Thuja -tillväxt: Hur Snabbt Växer Den? Thujas Tillväxttakt Per år. Hur Kan Jag Påskynda Tillväxten Av Thuja Om Den Växer Dåligt? Hur Kan Tillväxten Stoppas?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja -tillväxt: Hur Snabbt Växer Den? Thujas Tillväxttakt Per år. Hur Kan Jag Påskynda Tillväxten Av Thuja Om Den Växer Dåligt? Hur Kan Tillväxten Stoppas?

Video: Thuja -tillväxt: Hur Snabbt Växer Den? Thujas Tillväxttakt Per år. Hur Kan Jag Påskynda Tillväxten Av Thuja Om Den Växer Dåligt? Hur Kan Tillväxten Stoppas?
Video: Green Giant Arborvitae (Thuja) in 2 Minutes 2024, Maj
Thuja -tillväxt: Hur Snabbt Växer Den? Thujas Tillväxttakt Per år. Hur Kan Jag Påskynda Tillväxten Av Thuja Om Den Växer Dåligt? Hur Kan Tillväxten Stoppas?
Thuja -tillväxt: Hur Snabbt Växer Den? Thujas Tillväxttakt Per år. Hur Kan Jag Påskynda Tillväxten Av Thuja Om Den Växer Dåligt? Hur Kan Tillväxten Stoppas?
Anonim

Trädgårdsmästare och markägare planterar ofta thuja i sina territorier. Detta träd är vintergrönt och ser väldigt personligt ut. Med dess hjälp kan du utrusta ett hörn för vila, dekorera territoriet eller bilda en snygg häck. Thuja anses vara en kunglig växt, eftersom den i antiken växte i kungliga trädgårdar och användes för att skapa vackra och originella figurer.

Bild
Bild

Genomsnittlig tillväxttakt för olika arter och sorter

Olika typer och sorter av thuja har olika årlig tillväxt. Låt oss överväga den snabbast växande av dem. Först och främst måste det sägas om Brabant -sorten, som den tveklösa ledaren bland alla arter. Dess höjd är upp till 20 m, och kronans diameter vid den lägsta punkten är upp till 4 m. På ett år växer den upp till 40 centimeter i höjd och upp till 15 centimeter i bredd. Trädet har stora smaragdnålar. Det är bättre att plantera växten i soliga områden, men en ljus nyans är också acceptabel. Denna sort är frostbeständig. Golden Brabant utmärks av närvaron av gult i nålarna.

Columna är också en snabbt växande sort . Den årliga tillväxten är ungefär densamma som Brabants. Trädets höjd kan nå 10 m, och kronans diameter är 1,5 m. Växten är vinterhärdig, den kan växa på vilken jord som helst.

Färgen ändras inte med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fastigiata kan växa upp till 15 m i höjd och upp till 3 m i bredd. Den kan öka sin storlek varje år med 30 centimeter i höjd och 5 centimeter i bredd. Nålarna är ganska mjuka och luktar mycket gott. Trädet kan leva i cirka 200 år, är opretentiöst och frostbeständigt.

Giant Thuja -sorten kallas också Folded . Den maximala växthöjden är cirka 15 m, den kan lägga upp till 30 centimeter årligen, bredden är upp till 5 m. Mörkgröna nålar utmärks av närvaron av ljusa fläckar nedanför. Doften är mycket stark och ihållande. Växten är frosthärdig, men tvärtom, den tål värme mycket dåligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns typer av thuja som ser inte mindre vackra ut, men samtidigt växer tillräckligt länge och lägger bara till 5-10 centimeter per år. Men om den årliga maximala ökningen inte är en avgörande faktor är de också anmärkningsvärda. Smaragd når 5 m i höjd och liknar mycket cypress. Smaragdnålar ändrar inte färg under hela året. Trädet tolererar förändringar i klimatförhållanden mycket bra, därför är det mycket populärt i vårt land.

Khozeri -sorten kan klassificeras som en buske . Den har en sfärisk form. Nålarna ändrar färg under hela året, på sommaren är de gröna, på vintern gjuts de i brons. Höjden är vanligtvis lika med bredden och kan vara upp till 80 centimeter. Opretentiös för planteringsförhållanden, känns bra både i solen och i skuggan. Golden Globe är en dvärgart. Den bollformade kronan når 1 m i höjd och något mer i bredd. Nålarna är gröna, ljusare vid spetsarna. På vintern tar thuja på en kopparfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reingold -sorten skiljer sig genom att den initialt har formen av en boll men blir avsmalnande med tiden. Skaliga nålar får en gyllene nyans i solen under den varma årstiden, medan de i kylan blir brons. Han är mycket känslig för placering, han kommer inte att kunna utvecklas fullt ut i skuggan.

Och slutligen är thuja av Globoza -sorten en stor boll på upp till 2 m. Färgen ändras under hela året, på vintern är den brun, på våren är den ljusgrön och på sommaren är den grön.

Det tolererar frost bra, men ett grensträng krävs för vintern, annars finns det risk för att de bryts av under snötäcket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man snabbt en stor thuja?

Trädgårdsmästare har ofta frågan om vad de ska göra om de vill maximera thujas tillväxt på platsen. Det finns flera sätt att göra detta. Du kan använda aktivatorer och tillväxtstimulerande medel, men den bästa acceleratorn är rätt vård och snabb påfyllning. I mittzonen i vårt land växer ett träd sällan längre än 4-6 meter. Men i varma områden stiger denna siffra till 20 meter.

Thuja är en opretentiös växt, den kan kännas bekväm på olika typer av jord ., praktiskt taget inte rädd för skadedjur och tolererar lugnt exponering för låga temperaturer. Hon älskar ljus, men kan växa i skuggan, men man måste komma ihåg att frånvaron av solen kommer att leda till en asymmetrisk bildning av kronan och en minskning av dess densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att man köper plantor på specialiserade platser. De kan vara från 30 cm till 5 m höga. Landning utförs främst på våren, så att thujan blir starkare och får styrka under sommaren. För bättre tillväxt och rotning måste växten vattnas rikligt. Thuja växer snabbast på bördig jord. Det är viktigt att säkerställa god dränering, särskilt vid lera och fuktig jord. Om detta inte görs kommer trädet att ändra färg och kronan blir mer sällsynt.

Grannar till stora träd är ingen bra idé . Detta kommer att leda till brist på näringsämnen från jorden och kommer också att påverka tillväxten. Thuja är hygrofil, så du bör inte vägra mulchingproceduren. Detta vackra träd kan odlas av kvistar, sticklingar och frön. När det gäller fröna är detta en mycket mödosam och tidskrävande procedur som kan ta från 2 till 6 år, därför rekommenderas att använda andra metoder för att denna majestätiska växt ska få ett snabbare utseende på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur slutar man växa i höjd?

För att växten ska växa och utvecklas väl är det nödvändigt att beskära i tid. Detta är inte ett mycket svårt förfarande, det viktigaste är att utföra det korrekt och korrekt. Det kan utföras med nästan alla typer av thuja. Det är beskärning som hjälper till att bromsa trädets tillväxt i höjd, om det behövs. Du behöver bara klippa av toppen. I detta fall kommer växten att utvecklas till en omkrets.

Trädgårdsmästare bör inte glömma att efter proceduren måste det regelbundet justeras . Dessutom måste det utföras i tid, eftersom grenarna med mycket stora intervall växer kraftigt och böjer sig under sin egen vikt, den allmänna formen störs. Vid skärning kan dessutom en situation uppstå när luckor uppstår på trädets krona på grund av en felaktig överensstämmelse. Förfarandet bör genomföras årligen. I sin gång bildas inte bara trädets utseende utan också torra och skadade delar av det tas bort.

Bild
Bild

Det måste dock komma ihåg att beskärning av grenar med mer än en tredjedel är oacceptabelt, thujan kommer att se dålig ut och växa fel.

Rekommenderad: