Hur Länge Växer Ett Tall? 13 Foton Vad Påverkar Tillväxten Av En Grodd? Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Matar Man För Att Påskynda Det?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Växer Ett Tall? 13 Foton Vad Påverkar Tillväxten Av En Grodd? Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Matar Man För Att Påskynda Det?

Video: Hur Länge Växer Ett Tall? 13 Foton Vad Påverkar Tillväxten Av En Grodd? Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Matar Man För Att Påskynda Det?
Video: Tall, gran eller både och? 2024, Maj
Hur Länge Växer Ett Tall? 13 Foton Vad Påverkar Tillväxten Av En Grodd? Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Matar Man För Att Påskynda Det?
Hur Länge Växer Ett Tall? 13 Foton Vad Påverkar Tillväxten Av En Grodd? Hur Slutar Man Växa I Höjd? Hur Matar Man För Att Påskynda Det?
Anonim

Tall är ett vackert barrträd som pryder både naturlandskap och parker, torg och trädgårdar. Det kommer inte att vara svårt att odla det även för en enkel amatörträdgårdsmästare, men så att växten inte dör och fortsätter att glädja ägaren i många år måste du lyssna på råd från erfarna specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillväxthastighet

Det finns cirka 16 arter av tallar i Ryssland. Dessa barrväxter växer relativt snabbt och växer från 2 till 20 meter i höjd. Årlig tillväxt i cm beror på typen av växt, men det största antalet centimeter observeras i det första stadiet av trädutveckling . Vid ett senare tillfälle, från och med det femte året av plantans liv, är tillväxten i höjd inte längre så imponerande. Tänk på de viktigaste perioderna med tallliv och motsvarande tillväxttakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från groning upp till 5 år

En liten grod 5 cm stor är ett helt år av en ung tall . Delikata växter har ännu inte mognat alls, och särskild omsorg krävs för dem. Under de första levnadsåren rekommenderas tallarna att regelbundet vattnas och utsättas för solen, eftersom det är osannolikt att skotten utvecklas bra i skuggan. Rotsystemet är fortfarande ömt och skört, så plantorna berörs inte på två år.

Under det tredje året transplanteras groddarna för att provocera tillväxten av rotsystemet. Fram till tidpunkten för plantering är rötterna hos unga tallar sköra och dåligt anpassade till livet på det öppna fältet . Plantor planteras på ett avstånd av 20 cm från varandra. Efter transplantation bör deras årliga tillväxt vara cirka 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är fortfarande långt från mognad, eftersom de kommer att vara redo för transplantation till en permanent bostad först vid 4 års ålder, när de når en höjd av 0,5 m. Vid fem år når plantorna en storlek på 80-90 centimeter

5 till 50 år gammal

De flesta tallarna är snabbt växande arter. Detta måste beaktas när du väljer ett träd för din personliga tomt, eftersom vissa exemplar kan bli riktiga jättar redan vid 20-30 års ålder.

Från 5 till 10 år gamla ger många tallar en anständig tillväxt: cirka 0,5 m i höjd . Äldre exemplar är ännu fler - de växer upp till 1 m i höjd om året. Efter början av frukten sänks trädets tillväxt. Efter 30-50 år börjar träd växa mer i bredd än i höjd, och kronan sprider sig mer. Många arter växer upp till 300 år eller mer utan att bromsa tillväxttakten. Registrerad bland rasrekordhållarna som har levt i 5 tusen år. Därför är det bättre för landskapsdesign av ett litet område att vara uppmärksam på dvärgarten av denna ras. Till exempel, bergs tall "Gnome" har en pyramidformad krona upp till 2 m hög.

Bild
Bild

Vad påverkar?

Först och främst påverkas tillväxttakten av tallarterna. Det finns snabbare växande exemplar, som furu och Weymouth, och långsamma arter-Strickta cederträ.

Trädets tillväxt och utveckling påverkas starkt av tillväxtförhållandena, även om tall anses vara en av de mest opretentiösa växterna. Om du håller tallarna i skuggan, kommer det först att ge högre tillväxthastigheter, men sedan kommer de att minska. Det är också omöjligt att lämna unga växter utan att vattna. Brist på rätt mängd fukt leder till att trädet växer och utvecklas.

När du bestämmer en planteringsplats är det värt att överväga det optimala avståndet från andra växter . I skuggan och i närheten kommer tallar inte att växa så produktivt som de kunde. Björk, gran, enbär kommer att bli goda grannar.

Bild
Bild

Vid plantering av plantor och stora växter kan ett tillfälligt tillväxtstopp inträffa. Således kommer tallarna att kompensera för skadorna på rotsystemet och växa nya rötter istället för de förlorade. Under de första fem åren av livet är det lämpligt att täcka plantorna med grangrenar eller agrofibrer för vintern för att undvika frostskador och snö som bryter av grenarna.

Ett talls livslängd och dess tillväxt påverkas av förekomsten av grundvatten. Om det är högre än 2 m från ytan försämrar det luftningen av rötterna, vilket direkt påverkar trädets tillväxt.

Växtens goda utveckling säkerställer också en optimal organo-mineralisk sammansättning av jorden. En tillräcklig mängd spårämnen som är användbara för tall kan orsaka en god tillväxt av trädet.

Många klimatförhållanden har också en negativ inverkan på talltillväxten. Till exempel plötsliga temperaturförändringar, hög luftfuktighet, stark vind och andra faktorer.

Bild
Bild

Olika skadedjur har en stark negativ effekt på tallens utveckling och trädets hållbarhet. Det är nödvändigt att regelbundet inspektera stammen och kronan på ephedra för att märka de första tecknen på skador i tid.

Hur man matar?

Att odla ett tall är ganska enkelt, men du måste veta att under de första två åren av en växts liv måste det befruktas. Med brist på näringsämnen förlorar tallarna sitt attraktiva utseende: nålarna kan bli gula och smula. Förutom förlusten av dekorativa egenskaper kan trädet stoppa sin tillväxt. För att återställa skönheten och utvecklingsförmågan till tallarna måste växten matas. För dessa ändamål är följande alternativ lämpliga.

  • För att påskynda tillväxten av en ung växt bör ruttnad kompost eller biologisk humus införas i jorden. När du väljer ett universellt gödningsmedel för tallar, var uppmärksam på sammansättningen: den måste innehålla minst 10 element. För unga växter är det bättre att använda flytande förband: de absorberas snabbare än granulära.
  • Preparat som epin och zirkon är bra tillväxtacceleratorer för tallar. De mobiliserar anläggningen och påskyndar tillväxten på grund av dess interna reserver. Sådana lösningar kan dock tömma växten, så det rekommenderas att lägga till dem i kombination med vitamin- och mineraltillskott.
  • För tallar som lever på fattiga jordar är rotfodring absolut nödvändig. Traditionellt tas det in på våren eller hösten. Dessutom kommer staminjektioner av immunstimulerande medel och tillväxtstimulerande medel att ha en god effekt på tillväxten och utvecklingen av växten.
  • "Green Guy" kan kallas ett universellt gödningsmedel som positivt kommer att påverka tillväxt och utveckling av tall. Gödsel appliceras runt stammen med en hastighet av 25 g per kubikmeter.
  • Det finns också ett läkemedel med samma namn - en barriär tillväxtaktivator. Det hjälper trädet att bli mer motståndskraftigt och skapar också förutsättningar för utveckling av fördelaktig mikrobiota i tallens tillväxtzon. Den finns i både flytande och torr form.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte överfodra växten, eftersom ett överskott av mineraler kommer att stressa tallarna och trädet kommer att överleva vintern mycket värre. Tallar äldre än två år matas vanligtvis inte, eftersom de blir helt opretentiösa att ta hand om. För att förbättra tallarnas odlingsförhållanden avlägsnas inte deras fallna nålar, eftersom det bildar ett skyddande lager på jordytan och användbara ämnen och mikrobioter ackumuleras i den.

Hur stoppar man tillväxten?

Tillväxten av tall i höjd kan vara ett verkligt problem, eftersom trädet växer mycket snabbt, och det är inte alltid bra, särskilt för en liten sommarstuga. Det är fullt möjligt att begränsa tillväxten av ett träd om du vet hur man gör det korrekt. Du kan få en spridande krona och en kortare stam genom att justera mittskottet.

Justera tillväxten av en tall görs helt enkelt genom att nypa det övre skottet, populärt kallat ett ljus . Detta kan göras på plantor som redan har bildat 3 nivåer av grenar. Mycket unga växter ska bara nypas i extrema behov, men det är bättre att vänta tills de är 4-5 år gamla. Proceduren utförs på våren eller hösten.

Rekommenderad: