Hortensia (85 Bilder): Vad är Denna Blomma? Hur Snabbt Växer Det I Trädgården? Hur Ser Bladen Ut? Hur Växer Man Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hortensia (85 Bilder): Vad är Denna Blomma? Hur Snabbt Växer Det I Trädgården? Hur Ser Bladen Ut? Hur Växer Man Hemma?

Video: Hortensia (85 Bilder): Vad är Denna Blomma? Hur Snabbt Växer Det I Trädgården? Hur Ser Bladen Ut? Hur Växer Man Hemma?
Video: Hur du lyckas med hortensia i din trädgård! 2024, April
Hortensia (85 Bilder): Vad är Denna Blomma? Hur Snabbt Växer Det I Trädgården? Hur Ser Bladen Ut? Hur Växer Man Hemma?
Hortensia (85 Bilder): Vad är Denna Blomma? Hur Snabbt Växer Det I Trädgården? Hur Ser Bladen Ut? Hur Växer Man Hemma?
Anonim

Idag är trädgårdarna hem för ett stort utbud av blommande grödor. Bland dem intas en speciell plats av hortensia, presenterad i ett stort antal arter och i välförtjänt efterfrågan bland många blomsterodlare.

Bild
Bild

Beskrivning

Hortensia är en växt från hortensia -familjen med samma namn . I kultursläktet finns det cirka hundra arter och ännu fler sorter. Dessa växter i sin naturliga miljö och i trädgårdar representeras av små träd, buskar och vinstockar. De flesta arter av släktet Hydrangea finns i naturen i Nordamerika och Fjärran Östern, men den fleråriga kulturen är utbredd över hela världen.

Den vackra växten fick sitt namn från prinsessan i det heliga romerska riket. Senare gav botaniker det vetenskapliga namnet Hydrangea, översatt från latin som betyder "kärl med vatten". En liknande analogi av det botaniska namnet beror på prydnadskulturens höga fuktälskande karaktär. I asiatiska länder kan du hitta ett annat inofficiellt namn för hortensia - "adzisai", som betyder "lila sol ".

Idag finns det sorter som kan odlas inte bara i trädgården, utan också hemma, vilket avgör blomodlarnas ökade intresse för denna kultur.

Bild
Bild

I sin naturliga miljö kan hortensia växa upp till 3-metersmärken, som liknar ett kompakt och spridande träd . Och även i naturen växer liana-liknande sorter som sträcker sig upp i stammarna av andra höga grödor som växer i närheten, sådana hortensior kan växa upp till 30 meter. Idag presenteras hortensia vintergröna och lövfällande arter, är de senare efterfrågade på breddgrader med ett milt klimat.

När det gäller utseendet har blomman motsatta stora blad, som i de flesta fall är ovala med en spetsig överkant. Längs kanten av bladen har de små dentiklar, dessutom visualiseras vener på dem.

Kulturen går in i blomningsfasen på våren och fortsätter att glädja trädgårdsmästarnas ögon med blomställningar i olika färger fram till ankomsten av den första frosten … Hydrangea blomställningar kan vara i form av en boll eller sköld, panikulära sorter finns, kombinerade till en separat art. Blomställningarna har 2 sorters blommor . Den första gruppen inkluderar fertila prover , den andra gruppen representeras av sterila blommor som vanligtvis placeras runt kanterna. Det finns dock sorter av denna kultur som kommer att ha exceptionellt bördiga blommor.

Bild
Bild

När det gäller färgen tillhandahålls den för trädgårdsmästare en bred färgpalett av växter som kan odlas hemma och i trädgården . Bland de mest populära är lila, vita, rosa, röda, röda och vinröda variationer.

Hortensia tillhör fruktodlingar … I det här fallet är frukten en låda med kammare inuti, det kan vara från 2 till 5. Små frön mognar inuti var och en av dem.

Bild
Bild

Visningar

Idag tränar trädgårdsmästare att odla härdiga sorter samt blommande grödor som behöver ytterligare skydd för vintern. Bland de mest populära idag finns flera typer av hortensia.

Paniculata

Hur denna art ser ut avgör dess speciella popularitet. Kulturen, som utvecklas, förvandlas till små träd, som vanligtvis inte är högre än 2-3 meter i höjd . Paniculata (panicle hortensia) är ganska vanligt i asiatiska länder, liksom i norra Ryssland. I sin naturliga miljö föredrar växten platser nära skogskanter, dessutom känns hortensian bra i ekskogens snår. Trädet har en elliptisk form, längst ner verkar kulturen mer frodig.

Blomställningar har en panikulär form . Växter av denna art anses vara utmärkta växter, dessutom lockar hortensia i trädgården uppmärksamhet med sin doft under blomningen. Bland egenskaperna hos denna art är det värt att lyfta fram egenskapen att utvecklas ganska aktivt, i ljuset av vilket växer en panicle hortensia i en rabatt, det måste trimmas regelbundet för att behålla sin dekorativa attraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storbladig

En flerårig art som tillhör busktypen. Dessa växter når en höjd av 2 meter, hortensiaens skott är upprätt, det finns ingen frukt . Varianter av denna art kan ha vita, blå, rosa och till och med lila färger av blomställningar, medan bladen är målade i en vanlig grön nyans. Växter går in i blomningsfasen senare än alla andra, så du kan fånga storbladiga hortensior i blom från augusti till november.

Sorterna av denna art är kända för sina höga frostbeständigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädliknande

Det finns flera fler artnamn - vild eller slät hortensia. Kulturen är känd för sin frostbeständighet , i ljuset av vilket den odlas ganska aktivt i regioner med svåra vintrar. Hortensia utvecklas som en buske som inte är mer än 2-3 meter hög . Växtens skott är upprätt, bladen är rundade, sorterna presenteras i en mängd olika färger.

Bild
Bild

Pereshkovaya

En kultur som ännu inte har blivit utbredd i inhemska trädgårdar. Hortensia av denna art är en liana, vars längd kan nå 20-25 meter . Rekommenderas för vertikal trädgårdsskötsel, vindar bra med högt stöd. Blomställningar samlas i scutes, deras färg kan vara vit i alla nyanser, liksom i olika variationer av rosa. En annan sort som övervägs underbar honungsväxt.

Bild
Bild

Dubolistnaya

Detta är en buske som växer upp till två meter, skotten av hortensia är rödaktiga. Kulturen fick sitt namn på grund av likheten mellan dess blad och den gröna massan av ek. Växten blommar med blomställningar av panikulär typ, målade i vitt. Blomningsfasen inträffar på försommaren och slutar i september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strålande

En annan art, som i sin utveckling bildar en buske som inte är mer än 2-3 meter hög. Hortensiablad är ovala med en spetsig kant. Den blommar med vita blomställningar i form av sköldar. Blommande i denna art är kort, varar vanligtvis en månad från juni. Kulturen har därför ett extremt lågt motståndskraft mot negativa temperaturer för att få ett bra resultat måste trädgårdsmästaren täcka växten på ett tillförlitligt sätt för vintern.

Bild
Bild

Aska

En upprätt buske, vanligtvis två meter hög. Gröna blad är äggformade, när det gäller frostbeständighet visar arten genomsnittliga indikatorer.

Mycket ofta, med hjälp av denna hortensia, upprättas levande blommande häckar i stugor och på offentliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sågtandad

En liten trädliknande buske med en vacker spridande krona. Det är en årlig med ovalformat grönt bladverk. Blomställningar i blomningsfasen får en sfärisk form. En liknande version av hortensia övervägs den vackraste på grund av färgens särart - i mitten kommer blommorna att ha en blå färg, och längs kanten blir deras nyans nära vit. Blomningen varar från juli till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrangea Sargent

En buske vars höjd varierar mellan 2-3 meter. Växten utvecklas aktivt i bredd, blomningen faller i slutet av sommaren . Blomställningar upprepar formen av ett paraply, blommor kan målas i lila och lila toner, efter blomningen ändrar de färg till vitt. Arten är populär på grund av dess frostbeständighet.

Bild
Bild

Populära sorter och deras nyanser

Idag innehåller den stora variationen av arter inte mindre olika sorter av hortensia. Det är värt att lyfta fram de mest efterfrågade.

Grandiflora

En aktivt odlad gröda som blommar i stora sterila knoppar, som liknar en pyramid . Blommornas färg är inledningsvis i en krämig palett och ändras sedan smidigt till vitt. Och i slutet av blomningen blir hortensiablomställningarna rödgröna.

Bild
Bild

Bryssel spets

En sort som kommer att bli en dekoration av trädgården mot bakgrund av närvaron av ett stort antal blommor och blomställningar på växten. Det är en fruktbar gröda som älskar att växa i ett soligt område.

Bild
Bild

Kyushu

Det är en frostbeständig växt som kännetecknas av en vacker vit blomning och en behaglig doft. Hortensia blommar därför länge den täcker nästan alla sommarmånader.

Bild
Bild

Limelight

Sorten ser ut som en fullfjädrad buske som kan växa i storlek upp till 2 meter. Kulturens blomställningar har formen av en panicle, som kan vara 50-60 centimeter lång. I början kommer blommorna att vara gröna, senare kommer de att ändra det till grädde eller vitt.

Bild
Bild

Mathilda

En annan hortensia som kan ändra färgen på sina blommor under sommarens blomningsfas.

Ursprungligen kommer bildandet av blomställningar färgade i gräddtoner att inträffa på kulturen, varefter nyanserna smidigt blir till rosa färger, och i slutet av sommaren kommer kulturen att ha rödgröna blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pinky winky

När man dekorerar en personlig tomt, föredrar trädgårdsmästare ofta en gatusort med vita konformade blomställningar, som med tiden kommer att ändra sin färg till en rosa palett, som fortsätter att vara fräscha fram till oktober.

Bild
Bild

Uttryck

En frosttolerant sort av hortensia som blommar i dubbla blomställningar vars färg kan vara lila eller rosa, beroende på vilken typ av jord där kulturen utvecklas.

Bild
Bild

Någonsin Pepparmynta

En miniatyrsort som kan nå en höjd av 50-60 centimeter . Anläggningen är resultatet av urval av japanska specialister. Kulturen växer ganska snabbt, blomställningens färg beror på typen av jord i trädgården.

I allmänhet kommer grödan vanligtvis att producera blå blomställningar som har ett ljusrosa centrum, med blommorna vanligtvis kantade i vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd känsla

En hybrid av hortensia, som kommer att vara något större än den föregående, som fungerar som en moderkultur. En anmärkningsvärd egenskap hos växten är färgen på stjälkarna, som blir vinröda.

Bild
Bild

Annabelle

En representant för en trädkultur, känd för sitt motstånd mot hårda vintrar. Vanligtvis, busken sträcks till en höjd av högst 1 meter, blomställningarna upprepar bollens form, färgen beror på jordens surhet.

Bild
Bild

Sterilis

En värdefull sort, efterfrågad på grund av dess rikliga blomning, som varar fram till slutet av oktober. Blomställningarna av sorten kommer initialt att färgas grönt med en vit nyans, sedan blir blommorna helt vita.

Bild
Bild

Hayes starburst

En annan typ av kultur som blommar med känsliga vita blommor, som utvecklas i form av en buske upp till 150 centimeter hög.

Bild
Bild

Incrediball

En mängd hortensia som ofta används för att skapa vackra trädgårdskompositioner eftersom den kombineras med många trädgårdsväxter. Kulturen utvecklar mycket stora blommor med en vacker vit färg, medan blomställningarna liknar en viktlös boll i form.

Bild
Bild

Landning

Växter planteras tidigt på våren. I vissa regioner där vintrarna inte åtföljs av en allvarlig förkylning får materialet som groddar hemma planteras i öppen mark på hösten och väljer en redan permanent plats för kultur.

När du placerar hortensior är det värt att komma ihåg det alla dess sorter tillhör ljusälskande kulturer … För korrekt tillväxt och utveckling behöver blomman regelbunden kontakt med direkt solljus. Ett alternativ kan vara områden med diffust ljus eller delvis skuggning, som är lämpliga för vävning av sorter, marktäckare och trädslag.

Bild
Bild

Rotning av blommande grödor rekommenderas i lös jord, rik på sammansättning av organiska gödningsmedel . När det gäller surhet är jorden prioriterad med neutralt eller svagt surt pH.

När det gäller lämpliga grödor för att odla i närheten är det värt att undvika att placera hortensior bredvid växter som har ett grundt rotsystem, eftersom grödor kommer att konkurrera när de utvecklas när det gäller att utvinna vatten och näringsämnen från jorden.

Hortensia -planteringsalgoritmen innehåller flera punkter

  • För att rota plantorna måste du göra ett hål . De optimala storlekarna på planteringsgropen kommer att vara värden som är 2 gånger storleken på växtrötterna.
  • Plantering av hortensior i öppen mark bör utföras tillsammans med en jordklump från en behållare eller kruka där växten växte hemma eller köptes.
  • Efter att ha placerat kulturen i hålet det strös med jord, tampas. Organiska komplexa gödningsmedel kan appliceras på botten, användningen av torv uppmuntras. Det är bäst att lämna en del av rotsystemet ovanför marken.
  • Det sista skedet av plantering kommer att vara skydd för rotsystemet , för detta rekommenderas blomman att täcka med sågspån.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter att ha planterat hortensior måste trädgårdsmästaren utföra en uppsättning enkla, men obligatoriska agrotekniska åtgärder.

Vattning

Regelbunden hydrering av växten är en av de viktiga nyanserna för att säkerställa korrekt tillväxt och blomning. Under sommarmånaderna, i intensiv värme, rekommenderas att vattna växten minst 2-3 gånger i veckan. För en vuxen hortensia är den optimala mängden vätska volymen vatten. i 30-50 liter.

Vatten för bevattning bör skördas i förväg så att vätskan är varm och sedimenterad, särskilt om kranvatten används. Ett lager mulch håller fukt i jorden i flera dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Introduktionen av viktiga gödningsmedel gör att du kan ha en rikt blommande och hälsosam gröda på platsen. Därför bör introduktionen av organiska komplex genomföras efter plantering och applicering av den första delen av förband, efter rotning minst två gånger om året . Den första gruppen av gödningsmedel appliceras vanligtvis i hortensia -blomningsfasen, den andra delen kommer att behövas av växten efter att den har bleknat, det vill säga på hösten. På våren rekommenderas att använda en flytande förstärkt komposition baserad på urea med en hastighet av 2 gram ämne per 1 liter vatten.

För en vuxen växt på våren måste du använda minst 25 liter av ett sådant flytande gödningsmedel.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare utfodrar dessutom hortensia på sommaren - under denna period används uppslamning vanligtvis som toppdressing. På hösten används komplexa formuleringar för blommande trädgårdsodlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En blomma som hortensia har den unika förmågan att ändra färgen på sina blomställningar när man justerar syra-basbalansen i jorden. För att ändra färg används alkali (lime, dolomitmjöl), vilket ger blommorna röda och rosa nyanser. En jord med ett neutralt pH gör att du kan uppnå närvaro av grödor med blomning i vit eller gräddfärg på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

De flesta hortensia sorter måste beskäras, men efter att ha nått 3 eller 4 år. Kärnan i arbetet är att trimma stjälkarna som kommer att blomma denna säsong. Som regel utförs dessa arbeten på våren, men innan de första knopparna dyker upp. Förutom, Det är viktigt att välja tidpunkten för att skära grödan innan saftens rörelse börjar, för att undvika plantans död.

Bild
Bild
Bild
Bild

De längsta skotten kan förkortas . Som regel trimmas panikulära, trädliknande, brokiga, krypande och örtartade grödor genom att förkorta grenarna med en tredjedel.

Viss livskraftigt material kan användas för att föröka grödan genom sticklingar.

Bild
Bild

Och även hortensia kräver sanitär beskärning på hösten. Under denna period är det värt att utföra arbete noggrant, utan att ta bort för mycket av de friska grenarna, men skadade eller uttorkade områden bör separeras från anläggningen som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

I allmänhet är de flesta arter och sorter av hortensia kända för sitt motstånd mot sjukdomar och skadedjur. Vissa sjukdomar kan dock fortfarande vara farliga för växten, till exempel:

  • svampsjukdomar;
  • Virala infektioner.

Och även försämringen av anläggningens tillstånd kan vara förknippad med fel relaterade till jordbruksteknik. Mycket ofta lider kulturen av överflödig fukt, direkt solljus och brist på näringsämnen i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss markera de vanligaste sjukdomarna som påverkar hortensia.

Torr svartning av löv

En manifestation av patologi är utseendet på torra bruna fläckar på växtens gröna massa, som ökar i storlek med tiden. Sådana problem är i de flesta fall resultatet av att man använder hårt vatten för bevattning, liksom direkt solljus på växten vid middagstid.

Om du organiserar en nyans för växten, samt byter vattningsvätska, kan sådana problem undvikas.

Bild
Bild

Våt svartning av löv

Den gröna massan blir mjuk, ändrar gradvis färg till mörk på grund av skarpa fluktuationer i lufttemperaturen, liksom blommans rotning i tung jord, överdriven fukt. Korrigering av agrotekniska åtgärder eller transplantation av hortensia hjälper till att normalisera dess tillstånd.

Bild
Bild

Kloros

Tecken på sjukdomen kommer att vara en förändring i färgen på den gröna massan. Denna vanliga sjukdom kännetecknas av en ljus nyans av löv med mörka ådror. Och även sjukdomen kan relatera till förändringar i bladens och blommornas storlek, de blir små.

Anledningen till utvecklingen av detta fenomen är metaboliska störningar. För behandling av hortensior används butiksköpta järnbaserade preparat. Effektiv i detta fall blir Antikloros, Agricola, Ferovit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå röta

En svampsjukdom som påverkar växtens integriteter på ett sådant sätt att de blir mjuka och vattniga. Höga temperaturer torkar ut skadorna och neoplasmer med en svamp bildas i stället. Regnväder och stillastående fukt kan provocera utvecklingen av sjukdomen. Kulturbehandling utförs Fundazol , liksom separationen av de drabbade områdena från växten - trädgårdsmästaren, om det behövs, kommer också att behöva klippa av ohälsosamma blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peronosporos

Symtom på sjukdomen är gula fläckar som blir mörka med tiden. För att bli av med svampen behandlas hortensia med en lösning baserad på kopparsulfat.

Bild
Bild

Mjöldagg

Det är möjligt att bestämma att växten påverkas av denna sjukdom av närvaron av gulgröna fläckar, på vilka en grå blomma gradvis uppträder, varefter de drabbade delarna av hortensia dör. För att rädda trädgårdskulturen är det nödvändigt att bearbeta dess ovanjordiska del " Fitosporin-M" eller annan butiksköpt sammansättning för förstörelse av patogenen av mjöldagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Septoriasis

Sjukdomen manifesteras av utseendet av bruna fläckar på den gröna massan av flerårig och årlig hortensia, som utan tidig intervention kan leda till att hela kulturen dör. Behandlingen av sjukdomen utförs kopparhaltiga föreningar.

Bild
Bild

Bland insekter som utgör en fara för kulturen är det värt att lyfta fram:

  • nematod;
  • spindelkvalster;
  • bladlöss.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första en trädgårdsmästare kommer att behöva göra när man upptäcker skadedjur på en växt är att behandla den ovanjordiska delen av hortensia med insekticider. Följande preparat hjälper till att bevara hortensia i trädgården samt förstöra skadedjur:

  • Akarin;
  • "Befälhavare";
  • Tanrek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Med höstens ankomst, efter att hortensian lämnar blomningsfasen, måste den förberedas för vintern. Grödor rotade i öppen mark är föremål för sanitär beskärning, vissa sorter måste bindas. Alla blomställningar i rikliga och andra sorter måste skäras av ., så att när de är våta av regn eller snö, leder de inte till att grenar bryts av från gravitationen.

Vid basen måste buskarna och träden av hortensior jordas med trädgårdsjord och också täckas med ett lager av mulch, eftersom rotsystemet inte gillar frysningstemperaturer även i de mest resistenta arterna. Som regel utförs arbetet med skyddet på hösten, i oktober, efter den första frosten på marken. Förutom att mulka stamcirkeln, unga trimmade buskar strös med torr jord eller täcks med takmaterial.

Vi rekommenderar att du också fixerar täckmaterialet på marken så att det inte förs bort av starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxna växter täcks för vintern enligt följande schema:

  • en metallram bildas runt anläggningen från ett galler i form av en cylinder på ett avstånd av 20-25 centimeter från busken;
  • inuti nätet är fyllt med torrt lövverk;
  • ovanifrån är hortensia täckt med spunbond eller andra råvaror.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan få en ny växt i din trädgård på flera sätt.

Spirande frön

Oftast används detta alternativ för att erhålla arter av hortensior. Rent generellt denna metod innebär inte några komplexa aktiviteter, men det kommer att vara den längsta i tiden . Det insamlade materialet från grödor som växer i trädgården sås på hösten i en behållare med näringsrik jordblandning, fuktas och täcks med en film för att skapa en växthuseffekt. Spira plantmaterial vid rumstemperatur, återfukta och lufta regelbundet.

De växande plantorna måste dykas två gånger när de växer och plantera en grodd i separata behållare . Hemma gror en frökultur i två år, gradvis härdning och roteras vid behov i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Insamlingen av material kan utföras när som helst. Sticklingar med två noder kommer att vara det optimala materialet för plantering. De ska skäras snett. De insamlade sticklingarna är rotade i växthusbehållare med jord bestående av torv och sand, till ett djup av högst 2-3 centimeter. Ytterligare vård kommer ner till regelbunden befuktning och ventilation … Väl rotat material som samlats in på våren kan redan planteras i öppen mark till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken

Arbetet med att separera den livskraftiga delen från moderfabriken utförs när som helst. För att skilja en del från hortensia måste den först tas bort från marken. Då är det nödvändigt att separera så många delar som var och en har en CV -punkt.

Efter att ha utfört allt arbete kan de resulterande grödorna omedelbart rotas i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skiktningsmetod

För att utföra reproduktion på detta sätt bör du välja de högsta och starkaste skotten från trädgårdskulturen, luta dem till marken och gräva dem i en speciell gräv. Ovanför markytan ska vara kvar minst 15 centimeter flykt . I detta tillstånd bör växten övervintra en vinter, varefter de väl rotade delarna av kulturen kan separeras från moderbusken och planteras separat på en permanent plats i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Det kommer att vara möjligt att dekorera gräsmattan framför huset attraktiv en sammansättning av snövit hortensia och vintergröna enbär , som kommer att vara i harmoni med varandra, utan att kräva något tillägg.

Bild
Bild

Med hjälp av att sprida hortensiabuskar i trädgården kan du skapa blommande häck , vilket hjälper till att zonera territoriet, och kommer också att bli en attraktiv accent i den allmänna stilen med trädgårdslandskapsdesign.

Bild
Bild

Blommande hortensia kan användas som en attraktiv ingrediens när du skapar i trädgården mixborder , tack vare sin utsökta och långvariga blomning, kommer växten att komplettera kompositionen, samt betona dess attraktivitet.

Rekommenderad: