröna i en blek lösning av kaliumpermanganat för att förhindra utveckling av sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bearbetning planteras plantorna i ett förberett underlag bestående av näringsjord och perlit i en kombination av 1 till 1. Plantorna är begravda med 2,5-3 cm. Dränering bör tillhandahållas i behållarens botten. Behållaren är täckt med film eller glas, temperaturen inuti växthuset bör hållas vid 18-20 grader Celsius, underlaget ska fuktas . Varje dag bör växthuset öppnas i 1-1,5 timmar - på så sätt kan du ge effektiv ventilation och förhindra att plantor ruttnar. Så snart de första skotten kläcks avlägsnas växthuset och krukorna placeras på ett ställe med starkt men diffust ljus.

När hotet om återkommande frost äntligen har passerat kan de odlade groddarna gradvis härdas . För att göra detta tas de utanför ett par timmar varje dag. Ändå kan de planteras i öppen mark först efter ett år.

Förökningsmetoden med sticklingar är mer komplicerad. Skörd av plantmaterial utförs i mitten av oktober, sticklingar skärs med 20-25 cm och placeras i fuktad sand, fördjupas med 3 cm.

Det är mycket viktigt att övervaka fuktinnehållet i substratet under hela den kalla perioden. Rotade sticklingar placeras på en permanent plats först efter att snön har smält.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den lila roten är mottaglig för skador av svampen, därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av infektioner, tidig avlägsnande av alla drabbade områden av växten. Oftare än andra inträffar verticillär vissning i cercis - detta är en patologi hos rhizomen, som yttre manifesteras av döden av unga skott, gulning och efterföljande kassering av löv . Klipp grenar och löv som visar tecken på sjukdom bör brännas.

Av skadedjuren påverkas växter främst av larver; preparaten "Bitoxibacillin", "Lepidocid" och "Monsoon" verkar effektivt mot dem

Bild
Bild
Bild
Bild

Bagryanik i landskapsdesign

Scarleträdet är särskilt vackert under sin blomning. Detta är en verkligt magnifik syn - nästan hela trädet är täckt med förvånansvärt vackert, samlat i klasar syren, rosa, lila, lila, vita eller svarta blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det används i trädgårdsdesign behåller det röda trädet sin dekorativa effekt året om . På våren njuter trädgårdsmästare av riklig blomning, med början på sommaren - lövets färgade färg. Och på frostiga dagar glädjer långa skida med vackert hängande bönor ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast planteras kulturen i en enda plantering - så att den kan visa sig i all sin ära . Men scharlakansrött ser bra ut tillsammans med tallar, thujas och enbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Judeträdets gränder ser särskilt imponerande ut . Denna växt ser särskilt organisk ut i det östra landskapet.

Bild
Bild

Ragweed canadensis ger inte sina ägare några problem när de växer, och med tiden blir de en spektakulär dekoration av vilken trädgård som helst. När som helst på året lockar han ögonen på husets ägare, deras vänner och vanliga förbipasserande.

Rekommenderad: